Geld & Recht alle pijlers

'Zwart' bijverdienen

23-10-2020 10:33 271 berichten
Alle reacties Link kopieren
Een beetje taboe om er misschien over te spreken maar ik denk wel dat heel veel mensen het doen op veel verschillende manieren. Mogelijk zelfs nu in corona tijd alleen maar meer (?).

Werken jullie 'zwart' om wat bij te verdienen? Waarmee?
Weet jullie omgeving dit en zo ja, hoe reageren zij hier op?
Wat doen jullie met dit geld?

TO trapt af;
Ik werk als schoonheidsspecialist en al mijn collega's werken thuis ook een stukje 'zwart', om zo wat bij te verdienen. Uiteraard houden we de klanten strikt gescheiden. Aangezien ik thuis een nogal wat specialistische behandeling doe, kan ik er zwart best aardig aan verdienen. Gemiddeld zo'n 300 euro per maand voor ongeveer 5 a 6 uur werk. Mijn omgeving weet hier wel vanaf en eigenlijk hoor je nooit negatieve reacties. Men vind het normaal in het vakgebied wat ik beoefen. Net als men dit blijkbaar normaal vind bij kappers. Wij gebruiken het zwart verdiende geld klusjes of accessoires in en rondom het huis en soms om uit eten te gaan. Als er een maand niets extra's bij komt dan missen we het ook niet.
anoniem_356506 wijzigde dit bericht op 23-10-2020 10:37
1.78% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
amarna schreef:
23-10-2020 11:12
Alsje loon wegvalt en je over het witte deel van je inkomen WW krijgt, blijf je dan zwart werken?
Dat is gelukkig nog nooit zo geweest. Feit blijft dat ik dan recht heb op een deel WW over hetgeen ik wit hebt verdient. Of ik dan daarnaast zwart werk of niet staat daar los van.
Alle reacties Link kopieren
Wat me nu te binnen schiet. We hebben onlangs ook een mooie fotoshoot laten doen door iemand die dat zwart 'er bij' deed. Dat zijn nou typisch dingen waar ik geen garantie op hoef en betalen hoeven we pas als we de foto's hebben gekregen.
Alle reacties Link kopieren
niet meer. als student wel zwart in de horeca gewerkt.

later voor een BNN'er gewerkt. 2000 gulden op papier, 500 zwart.

nu alleen nog mijn gewone witte baan. hetgeen ik nog "zo" doet gaat om een paar euro. materiaal+een beetje voor mondkapjes nu bijvoorbeeld. maar dat is alleen voor goede bekenden. ik vraag me af of dat onder dezelfde noemer valt als waar het topic over gaat.
En doooooor!
Alle reacties Link kopieren
Stel je hebt een matig betaalde baan of je zit (ongewild) met een uitkering en je kan wat zwart bijverdienen met oppassen of schoonmaken oid. Dan zouden alle Viva dames dat natuurlijk netjes afdragen aan de fiscus....?

Allemaal roomser dan de paus hier zeker.
Alle reacties Link kopieren
wolkie schreef:
23-10-2020 11:13
En ik geloof helemaal niemand die zegt dat ze absoluut niemand zwart een klusje zouden laten doen als dat heel veel scheelt in de portemonnaie.
Kan jij niet geloven, maar ik doe dat niet. Er zijn zo veel dingen die in de portemonnee schelen
- groenten afwegen en er later nog wat bij doen
- zwart rijden
- een gestolen fiets kopen
- het kratje bier onderop mijn winkelkar niet vertellen
- geen parkeergeld betalen
- geen hondenbelasting betalen


Doe ik ook allemaal niet. Het feit dat iets geld scheelt maakt het niet oké. Juist niet want linksom of rechtsom het blijft toch stelen.
wolkie schreef:
23-10-2020 11:13
En ik geloof helemaal niemand die zegt dat ze absoluut niemand zwart een klusje zouden laten doen als dat heel veel scheelt in de portemonnaie.


Nou, dan geloof je het toch lekker niet.
Wij kiezen ervoor om uitsluitend wit te betalen, ook de schilder.
Omdat het eerlijker is, wij kunnen klagen als het werk niet naar onze zin is uitgevoerd en we van die paar honderd euro die het meer kost echt niet in de bedeling raken.
Ik zou juist een zwartwerker niet vertrouwen, dus die komt er hier niet in.
Hasse88 schreef:
23-10-2020 10:38
Nee, ik werk niet zwart. In mijn tienerjaren heb ik wel eens 'grijs' gewerkt. Dus een aantal uren wit, en een aantal uren zwart. Dit op aandringen van de werkgever. Daarna nooit meer, ik vind het namelijk niet ethisch. Van onze belastingcenten word toch een boel gedaan in het algemeen belang.
Wat een ander doet, moet diegene overigens helemaal zelf weten, maar fraai vind ik het niet.

Daar ben ik ook ooit eens in meegegaan (ik was 22 en niet zo leep) 20 uur op papier en 12 zwart. En die zwarte uren kreeg ik ietsjes meer. Was lekker...tot ik ziek werd.

Toen ging bij mij pas een lampje branden
Alle reacties Link kopieren
Ik moet zeggen dat ik ook eigenlijk alles wit doe. Als iedereen zwart zou werken zouden we wel een probleem hebben natuurlijk. Dat gezegd hebbende snap ik best dat mensen het doen. Vooral als je niet zoveel te besteden hebt is die stap denk ik gemakkelijk gemaakt.
Alle reacties Link kopieren
Toch wel apart dat TO trots een topic opent om te melden dat ze van de overheid steelt. Als je elke week wat steelt in de supermarkt zou je dat ook vertellen?
En LeLe wij geven inderdaad alle inkomsten op bij de belastingdienst. Ben juist blij dat we in een land wonen waar iedereen recht heeft op een uitkering of toeslagen.
ik geef mn bek ook maar een douw
Ik vind het vreselijk asociaal om zwart te werken.

Behalve misschien als je niet gebruikmaakt van zaken die uit belastinggeld worden betaald. Maar meestal is het tegendeel het geval en dan is het ook nog hypocriet.
nepadmin schreef:
23-10-2020 11:19
Wat me nu te binnen schiet. We hebben onlangs ook een mooie fotoshoot laten doen door iemand die dat zwart 'er bij' deed. Dat zijn nou typisch dingen waar ik geen garantie op hoef en betalen hoeven we pas als we de foto's hebben gekregen.
Het gaat niet alleen om de garantie die je krijgt bij wit betalen.
Sommige mensen hebben principes.
Alle reacties Link kopieren
DS1971 schreef:
23-10-2020 10:57
Ik denk dat bijna iedereen die de gelegenheid heeft om ook zwart wat omzet te pakken dat wel doet.

Ik snap het ook wel. De belasting op inkomsten uit arbeid is zeer hoog in Nederland.

Een systeem zoals in België (de dienstencheck) zou ik wel goed vinden.

En natuurlijk, het is niet correct, maar ik ken heel weinig mensen die een huishoudelijke hulp hebben en eisen meer te betalen, maar dan wel wit. Dus de veroordelingen zijn wat hypocriet.

Je moet er alleen niet in doorslaan.
Wanneer je niet meer dan 3 dagdelen per week iemand in je huis hebt voor klusjes dan mag je diegene contant betalen en dan is het aan de ander om dat op te geven bij de belastingdienst. Ik ga ervan uit dat mijn hulp dat niet doet. Maar dat is aan haar, ik heb daar verder geen mening over.
Je moet erop te vertrouwen dat als hij bij je weg wil, hij heus wel weggaat. En tot die tijd is hij vrijwillig bij je. (Murrmurr)
Alle reacties Link kopieren
Iedereen kent wel een mannetje voor een klusje in het weekend of een kapper die 's avonds aan huis komt. Meestal werken die mensen gewoon bij een baas en verdienen daar een basisinkomen. Het maakt het leven net wat makkelijker omdat deze groep vakmensen met hun normale baan net overal langs pissen qua toeslagen en te weinig verdienen om die toeslagen gemakkelijk te kunnen missen. Zo'n klusje maakt het leven net wat eenvoudiger; de vakantie, studiekosten van kinderen, kadootjes in december, de nieuwe auto etc. Vaak wordt het opgespaard en weer uitgegeven in de economie. En vanuit dat oogpunt begrijp ik het en vind ik er niet zoveel van. Het is wat anders als je voor je basisinkomen afhankelijk bent van uitkeringen en dan van alles bijbeunt terwijl je ook ergens een baan kan krijgen met vergelijkbare werkzaamheden.
wolkie schreef:
23-10-2020 11:13
Ik zou willen dat ik een baan had dat ik zwart kon bijklussen . We hebben laatst verbouwd en de schilder schildert dan ook in het weekend de muren zwart (nee niet zwarte muren maar wel zwart geld). Het zijn leuke bijverdiensten. Ik heb er totaal geen moeite mee. En ik geloof helemaal niemand die zegt dat ze absoluut niemand zwart een klusje zouden laten doen als dat heel veel scheelt in de portemonnaie. Een schilder die het zwart doet voor € 1000 of met btw voor € 1.210,00. Scheelt € 210, daar kan je een hoop leuke andere dingen voor doen.
Wij betalen dan gewoon die €200 extra hoor. Ik ben wel verbaasd over hoeveel mensen ons de afgelopen tijd gevraagd hebben of we zwart of wit wilden betalen. Ook bij grote klussen. Dan kon er wel €1500 wit voor de garantie en €6000 zwart. Wij vragen dus altijd een factuur maar ik heb wel steeds meer het idee dat we daarmee een uitzondering zijn.
Anna2208 schreef:
23-10-2020 11:06
Ik werk niet zwart en was geschokt toen een klusjesman zei dat hij het wel zonder btw kon doen, dan kregen we geen factuur. Toen heb ik een ander genomen.

Geschokt nog wel :proud:
Alle reacties Link kopieren
Kijk maar uit, je verrader slaapt nooit.

Ik heb hier geen mening over in die zin van dat ik hier moralistisch ga doen en jou ga veroordelen.

Ik begrijp het wel want wat extra geld is altijd fijn om te verdienen.

Waar ik wel een hekel aan heb aan heb is kennissen die beiden een uitkering trekken en samenwonen, waarvan de man ergens anders staat ingeschreven, de volwassen en werkende zoon daar ook woonde, kostgeld betaalde maar ook ergens stond ingeschreven en de huurtoeslag die vrolijk werd ontvangen. Daarnaast nog wat kweken links en rechts en de gebraden haan uithangen.

Ondanks dat beide gevallen sec 'niet volgens de regels zijn' kan ik to het niet kwalijk nemen en het zelfs oké vinden dat zij dit doet. De kennissen vind ik gewoon uitvreters en oplichters.

Wellicht hypocriet maar waar.
MrsDuck schreef:
23-10-2020 11:35
Iedereen kent wel een mannetje voor een klusje in het weekend of een kapper die 's avonds aan huis komt. Meestal werken die mensen gewoon bij een baas en verdienen daar een basisinkomen. Het maakt het leven net wat makkelijker omdat deze groep vakmensen met hun normale baan net overal langs pissen qua toeslagen en te weinig verdienen om die toeslagen gemakkelijk te kunnen missen. Zo'n klusje maakt het leven net wat eenvoudiger; de vakantie, studiekosten van kinderen, kadootjes in december, de nieuwe auto etc. Vaak wordt het opgespaard en weer uitgegeven in de economie. En vanuit dat oogpunt begrijp ik het en vind ik er niet zoveel van. Het is wat anders als je voor je basisinkomen afhankelijk bent van uitkeringen en dan van alles bijbeunt terwijl je ook ergens een baan kan krijgen met vergelijkbare werkzaamheden.

Ehm, ze kunnen die klussen ook doen en er dan gewoon belasting over betalen, zoals normale mensen ook doen met hun freelance werk. Dit vind ik echt een onzinargument, sorry.
Alle reacties Link kopieren
Perlala_Gadeon schreef:
23-10-2020 11:32
Ik vind het vreselijk asociaal om zwart te werken.

Behalve misschien als je niet gebruikmaakt van zaken die uit belastinggeld worden betaald. Maar meestal is het tegendeel het geval en dan is het ook nog hypocriet.
ik snap wat je zegt maar in de meeste gevallen klopt het niet.

een timmerman die 40 uur bij een baas werkt en op zaterdag een klus zwart doet betaalt natuurlijk wel belasting
En doooooor!
Alle reacties Link kopieren
Wat ik om mij heen zie is dat mensen lastiger rond komen. Ik heb kennissen waarbij de ene in de horeca werkt (nu dus niet meer) en de ander in een bouwmarkt. Beiden geen vetpot maar wel twee kinderen. Ik kan me voorstellen dat als ze de kans hebben wat bij te verdienen ze die met twee handen aanpakken.
Alle reacties Link kopieren
Madeliefjees schreef:
23-10-2020 11:32
Toch wel apart dat TO trots een topic opent om te melden dat ze van de overheid steelt. Als je elke week wat steelt in de supermarkt zou je dat ook vertellen?
En LeLe wij geven inderdaad alle inkomsten op bij de belastingdienst. Ben juist blij dat we in een land wonen waar iedereen recht heeft op een uitkering of toeslagen.
Jij maakt er het woord 'trots' van. Maar ik schaam me er zeker niet voor.

Maar chapeau voor jou. 100 veren in je reet.
Nu blij misschien? :bye:
-Hanka- schreef:
23-10-2020 11:36
Wij betalen dan gewoon die €200 extra hoor. Ik ben wel verbaasd over hoeveel mensen ons de afgelopen tijd gevraagd hebben of we zwart of wit wilden betalen. Ook bij grote klussen. Dan kon er wel €1500 wit voor de garantie en €6000 zwart. Wij vragen dus altijd een factuur maar ik heb wel steeds meer het idee dat we daarmee een uitzondering zijn.
Is dat zo?
Wij vragen altijd van te voren een prijsopgave bij verschillende aanbieders en kiezen dan voor degene die ons het beste lijkt.
Nog nooit meegemaakt, dat iemand vroeg om de hele som of een gedeelte daarvan zwart te betalen.
Alle reacties Link kopieren
Er kwam bij mij een keer om 7 uur 's avonds toen de baby net was geboren iemand langs om de wasmachine te redden. Die heb ik met alle liefde 50 euro in de hand gedrukt en nooit gevraagd om een factuur.
Je moet erop te vertrouwen dat als hij bij je weg wil, hij heus wel weggaat. En tot die tijd is hij vrijwillig bij je. (Murrmurr)
Alle reacties Link kopieren
hannaa46 schreef:
23-10-2020 11:34
Het gaat niet alleen om de garantie die je krijgt bij wit betalen.
Sommige mensen hebben principes.
Ieder zijn principes zullen we dan maar zeggen.
Ik blij, fotograaf blij en degene waar dat geld uiteindelijk terecht komt ook blij.
Ik doe het niet, ik werk in de zorg en heb een heel klein bedrijfje ernaast maar ook daar binnen doe ik alles wit. Mijn vriend werkt in de bouw en doet hier en daar wel eens iets zwart maar niet op structurele basis of met vaste 'zwarte' klanten.
Dat is dan meer in de trant van 'Particulier wil dit en dit eenmalig gedaan hebben voor x bedrag'. Daar zie ik echt geen problemen in.
broadway schreef:
23-10-2020 11:39
ik snap wat je zegt maar in de meeste gevallen klopt het niet.

een timmerman die 40 uur bij een baas werkt en op zaterdag een klus zwart doet betaalt natuurlijk wel belasting

Over bijverdiensten betaal je ook belasting. Zo zit dit land in elkaar: je betaalt belasting en in ruil daarvoor woon je in een land waar de overheid jouw basisvoorzieningen voor je regelt.

Om nog maar te zwijgen over de broodroof die je pleegt als zwartwerker.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven