Geld & Recht alle pijlers

Constant buffer op

24-05-2024 16:18 41 berichten
Alle reacties Link kopieren Quote
We hebben 4 jaar geleden een huis gekocht en toen tijdens de verbouwing bijna onze gehele gespaarde buffer opgemaakt. Kort daarna werd mijn partner ziek en kregen we ook de ene financiële tegenslag na de andere. Het hielp ook niet mee dat zijn loon gekort werd en dat alles zoveel duurder werd. Onze buffer was op. We hadden niks extra's meer. Mijn partner is gelukkig wel weer beter. Toen we weer konden sparen ging dit heel langzaam. En elke keer als er weer iets op de bank stond kwam er weer een hoge rekening; auto reparaties, zorgkosten, eigen risico's, bril kosten kind, huishoudelijke apparaten, cv reparatie enz. , eigenlijk de kosten waar je al rekening mee houden maar als er weinig tot geen buffer is is het gewoon balen. We zijn al 5 jaar niet op vakantie geweest omdat er telkens een andere prioriteit was. Nu is er weer wat met de auto en ben bang dat het een dure rekening zal zijn. Het liefst kopen we een andere auto maar daar hebben we het geld nu niet voor dus dat wordt weer dure reparatiekosten betalen. Ik ben verdrietig omdat alles naar rekeningen gaat, we geen leuke uitjes meer doen met de kinderen en alle gratis speeltuinen enz hebben ze nu wel gezien.. ik weet niet meer waar we nog op kunnen besparen .. ik ben ook constant down.. moest het even van me afschrijven..
Alle reacties Link kopieren Quote
Dat is vervelend als je niks op kan bouwen.
Werk jij zelf ook?
Zo niet,dan zou ik wat erbij gaan zoeken.
Alle reacties Link kopieren Quote
Enige wat helpt is geld genereren. Ik weet niet of jezelf werkt maar dan zou ik meer uren gaan werken.

Kritisch kijken naar je uitgaven: abonnement, huisdieren.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik kan me voorstellen dat het veel stress geeft. En dat je je ook wat moe gestreden voelt hierdoor. Ziekte en geldgebrek, vooral die combinatie, zuigen je leeg als het een langere tijd duurt.
Wij hebben die tijden ook gekend. Dan blijft het maar komen. Mijn man is in die tijden extra gaan werken. Standaard 6 dagen en ook vaak 7 dagen per week. Hartstikke vervelend, maar rekeningen moesten worden betaald en een schuld wilden we kosten wat kost voorkomen. Nu zeg ik niet dat jullie zoveel moeten gaan werken want jullie hebben ook kinderen. Ook belangrijk om daar tijd mee te hebben. Is er misschien een andere manier om meer inkomsten mee te genereren?
Verder een :hug: , geldzorgen kunnen zo bepalend zijn voor je geluksgevoel.
Alle reacties Link kopieren Quote
Wat een vervelende situatie, ik snap dat dat heel beklemmend kan voelen.

Hebben jullie een duidelijk overzicht van jullie inkomsten en uitgaven?
Het kan enorm helpen om dit naast je bankafschriften te leggen en te kijken of er ergens geld 'weglekt', daarnaast je verzekeringen en abonnementen kritisch onder de loep te nemen en een budget af te spreken met jezelf voor boodschappen en andere aankopen.
Neem vooral ook sparen/reserveren mee als vaste last en zet dit zodra je inkomen binnen is al in de juiste potjes. Zo ben je niet afhankelijk van hoe veel er aan het eind van de maand over is.
Alle reacties Link kopieren Quote
Vermoeiend en naar :-(
Ik heb ook zulke periodes gekend en ging dan extra werken, ook naast een fulltime baan. Dat hielp mij/ons uit de min.
Eventueel kan je ook denken aan een budgetcoach vanuit de gemeente. Die kijkt dan met je mee in je financiën en kan soms waardevolle tips geven.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik kan me voorstellen dat dit stressvol en ontmoedigend werkt. Het enige wat ik qua troost kan zeggen is dat een buffer ook bedoeld is voor die tegenslagen, die jullie dus ook wel hebben kunnen opvangen.

Daar mag je trots op zijn, want zo te lezen heb je er ook wel het een en ander voor gelaten.

Het zou heel fijn zijn als jullie weer wat ruimte kunnen creëren voor de extra's. Daar zal dan extra inkomen tegenover moeten staan. Onderhandelen over je salaris, extra uren of een nieuwe baan of een bijbaan. Zijn daar mogelijkheden?

Een side husstle kan ook nog, maar zou niet zomaar gaan ondernemen in stressvolle tijden waarin je juist stabiliteit zoekt. Er zit altijd risico aan en je ziet misschien effecten over het hoofd, rond belasting, toeslagen etc. waarmee je later in de problemen kunt komen.

En omdat je erg down bent: ga eens met de (praktijkondersteuner van de) huisarts praten. Dit lijkt me, voor jezelf en je gezin, het belangrijkste om aan te pakken. Of dat nou met praktische of psychische hulp moet. Vergeet jezelf niet en je hoeft het niet alleen te doen.
minneke wijzigde dit bericht op 25-05-2024 08:55
14.44% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren Quote
Hè wat rot dat jullie er niet uitkomen. Ik zou kijken of je met een budgetcoach nog wat ruimte kunt creëren, en inderdaad (tijdelijk) meer gaan werken. Geldzorgen zijn heel stressvol, dan kun je beter stress hebben van meer werken en wél die buffer op kunnen bouwen.

Als laatste, ik begrijp dat je down bent, dat doet het hebben van geldzorgen helaas. Kun je wel nog zien wat je wel hebt gedaan met het geld? Het huis gekocht, verbouwd (naar je smaak/comfort/isolatie?), kinderen (die heb je natuurlijk niet gekocht, maar kosten wel geld). Misschien helpt het om daarnaar te kijken en je daarmee gelukkig te prijzen als je weer in de gratis speeltuin zit. Uiteraard naast meer inkomsten genereren want die geldzorgen blijven gewoon rot.
Alle reacties Link kopieren Quote
De auto gewoon wegdoen?
Scheelt veel kosten.
En..als alles weer op orde is opnieuw een auto aanschaffen?

Geen huishoudelijke apparaten meer, behalve kookplaat, koelkast en wasmachine.

Bril voor kind kopen waar ergens een aanbieding is?

Het is lastig. Ik snap het. Vervelend voor jullie.
Alle reacties Link kopieren Quote
Het is vervelend dat jullie geen buffer meer hebben, maar in feite heb je die wél steeds gehad, alleen heb je die moeten gebruiken voor alles wat je opsomt in je OP. Wat dat betreft hebben jullie het dus heel goed voor elkaar.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik zou ook vooral proberen meer inkomen te krijgen. Meer uren, iets erbij doen (voor zover haalbaar natuurlijk) of een andere, beter betaalde baan of onderhandelen over een beter salaris bij huidige baan. Als man en jij dat allebei doen kan het opgeteld best leuk worden.

Of bijvoorbeeld scholing onderhandelen zodat je daarmee je waarde voor je huidige werkgever verhoogt. Heb je een ikb op je werk? Misschien kan je daar wat mee. Of misschien willen jullie werkgevers wel meedenken met jullie? Meer inkomen geeft het meeste resultaat.

En daarnaast kan je kijken wat er (nog) goedkoper kan. Kom je in aanmerking voor wat voor (gemeentelijke?) regeling dan ook? Kunnen de boodschappen og goedkoper? Meer zelf maken? Moestuintje beginnen?

Elders hier op het forum loopt een topic over Teunie van eenvoudig leven. Ze schrijft al jaren verhaaltjes en heeft insta. Zij geeft vaak hele goede tips over besparen want moest 10 kinderen grootbrengen. Onlangs nog tipte ze over goedkoop wasmiddel zelf maken bijvoorbeeld. Alle beetjes helpen.
Alle reacties Link kopieren Quote
Werken jullie fulltime? Kijk hoe je meer inkomsten kunt creëren. Maak je geldzaken inzichtelijk. Ga in een excel lijst je uitgaven bijhouden. Het is niet nodig om Netflix, Disney plus en Amazon prime te hebben. Ga van een duur telefoon abonnement naar een goedkopere. Boodschappen doen volgens de aanbiedingen, tweedehandse kleding, etc.
Alle reacties Link kopieren Quote
Wat zwaar TO.

Wij hebben ook een tijd geen buffer kunnen opbouwen, omdat er steeds grote kosten kwamen en de buffer weer verdween.

Wat ons uit de spiraal heeft gehaald was de auto verkopen. Ik had daarna pas door hoe duur die was. Ik ging altijd met de auto naar werk maar nu we extra kunnen sparen is het voor mij de extra reistijd wel waard. Ook mag ik af en toe thuiswerken. Mijn partner fietst. Familie komt nu vaker bij ons op bezoek - zij kennen onze financiële situatie en kunnen niet financieel helpen maar wel op deze manier. Ook mogen we weleens een auto lenen (we betalen wel de gebruikskosten natuurlijk).

Partner en ik zaten al aan de top van wat we kunnen verdienen in de sector waarin we werken. ‘Zomaar’ extra inkomen genereren vond ik niet zo vanzelfsprekend. We hebben wel overwogen om iets anders te zoeken maar ons werk maakt ons echt gelukkig.

We hebben ook bijna alle abonnementen stopgezet en we hebben een overzicht gemaakt van uitgaven van het afgelopen jaar. Daarom kom ik nu niet meer bij de Action, daar gaf ik echt veel meer geld uit dan ik dacht. We kopen nauwelijks nieuwe kleren. En, ook een beetje saai, eten nauwelijks buiten de deur (ook niet koffie to go enzo).

Daardoor kunnen we deze zomer een paar weken kamperen en daar kijk ik zo naar uit!

Voor mij werkt budgetteren niet zo goed, maar dat terugkijken naar uitgaven is echt heel helpend geweest.
Alle reacties Link kopieren Quote
Hoeveel houden jullie maandelijks over? Of anders gevraagd: hou je wel genoeg over om een buffer te creëren?

Als je nauwelijks iets overhoudt dan is het logisch dat je steeds op je tenen loopt. Dan zal er meer inkomen moeten komen of de kosten moeten omlaag. Wat is de grootste kostenpost? Waar loop je op leeg? Auto? Huis? Boodschappen? Kinderopvang?
Alle reacties Link kopieren Quote
FransjeG schreef:
25-05-2024 09:00
De auto gewoon wegdoen?
Scheelt veel kosten.
En..als alles weer op orde is opnieuw een auto aanschaffen?

Geen huishoudelijke apparaten meer, behalve kookplaat, koelkast en wasmachine.

Bril voor kind kopen waar ergens een aanbieding is?

Het is lastig. Ik snap het. Vervelend voor jullie.
Zo gewoon is dat lang niet altijd. Veel mensen zijn daar afhankelijk van. Zonder auto zou bijvoorbeeld mijn zoon niet naar school kunnen, zou man niet kunnen gaan werken waar hij werkt, zouden therapieën voor zoon niet door kunnen gaan en zou dochter niet kunnen sporten. Een auto is lang niet altijd luxe hoor. Als je zonder auto niet op je werk kunt komen of bij een andere baan minder zou verdienen, kost het alleen maar geld om de auto eruit te doen.
Alle reacties Link kopieren Quote
Hebben jullie inzicht in wat er precies binnenkomt en hoeveel jullie waaraan uitgeven?

Kunnen sommige vaste lasten nog goedkoper door over te stappen of op te zeggen?
Alle reacties Link kopieren Quote
Kun jee meer inkomen genereren?
Bijvoorbeeld een side hussle. Is tegenwoordig genoeg over te vinden. Kijk eens op Instagram of Tiktok voor tips. En nee ik bedoel niet dat je daarvoor een dure cursus moet aanschaffen. Veel info is gratis te vinden.
Alle reacties Link kopieren Quote
Wat naar! Het geeft zoveel onrust. 'Men' zegt wel: "geld maakt niet gelukkig". Klopt ergens ook wel, maar het is wel een zorg minder.

Er zijn verschillende Exceloverzichten of andere programma's te vinden waarmee je heel goed inzichtelijk kunt maken wat er maandelijks binnenkomt en uitgaan. Je kunt aangeven hoeveel je wilt sparen/reserveren etc. Zo zie je of dat haalbaar is.

Lukt dat niet (goed), schakel vooral hulp in. Zoals eerder genoemd, een budgetcoach kan daarin veel betekenen.
Alle reacties Link kopieren Quote
Wat voor auto heb je? Is het een optie om de auto te verkopen en goedkope lichte auto te kopen? Ik heb eens een fiat 500 via anbw verkoopservice verkocht, kreeg ik 10.000 voor en toen voor 6000 een ford ka gekocht. Deze was gelijk goedkoper in verzekering en wegenbelasting, en hield extra geld over. Mijn auto kost mij €25,- voor WA+volledig casco en €25,- wegenbelasting.

Daarnaast loont het vaak om je huis, aansprakelijkheid, rechtsbijstandsverzekeringen over te sluiten, kan zo paar 10tjes schelen per maand omdat je vaak eerste jaar korting krijgt. Na dat jaar sluit je weer over etc.

Kijk of je internet goedkoper kan. Wij betalen maar 27,50 p/mnd. Geen vaste TV maar streamen NLziet (met live tv) voor €10,- pmnd. Is vaak goedkoper dan vaste tv. Ook voor internet loont het om na 1 jaar over te sluiten.

Kijk of je gasrekening omlaag kan, door bijvoorbeeld korter te douchen en overdag niet hoger dan 19°. Met dekentje op de bank is 19° nog steeds heel behaaglijk.

Kijk welke abonnementen je allemaal hebt, van sportschool (rennen of fietsen kun je ook zonder sportschool) tot donald duck, en van netflix tot container-schoonmaken. Zijn deze nodig?

Kun je met je kind met mooi weer op de fiets naar school? Scheelt benzine.

Neem in de supermarkt alleen huismerk, snij zelf groente, en de blauwe grootgrutter is vaak in huismerken goedkoper dan de geel/blauwe L (echt waar!)
Alle reacties Link kopieren Quote
MiNi schreef:
25-05-2024 11:35

Kijk of je internet goedkoper kan. Wij betalen maar 27,50 p/mnd. Geen vaste TV maar streamen NLziet (met live tv) voor €10,- pmnd. Is vaak goedkoper dan vaste tv. Ook voor internet loont het om na 1 jaar over te sluiten.

Kijk of je gasrekening omlaag kan, door bijvoorbeeld korter te douchen en overdag niet hoger dan 19°. Met dekentje op de bank is 19° nog steeds heel behaaglijk.
Waar?
Alle reacties Link kopieren Quote
Een buffer is bedoeld om onvoorziene uitgaven op te vullen. Je moet een lege buffer dus weer zo snel mogelijk aanvullen. Is er te weinig geld om dat te doen zijn er twee opties: meer geld verdienen of minder uitgeven.
Alle reacties Link kopieren Quote
Woon je niet gewoon te duur? Als je tegenvallers nauwelijks kan opvangen, zijn je vaste lasten te hoog.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik zou vooral ook kijken naar wat je WEL hebt.

Je hebt een eigen koophuis en je hebt op dit moment én met alle tegenslagen die je de afgelopen jaren al hebt gehad gewoon geen schulden. Proficiat!

Ik ken mensen genoeg die met zo'n stapel tegenvallers al 10 keer onder 0 waren geraakt.


En ja, tuurlijk kan je gaan budgetteren en Excels gaan opstellen of huishoudboekjes gaan bijhouden. Maar ik gok dat je dat allemaal al lang gedaan hebt.
Is dit nu later?
Ik snap geen donder van het leven
Ik weet nog steeds niet wie ik ben
Alle reacties Link kopieren Quote
Trixie schreef:
25-05-2024 18:53
Woon je niet gewoon te duur? Als je tegenvallers nauwelijks kan opvangen, zijn je vaste lasten te hoog.
Stel dat dat idd zo is, heb je dan ook oplossingen? Want ik neem zomaar aan dat to zich daar inmiddels wel bewust van is.

Alle reacties Link kopieren Quote
Ik vind ook dat je het goed doet! Jullie mogen ook trots zijn, al voelt het vast onveilig.... jullie hebben wel alles draaiende weten te houden. Knap hoor.
Lorem Ipsum

Gebruikersavatar
Anonymous
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Terug naar boven