Geen resultaten gevonden Probeer een andere zoekterm

Zoekfilters:

Gezondheid alle pijlers

Urine strip huisarts

15-07-2008 11:29 9 berichten
Alle reacties Link kopieren Quote
Even een hele snelle vraag:Wat voor urine-check strips gebruikt een huisarts normaal gesproken als hij/zij de urine van een patiënt checkt met een simpel stripje? Waar wordt specifiek op getest?Ik weet dat er in ieder geval op bloed en op blaasontsteking mee getest wordt, maar ik ben erg benieuwd wat ze er standaard nog meer mee kunnen zien en of er verschillende soorten stripjes kunnen zijn. Weet iemand het antwoord?Gewoon nieuwsgierigheid :)
Alle reacties Link kopieren Quote
zwangerschap??

verschillende onderzoekjes gebeuren adhv verschillende stripjes ;-)
Computer says nooooo
Alle reacties Link kopieren Quote
alcohol?
Alle reacties Link kopieren Quote
drugs?
Computer says nooooo
Alle reacties Link kopieren Quote
Hallo!Ik weet in ieder geval dat de volgende zaken met behulp van de zogenaamde urine dipstick bekeken worden:

Aanwezigheid van:

- hemoglobine/ rode bloedcellen (geven informatie over de 'filter' in je nieren)

- eiwitten in de urine (geven eveneens info over de 'filter' van je nieren)

- glucose (suiker) in de urine (kan bewijzend zijn voor het bestaan van suikerziekte, maakt urine eveneens meer 'toegankelijk', vruchtbaarder voor bacteriën)

- ketonen in de urine (is een stofje dat je lichaam gebruikt bij onvoldoende aanvoer van suiker, is een soort van reserve brandstof voor je lijf, wordt frequent gezien bij suikerziekte of andere ziekte waarbij de glucose voorraad opraakt)

- bilirubine/ urobilinogeen (stof dat in de lever wordt gebruikt, kleurt je ontlasting bruin, bij uitscheiding in de urine, kleurt het de urine ook bruin (theekleur), geeft info over werking van de lever (geloof ik, correct me if I'm wrong...)

- leucocyten (witte bloedcellen, veelal aanwezig/ verhoogd bij een blaasontsteking)

- nitriet (stof dat bacterien 'uitscheiden')Zo... voornamelijk het aanwezig zijn van nitriet en leucocyten zijn 'bewijzend' voor een blaasontsteking (uiteraard in combi met klachten). De overige waarden zijn wat specialistischer en kunnen verschillende dingen betekenen, nu wellicht minder van belang!Deze info komt uit mijn blote hoofd, weliswaar na een flinke studie, maar kan uiteraard onwaarheden bevatten...

Eén ieder die het beter weet (Extrahalo: jij bent ook medisch geschoold?), ik hoor het graag!Greets,Fem
Alle reacties Link kopieren Quote
Goed opgelet tijdens je studie Fem!Dit is wat getest wordt met een standaard urinetest. Speciale aanvragen zijn mogelijk, bv zwangerschap, drugs etc. Maar daar lijkt me geen sprake van...Kleine aanvulling: bilirubine en urobilinogeen zijn enkel aanwezig bij leveraandoeningen of obstructie van de galbuis.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ze testen je over het algemeen niet op meer dingen dan strikt noodzakelijk. (Beetje drugs gebruikt soms? Dit ivm met je snelle vraag? ;-) )
Ruil hem in voor een ED! Veilig en warm. Dat is wat je nodig hebt!
Alle reacties Link kopieren Quote
Fame schreef op 15 juli 2008 @ 12:33:

Ze testen je over het algemeen niet op meer dingen dan strikt noodzakelijk. (Beetje drugs gebruikt soms? Dit ivm met je snelle vraag? ;-) )
X-D Mijn idee.Zal je huisarts worst wezen hoor als je verder gezond bent en het om recreatief gebruik gaat.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik heb nog nooit aan drugs gedaan en was het ook niet van plan om het ooit te gebruiken hoor.Nee, gewoon vanochtend urine ingeleverd weer eens een keer en net als altijd ging er weer zo'n huis- tuin- en keuken stripje in. En het enige dat ik dan terug hoor tot nu toe is:

- Zit wel/niet bloed in je urine

- Je hebt wel/niet lichte/zware blaasontstekingTerwijl je op zo'n stripje nog meer van die punten ziet die een waarde moeten opleveren. Dus mijn ervaring in combinatie met mijn nieuwsgierigheid in combinatie weer met mijn wetenschappelijke aard ... daar kwam deze vraag vandaan. Ik heb het me vaker afgevraagd hoor, maar toevallig werd het vanochtend weer eens getriggerd omdat er weer zo'n huis- tuin- en keukenstripje gebruikt werd. De huisarts ernaar vragen doe ik meestal niet omdat ik al genoeg tijd gebruik voor vragen over wat er nou precies speelt en dus specifiek voor de reden waarom ik daar ben. Niet voor mijn nieuwsgierigheid.Geen drugs, geen alcohol... sorry mensen :-P

(met snelle vraag bedoelde ik eigenlijk dat het op zich een simpele vraag zou moeten zijn voor mensen die er in thuis zijn en dat ik 'm even snel intypte op mijn werk en zo... begrijp nu pas hoe je dat ook kon opvatten :-$ )Ik denk dat het antwoord van Femina zo ongeveer was wat ik zocht, alhoewel daar veel meer op genoemd staat dan het aantal punten op het stripje dat mijn huisarts steeds gebruikt (maar in mijn geval zitten ze gericht op blaas-achtige zaken te kijken).

Anonymous

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Terug naar boven