Voortanden (volwassen) afgebroken, ervaring?

28-02-2020 20:07 33 berichten
Alle reacties Link kopieren
Mijn dochter heeft een gigantische klapper gemaakt en heeft haar twee voortanden afgebroken. Een tand een hoekje en de andere tand flink. Er zijn foto's gemaakt en de tanden zijn gespalkt.

Foto liet geen breuk onder het tandvlees zien, zenuw zag er goed uit. Maar zegt niets over lange termijn.

Ben enorm bezorgd over hoe haar gebit eruit gaat zien. Tandarts zegt dat hij het mooi kan maken.

Ervaringsdeskundige moeders? Jouw ervaring hoor ik graag, merk dat het helpt om te horen dat ze niet de enige is die dit mee maakt.

Bedankt!
Dit levert afgezien van wat extra
Kosten tzt niet lelijks op hoor. Ze kunnen hiermee zoveel tegenwoordig
Ooit zelf meegemaakt. Mijn tanden waren niet meer te redden dus stifttanden geschoven gekregen over de restjes van de echte tanden. Deze zitten nu dik 30 jaar later er nog steeds
Zelf meegemaakt eerst hersteld door een stukje er aan maar uiteindelijk een kroon . En die zijn levensecht tegenwoordig.
Dat is schrikken! Mijn man heeft dat als kind gehad en het ziet er echt prima uit. Hopelijk gaat t goed met je dochter.
Alle reacties Link kopieren
Ze kunnen enorm veel in de tandheelkunde. Als de zenuw er keurig uit ziet en de tanden zijn gerestaureerd loopt het wel los. Als er op latere leeftijd toch zenuwschade ontstaat kan er met een wortelkanaalbehandeling en composiet veel gemaakt worden. Komt goed!
Alle reacties Link kopieren
Ik heb dit zelf gehad. Als 7-jarige klapte ik vol op de stoeprand met skeeleren. De tandarts maakte het heel netjes, er was niets meer van te zien. Hij had zelfs alle groefjes in mijn tanden nagemaakt. Na een jaar of tien waren beide tanden een beetje afgesleten en heeft de tandarts ze weer bijgevuld. Nog nooit heeft iemand gezien dat ze half nep zijn. Geen kleurverschil en ik kan er ook alles mee eten.
Ervaring als volwassenen telt dat ook? :bye:

Ooit bij een grap net iets te wild gedaan en een stuk van mn voortand afgebroken (ergens rond mn 18e ofzo) laten maken maar dat kwam een keer los. Weer laten maken en dat heeft er jaren opgezeten. Alleen als je heeeeeeeel dichtbij keek zag je een verschil. De nieuwe tandarts zag dat dus en stelde voor al mijn boventanden op te knappen omdat ik nog veel budget over had. Dus die nam hij gelijk mee. Weet niet hoe zo een behandeling heet (eigen tanden ruw maken en weer mooi opmetselen haha)

Maar goed daarvoor zag je er eigenlijk helemaal niks van. :cheer:
Bij mijn dochter is toen ze een jaar of 9 was een tand afgebroken. Tamelijk hoog (80% was weg), maar een nieuw tand opbouwen was nog nét mogelijk. Die zat er binnen een week op.

Omdat ze nog jong was moet hij alleen wat dun opgezet worden omdat er niet meer ruimte was daardoor was het een beetje transparant. Een paar jaar later is er een extra laag opgezet en dat ziet er echt prachtig uit. Je kan het zien maar alleen als je er echt naar opzoek bent.

Kosten zijn tot nu toe exact 0 euro want valt binnen de verzekering. Voordat ze 18 wordt laten we eea nog een keer extra nakijken en zo nodig bijwerken (zodat het nog onder de verzekering valt)
Alle reacties Link kopieren
Oh zo fijn dit! Maak me er zo druk over...
Alle reacties Link kopieren
Ik kan me voorstellen dat je zooooooo baalt!! Ik zou het ook echt verschrikkelijk vinden. Ik heb er geen ervaring mee maar wat hier al gezegd is.....de tandheelkunde is zo goed in Nederland. Ze kunnen zo ontzettend veel. Sterkte ermee!
Alle reacties Link kopieren
Ga je niks van zien, hoor! M’n zusje heeft op jonge leeftijd zo’n klapper gemaakt op beide voortanden en nu, na 30 jaar, ziet het er nog steeds enorm netjes uit. (Uiteraard wel tussendoor af en toe bijgewerkt).

Onze zoon van 10 had recentelijk een zwembadrand te pakken met een tand en ook daar is keurig een stukje aan vastgemaakt.
Alle reacties Link kopieren
Niet als kind maar wel als volwassene meegemaakt. Bij mij heeft de tandarts de tanden echt heel keurig gerepareerd. Je ziet er echt helemaal niets van dat er stukken 'aangeplakt' zijn. Ik ben er wel heel voorzichtig mee. In appels bijten zal ik nooit doen.
Alle reacties Link kopieren
Recent nog bij onze dochter. In een Aziatisch land aan het begin van de vakantie. Wat een ramp was dat!
Ze hebben het daar gefixt, echt nog goed gedaan moet ik zeggen voor 20 euro. Eenmaal thuisgekomen meteen naar de tandarts gegaan en die laat het zitten totdat dochter klaar is met beugelen. Niks aan doen zei hij. Niemand heeft het ook gezien, dochter wilde het stil houden.
Het is even flink balen maar uiteindelijk kan de tandarts het echt weer mooi maken.
Ik kom er door dit topic achter dat mijn vriend zijn voortand ook gerepareerd is ooit. Ik zei hard op “Scheldwoord, dat moet zeer doen, je voortanden afbreken”. En toen zei hij “hallo wat dacht je van mij” en wees naar zijn eigen tanden.

Oftewel je kan na een relatie van 2 jaar nooit iets aan gerepareerde tanden gezien hebben. :$
Alle reacties Link kopieren
Oh en dochter heeft geen schade er aan over gehouden. Deze week de laatste foto gehad en alles was prima.
Alle reacties Link kopieren
Mamavan2m schreef:
28-02-2020 20:41
Oh en dochter heeft geen schade er aan over gehouden. Deze week de laatste foto gehad en alles was prima.
Was het bij haar flink of viel het mee?
Alle reacties Link kopieren
Dochter hier op beide voortanden gevallen. Tot bijna halverwege afgebroken. Meteen naar de tandarts 10 minuten later niets meer van te zien. Tanden zijn verlengt met iets geen idee wat. Je ziet er niets van.
Alle reacties Link kopieren
Tegenwoordig kan een tandtechnicus een tand maken die niet van echt te onderscheiden is. Misschien kun je eens googlen of zo'n praktijk bellen.
Freedom is just another word for nothing left to lose - Janis Joplin
Man heeft dat als kind gehad. Flink stuk kwijt. Tandarts heeft het bijgemaakt en als man niks verteld had, had ik het nooit gezien.
Zelf meegemaakt toen ik 7 was. Voortand afgebroken na val heb zo’n nep stukje ? Hoe noem je dat 🙄. Nu 23 en nooit probleem mee gehad
Alle reacties Link kopieren
Mijn zusje heeft met 13 haar twee voortanden boven en een snijtand afgebroken nadat ze met haar gezicht op het fietsstuur terecht kwam. Ze was een van de eersten waarbij de tandarts de tanden bijwerkte. Pas twintig jaar later moest het eens bijgewerkt worden. En je zag en ziet er niets van.
Nee heb je, ja kun je krijgen
Alle reacties Link kopieren
Je hoort het helaas heel vaak dat mensen een ongeluk hebben gehad met hun voortanden en inderdaad: het kan heel mooi gerepareerd worden, maar het is wek schrikken natuurlijk - sterkte ermee...
Zullen we proberen het een beetje gezellig te houden?!
Alle reacties Link kopieren
Ik heb op mijn 8e mijn voortanden gebroken. Ik vond het wel degelijk een heel gedoe.

Als kind gelijk een zenuwbehandeling en hersteld.
Die stukjes bleven lelijk en afbrokkelen dus naar een specialist in Arnhem geweest. Bleek dat beide wortels ontstoken waren, die zijn door de klap niet goed dichtgegroeid.
Dus naar een endodontoloog om dat te laten herstellen. Na een jaar konden mijn voortanden gerepareerd. Zag er eindelijk mooi uit.

Vervolgens na een paar jaar kreeg ik weer pijn en een fistel boven de voortand. Vermoeden dat hij aan het splijten was vanaf de punt. Dat moesten we afwachten. Helaas bleek dat het geval. Toen het traject implantaat in. Heeft denk ik al met al een jaar geduurd voor die goed zat en de kroon erop kon.

Ik hoop van harte dat ze er goed vanaf komt. Maar houdt het in de gaten. De klachten kunnen ook nog jaren (letterlijk 10 jaar in mijn geval) later ontstaan.
Jazeker ervaring mee. Op mijn 18e een voortand eruit gevallen. Veel ellende gehad, mede omdat het in een buitenland met gebrekkige zorg gebeurde. In eerste instantie geprobeerd te lijmen, ontsteking gekregen, zenuwbehandeling, kroon erop, jaren later weer ontsteking eronder, nieuwe kroon. Nu nog steeds een sluimerende ontsteking dus zal ooit een apex resectie worden, maar dat duurt hopelijk nog even.
Klinkt erger dan het is trouwens, dit is over een periode van 20 jaar en mijn kroon ziet er heel mooi uit. Niemand ziet er iets van.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven