Geen resultaten gevonden Probeer een andere zoekterm

Gezondheid alle pijlers

Iemand hier met ADD?

07-05-2008 11:17 77 berichten
Alle reacties Link kopieren
Morgen ga ik naar de huisarts. Na ruim 25 jaar tobben met mijn motivatie vooral is het nu zover dat ik eigenlijk nauwelijks meer kan functioneren. Ik voel me op alle fronten tekortschieten. Heb lang gedacht dat ik lui was, geen discipline had, geen motivatie. Maar nooit kunnen vinden - ondanks eindeloze analyses - waardoor dat nou eigenlijk komt en waarom ik het niet lijk te kunnen veranderen.

Op aanraden van mensen heb ik eens informatie opgezocht over ADD en het is een 'feest' der herkenning.

Ik lees ook veel tips over gedragsaanpassing en structuur etc, maar die heb ik in de loop der jaren allemaal zelf al geprobeerd. Of met hulp van medestudenten, in leertherapie, etc. (ik wil er geen al te lang verhaal van maken dus ga er niet te diep op in anders wordt het zooooo'n lap tekst)

Daarom heb ik mijn hoop eigenlijk gevestigd op medicatie.

Mijn ouders spraken laatst een lagere school-vriend van mij en die vertelde ADHD te hebben en met medicatie de laatste jaren eindelijk normaal te kunnen functioneren.

Ik heb dus die 'H' niet, integendeel. Ja, in mijn hoofd wel. Een constante stroom aan gedachten.

Is er hier iemand die ervaring heeft met ADD, de behandeling ervan en eventueel dus medicatie?

Ben heel benieuwd.

xx lisa.
Alle reacties Link kopieren
Ja, ik.Ik heb een tijd ritalin geslikt en dat werkte perfect voor mij. Stemmingswisselingen, depressies, drukte in mijn hoofd... was allemaal weg.

Op het moment kan ik die medicatie niet gebruiken ivm zwangerschap en borstvoeding.
Alle reacties Link kopieren
Fleurtje dank voor zo'n snelle reactie.

Ben je meteen gestart met medicatie of is daar een heel traject aan vooraf gegaan?

Ik ben namelijk nog nooit met psychische klachten bij mijn huisarts geweest, vond het nooit zo nodig want altijd was er wel een verklaring. Of ik vond het niet ernstig genoeg.

xx lisa.
Alle reacties Link kopieren
En merk je nu meteen weer verschil trouwens, nu je het niet gebruikt? (misschien moeilijk te beoordelen door de zwangerschapshormonen)

xx lisa.
Alle reacties Link kopieren
Ik kwam al járen bij psychiaters en pscychologen. Kreeg de diagnose borderline. Ik had gehoord van een experiment waarbij mensen met borderline ritalin werd gegeven en ik wilde dat toen proberen. Die arts wilde toen dat ik eerst met iemand sprak die gespecialiseerd was in ad(h)d, omdat ik daar veel kenmerken van had (heeft ook veel overlappingen met borderline). Die specialist vond het al vrij snel duidelijk en heeft me toen ritalin voorgeschreven en het is vanaf dag een goed gegaan met me.Nu ik niet gebruik, merk ik wel duidelijk verschil: drukte is weer terug en de stemmingswisselingen ook. Al is het wel minder erg dan eerst. Komt misschien ook omdat ik meer dingen geaccepteerd heb.
Alle reacties Link kopieren
Wat waren jouw voornaamste klachten als ik vragen mag?

xx lisa.
Alle reacties Link kopieren
Drukte in mijn hoofd, stemmingswisselingen en depressies.... Daar kwam bij: slecht kunnen concentreren, dingen niet af kunnen maken, slecht slapen door gedachtes die maar doorgaan...
Alle reacties Link kopieren
Check op alles...

xx lisa.
Alle reacties Link kopieren
Ik ben er emotioneel van. Ik had nooit gedacht een 'stoornis' te zullen hebben. Dacht gewoon een lui varken te zijn zonder discipline en motivatie.

Maar goed, haha, de diagnose is nog niet gesteld, alleen door mijzelf dan.

xx lisa.
Alle reacties Link kopieren
Heb je dr Amens checklist weleens gedaan?(http://www.lilith.demon.nl/div/checklist-add.html)
Alle reacties Link kopieren
Diagnose moet idd wel echt door een arts gesteld worden. Zou er ook niet al teveel over lezen; kans is groot dat je dingen naar jezelf toe gaat redeneren....
Alle reacties Link kopieren
Ik heb gezien dat er ook al een langlopend topic bij Psyche hierover staat. Heb er even wat doorheen gelezen. Herkenbaar weer.Kan een huisarts ook Ritalin voorschrijven zonder dat er nader onderzoek gedaan is? Ik zou er namelijk liefst direct mee beginnen.

xx lisa.
Alle reacties Link kopieren
Hoi Lisa, het is heel vervelend als je met zoiets zit, ik herken er ook wel dingen in. Maar om nou zelf de diagnose ADD te stellen, dat vind ik dan weer te. En om dan maar gelijk over pillen te beginnen. Weet waar je aan begint hoor. Ik zou eerst maar eens goed gaan zoeken op wat Ritalin allemaal met je kan doen, voor je het weet heb je er een probleem bij. En het komt nu ook zo'n beetje over alsof je zegt: Ik dacht altijd dat het aan mij lag dat ik zo was, maar nee, ik kan er niks aan doen want ik heb ADD. Ik zeg niet dat het zo is, maar het klinkt te gemakkelijk. En ADD, ADHD en aanverwante zaken zijn ook wel echt modeverschijnselen. Het is ook niet aan te tonen, je moet alleen aan een aantal kenmerken voldoen en dat zijn dan van die lijsten waar heel veel mensen zich wel in herkennen. Ik zou je zeker aanraden naar een psycholoog te gaan en niet aan de huisarts pillen te vragen, want waar ben je dan helemaal mee bezig! Je stelt zelf een diagnose, even pillen halen en probleem opgelost? Zou ik niet doen.

Succes ermee
Alle reacties Link kopieren
lisa schreef op 08 mei 2008 @ 00:51:

Ik heb gezien dat er ook al een langlopend topic bij Psyche hierover staat. Heb er even wat doorheen gelezen. Herkenbaar weer.Kan een huisarts ook Ritalin voorschrijven zonder dat er nader onderzoek gedaan is? Ik zou er namelijk liefst direct mee beginnen.

xx lisa.
Volgens mij kan dat niet. Het was altijd zo dat ritalin alleen bij een officiele ad(h)d-diagnose voorgeschreven mag worden. En terecht.

Maar ga nou niet zelf dokteren, ga naar de huisarts!
Alle reacties Link kopieren
Maar heo Roelfien het brengt, vind ik ook weer wat te simpel. Nogal kwetsend voor de mensen die het hebben. Je zegt toch ook niet dat incest een modeverschijnsel is?!
Alle reacties Link kopieren
Incest of ADD is nogal een verschil zeg, kom op! Incest is iets wat gebeurt, ADD is een diagnose die wordt gesteld op basis van vragenlijsten. En sorry, je hoort het gewoon te veel tegenwoordig. Daarbij zeg ik niet dat mensen met die diagnose geen problemen hebben.
Alle reacties Link kopieren
Nou ja, feit is dat je veel meer gevallen hoort van incest sinds de jaren negentig. Hoe zou dat komen? Misschien omdat men er veel opener over is geworden? Dát bedoel ik ermee. Zelfde geldt voor adhd: men is opener én men weet meer dan in de jaren daarvóór.
Alle reacties Link kopieren
Ben net terug van de huisarts. Goed gesprek gehad en doorverwezen naar de psychiater. Ze wilde zelf inderdaad geen medicatie voorschrijven omdat ze haar kennis op dat vlak niet toereikend vindt.Roelfien, het zal inderdaad wat makkelijk klinken wat ik schrijf. Maar er is wel ruim 25 jaar aan vechten tegen mijn eigen bierkaai aan vooraf gegaan. Soms hard, soms tijdenlang minder hard. En ik heb al heeeeeeel veel geprobeerd op het vlak van gedragstherapie. Momenteel ben ik in analytische hypnotherapie en dat verschaft weer nieuwe inzichten, maar echt helpen doet het me niet. Ik kan mijn gedag maar niet veranderd krijgen. Dat laatste stukje, wáárom kan ik mijn motivatie niet aanspreken. Ik kan heel goed plannen maar niets uitvoeren. Begin aan iets en maak het niet af. Dat is de laatste jaren alleen maar erger geworden.

Ik bedoel maar, dit komt niet uit de lucht vallen.

Ik heb inmiddels al flink wat gelezen de afgelopen dagen en alle puzzelstukjes vallen op hun plek.

Medicatie is echt mijn laatste hoop op verbetering, omdat ik de indruk dus heb al zoveel andere dingen geprobeerd te hebben en die werken niet. In elk geval niet voldoende.

xx lisa.
Alle reacties Link kopieren
Heb je ook al op Psyche voorbij zien komen...Medicijnen zijn niet zaligmakend!!! Ik dacht ook dat het heel wat zaken op zou lossen. Hoorde van veel mensen dat je gelijk iets voelde, alsof de drukte in je hoofd ineens weg was etc.

Nou, ik ben er nog niet over uit. Ik voel er niets van. Tsja, volgens de evaluatielijsten is er wel verschil, maar ik ben er nog niet uit of dat komt door de medicijnen of door de situatie op m'n werk.

We hebben vandaag besloten het nog een laatste kans te geven en zijn dus nog iets omhoog gegaan. Zelfs de vrouw bij de apotheker stond een beetje met klapperende oren en uitpuilende ogen van de dosis. Dat is wel heel veel hoor!!!Ga eerst eens uitgebreid praten met een specialist. Ik ben al een tijdje bezig bij mijn huidige psychologe, maar zij twijfelt nog steeds over haar diagnoses... (terwijl een andere psychologe dezelfde diagnose had gesteld).

Gezien de symptomen is ADHD haast niet uit te sluiten, maar toch zoeken we nog door naar wat er nu echt voor de problemen zorgt.
Alle reacties Link kopieren
Biebeltje, ik ben inmiddels al een poosje bij een therapeute en heb zelf onder andere een opleiding psycho-sociale therapie gevolgd. Ik heb door de jaren heen al verschrikkelijk veel aan zelfanalyse gedaan en met behulp van collega's en medestudenten, leertherapeute en opleidingscoördinator etc al heel veel uitgezocht. Er zit bij mij geen grote problematiek of onverwerkt leed. Mijn huidige therapie geeft weer nieuwe inzichten en ik vind het fijn om er naartoe te gaan, maar het helpt me niet echt. Want mijn hulpvraag en de kern van mijn problemen is: ik me niet zetten tot het uitvoeren van plannen. En inmiddels zelfs niet meer tot de kleinste dingen als het opruimen van een la ofzo, als ik me dat voorgenomen heb. En hoewel ik de kern heel dicht genaderd ben, kan ik dat laatste stukje niet 'pakken'. Dat is mijn missing link, zeg ik altijd maar.

Heb lang gedacht gewoon lui te zijn, te weinig discipline te hebben en te weinig ambitie. Maar dat is het net niet helemaal, want ik wil zo niet zijn. Veranderen lukt niet. In mijn voorlaatste baan liep ik eigenlijk al vast, maar kon dat nog verbloemen omdat ik alleen en zelfstandig werkte en zelf mijn tijden en grotendeels ook taken indeelde. In mijn laatste baan had ik collega's en moest me dus meer naar anderen richten. Het was maar 12 uur per week maar ik trok het niet. Eenvoudige dingen kon ik maar niet afwerken en schoof ik voor me uit, grote stapels op mijn bureau, vaak 's avonds nog maar een paar uurtjes naar kantoor tegen deadlines etc. Voor mijn gevoel werkte ik er meer dan fulltime en was ik er elke dag, terwijl dat helemaal niet zo was.

En thuis is het veel rommeliger dan ik zou willen. Ik kan me tot een paar huishoudelijke taken zetten (vaatwasser in- en uitruimen, keuken zuigen en dweilen en de was) en méér lukt maar incidenteel. Zo ben ik begonnen aan het uitmesten van jaren administratie, moest daar mee stoppen omdat we gingen eten en nu staat het halve werk er alweer een paar maanden. En als ik iets nodig heb moet ik dus dozen doorspitten. Het is verschrikkelijk, elke dag erger ik me rot, maar ik kan me er niet toe zetten er iets aan te doen. En ik begrijp NIET waarom niet. Als ik erover nadenk of erover spreek met mijn therapeute bijvoorbeeld, kan ik het echt niet begrijpen en weet ik zeker dat ik bij thuiskomst meteen aan het betreffende klusje begin. Of - dat komt nog veel vaker voor - mórgen. Ja, mórgen! Dan ga ik, dan zal ik... dan zal het wél gaan lukken. Dat denk ik dus al 25 jaar en het wordt alleen maar erger. Het lijkt wel dat hoe harder ik er zelf aan probeer te werken, hoe groter het probleem wordt.

Pfff, sorry dames voor dit lange verhaal.

xx lisa.
Alle reacties Link kopieren
Lisa, als ik het niet vergeet, kom ik hier van de week wel even langs. Als je me nou niet ziet langskomen, zoek me dan even op in Cheers ofzo. :) Heb ook wel wat over dit onderwerp te kletsen...
Alle reacties Link kopieren
Die gevoelens van luiheid, gebrek aan motivatie en discipline. Ergens aan beginnen en nooit afmaken. Vaak niet eens aan dingen beginnen en de eeuwige morgen...

Ik herken het maar al te goed.

En ja, medicijnen zouden daarbij heel goed kunnen helpen. Maar zoals ik al eerder schreef, het is geen wondermiddel wat gelijk alles oplost. Bij de een werkt het fantastisch, bij de ander werkt het niet. Dus ga er niet direct van uit dat medicijnen je gaan helpen bij deze punten want als het minder uitpakt dan verwacht is dat een grote teleurstelling. Ik zit nu in die fase van teleurstelling en ben er echt niet blij mee. Is 1 van de redenen waarom ik momenteel ontzettend in een dip zit.Ik werd vroeger ook vaak lui genoemd. Ruimde nooit iets op. Deed alleen de verplichte zaken voor school (aanwezig zijn). Kon me er nooit toe zetten om te gaan leren voor een examen. Werkstukken werden op het laatste moment in elkaar gezet (inderdaad heel vaak ook nachtwerk). Nam me van alles voor maar voerde nooit iets uit. Wilde afvallen, maar als ik geen direct resultaat zie haak ik weer af.

Mijn huis is nog steeds een troep met onafgemaakte projecten. Kan me nog steeds heel moeilijk motiveren om iets te gaan doen. En op m'n werk heb ik vaak het gevoel dat er niets uit mijn handen komt. Clean desk policy werkt bij mij niet, alleen voordat ik op vakantie ga, of als ik geen zin kan maken om aan het werk te gaan ruim ik eens op. Heb ook heel veel lopende projecten die in de la verdwijnen zodra ik even vastloop.In mijn geval spelen er waarschijnlijk wel meer zaken dan 'alleen' ADHD. Ik heb verder ook gewoon een prima jeugd gehad, dus gelukkig geen grote onverwerkte trauma's voor zover ik weet.Heb de laatste jaren veel persoonlijkheidstesten gedaan. Zelf via internet, tijdens de studie en nu tijdens m'n coaching en persoonlijke effectiviteitstrainingen vanuit m'n werk. Ben dol op testen maken. Maar sommige uitslagen wil ik liever niet horen omdat ik weet dat ik daar ontevreden over ben. Door al die begeleiding zou ik dus ook een heel goed beeld moeten hebben van mezelf. En feitelijk gezien doe ik het ook allemaal hartstikke goed. Maar ik geloof er zelf niet in. In mijn ogen doe ik het niet goed genoeg.Nou ja, dat ben ik.Ik kan je zeker aanraden om via een specialist in AD(H)D met medicatie te beginnen. Zal de laatste zijn die het je zal afraden. Niet geschoten is altijd mis. Maar dus niet zo maar via de huisarts. Begeleiding erbij is erg nuttig, die mensen zijn niet voor niets gespecialiseerd in dit onderwerp. (En de meeste medicatie is alleen getest op kinderen en voor volwassenen dus iets moeilijker af te stellen op juiste hoeveelheid).
Alle reacties Link kopieren
Ik zou je een tip willen geven: bel met Parnassia in Den Haag en vraag naar de afdeling van dr. Sandra Kooij in de wijk Mariahoeve. Zij is dé expert in Nederland op het gebied van ad(h)d bij volwassenen. Ze heeft zelf slechts mondjesmaat ruimte voor nieuwe patiënten, maar ze heeft wel een netwerk opgericht van (mede) door haar opgeleide specialisten. Vraag ernaar en zoek een specialist in je buurt.

www.parnassia.nl
Alle reacties Link kopieren
Frits van Egters!!! Die naam rinkelt bellen bij mij. Zou het kunnen zijn dat wij járen terug via een BBS veel met elkaar gemaild hebben? Ik krijg associaties binnen met Arnhem of Oosterbeek, weet niet zeker of die op jou slaan. Maar ik weet zeker dat we met elkaar in contact geweest zijn. Ik mailde toen wel onder mijn echte naam, die niet Lisa is maar er wel dichtbij komt.

Ben benieuwd!

Bedankt verder voor je tip, ga ik zeker iets mee doen.Meave, ben benieuwd naar wat jij te schrijven hebt!En Biebeltje, jouw verhaal = mijn verhaal. Wat een herkenning. Jammer dat de medicatie bij jou vooralsnog niet lijkt aan te slaan. Er zijn toch ook nog andere middelen dacht ik dan Ritalin, ga je die ook proberen?

xx lisa.
Alle reacties Link kopieren
Lisa,Ja, uiteindelijk wel... Maar nu eerst nog even met de Ritalin proberen. En daarnaast naar de psycholoog. Afgelopen week wel een goed gesprek gehad met de psychiater. Hij vond in ieder geval dat ik al heel hard bezig was. Dat ik veel kracht had, alleen nu nog uit moest zoeken hoe die kracht positief in te zetten. En een mooi stuk over dat je moet genieten van de reis, de voorbereidingen etc. En niet alleen streven naar een einddoel. Daarnaast moest ik eens bedenken waar ik in 2010 zou willen zijn (welke situatie) en dan terugdenken wat ik daarvoor allemaal zou moeten doen om daar tussen nu en 2010 ook te komen. Wel dingen die je aan het denken zetten.

(Ik zit zelf trouwens bij PsyQ. Ben door een vrijgevestigde psycholoog doorverwezen naar een grotere organisatie waar ze meer kennis en ervaring hebben op het gebied van AD(H)D.)

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven