Gezondheid alle pijlers

Thuiszorg waken nacht verwachtingen?

13-03-2024 13:52 24 berichten
Alle reacties Link kopieren Quote
Een van mijn ouders is terminaal en zal binnen afzienbare tijd overlijden.
Hij is ondanks medicatie vooral 's nachts erg onrustig. Om mijn moeder van in de 90
te ontlasten is er door de thuiszorgorganisatie ook 's nachts (waakzorg) ingehuurd (zzp'er).

Nu is er iets voorgevallen waardoor het vertrouwen in deze persoon volledig weg is.
Er is al door ons doorgegeven dat deze persoon niet meer welkom is bij mijn ouders en dat wij
het waken eventueel over gaan nemen.

Mijn vraag is aan de mensen die in deze of aanverwante zorg werken: wat mag je van zo iemand verwachten en welke opleiding heeft zo iemand, is een vog verplicht?

De huisarts heeft mijn moeder vertelt dat deze zorg inhoudt dat zo iemand bij de patient zit en deze in de gaten houdt, patient helpt met medicatie, verliggen, zorgen dat patient warm ligt etc...
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik woon in B en hier zijn verschillende soorten nachtzorg. Door zorgkundigen, die kunnen idd helpen met wat de huisdokter aangeeft, ook verplaatsingen naar het toilet maar er is ook gewoon 'oppas', deze mensen mogen niet veel anders doen dan een oogje in het zeil houden.
Wat heeft de oppas precies 'verkeerd' gedaan?
Is het geen optie om vader palliatief op te nemen?
Alle reacties Link kopieren Quote
Dit lijkt me nou echt een vraag die je aan de thuiszorgorganisatie stelt (voordat de zorg start).. Zij kunnen je precies vertellen welke zorg de medewerker kan en mag verlenen, want dat is niet altijd hetzelfde.
Een VOG is volgens mij altijd noodzakelijk.
En huisartsen hebben niet altijd goed zicht op hoe de thuiszorg werkt. Die zeggen ook gerust tegen mensen dat er in deze tijden nog vanalles mogelijk is, waar gewoon het personeel niet meer beschikbaar voor is.
Sterkte!
Alle reacties Link kopieren Quote
Wat diegene mag en moet doen hangt inderdaad van de indicatie af. Dat zou in een zorgplan moeten staan. Voor medicatie geven is een ander diploma én indicatie nodig dan voor oppassen / onderstoppen / eten geven.

Als er niet geleverd wordt wat de huisarts heeft voorgespiegeld, kan dat inderdaad liggen aan de indicatie (dan heeft de HA dus een mooier beeld geschetst dan waar je vader recht op heeft) maar zoals hierboven ook al werd gezegd ook aan de beschikbaarheid van personeel. Dan is er dus eigenlijk wel een hogere indicatie maar kunnen ze daar (nog) geen personeel voor vinden.
Edit: Maar als het goed is, is dat dan wel door de organisatie met je ouders besproken.

Maar waarom twijfel je aan die VOG? Is er echt iets gebeurd in de zin van mishandeling, diefstal, etc.?
Alle reacties Link kopieren Quote
Wat vervelend dat jullie een nare ervaring hebben met nachthulp waardoor het vertrouwen weg is!

Nachtzorg wordt inderdaad ingezet om de naasten te ontlasten, dus zodat je moeder kan slapen/rusten maar tijdig gewekt kan worden mocht je vader harder achteruit gaan.

Per situatie is verschillend wat nodig is, het is niet per definitie zo dat de verpleging naast het bed van ouder zit en continue een oogje in het zeil houdt.
Dit hangt heel erg af van de situatie, en het is ook belangrijk dat dit met elkaar goed besproken wordt. Iemand die in de laatste fase van zijn/haar leven is kan hier ook bijv. erg onrustig van worden, waardoor het verstandiger is als de verpleging bijv. aan de keukentafel gaat zitten of in een hoekje op de bank met een boek en zo een oogje in het zeil houdt.

Wij zien ook weleens dat er naasten ook waken ondanks de aanwezigheid van nachtzorg.
De nachtzorg heeft naast waken namelijk ook een ondersteunde rol.
Is de medicatie afdoende? of is er een ophoging nodig? (dan wordt dit overlegd met de HAP of een specialistisch team) Is er nog hulp nodig bij verschonen en/of toiletgang. En veel meer dan dat, want zorg voor een stervend iemand is heel specifiek.
Daarnaast ligt er ook een grote rol aan voorlichting, naasten kunnen soms best onrustig/bezorgd zijn over de naderende dood of in dit proces in willen grijpen (koste wat kost nog eten/drinken willen geven bijv.)

Het eerste wat uit jou OP bij mij opkomt is de vraag wat maakt dat jou vader onrustig is en de arts inzet op nachtzorg en niet met medicatie probeert te onrust te voorkomen?
Onrust is niet nodig wanneer de arts de medicatie juist instelt.
Tenzij er met vader en/of door jullie als naasten andere afspraken zijn gemaakt. (Maar is dit dan uitvoerig besproken wat de reden is om de onrust 'toe te laten')
Eigenlijk zou mijn eerste zorg dus zijn om in te zetten op die onrust waar komt het vandaan? Iemand die onrustig is omdat deze wel de drang heeft om te plassen maar niet meer op zijn benen kan staan kun je bijvoorbeeld een katheter geven, met pijn geef je extra pijnstilling en bij klachten van de mond zijn er speciale producten verkrijgbaar, en ga zo maar door.

Bij de organisaties waar wij mee werken is het minimale niveau van de verpleging die waakdiensten draait VIG (verzorgende IG) deze mogen eigenlijk alle bovengenoemde handelingen uitvoeren in opdracht van een arts.
Een VOG is verplicht.
Daarnaast werken wij ook veel met specialistische teams, dan krijgt iemand een pomp tegen onrust/pijn, deze zijn ondersteunend aan de nachtzorg, want de nachtzorg blijft wel aanwezig.

Ik hoop dat het je zo iets meer helderheid geeft?
Het zal vast overal iets verschillen, maar veelal op hetzelfde neerkomen denk ik.
Alle reacties Link kopieren Quote
De opleiding van degene die komt waken hangt af van wat de taken zijn. Bij iemand waar het "alleen" maar waken is, dus het aanwezig zijn is, komt iemand anders voor dan als er bv een morfinepomp is. En inderdaad huisartsen hebben soms echt geen idee wat de zorg inhoudt en of er überhaupt wel het personeel voor is op dat moment. Ik neem aan dat degene via een organisatie wordt ingezet en daar wordt (bijna) altijd wel een VOG gevraagd voor dit soor werkzaamheden. En je kunt prima aangeven als je een bepaald persoon liever niet weer krijgt voor de zorg. Soms is er geen klik of vertrouwen en dan is het voor beide kanten niet prettig werken. Wel kan het dan gebeuren dat ze op korte termijn niet direct een vervanger hebben. Werk zelf in de zorg en heb ook wel gewaakt. Ben wel benieuwd wat er is voorgevallen.
Alle reacties Link kopieren Quote
Bij mijn vader was het zo dat de nachtzorg mijn vader in de gaten hield. Mijn vader was terminaal, kon niet meer lopen maar besefte niet dat hij niet meer kon lopen. Kreeg pijnstillers via pillen maar er moest dus wel 24-7 iemand bij hem zijn om in de gaten te houden dat hij niet uit bed probeerde te klimmen in een wakker moment. Overdag was 1 van ons continu bij hem maar om ons te ontlasten is er voor de nacht iemand van de nachtzorg gekomen.
We moesten hem thuis verzorgen omdat alle hospices vol zaten.
Morfine etc was lastig omdat de thuiszorg in die mate onder bezet was dat er niet tig keer per dag iemand kon komen voor spuiten of een infuus.
Alle reacties Link kopieren Quote
p.s ik zie nu in andere reacties dat er dus ook mensen ingezet worden om alleen te waken. Dit kennen wij binnen onze organisatie niet en/of is nog niet voorgevallen.
Nu worden wij als zorg er regelmatig pas ingeroepen als er al sprake is van pijn/onrust etc. en dat de stervende en naasten hierbij meer hulp nodig hebben.
Dus dan is medicatie al ingezet en/of wordt opgestart waardoor er uitsluitend sprake is van het minimale niveau verzorgende IG.
Alle reacties Link kopieren Quote
Als hij zo onrustig is waarom wordt er geen palliatieve sedatie gestart? Dat gaat mbv een pomp die continue een bepaalde hoeveelheid medicatie afgeeft (morfine en dormicum).. dat brengt mensen in het stervensproces vaak veel verlichting.. daarbij kan palliatieve thuiszorg ingezet worden.. maar zelf waken is natuurlijk ook een optie. Dan heb je controle. Je wilt geen onnodig gedoe in deze laatste fase.
Alle reacties Link kopieren Quote
Waarom heb je aan de huisarts gevraagd wat de taken en verantwoordelijkheden zijn? De huisarts is niet degene die de zzp-er aanbeveelt of inhuurt. De thuiszorgorganisatie is de instantie die jullie kan vertellen wat je kunt verwachten en of een vog verplicht is. Ga daar eens mee in gesprek. Er is een specialistisch team voor de palliatieve zorg neem ik aan? Vraag het hen.
Coffee is never my cup of tea
Alle reacties Link kopieren Quote
renate-2009 schreef:
16-03-2024 08:37
p.s ik zie nu in andere reacties dat er dus ook mensen ingezet worden om alleen te waken. Dit kennen wij binnen onze organisatie niet en/of is nog niet voorgevallen.
Nu worden wij als zorg er regelmatig pas ingeroepen als er al sprake is van pijn/onrust etc. en dat de stervende en naasten hierbij meer hulp nodig hebben.
Dus dan is medicatie al ingezet en/of wordt opgestart waardoor er uitsluitend sprake is van het minimale niveau verzorgende IG.
Een vriendin van mij deed "slaapdienst" als bijbaan.
Ze studeerde Frans, dus geen medische opleiding.
Dit is zo'n 20 jaar geleden, dus zal nu wel anders zijn
Frankly my dear, I don"t give a damn
Alle reacties Link kopieren Quote
Mijn vader is na mijn eerste bericht inmiddels overleden.

In het kort: mijn vader is 's nachts met zijn been verkeerd komen te liggen waardoor hij het uitgilde van de pijn. Mijn moeder werd er wakker van en is naar de kamer gekomen waar hij lag. Daar zag ze dat de nachtzorg persoon gewoon bleef liggen op de bank en pas opstond toen ze merkte dat mijn moeder in de kamer was.

Omdat alles zo snel daarna is gegaan hebben we het alleen aangekaart bij de thuiszorg organisatie die meldde dat ze nog nooit klachten over deze persoon hadden gehad en dat was dat.

Ik ga ervan uit dat zo iemand op zijn minst zorgt dat de patiënt comfortabel ligt en reageert als iemand gilt van de pijn. 😟
Alle reacties Link kopieren Quote
ik had laatste bericht nog niet gelezen.

Gecondoleerd TO
Alle reacties Link kopieren Quote
Gecondoleerd TO, en wat naar dat dit is voorgevallen!
Alle reacties Link kopieren Quote
Gecondoleerd!

Hier in de buurt bestaat de terminale nachtzorg uit een organisatie van vrijwilligers. Zij ondersteunen de familie bij het waken, als de familie dat zelf niet rond krijgt. Maar ze kunnen niet meer of minder dan de familie, als er iets is. Bij pijn of onrust kunnen en mogen ze zelf geen medische handelingen verrichten, hooguit de arts bellen.
Misschien had je met zoiets te maken?
Hoe dan ook veel sterkte.
Alle reacties Link kopieren Quote
Gecondoleerd, TO.

Dit heeft inderdaad niks met de indicatie of bevoegdheid te maken. Diegene was er om bij je vader te waken en dus ook om te zorgen dat hij comfortabel lag. Het zou kunnen dat diegene toch in slaap is gevallen en pas echt wakker werd toen je moeder (die natuurlijk toch in haar slaap met een half oor lag op te letten of het allemaal wel goed ging) er al bij was. Maar jullie mochten zeker verwachten dat dit niet gebeurd was.

Als je er over een paar weken de puf weer voor hebt en het de moeite waard vind, kun je er dan een officiële klacht van maken. Misschien krijg je dan nog iets van een uitleg. Maar voor nu denk ik dat je je energie beter voor andere dingen kunt gebruiken.
Alle reacties Link kopieren Quote
Gecondoleerd.
Wat naar wat er gebeurd is.
Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.
Alle reacties Link kopieren Quote
Gecondoleerd TO!
En vervelend wat er gebeurd is.
Alle reacties Link kopieren Quote
Gecondoleerd. Vervelend zoals het is gegaan. Als iets dergelijks bij ons gebeurt maken we altijd melding bij het bureau dat de nachtmedewerkers "levert". Ik weet dat betreffende medewerker er dan op wordt aangesproken. Terugkoppeling krijgen we verder niet, maar als we aangeven deze medewerker niet weer te willen wordt daar wel rekening mee gehouden.
Alle reacties Link kopieren Quote
Gecondoleerd. Hopelijk wordt de medewerker er door de organisatie wel op aangesproken. Dat ze nooit eerder klachten hebben gehad over de medewerker was informatie waar je eigenlijk niets mee kunt. Dat doet niet ter zake. Het is relativeren van de klachten en daarmee de klacht niet serieus nemen. Het is al zo verdrietig en dan komt dit er nog bovenop. Hopelijk heeft de organisatie wel excuses aangeboden?
Alle reacties Link kopieren Quote
Gecondoleerd... heel rot en vooral onnodig wat er gebeurd is.. veel sterkte.
Alle reacties Link kopieren Quote
Gecondoleerd.
Alle reacties Link kopieren Quote
Gecondoleerd To! Wat naar dat dit is gebeurd!
Je pense donc je suis
Alle reacties Link kopieren Quote
Gecondoleerd, veel sterkte en kracht gewenst.
Verdrietig ook hoe alles is verlopen.

Mogelijk als het voor jullie helpend kan zijn, kun je ook een eind evaluatie gesprek aanvragen. En rechtstreeks vragen hoe dat kon gebeuren..

(Bij de wijkverpleging waar ik werk wordt dit gesprek standaard aangeboden, weet niet hoe dat bij andere instanties zit)

Gebruikersavatar
Anonymous
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Terug naar boven