Geen resultaten gevonden Probeer een andere zoekterm

Zoekfilters:

Hoe? Pictogrammen (dagindeling) bij een peuter

11-08-2017 21:08 4 berichten
Alle reacties Link kopieren Quote
Hallo

Wij hebben het advies gekregen om pictogrammen te gaan gebruiken voor onze peuter. Zodat hij weet waar hij wanneer aan toe is, Hij is 2 jaar en 4 mnd. Hij heeft meer dan gemiddeld moeite met overgangen, en veel moeite met het gescheiden zijn van ons.
Aan de ouders die daar ervaring mee hebben: Hoe pakken we zoiets aan? Begin je bijvoorbeeld iedere dag met het doornemen van de dagplanning (in peutertaal)? Neem je steeds samen een picto weg wanneer de activiteit voorbij is?
Wat zijn jullie werkwijzen en tips rondom pictogramborden bij een peuter?

(en heeft het bij jullie verschil gemaakt?)
Alle reacties Link kopieren Quote
Bij ons hangt in de hal een plank met spijkertjes er in. In de kaartjes met picto's had ik met een perforator een gaatje gemaakt, waardoor de kaartjes aan de spijkertjes konden hangen.
S ochtends, wanneer we naar beneden gaan, nemen we even kort de picto's en dus de dagindeling door. De picto's heb ik dan de avond van tevoren al goed gehangen. Zo weet zoon de plannen voor de dag. Dat is voor hem vaak al voldoende. Toen hij wat kleiner was, rond de 3, had hij meerdere keren op een dag nog wel behoefte aan extra uitleg.
Meestal draait hij nu zelf de picto's om als de activiteit afgerond is, maar niet altijd. Hiervoor ligt de regie bij hem, hij hoeft van mij niks. Het is voor zijn eigen overzicht.
Ik heb gemerkt dat hij in het begin heel erg hing aan de picto's, omdat het hem houvast gaf. Toen eenmaal ingesleten was dat elke dag toch wel globaal dezelfde indeling had, kon hij het wat los laten en gebruikte het bord alleen nog ter bevestiging. Zoon is nu 6, overigens.
Alle reacties Link kopieren Quote
Zoon heeft trouwens sinds hij naar school gaat ook een maandkalender. Daarop staat per dag wanneer hij naar school moet, dus bv in vakanties dat hij niet naar school hoeft. Wanneer hij bij de gastouder is, verjaardagen, feestdagen etc. Dit helpt hem om besef te hebben wanneer en hoe lang het duurt tot een bepaalde activiteit. Zoiets zou je ook kunnen gebruiken om aan te geven wanneer je kind bij vader of moeder is.
Onze zoon mag elke avond een sticker plakken op de dag die voorbij is. Dat houdt het ook een beetje leuk en interactief.
Alle reacties Link kopieren Quote
Wij hadden rond die leeftijd een weekkalender gemaakt: 7 velletjes gekleurd papier (elke dag een ander kleurtje) met de dag van de week erop gelamineerd en aan de muur gehangen op voor hun ooghoogte. En toen hebben we foto's gemaakt van pappa, mamma, pappa en mamma samen, oma, etc op pasfotoformaat en ook gelamineerd. Zelfde gedaan met logo van het kinderdagverblijf en later ook school en de bso. En die plaatjes plakten we dan op de juiste dagen. Zo konden onze kinderen voor de hele week zien of het een pappa-dag was o feen mamma-dag etc. En een grote pijl erbij op de juiste dag (en dan niet vergeten te pijl de verzetten...).
Zoiets kan je natuurlijk ook maken met een gedetailleerdere dagindeling.
Het gaf onze kinderen heel veel rust om van te voren te kunnen zien wanneer ze bij wie waren.
Het is beter om een kaars aan te steken dan de duisternis te vervloeken

Anonymous

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Terug naar boven