Werk & Studie alle pijlers

er (te) jong uitzien ---> nadeel!

13-11-2007 16:00 173 berichten
Hallo,



Ik vraag me af of er mensen zijn, die net als ik, er jonger uitzien dan dat ze zijn, en of diegene hierbij problemen ondervinden bij het zoeken naar een (HBO)baan?



Ik krijg namelijk weleens het gevoel dat ze mij niet aannemen omdat ik te jong en daardoor blijkbaar dus niet capabel overkom ofzo.



Ook succes verhalen zijn welkom :) Dat geeft de burger moed :)



Oja..ben 26 maar wordt vaak 20 geschat ..
Alle reacties Link kopieren
Ja, dat ken ik wel, toen ik 25 was vroeg een patient (ik werk in de zorg) eens aan mij op mijn nieuwe baan: "Jij bent zeker de stagaire, je bent zo`n jonkie" Toen ik mijn leeftijd vertelde waren ze erg verbaasd, ze dachten dat ik hooguit 18 was. Nog steeds schatten ze me jonger op het eerste gezicht maar als ik met ze aan de slag ga merken ze dat ik toch wat ouder ben en al heel wat ervaring heb (ben nu 28). Laatst had ik een stagaire die ik moest begeleiden en toen merkte ik dat patienten haar uit gingen proberen, flauwe grapjes die ze tegen mij niet durven te maken.



Wat bij mij helpt is toch wel wat make-up op en mijn haar netjes opgestoken, nooit los of in een paardenstaart. Ach, ik denk maar zo, ik blijf lekker lang jong.
Wanneer je je fysiek kan laten zien aan een potentiele werkgever dan hebben ze je waarschijnlijk vanwege je cv uitgenodigd, op je cv staat je geboortedatum dus men weet al hoe oud je bent. Daarom zullen ze je niet jonger schatten dan dat je bent, omdat ze gewoonweg niet gaan schatten.



Het ligt eraan voor wat voor baan je solliciteert, voor sommige functies is het handig als je een bepaalde uitstraling hebt. Voor sommige functies is een jonge uitstraling een pre maar zal het je tegenwerken in andere functies, voor alle soorten uitstraling geldt dat er voors en tegens zijn.



Je zult je sowieso moeten bewijzen in je nieuwe baan. Je kunt het ook als een voordeel zien.



Ik ben zelf nepblond en zeg altijd "ik verf mijn haar zodat de verwachtingen niet al te hoog zijn, dan valt het altijd mee".



Als je wat minder jong wilt ogen, dan kun je veel doen met je kleren en met je haar. Een korter kapsel oogt wat volwassener dan een paardenstaart bijvoorbeeld.
Alle reacties Link kopieren
Ja, ik herken dat ook. Ik heb op kinderdagverblijven gewerkt. Sommige ouders gaven me hun baby niet omdat ze dachten dat ik vers van school kwam. Ik heb ze toen echt moeten vertellen dat ik ook gewoon moeder was en echt wel wist wat ik deed.



bubbles
Op zich heb ik er zelf ook geen problemen mee hoor dat ik er jong uitzien.

En inderdaad nadat de mensen je beter kennen zien ze wel in dat je het werk uitstekend aan kan. Ik vind het alleen zo vervelend met solliciteren. Daar gaat het toch vaak om de eerste indruk. Ik heb het idee dat ik mij dan extra moet bewijzen ofzo. En het is niet zo dat ik er wat aankan doen dat ik er jonger uitzie, dus kan er ook niks mee. Ik kan het misschien wel iets helpen door idd make-up of haren opstoken, maar echt jaren ouder zal het niet worden :(
Alle reacties Link kopieren
hoi layss.



ik ben 25 maar wordt ergens tussen de 16 en 19 geschat.

op mijn werk(helpende verpleeghuis) heb ik hier geen hinder van ondervonden alleen familie leden van bewoners behandelen je vaak als een stagaire-iemand in opleiding.

je voelt als of je je meer moet bewijzen dan iemand die er ouder uitziet.





xxx
Ik ben blij dat er meerder zijn haha...ookal wist ik dat eigenlijk wel, maar hoor er verder zo weinig over..



queenfan25: Ja het zijn vaak vooral de ouders en familieleden he. Ik heb ook een opleiding gedaan voor de zorg/ jeugdzorg. Daar kom je het best vaak tegen volgens mij.



Vl43inder: Zo heb ik het nog niet bekeken...ze weten inderdaad dat ik 26 ben. Ik wil graag werken met kinderen. Ik heb wel het idee dat het jonger eruit zien bij kinderen in het voordeel werkt. Zij komen gemakkelijker naar mij toe.



Bubbelientje: Het blijft toch vervelend he vom dat telkens te moeten zeggen. Ik zie er misschien wel jong uit, maar zo voel ik me niet. Dat gevoel krijg ik er altijd bij.
Alle reacties Link kopieren
Ik ben 39, moeder en laatst vroeg een oudere man bij de bushalte of ik net van school kwam, hmmm... zou die man zijn bril niet opgehad hebben of....

Ik wordt meestal wel tien jaar (of meer) jonger geschat.... dat resulteert weleens in minder respectvol behandeld worden of aangesproken te worden als 'meisje'.
Alle reacties Link kopieren
Ja ach. Ik ben blij dat ik er nog een beetje jong uit zie haha. Zolang ik nog niet mijn paspoort bij de deur van een discotheek hoef te laten zien vind ik het wel ok.



bubbles
Alle reacties Link kopieren
Tips waardoor je ouder lijkt zijn welkom!
Ik zie er ook jonger uit. En ik vind dat soms wel vervelend. Zeker omdat je dan gezien wordt als een "leerlingetje" oid.



En ik heb soms ook het gevoel dat men denkt dat je minder capabel bent als je er jong uit ziet. Alsof je je dan extra moet bewijzen.
rondvierkant schreef op 13 november 2007 @ 16:55:

Tips waardoor je ouder lijkt zijn welkom!
Ja inderdaad...tips zijn altijd welkom ;)!
suikervrij schreef op 13 november 2007 @ 16:59:

Ik zie er ook jonger uit. En ik vind dat soms wel vervelend. Zeker omdat je dan gezien wordt als een "leerlingetje" oid.



En ik heb soms ook het gevoel dat men denkt dat je minder capabel bent als je er jong uit ziet. Alsof je je dan extra moet bewijzen.
Ik vraag me af of je daardoor dan misschien ook minder snel hogerop zou kunnen komen...wat denken jullie?
Alle reacties Link kopieren
Hier nog 1!



Het komt voornamelijk ook door hoe je je kleed merk ik.In mijn vorige functie werd ik altijd wel goed geschat. Nu schatten mensen mij een stuk jonger dan ik ben (rond de 20 en ik ben bijna 29) Omdat in mijn branche voornamelijk jongere werken en de meeste van mijn collega's ook allemaal jonger zijn schatten mensen mij dus een heel stuk jonger in.

Soms erg vervelend als ze bepaalde opmerkingen maken waarvan jij weet dat ze die maken omdat ze denken dat je nog een broekie bent die lekker thuis bij papa en mama woont. Ik kan het dan ook meestal niet laten om even sarcastisch te laten blijken dat ik bijna bij de 30 zit.

Op straat of in het openbaar vervoer wordt ik nagekeken en aangesproken door jongens van misschien 15,16 jaar pffffff dan denk ik, ik had bijna je moeder kunnen zijn!!

Maar ja, aan de andere kant ook wel weer een voordeel, als ik er tenminste over 10 jaar nog steeds jonger uitzie dan ik werkelijk ben.

Ik ken ook mensen die er 10 jaar ouder uitzien dan ze zijn. Daar zitten denk ik wel meer nadelen aan.
Alle reacties Link kopieren
layss schreef op 13 november 2007 @ 17:21:

[...]





Ik vraag me af of je daardoor dan misschien ook minder snel hogerop zou kunnen komen...wat denken jullie?




Ik denk dat wanneer je op een nieuwe functie solliciteert bij een bedrijf dat jou niet kent dit wel negatieve invloed kan hebben ja.

Wanneer mensen jou kennen en dus weten dat jij prima functioneert, dan zal er denk ik weinig aan de hand zijn.
Alle reacties Link kopieren
Ik ben 28 en woon al 8 jaar op mijzelf. Woon samen in een eengezinswoning. Maar laatst ging de deurbel en ik deed open. Vroeg de vertegenwoordiger van de ECI, is een van je ouders ook thuis?

Heb hem vriendelijk gezegd dat het mijn eigen huis is en dat hij voor mijn ouders even 15 km moest rijden. Vervolgens heb ik de deur maar dicht gedaan.
Alle reacties Link kopieren
Ja haha, wat een herkenning! Ik had, inmiddels een jaar of 6 geleden ook zoiets. Ik ben getrouwd, had destijds 2 jonge kinderen (die zijn nu natuurlijk stukje ouder) en we woonden toen ik een doorsnee eensgezin woning. Gaat de deurbel en ik doe open staat er een jonge jongen aan de deur die stroopwafels ofzoiets verkoopt en vraagt aan mij: "Is je moeder thuis?" Ik heb toen geantwoord dat ík de moeder hier in huis ben. En nee, ik heb niks van hem gekocht, volgens mij schaamde die jongen zich wel, maar hallo, ik lijk ook weer geen 12!



Het was wel een lekkere thuisdag, dus haar in staart en geen make-up, tja...
Alle reacties Link kopieren
Herkenbaar! Toen ik voor mijzelf begon te werken was het soms moeilijk, ik werd ook als de stagaire gezien... Nee, ik ben de baas! : )

En ook mij is weleens gevraagd of mijn ouders thuis waren.

Van het weekend kreeg ik nog een compliment in de boekwinkel: of ik een studentenkaart heb? Mijn dag kon niet meer stuk!

Ik denk overigens dat het niet uitmaakt, hopelijk wordt je op je vaardigheden beoordeeld.
Het is natuurlijk wel zo dat hoe verder je zelf van iemands werkelijke leeftijd afzit, hoe moeilijker zijn/haar werkelijke leeftijd te schatten is. Kun jij altijd zien of iemand 75 of 85 is, of dat iemand 13 of 18 is? Ik niet hoor.



Ben toen ik voor het eerst ging skien (was toen 27) na het voorskien ingedeeld in een klasje met allemaal jongetjes van een jaar of 12. Terwijl ik normaal niet zo vaak jonger of ouder wordt geschat.
Alle reacties Link kopieren
Hier nog iemand die jonger wordt geschat. Ik ben 27 maar ik word vaak genoeg voor rond de 20 jaar aangezien.

Vorig jaar was ik midden op straat flauwgevallen. Ik was wel weg maar hoorde mensen nog wel praten. Belt er iemand de ambulance en ik hoorde haar zeggen; er is een meisje van een jaar of 14 flauwgevallen"

Haha, erg he?

Ik heb een dochtertje van 1 jaar en ik zie de mensen mij vaak nastaren.. ik hoor dan het gefluister; zo die is er vroeg bij!"

Ik vind het niet zo erg om jonger geschat te worden. Ik zie ook vaak meiden van mijn leeftijd die eruit zien alsof ze de 30 al gepasseerd hebben.

Waarschijnlijk komt het ook omdat ik klein van stuk ben. Ik ben 1.60 en tel daarbij op dat ik een jong gezicht heb.

Ach als we straks oud zijn genieten we er alleen maar van dat we jonger geschat worden toch!
Alle reacties Link kopieren
Op het werk hoeft het geen nadeel te zijn overigens. Het ligt ook een beetje aan je houding. Als je er al jong uitziet EN je komt onzeker of niet sterk over dan kan het misschien wel een nadeel worden. Maar dat heeft misschien niets met het jonger uitzien te maken,maar meer met je houding.
Alle reacties Link kopieren
hier nog 1, beste voorbeeld is toen ik als projectmanager (ok ik was jong, 22, leek nog veel jonger maar haalde fl. 400.000 aan subsidie voor mijn bedrijf binnen) een heel groot arboproject organiseerde. Als voormalig horecavrouw ging ik nog wat glazen aan de kant zetten voor het personeel. 1 van de gasten (hooguit een aantal jaar ouder) vroeg aan me hoeveel studiepunten ik kreeg voor het ophalen van de glazen. Nou jaaaaaaaaaa, ik was diepbeledigd natuurlijk.



Een aantal jaar geleden een sollicitatie voor junior consultant (je leest het al, junior), cv met geboortedatum opgestuurd, wordt ik afgewezen na een gesprek afgewezen dat ik nog wel erg jong ben. Echt niet door mijn kwaliteiten maar omdat ik wordt gezien als een jong blond meisje. Beste remedie is denk ik het krijgen van rimpels.
Alle reacties Link kopieren
.
Alle reacties Link kopieren
Heb het altijd heel vervelend gevonden om jonger geschat te worden. Toch het idee dat je minder serieus wordt genomen en niet voor 'vol' wordt aangezien. Helemaal erg is het als een museummedewerker van je eigen leeftijd (rond de 30) je vraagt hoe oud je bent omdat je ms in aanmerking komt voor korting.

In mijn werk heb ik het ook nooit als een voordeel ervaren, merk dat anderen toch sneller een natuurlijke autoriteit hebben.



En eerlijk gezegd heb ik echt een hekel aan de opmerking 'wacht maar tot je ouder bent, dan ben je er blij mee jonger geschat te worden' . Bewijst voor mij nogmaals dat je niet serieus genomen wordt en er niet naar de redenen van het 'probleem' geluisterd wordt. Vind het daarnaast ook behoorlijk seksistisch

(alle vrouwen willen er jonger uit zien toch? niet dus) en denigrerend.

pffff, ga me er behoorlijk over opwinden, dus ik hou het hier maar ff bij :-)
Alle reacties Link kopieren
Hallo ik ben een man van 47 jaar en ik zie eruit als een jongen van 25

Ik wordt dan ook als zodanig aangesproken. He jongeman weet je de weg hier in de buurt?

Mijn hele leven staat ook in het teken van er jong uitzien en de gevolgen ervan.

Politie achtervolgingen toen ik 20 jaar was: men denkt die is aan het joyrijden met die porsche. He die gaat er met de motorfiets van zijn vader vandoor!! Die is pas 15 jaar daar op die kawasaki 1100.

De disco niet inmogen van de portier die denkt dat je nog geen 16 bent . Toen ik opkwam voor de militaire dienstplichtkeuring in 1978 werd ik gearresteerd door de militaire politie op verdenking van dat ik in de plaats van mijn oudere broer ging.

In 2005 lag ik in het ziekenhuis en men kon niet geloven dat ik toen 44 jaar was. Diverse medische specialisten van andere afdelingen kwamen uit nieuwsgierigheid naar me kijken.

Bij de douane geloven ze mijn paspoort niet.

De liefde gaat je voorbij omdat je geen aansluiting hebt met leeftijdsgenoten.Jongere vrouwen vallen wel op je maar schrikken van je leeftijd.

En zo heb ik nog genoeg verhalen om een boek over te schrijven.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven