Gezondheid alle pijlers

Boezemfibrilleren - angstig

18-02-2020 15:59 31 berichten
Alle reacties Link kopieren
Mijn man (nog jong) is bekend met boezemfibrilleren. Deze kwaal is een jaar of 5 terug gediagnosticeerd en komt voornamelijk voor bij mensen van 60+, dus toen mijn man het voor het eerst kreeg gingen de alarmbellen af. Talloze onderzoeken (hartfilmpjes, echo's, inspanningstesten) verder bleek hij geen onderliggende hartkwaal/-ziekte te hebben en kwam het dus neer op pech.

Op af en toe een onrustig gevoel na in zijn borst en het feit dat hij zich erg bewust is van wat hij voelt in zijn hartstreek gaat het goed. Slikt ook geen medicatie. Is wel heel lang erg angstig geweest.
Tot voor kort: toen trad ineens uit het niets een nieuwe aanval op. Na een bezoek aan de SEH (omdat eigen medicatie niet aansloeg) en een nacht op de hartbewaking, schoot het ritme de volgende dag net voor de cardioversie weer vanzelf terug in het normale ritme.

Hoewel ik weet dat de kwaal bij snelle en goede behandeling niet heel gevaarlijk is, ben ik toch angstig. Bang dat de cardiologen destijds iets over het hoofd hebben gezien (er hebben 4 cardiologen naar gekeken en mijn man is besproken in een speciale werkgroep). Al met al niet realistisch, maar toch. Bang dat hij er ineens tussenuit piept.

Ik weet niet goed wat ik wil met dit topic. Van mijn angst af. Wie is er ook nog jong en leeft met deze kwaal? Hoe ga jij hier mee om?
Alle reacties Link kopieren
Hè, wat vervelend voor je man en voor jou dat hij zo bang is.
Ik kan me er enerzijds wel iets bij voorstellen dat hij bang is, maar anderzijds denk ik; “jeetje als hij al bang is, wat moet ik dan?”
De cardioloog zegt al jaren tegen me dat mijn hartziekte tot kamerfibrilleren (=hartstilstand) gaat leiden. Maar ik word daar nauwelijks bang van eigenlijk. Ik vertrouw erop dat ik op tijd een icd krijg.
In de tussen tijd heeft mijn vader zijn icd al een flink aantal keer nodig gehad. En ja, die heeft daardoor naast de lichamelijke shocks ook psychische tikken van gekregen. Hij krijgt daar EMDR therapie voor.
Voor jouw man zijn de (onschuldige) ritmestoornissen blijkbaar ook traumatisch en beangstigend. Wellicht is daar ook (EMDR?) therapie voor.
Alle reacties Link kopieren
Meds, mijn man heeft al bij een psych gelopen destijds maar hij krijg de angst niet goed onder controle. Ik zal je link eens bekijken, dank je wel. En wat je zegt over info vragen en zoeken klopt. Want van een vraag komt weer een vraag en zo blijf je onrustig. Gelukkig is hij zelf niet echt een Googlelaar haha.

@Snouth, nou dat dus he. Hij heeft geen ernstige aandoening en met AF kun je 100 worden. Maar hij blijft zo bang, dat ik ook weleens denk: maar goed dat je niks ernstigs hebt, want dat zou hij van de angst niet overleven.
Ik probeer hem ook te laten inzien dat hij tenminste wéét dat hij een gezond hart heeft omdat ie binnenstebuiten gekeerd is. Ik heb bv geen idee of mijn hart wel in orde is (bij wijze van), maar het lijkt allemaal praten tegen een muur.

@nerd, ja dat dus he, dat hij zo af en toe maar een aanval heeft want anders had ie echt geen leven. Tegelijkertijd denk ik dus ook weleens dat hij juist zo bang is omdat hij het maar zo weinig heeft, dat ie er niet aan kan wennen zeg maar en het vertrouwen krijgt dat ie er niet bij neervalt. Snap je wat ik bedoel? Heftig voor jou zeg dat je er nu zoveel last van hebt. Kun je wel gewoon functioneren?
Alle reacties Link kopieren
Zoals ik al eerder schreef heeft mijn man ook een hartziekte met hartfalen, ritmestoornissen e.d..
Om dit alles te bevatten en zelf een plek te geven is hij uiteindelijk bij de medisch psycholoog in het ziekenhuis terecht gekomen. De reguliere psycholoog kon hem niet goed helpen omdat juist het medische stuk bij een dergelijke ziekte zo belangrijk is.

Inmiddels heeft hij ook een ICD, veel medicijnen en zal waarschijnlijk jong aan zijn hartziekte overlijden. Maar hij leeft (gelukkig) niet dagelijks in angst.

De angst van je man is niet reëel. Daar is echt hulp bij te krijgen. Soms is het even zoeken naar de juiste hulp, maar geef die zoektocht niet op.
als de vorige psycholoog niet het gewenste effect heeft gehad moet hij echt een andere zoeken. Er zijn echt gespecialiseerde programma's voor mensen met hartfobie. En ga er ook vooral niet in mee want het gaat van kwaad tot erger. Gelet op dit topic doe je dat al.
S-Meds schreef:
21-02-2020 18:26
jij veel sterkte want een hartfunctie van 20% is niet goed natuurlijk. Wat is je perspectief, sta je op de transplantatiewachtlijst?
Nee ik sta niet op een transplantatiewachtlijst. Daar moet je pompfunctie 10% voor zijn.
Bij mij is het stabiel proberen te houden met medicatie. Meer is er niet te doen
Ga vooral niet mee in de angsten van je man. Daar help je je zelf maar vooral je man niet mee.
Laat hem in contact komen met lotgenoten. Via fb of via het ziekenhuis via Stin of de hartstichting. Dat helpt mij goed namelijk.

Ik leef absoluut niet in angst meer om mijn ziekte of mijn icd. Ik ga op stap naar festivals en geniet van een dagje weg. Dit doe ik allemaal door de dag ervoor of de dag zelf een stap terug te doen zodat ik wat op de agenda staat vol kan houden en niet hoef af te bellen of eerder weg moet.

Ik geniet extra van de dingen die ik kan doen en doe.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven