Geld & Recht alle pijlers

Je baan kwijt... en wat nu? [partner ABN AMRO]

03-09-2014 11:58 197 berichten
Alle reacties Link kopieren
Ook al ben je nog zo'n topwerknemer: de kans dat je je baan kwijtraakt, zit er in. En tja, kom dan maar weer snel aan een nieuwe job.



En wat dan?



In eerste instantie heb je meestal recht op WW, maar je inkomen gaat bijna altijd flink omlaag. Kun je dat wel opvangen? En voor hoelang? Hoeveel heb je daar eigenlijk voor nodig? Is er eigenlijk wel een manier om dit van tevoren goed te regelen? Op deze en andere vragen over de financiële gevolgen van werkloos raken, kun je nu een antwoord krijgen.



De komende twee weken hebben we een team van specialisten klaar zitten om al jullie vragen rondom werkloosheid en financiën te beantwoorden. Daarnaast zijn vragen over woonlasten, uitgaven, gezamenlijke financiën en betalingen natuurlijk ook nog steeds van harte welkom!



Met vriendelijke groet,

Community Manager VIVA en het ABN AMRO Kennisteam
moderatorviva wijzigde dit bericht op 01-10-2014 12:01
Reden: Deel 3: werkloosheid en financiën
% gewijzigd
Dit is mijn uitspraak en daarmee zult u het moeten doen. (Mr. Visser) (Blijfgewoonbianca)

Bij vragen over beleidskeuzes kun je terecht op het 'vraag het de mods' topic.
Alle reacties Link kopieren
quote:twijlfelmiep schreef op 03 oktober 2014 @ 13:34:

Of je betaalt voor advies wat niet klopt. Waarom kunnen banken niet gewoon een lijst met tarieven geven qua rentes zodat ik dat zelf kan vergelijken waar het het goedkoopst is. Ik hoef geen advies over hypotheken etc.



Hallo twijfelmiep,



Het is logisch dat je graag zelf tarieven en rentepercentages wilt vergelijken. Dit is onder andere de reden dat het provisieverbod van kracht is.



Op onze website vind je een overzicht van de kosten die je nu betaalt bij een hypotheekadvies. Deze kun je vinden via: http://abn.com/1nVODn3 Daarnaast vind je op onze website ook de huidige hypotheekrentes: http://abn.com/1rTpqMg De tarieven en hypotheekrentes zijn continu up-to-date.



Wist je dat er ook mogelijkheden zijn om een hypotheek af te sluiten, zonder advies? Hier lees er meer over: http://abn.com/1lNLGbK



Rudy
Alle reacties Link kopieren
Echt bizar, 1.250 euro voor een hypotheekadvies!
Alle reacties Link kopieren
Het gaat er niet om dat banken willen verdienen - dat wil elke ondernemer.



Het verschil is wel, dat financiële dienstverleners een enorme voorsprong hebben op de gemiddelde consument. Als je op de markt loopt en een koopman roept dat dat hij verse sinaasappels heeft "voor maar één eurootje per zak", dan weet de gemiddelde koper dat het slim is om even in de zak te kijken of die sinaasappels echt zo vers zijn. En wat vers is, is duidelijk voor iedereen.



Bij een bank kopen veel mensen een product waar ze weinig of niets van weten. De "adviseur" (dat is gewoon een verkoper, net als op de markt, alleen heeft hij een pak aan en moet je ook nog voor zijn "advies" betalen) maakt indruk door vermeende vakkennis en door de omgeving: de uitstraling is zakelijk, de verkoper is getraind in het bouwen aan vertrouwen - je zou echt de indruk krijgen dat het hier gaat om een charitatieve instelling die gericht is op jouw belang. Dat is niet zo: het gaat gewoon om het verkopen van producten, net als op de markt. En net als op de markt maakt het de koopman weinig uit of die sinaasappels nu echt vers zijn: wat telt, is dat de kraam op het eind van de dag leeg is. Bij een bank zijn de gevolgen van een verkeerde keuze wat groter dan een zak rotte sinaasappels - je verliest bijvoorbeeld een flink deel van je pensioen, je betaalt tienduizenden teveel voor je hypotheek: en je weet het niet eens.



Tijdens ons laatste bezoek aan ABN (daarna zijn we weggegaan) probeerde de baliemedewerkster, zonder dat we hierom vroegen, 1. een afspraak te pushen met een "adviseur" om onze gehele financiële situatie door te lichten 2. ons te bewegen informatie aan te vragen over beleggen 3. onze WA-verzekering te verhogen naar 3 miljoen.



Tijdens het gesprek viel mijn oog op een sticker die op haar monitor was aangebracht. Daarop stond: "Klant aan de balie? Drie maal afsluiten!".



De instructie aan baliemedewerkers is dus, dat wanneer er klantcontact is, je driemaal moet proberen om "iets" te verkopen. Ze was goed getraind, en volgde de instructie. Met ons belang had dat helemaal niets te maken - in tegendeel.



Lang geleden, in 2007? Nee, drie maanden terug.
quote:iusco schreef op 03 oktober 2014 @ 15:00:

Ik werk niet bij een bank maar man man, de 'haat' jegens banken druipt er vanaf. Wat hebben ze je misdaan als ik vragen mag? Ze proberen aan je te verdienen? Goh, echt heel raar. Het zou verboden moeten worden om winst te maken op een lening waarvoor die klant toch echt zelf bij die bank heeft aangeklopt...Haat? Na 'uitlachen' is dit de tweede keer dat je een heel verkeerd woord kiest. Ik weet niet waar jij die haat leest hoor. Alleen omdat ik schrijf dat ik meer vertrouwen heb ik mezelf en mijn eigen bedoelingen dan die van een bankmedewerker? Als ik op het advies van de bank was afgegaan had ik een veel te hoge hypotheek gehad met een grote onderwaarde, omdat de beleggingen niets meer waard zijn. Terwijl ik, mijn eigen gezonde verstand volgend, nu een geheel afbetaald en hypotheekvrij huis heb. Ik weet wel wat beter is voor mij. Maar dat is vast niet beter voor de bank. Vandaar dat ik liever zelf blijf nadenken dan dat ik klakkeloos het advies van een bank volg.
de spaarrente is intussen gedaald naar 1,0% bij ABN AMRO.



Ik denk ik zeg het even, zo snel kan het immers gaan (naar beneden dan).
Alle reacties Link kopieren
@Capibara_

Het is prima dat je in staat bent geweest om voor jezelf te zorgen. Veel mensen kunnen dat ook als ze het maar willen en doen. Met een beetje Googlen en gezond verstand kom je een heel eind.

Je hebt vroegtijdig voor het zekere in plaats van het onzekere gekozen. En het blijkt dat je goed hebt gekozen.

Onder "geld en recht" staan gigantisch belangrijke vragen met hele bruikbare antwoorden waar iedereen wat aan heeft. Klopt het dat ik je daar niet terug kan vinden. Volgens mij kun je daar ook anderen helpen. Idee?

-----

Het zou een mooi onderzoek zijn om te kijken waarom mensen bepaalde namen nemen. Een Capibara is volgens wikipedia een "heer van het gras". Met uitsterven bedreigd. Dat geldt hopelijk niet voor jou.

(iets voor viva)
quote:jos3 schreef op 04 oktober 2014 @ 17:09:

En het blijkt dat je goed hebt gekozen.Gewoon een kwestie van gezond verstand, meer niet.quote:Onder "geld en recht" staan gigantisch belangrijke vragen met hele bruikbare antwoorden waar iedereen wat aan heeft. Klopt het dat ik je daar niet terug kan vinden. Volgens mij kun je daar ook anderen hel4pen. Idee?Toch maar iets beter kijken, ik geef regelmatig advies. Niet alleen op deze pijler overigens.quote:Het zou een mooi onderzoek zijn om te kijken waarom mensen bepaalde namen nemen. Een Capibara is volgens wikipedia een "heer van het gras". Met uitsterven bedreigd. Dat geldt hopelijk niet voor jou.

(iets voor viva)Vind je jezelf nou ook niet ongelofelijk sneu?
Ik las dat oa de ing rentekorting geeft als je aflost op je hypotheek. Ik heb nu ongeveer 50.000 overwaarde op mijn huis en overweeg om in januari 15.000 extra af te lossen op mijn hypotheek. Gaat de abn amro waar mijn hypotheek loopt mij dan wellicht ook een korting geven op mijn hypotheekrente? Looptijd van huidige renteperiode is nog 5 jaar vd 10 en betaal nu 5procent. Hebben jullie inmiddels al beleid gemaakt omtrent dit onderwerp?
Volgens mij kun je daar altijd om vragen. Vaak geven banken een korting op de rente naarmate ze minder risico lopen. Vooral als je hypotheek minder dan 70% van de waarde van je huis is doen ze daar niet moeilijk over. Hoe AbnAmro daarmee omgaat weet ik niet.
Ik las in juni/juli dat de abn binnenkort daar beleid op gaat maken. Mijn woz is 220.000 en mijn hypotheek 174.000 waarvan 50.000 spaarhypotheek. Rest is aflossingsvrij en nu is zoals verwacht ons inkomen dermate gestegen dat we geld over hebben om af te lossen. Ben benieuwd of de abn dat ondersteund met een rentekorting.
Alle reacties Link kopieren
quote:sneeuwwitje80 schreef op 05 oktober 2014 @ 12:45:

Ik las in juni/juli dat de abn binnenkort daar beleid op gaat maken. Mijn woz is 220.000 en mijn hypotheek 174.000 waarvan 50.000 spaarhypotheek. Rest is aflossingsvrij en nu is zoals verwacht ons inkomen dermate gestegen dat we geld over hebben om af te lossen. Ben benieuwd of de abn dat ondersteund met een rentekorting.



Beste sneeuwitje80,



Dit is een hele goede vraag. Door extra af te lossen kun je vaak winst maken. Capbara_ heeft daar gelijk in. Het voordeel is er niet altijd. Daarom ga ik hier graag wat uitgebreider op in.



Je vraag gaat specifiek over een hypotheek bij ABNAMRO. Graag verwijs ik naar de algemene voorwaarden van de hypotheken. https://www.abnamro.nl/nl ... o/productvoorwaarden.html



Voor ABNAMRO Budgethypotheken en Woninghypotheken kun je kijken naar de artikelen 6.3 en 6.4

Extra aflossen kan betekenen dat je een lagere risico-opslag krijgt en dat scheelt dan ook rente. In de artikelen staat ook wat je moet doen om die lagere rente te krijgen.



Waar liggen de omslagpunten?

Je neemt de waarde van de woning. Dat is of de meest recente WOZ—waarde, of de waarde uit een recent taxatierapport. 85% daarvan noemt de bank de executiewaarde. Dat is het eerste omslagpunt. 75% van de executiewaarde is het volgende omslagpunt.

Om die reden kan het nuttig zijn de geldverstrekker altijd te voorzien van de meest recente WOZ-waarde als die gestegen is (bijvoorbeeld door een verbouwing).



Heb je Nationale Hypotheekgarantie?

Mocht je een NHG-tarief hebben, dan heeft extra aflossen geen effect op de risico-opslag. Je hebt dan al het laagste tarief.



Bovengenoemde regels gelden niet voor alle geldverstrekkers in de markt en niet voor alle “hypotheeklijnen” bij die verstrekkers. Zodra een lezer wil weten wat voor zijn/haar hypotheek geldt, dan wil ik die verwijzen naar de eigen voorwaarden.



Bij de verlaging van de hypotheekrente kun je de volgende zaken meewegen:

• Het rendement op je spaargeld nu, versus de besparing op de hypotheekrente.

• Hoeveel reserve heb je na aflossing nog achter de hand? Mocht je weer moeten lenen, dan ben je misschien duurder uit.

• Voor de spaarhypotheek is er een omslagpunt waar je gebaat kunt zijn met een zo hoog mogelijke rente. De betaalde rente kun je aftrekken voor de belastingen. De spaarrente binnen de spaarhypotheek is belastingvrij.

• Eventuele boeterente bij vervroegd aflossen.

(op datum van de renteherziening kun je aflossen wat je wil)



Heb je meer vragen? Laat het even weten.



Groet,



Joop
Alle reacties Link kopieren
Leuk om te zien dat zien dat jullie zo veel goede vragen stellen!

Het valt ons wel op dat er nog weinig vragen tussen zitten over werkloosheid. Toch kunnen wij ons voorstellen dat dit onderwerp vragen oproept: hoeveel buffer heb je bijvoorbeeld gemiddeld nodig als je baan verliest? En kan een bank iets voor je betekenen als je in betalingsproblemen komt?



Ons team is tot volgende week woensdag beschikbaar om deze vragen te beantwoorden. Laat het daarom weten als je hier vragen over hebt!



Joop
quote:Adviseur_ABN_AMRO schreef op 08 oktober 2014 @ 14:22:

Leuk om te zien dat zien dat jullie zo veel goede vragen stellen!

Het valt ons wel op dat er nog weinig vragen tussen zitten over werkloosheid. Toch kunnen wij ons voorstellen dat dit onderwerp vragen oproept: hoeveel buffer heb je bijvoorbeeld gemiddeld nodig als je baan verliest? Volgens mij heeft niemand er iets aan als jullie een gemiddeld bedrag roepen. Een gemiddelde is maar een gemiddelde tenslotte, en dat zegt niets over iemands persoonlijke situatie. Er zijn nogal wat factoren die meespelen: heb je recht op ww, en zo ja hoe lang, heb je een ontslagvergoeding gekregen, en zo ja laat je die maandelijks uitbetalen of zet je die vast, heeft je partner een inkomen, hoe hoog zijn je vaste lasten etc. etc. Ik denk dat mensen die willen weten hoe groot hun buffer moet zijn beter op de site van het Nibud kunnen kijken dan afgaan op een gemiddelde.
Alle reacties Link kopieren
quote:Capibara_ schreef op 08 oktober 2014 @ 19:08:

[...]



Volgens mij heeft niemand er iets aan als jullie een gemiddeld bedrag roepen. Een gemiddelde is maar een gemiddelde tenslotte, en dat zegt niets over iemands persoonlijke situatie. Er zijn nogal wat factoren die meespelen: heb je recht op ww, en zo ja hoe lang, heb je een ontslagvergoeding gekregen, en zo ja laat je die maandelijks uitbetalen of zet je die vast, heeft je partner een inkomen, hoe hoog zijn je vaste lasten etc. etc. Ik denk dat mensen die willen weten hoe groot hun buffer moet zijn beter op de site van het Nibud kunnen kijken dan afgaan op een gemiddelde.



Hoi Capibara_,



Je hebt heel goed voor ogen welke punten belangrijk zijn. Super dat je deze via dit forum deelt.

Natuurlijk is een gemiddelde niet voldoende om mee te rekenen maar het kan wel stof geven om na te denken over de financiële situatie. Om echt een duidelijk beeld te krijgen zal er inderdaad gekeken moeten worden naar de werkelijke situatie en gegevens. Echter is dit via dit forum lastig om te doen.

Hopelijk zorgt dit ervoor dat mensen nadenken over hun eigen situatie, waardoor ze met vragen bij ons terecht kunnen.

Ik wil jou in ieder geval bedanken voor het meedenken.



Groeten joop
Alle reacties Link kopieren
Nou, puur omdat ik benieuwd ben wat voor mooi antwoord jullie daar dan wel niet op hebben: hoeveel buffer heb je gemiddeld nodig als je je baan verliest?

En op basis van een ander topic hier: hoeveel buffer heb je nodig als je relatie uit gaat en de woning en inboedel van je partner zijn?
Alle reacties Link kopieren
quote:minnim schreef op 10 oktober 2014 @ 20:01:

Nou, puur omdat ik benieuwd ben wat voor mooi antwoord jullie daar dan wel niet op hebben: hoeveel buffer heb je gemiddeld nodig als je je baan verliest?

En op basis van een ander topic hier: hoeveel buffer heb je nodig als je relatie uit gaat en de woning en inboedel van je partner zijn?



Hallo Minnim,



Hier dan ons mooie antwoord: Ook wij als bank maken gebruik van externe bronnen.



Het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) doet onderzoek naar deze gemiddelden. Op hun website is het mogelijk een financiële bufferberekening te maken toegespitst op jouw situatie. Er worden tevens gemiddelden weergegeven waarvan het Nibud vindt dat er in jouw situatie (op basis van gemiddelden die gelden voor jouw leeftijdsgroep, gezinssituatie, etc) als minimale buffer achter de hand gehouden dient te worden.



Dit is de link:



http://www.nibud.nl/spare ... en/financiele-buffer.html



Groet,



Vincent
Alle reacties Link kopieren
quote:Capibara_ schreef op 11 oktober 2014 @ 09:38:









Waarom de hele tijd dat negatieve?
Hierom:quote:De komende twee weken hebben we een team van specialisten klaar zitten om al jullie vragen rondom werkloosheid en financiën te beantwoorden.quote:Adviseur_ABN_AMRO schreef op 08 oktober 2014 @ 14:22:

Leuk om te zien dat zien dat jullie zo veel goede vragen stellen!

Het valt ons wel op dat er nog weinig vragen tussen zitten over werkloosheid. Toch kunnen wij ons voorstellen dat dit onderwerp vragen oproept: hoeveel buffer heb je bijvoorbeeld gemiddeld nodig als je baan verliest? En kan een bank iets voor je betekenen als je in betalingsproblemen komt?



Ons team is tot volgende week woensdag beschikbaar om deze vragen te beantwoorden. Laat het daarom weten als je hier vragen over hebt!



JoopDat 'team van specialisten' () komt niet verder dan een linkje naar de site van het Nibud. Heel begrijpelijk, omdat de hoogte van een benodigde buffer van heel veel variabelen afhankelijk is, zoals ik in mijn vorige post al schreef. Maar blaas dan niet zo hoog van de toren, met dat 'team van specialisten' dat 'al onze vragen' kan beantwoorden. Als dit de specialistische bijdrage van AbnAmro is kunnen ze net zo goed wegblijven, want er zijn genoeg forummers die dan dezelfde of betere informatie kunnen geven.
Alle reacties Link kopieren


Woah, ik wou ze echt een kans geven. Maar Capibara, je slaat echt de spijker op de kop. Hilarisch ook dat jij Nibud al had aangeraden als antwoord op die vraag.
Alle reacties Link kopieren
In mijn zeer directe omgeving mee mogen maken hoe goed de specialisten van de *** meedenken.

Helaas geen jubelverhaal, want meedenken deden ze, maar niet met de klant. Die stond op straat, nadat haar goede baan bij (notabene) dezelfde bank boventallig werd verklaard. Hoe ze de fraaie hypotheek moest betalen van de WW (afgetopt)? Ze vroeg hulp en uitstel. Maar het werd een executieverkoop met verhuisplicht...



Nee, dank je, schuldenvrij leven loont en geeft meer rust. En dat is gewoon boerenslimheid, geen studie en al helemaal geen gladjakker in kostuum voor nodig...
Alle reacties Link kopieren
Beste Forummers,



Het ABN AMRO topic is bij deze gesloten. Namens het team van ABN AMRO wil ik jullie bedanken voor de leuke en vooral goede vragen die hier gesteld zijn.



Is er toch nog een brandende vraag over het onderwerp samenwonen, of iets heel anders, onbeantwoord gebleven? ABN AMRO beantwoordt deze vragen alsnog graag.



ABN AMRO is te bereiken via facebook, twitter, mail en telefoon. Natuurlijk zijn jullie ook welkom op één van de kantoren.



Contactinformatie en andere informatie kun je vinden op www.abnamro.nl



Met vriendelijke groet,



Community Manager Viva forum.
Dit is mijn uitspraak en daarmee zult u het moeten doen. (Mr. Visser) (Blijfgewoonbianca)

Bij vragen over beleidskeuzes kun je terecht op het 'vraag het de mods' topic.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven