dyslexie, Hoe nu verder

28-08-2011 08:47 26 berichten
Onze dochter zit in groep 4 en heeft zware dyslexie, wat is wijsheid? speciaal onderwijs of doorploeteren op een school die het beste met haar voorheeft, waar ze zelf heel graag naar toe gaat maar waar ze niet verder komt, heb het gevoel dat ze alleen maar verder achterop raakt...............maar school wil haar graag naar een VMBO niveau brengen..............

alvast bedankt
Zorgen dat ze in ieder geval met plezier naar school blijft gaan. Een evenwicht zoeken tussen blijven oefenen met lezen (wat ze waarschijnlijk niet graag doet) en accepteren dat ze wat school betreft minder ver zal komen dan je verwacht had.

Of het speciaal onderwijs geschikt is voor jouw dochter weet ik niet. Dat ligt aan het type speciaal onderwijs en hoe groot de achterstand van jouw dochter is.

Over het algemeen gaan kinderen met alleen dyslexie niet naar het speciaal onderwijs. Ze gaan een dagdeel per week naar de leeskliniek of worden op school begeleid door een extern bureau dat in dyslexie gespecialiseerd is.
bijles na school erbij doen?
quote:Starshine schreef op 28 augustus 2011 @ 08:58:

bijles na school erbij doen?



Dat zou kunnen maar je moet goed letten op overbelasting. Een kind met dyslexie moet op school de hele dag iets doen wat het niet kan en niet leuk vind.

En dan moet je na schooltijd dat weer doen. Dat kan averechts werken.

Zorg dat je moeder blijft en niet ook nog juf van je kind.
Alle reacties Link kopieren
Hallo, ik ben leerkracht en we hebben meerdere kinderen met dyslexie op school.

Kinderen met dyslexie kunnen prima op een reguliere school blijven Vraag op school naar de handelingsplannen die ze inzetten om uw kind te helpen.

In onze handelingsplannen staan vooral dingen zoals:

Dagelijks ralfi lezen, toetsen voorgelezen krijgen, visueel dictee bij spelling, verlengde instructie bij taal en spelling, zaakvakken al voor de les samen met juf een keer lezen.

Verder kun je gebruik maken van een vergoede behandeling vanuit het ziekenfonds. Bij deze behandeling worden kinderen geholpen om op een goede manier met dyslexie om te gaan.

Verder krijgen ouders en school tips om het kind te helpen. Bij zo'n behandeling wordt er van ouders en kind wel veel gevraagd

wat betreft het thuis oefenen, dus daar moet je wel voledig achterstaan en vaak ook een contract tekenen waarin je afspreekt dit te doen. Bij de start van de behandeling wordt een kind getest en wordt er waarschijnlijk een dyslexieverklaring afgegeven.





Voor een dyslexieverklaring is het heel belangrijk dat school een goed leesdossier bijhoudt
die leeskliniek zou dan toch wel wat zijn?

Dan ben jij geen 'juf' en vaak weten ze kinderen daar spelenderwijs wel te motiveren.

Ik ken verschillende mensen met dyslexie en eigenijk zijn die allemaal wel goed terecht gekomen en die zijn nooit naar speciaal onderwijs gegaan. 1 man is echt heel zwaar dyslecties. Hij kan het tempo van ondertitels bv niet bijhouden. Daarentegen kan hij wel heel goed Engels verstaan.



Ik ben altijd geneigd een kind op de gewone school te houden, want dat is meestal prettiger. (in de buurt, vriendjes vlakbij, je kunnen optrekken aan het niveau van de klas). Maar als het echt niet gaat dan is speciaal onderwijs een optie.
Alle reacties Link kopieren
Die behandeling kan trouwens wel vaak onder schooltijd, wanneer er meerdere kinderen zijn kun je ze ook clusteren zodat er iemand vanuit het bureau op school kan komen.
Alle reacties Link kopieren
Als dyslexie het enige probleen is kan ze met de juiste ondersteuning prima haar school afmaken. Misschien moet je zelf extra ondersteuning zoeken. Ze moet voor haar zelf de manier vinden om ermee omgaan. Zo nam ik vroeger mijn leerstof zelf op op een bandje. Dat luisterde ik af en schreef dan mee tot ik alles goed had. Toen ik dat had uitgevonden haalde ik alleen maar hoge cijfers. Heel veel lezen wil ook helpen.
Alle reacties Link kopieren
Zoals starshine zegt, met dyslexie kun je prima op de universiteit terecht komen. Je zou ook kunnen overwegen om een onderzoek te laten doen op school, hier wordt bijvoorbeeld ook het IQ onderzocht performaal en verbaal, dan weet je ook wat je van het kind mag verwachten en of je het niet overvraagt of juist een te lage eis stelt.



Zo'n onderzoek duurt vaak een dagdeel, soms twee en is voor kinderen geen extra belasting. Als je een goede orthopedagoog hebt dan vinden kinderen het vaak juist leuk.
Alle reacties Link kopieren
Ik ben dyslectisch en uit ervaring zou ik zeggen: op de huidige school laten zitten. Het is zo belangrijk dat je met plezier naar school gaat en blijft beseffen dat leren leuk is.



Ook het minder ver komen hoeft echt niet zo te zijn. Er is nu veel meer begeleiding dan toen ik op school zat en met een dyslexie- verklaring kom je hiervoor in aanmerking.

Uiteindelijk heb ik de universiteit gedaan (via mavo, mbo en hbo traject). Met de juiste instelling, motivatie en begeleiding kun je heel ver komen.
Alle reacties Link kopieren
Ook zonder dyslexieverklaring zou je in het basisonderwijs de juiste ondersteuning moeten krijgen. In principe zou die verklaring in het basisonderwijs geen verschil moeten maken.

(Bij een behandeling bij een extern bureau moeten kinderen wel een dyslexie verklaring hebben meestal doet het bureau de test zelf, school dient wel een goed leesdossier af te kunnen geven. In het VO is een dyslexie verklaring wel belangrijk.)



Zodra kinderen een D of E score hebben op het LVS moet er een handelingsplan opgesteld worden.

Wij laten kinderen meestal eind groep 7 testen zodat de verklaring in het VO ook nog geldig is. Een goede leerkracht weet wel wanneer een kind dyslectisch is of niet
Bij dyslexie begin je met verbeteren van het lezen, door veel te oefenen. Niet anders dan met gewoon leren lezen alleen kost het veel meer tijd. Voor spelling geldt hetzelfde, veel oefenen en alle regeltjes leren.

Compensatie door bijv. het gebruiken van een leespen of tekst op bandje/cd is iets wat later pas aan de orde is, als het lezen niet meer vooruit gaat.

Ik ben trouwens ook leerkracht en mijn man heeft zware dyslexie.

Wat voorbeelden van uittersten:

Mijn man heeft geen extra hulp gekregen. Het enige advies van school was om thuis extra te oefenen, dit staat dan ook op elk rapport vanaf groep 4. Iets waar mijn man totaal geen zin in had en wat mijn schoonouders dus ook nooit gedaan hebben. Het resultaat is een gelukkige man met een laag opleidingsniveau. Ik blijf denken, er had meer ingezeten. Zijn IQ is bovengemiddeld, maar zijn opleidingsniveau zeer laag. (meeschrijven op het vivaforum zou hij niet kunnen, er zou direct gedacht worden dat het een post van kind was en dat het onderwijs in Nederland heel slecht is tegenwoordig)

Vorig jaar een zwaar dyslextisch jongetje in de klas gehad. Dit jongetje wordt enorm gepushed door zijn ouders. Zijn IQ is normaal en hij moet dan ook minstens HAVO gaan doen. Iedere week naar de leeskliniek, iedere dag thuis oefenen met moeder. Ze geven voorbeelden van beroemde, succesvolle mensen met dyslexie. Het resultaat een jongetje dat zich zo gepushed voelt, zo'n grote prestatiedruk voelt dat hij het leven sinds groep 5 niet meer ziet zitten. En al meer dan een jaar over zelfmoord praat.

En dan denk ik, laat die jongen lekker buiten spelen, accepteer dat hij ondanks zijn normale IQ geen HAVO gaat doen.

Naar mijn mening moet je hier dus ergens tussenin gaan zitten.
Alle reacties Link kopieren
Ik weet nooit zo goed wat ik van dyslexie moet denken. Heb hetzelfde met annorexia, weet ik ook geen raad mee.
quote:sito1970 schreef op 28 augustus 2011 @ 09:38:

Ik weet nooit zo goed wat ik van dyslexie moet denken. Heb hetzelfde met annorexia, weet ik ook geen raad mee.



Dyslexie is een lees en spellingsprobleem dat je op basis van de intelligentie (al is dat niet altijd meer zo) niet zou verwachten. Het moet ook een hardnekkig probleem zijn.

Iemand met een normale intelligentie moet toch de woorden Amsterdam en Amstelveen kunnen lezen en van elkaar kunnen onderscheiden. Maar als die woorden op een bord staan langs de snelweg staan kan mijn man ze niet onderscheiden. Het lezen gaat niet automatisch, ieder woord moet opnieuw iedere keer gehakt en geplakt worden, zoals kinderen in groep 3 leren.

Als mijn oog op de kaft van een boek valt weet ik de titel, daar hoef ik niet bewust voor te lezen. Mijn man moet eerst kijken of het letters zijn en geen kleine plaatjes en daarna iedere letter verklanken, dat is zware dyslexie.
niet op ingaan Reisa, dat is gewoon weer iemand die even moet laten weten dat dyslexie volgens hem/haar een ingebeelde aandoening is.





Maar ik moet wel toegeven dat ik ook wel klasgenoten heb gehad die claimden dyslect te zijn maar die waren gewoon geen taalwonder, dat is toch wel iets anders.

Zo had een klasgenoot wel een dyslectietest gedaan, maar daar kwam dus uit dat ze niet dyslectisch was...en dus ook geen recht had op extra tijd bij examens en extra hulpmiddelen.

Maar ze bleef er maar over doorzeuren, dat ze wel dyslectisch was etc etc.

Dat soort mensen bezorgen echte dyslecten een slechte naam.
Zo is een aantal jaar geleden het criterium van een normale intelligentie losgelaten. Ik werkte toen in het speciaal onderwijs en wij hadden leerlingen waar eerst de leesproblemen te verklaren waren op basis van hun intelligentie die ineens dyslectisch waren. Uiteindelijk maakt het voor de behandeling van het leesprobleem niet uit, dat blijft veel oefenen.

Ook zijn er leerlingen met een avi 7 of 8 niveau en een C op de cito begrijpend lezen die een dyslexie verklaring krijgen. Iets wat ik ook niet helemaal begrijp.
Alle reacties Link kopieren
Mijn zoontje heeft ook "zware" dyslexie. Is daarvoor in groep 5 getest. Zolang het IQ(en daar is meestal niets mis mee met kinderen die dyslexie hebben) kunnen ze niet eens naar speciaal onderwijs. Dat is ook helemaal niet nodig. Voor mijn zoontje was het een opluchting toen hij te horen kreeg dat hij dyslexie had, begreep meteen waarom hij met lezen, taal, etc niet zo goed mee kon komen met de rest van de klas. Zit nu op VMBO-T.
Alle reacties Link kopieren
Mijn zoon heeft ook zware dyslexie.Kwamen we pas achter op de middelbare school (nivo vmbo t!),toen die hem liet testen.



Heb het op de lagere school keer op keer gevraagd,hem te laten testen.Maar daar deden ze niet aan.Waardoor hij jaren gepest is,omdat hij niet goed kon lezen.

Hij is met vlag en wimpel geslaagd.

Hij kreeg remedial teaching,en mocht ipv schriftelijk op de pc zijn toetsen doen.Er is een bepaald lettertype wat dyslecten wél kunnen lezen..

Hij heeft nu een prima baan,waar ze met wat hele kleine aanpassingen op zijn werk,heel blij met hem zijn.

Ik zou haar dus zeker niet van deze school halen,maar samen met school zoeken naar een oplossing,want die zijn er meer dan genoeg!
Alle reacties Link kopieren
Hai! Bij mij is Dyslexie ook ontdekt, alleen ik was al 22 jaar en had al veel schooljaren achter de rug. Zonder begeleiding of ondersteuning heb ik het toch niet zo slecht gedaan.



Ik ben vanuit VBO naar MBO, HBO en zelfs nog HBO+ scholing gevolgd en behaald.



Ik ben het eens wanneer het gaat dat plezier in school het belangrijkste is. Het maakt niet uit wat ze hierna gaat doen, als ze maar plezier heeft! Veel lezen heeft mij ook geholpen, en het scheelt als ze op een gegeven moment een doel heeft om naar te werken.



Heel veel sterkte!
Er zijn ontzettend veel misverstanden en dwaalwegen omtrent dyslexie. Ik kom de raarste verhalen en gevallen tegen, waar oogartsen, leraren en logopedisten menen de diagnose dyslexie te kunnen en mogen stellen. Dit mag alleen door een psycholoog/othopedagoog met dyslexie specialisatie gebeuren. Helaas trekken velen zich daar niets van aan, hulpzoekende ouders en kinderen zijn daar de dupe van. Dyslexie is een stoornis in de klankverwerking, aangeboren en gaat nooit over. Echter, met een goede behandeling valt er bij veel mensen veel succes te behalen, maar dat staat niet vast. Een grote rol in de mate van succes van de behandeling zijn compenserende eigenschappen als een hogere intelligentie, goed geheugen etc. Dyslexie an sich is geen reden om naar het speciaal onderwijs te gaan. Zoek een goed behandelinstituut die jou ook kunnen aantonen wat hun behandeleffecten zijn, wat het verschil is tussen hun aanpak en die van de reguliere remediërende aanpak etc. Mocht je vragen hebben, stel ze ook gerust hier!
Dyslexie is een diagnose die erg simpel lijkt, maar waarbij flink breed onderzoek nodig is om te onderzoeken of er daadwerkelijk sprake van is. Even om aan te geven: 1 op de 10 mensen heeft moeite met lezen en spellen, slechts 1 op de 20 heeft dyslexie.... Bij de helft speelt dus iets anders, een lager IQ, slecht geheugen, matige concentratie, tweetaligheid, algemene taalstoornis of iets heel anders. Soms kom je er ook niet achter wat iemand belemmert in het leren lezen en spellen.

Ontzettend veel mensen die foutjes is spelling maken roepen dat ze dyslexie hebben... Als enzo simpel was... Klinkt vaak lekker makkelijk want ligt buiten jezelf.
Dank jullie wel voor jullie reacties, er zijn meerdere mensen overtuigt dat onze dochter zware dyslexie heeft, ze staat op de wachtlijst om gediagnostiseerd te worden en behandeld maar ondertussen loopt het meissie vreselijk achter op school...............

Ik vind het een onzeker en dubbel gevoel in het hoe hiermee om te gaan.................ok dyslexie is mee te leven maar er zit ook een concentratiestoornis in de weg dus ze is erg zwak in alle diciplines op school, haar IQ is getest en dat is "normaal" dus ze zou het moeten kunnen.............

Wil helemaal niet dat ze op het vwo terecht komt maar een beetje basis zou fijn zijn...........heb niet het gevoel dat we pushen, ze is ook niet ongelukkig maar we weten niet waar we goed aan doen............
Snap dat heel goed, duidelijkheid scheelt al een boel. Besef je dat, hoewel er prima een concentratiestoornis naast dyslexie kan bestaan, de diagnose dyslexie wel bemoeilijkt kan worden? Soms is t een niet meer goed los te zien van het ander omdat de concentratiestoornis al jaren belemmerend werkt. Als er echt duidelijke aanwijzingen voor een concentratieprobleem zijn is de kans groot dat eerst dat uitgezocht plus evt behandeld moet worden (denk aan medicatie of therapie) voordat een diagnose dyslexie gesteld kan worden. Zeker bij vergoede zorg is dit streng. Gaat dit om vergoede diagnostiek?
Ja dit gaat om diagnostiek bij het regionaal instituut voor dyslexie en dat wordt vergoed door de ziektenkostenverzekeraar
Zij staan heel goed bekend, afhankelijk van je regio zijn de wachtlijsten voor behandeling wel lang heb ik gehoord

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven