Wel of niet iq testen bij 6 jarige?

10-10-2014 09:46 29 berichten
Alle reacties Link kopieren
School wil graag dat mijn zoontje van 6 wordt getest op zijn iq.

Ze willen weten wat hij wel en niet aan kan. Ik zelf hou het op faalangst en daar wordt hij binnenkort ook voor behandeld (dramatherapie). Ik wil eerst afwachten wat dat gaat brengen voordat er ook maar over een test wordt gesproken. Ze dachten ook op sociaal-emotioneel vlak testen, maar ik ben daarvoor bij een gespecialiseerd bureau geweest en zij zijn van mening dat dat niet aan de orde is. Hoe ik ook tegen school zeg dat dat testen van mij niet hoeft; zij blijven er maar op hameren. Wie heeft zijn kind wel laten testen of juist niet?
Alle reacties Link kopieren
Waarom wil school dat zo graag? Wat is er aan de hand?



Verder, wat kan het voor kwaad om de capaciteiten van je zoon te kennen?
Lijkt me een prima idee om te weten in welke hoek de oplossingen liggen voor de problemen waar hij tegen aan loopt.
Alle reacties Link kopieren
Waarom wil je niet laten testen? Is het niet fijn dat hem gerichte hulp kan worden aangeboden als duidelijk is waar zijn problemen vandaan komen?
Ga het gesprek aan met school. Wat maakt het dat zij de tests zo belangrijk vinden? Verwachten ze een lage of juist hoge score? Waar lopen zij tegenaan met zoon? Wat zien zij anders dan het gespecialiseerde bureau? Mag school van jou contact opnemen met dit bureau om te overleggen en handvatten te krijgen hoe met je zoon om te gaan?

Ik kan me voorstellen dat een IQ test niet veel zin heeft als hij heel faalangstig is. De druk van de test kan zo hoog zijn, dat er geen valide score uit komt. De keuze eerst dramatherapie en daarna eventueel een test vind ik dan ook een goede keuze.
Alle reacties Link kopieren
Wij hebben het wel gedaan, en hij bleek een IQ van 150+ te hebben. Lang getwijfeld, ben niet zo van de etiketjes plakken, maar nu heel blij dat we het wel hebben laten doen. Hij krijgt nu ander onderwijs, en is zo ontzettend opgebloeid. Hij was 5 jaar en 10 maanden toen we de tests gedaan hebben.
Een IQ-test is geen kindermishandeling hoor, veel kinderen vinden het juist hartstikke leuk..



Een goeie tester doet ook observaties tijdens de test, en in combinatie met (de opbouw van) het IQ kunnen daar handelingsadviezen voor school uit rollen. Het lijkt erop dat jullie school niet precies weet wat aan te vangen met je zoon, en dan kan zo'n test dus een goed hulpmiddel zijn om tot een handelingsplan te komen.
Alle reacties Link kopieren
Volgens mij is het een beetje de kop-in-het-zand methode van TO. Ze wil eigenlijk liever niet weten wat er aan de hand is. Ze is bang voor de uitslag. Zolang je die niet weet kun je doen alsof er niks aan de hand is.
Alle reacties Link kopieren
Oh, en bij mijn zoon bleek dat de faalangst juist door zijn IQ kwam. Hij was teveel bezig met wat de andere kinderen zouden antwoorden en was bang afwijkend te zijn.
Alle reacties Link kopieren
.
quote:Lady-Voldemort schreef op 10 oktober 2014 @ 09:54:

Een IQ-test is geen kindermishandeling hoor, veel kinderen vinden het juist hartstikke leuk..



Een goeie tester doet ook observaties tijdens de test, en in combinatie met (de opbouw van) het IQ kunnen daar handelingsadviezen voor school uit rollen. Het lijkt erop dat jullie school niet precies weet wat aan te vangen met je zoon, en dan kan zo'n test dus een goed hulpmiddel zijn om tot een handelingsplan te komen.Ik ben het helemaal met je eens hoor. Het is ook erg afhankelijk van de tester. Ik ben wel van mening dat school een test goed moet onderbouwen. Wellicht is dat gedaan, maar daar lees ik nog niets van terug.
Alle reacties Link kopieren
Wij hebben het wel laten doen, jaren geleden inmiddels. Dochter was had ook erge faal angst en bleek dus ernstig overschat te worden. De dingen die van haar verwacht werden kon ze gewoon niet en ze moest dus continu op haar tenen lopen.

Ze zit nu alweer jaren op speciaal onderwijs en heeft al meerdere iq testen gehad. Zij vindt ze altijd erg leuk om te doen trouwens.



Het lijkt mij voor iedereen alleen maar beter als duidelijk wordt waar problemen vandaan komen. Als hij een normaal/gemiddeld iq heeft dan is faal angst training misschien de oplossing. Als hij een laag of juist hoog iq heeft zullen er daarnaast ook andere dingen moeten gebeuren.

Het is toch alleen maar fijn om goed afgestemde hulp te kunnen krijgen en geven?
Alle reacties Link kopieren
Het kan heel goed zijn dat de faalangst van je zoon komt omdat hij overvraagd wordt. Als blijkt dat uit een IQ test komt dat je zoontje helaas niet zo intelligent is dan kunnen ze daar rekening mee houden door geen dingen meer van hem vragen die hij simpelweg niet kan. Door dan alleen nog dingen van hem te vragen op zijn eigen niveau krijgt hij succeservaringen en zal zijn faalangst verdwijnen. Door hem te blijven pushen wordt zijn faalangst alleen maar erger. Waarom hem doodongelukkig laten zijn doordat hij overvraagd wordt?



Maar stel dat uit de test komt dat je zoon wel heel intelligent is dan zou het zonde zijn als ze gestopt zouden zijn met hem uitdagingen te geven omdat ze dat niet aandurven om hem niet te overvragen. Dat risico loop je door niet te willen testen.



Als ze zien dat hij wel intelligent is dan moet de oplossing dus in een andere hoek gezocht worden dan door minder van hem te vragen.
School vindt het in ons geval niet nodig. Beide kinderen hebben een overduidelijke leervoorsprong en functioneren verder goed. Ze krijgen een aangepast programma, daar was geen iq-test voor nodig. Als er problemen zijn is testen denk ik wel handig.
Mijn zoon is als 6-jarige en als 11-jarige getest, op aandringen van school. Voor zoon waren de testen vooral leuk, hij heeft er op geen enkele manier last van gehad of tegenop gezien.



Waar ik tegen aan liep waren de kosten (tegen de 400 euro per test) en dat school beide keren niks met de rapportage heeft gedaan.

Begrijp me niet verkeerd: ik wil niet zeggen dat die testen tè duur zijn, het is ingewikkelde materie en het welzijn van mijn zoon is me alles waard wat ik heb. Maar het waren hele grote happen uit mijn budget en school heeft er niets mee gedaan omdat zij "het kind er niet in herkenden". En dat was dat. Dat zij zelf op die testen door dat specifieke bureau aangedrongen hadden maakte daarin niets uit. Overigens herkenden wij als ouders ons kind er wèl in, en wij hebben heel veel gehad aan de tips en informatie in de rapportage en de uitleggesprekken.



Ik zou dan ook van school willen weten waarom zij willen dat er getest wordt, wat zij van die test verwachten en vooral: wat zij doen als hun verwachtingen niet overeenkomen met de uitkomst van de test.
Alle reacties Link kopieren
Werkt school samen met dat specialistische bureau?
Alle reacties Link kopieren
Baat het niet dan schaadt het niet, toch? Al vind ik het een beetje vroeg. Het ene kind is qua ontwikkeling sneller dan het andere maar dat andere kind kan, na enkele jaren, het ene kind zo weer inhalen. Ik spreek uit ervaring. Zo'n IQ test op zesjarige leeftijd zegt, mijns inziens, dus niks. Behalve IQ heeft ieder mens ook een EQ. Persoonlijk vind ik EQ (emotionele intelligentie) belangrijker.
Mijn dochter is ook getest, ze was zelfs nog iets jonger dan jouw zoon. De uitslag was voor school best een verrassing. Het leeraanbod is daarna aangepast. Ik denk dat ze dat niet hadden gedaan zonder die uitslag.
Waar ben je bang voor TO?
Alle reacties Link kopieren
Is er een vermoeden dat jouw zoon een hoog iq heft?



Mijn mening is dat een iq test niet perse nodig hoeft te zijn om de schoolse vaardigheden te testen.Hiervoor heeft iedere school een IB'er die ook kan doortoetsen namelijk.



Overigens is mijn 8 jarige onlangs wel getest door een orthopedagoog, die liep tegen hetzelfde aan.Een week later had ze de sociale test, ze vond de iq test echt leuk hoor(ivm faalangst niet gezegd dat het om een iq test ging )



Kind is HB en heeft Asperger, voor het laatste heeft ze nu begeleiding,om zich op sociaal gebied beter te gaan voelen.



Dus naar mijn mening is een iq test aan de hand van gerichte vermoedens van "iets" wel zinvol, maar om niveau te bepalen heeft kan school hier zelf mee aan de slag.
Alle reacties Link kopieren
Ik ben niet bang voor de uitslag; of hij nu laag of hoog scoort; dat veranderd voor mij niets.



Bedankt voor jullie antwoorden; ik ken helemaal niemand in mijn omgeving die zo'n test heeft laten doen. Ik weet dus ook niet wat ik ervan kan verwachten en wat daarna. En school heeft een speciaal potje en daaruit wordt de test vergoed. De test duurt een morgen en vindt ook plaats op school.



Weet iemand wat er verder met die test gebeurd? Is dat vertrouwelijk of zou iedereen daarvan kunnen weten? Bijvoorbeeld bij later het vinden van een baan?
Alle reacties Link kopieren
Wie gaat het testen betalen ? Het zit namelijk niet in je verzekering.

Wie bepaalt welke psycholoog de test afneemt ? Er is nogal wat kwaliteitsverschil.



Jullie als ouders hebben de beslissingsbevoegdheid, niet de school.
Betty White: "Once you go blackberry... Hmmmmmhmmmm"
Alle reacties Link kopieren
Oh, mosterd. School betaalt. Dan ook "school bepaalt" ?

Ik zou liever zelf bepalen wie mijn kind gaat testen.
Betty White: "Once you go blackberry... Hmmmmmhmmmm"
Alle reacties Link kopieren
Hier een negatieve ervaring met die test. Ik wilde het ook eigenlijk niet (zit zelf in het onderwijs en had al vaker meegemaakt dat de uitslag niet echt klopte), maar school heeft aangedrongen en vriend ging daarin mee. De onderzoekster ging volledig voorbij aan het feit dat zoon die tests vreselijk vond. Ook ging ze met hem door in de pauze anders "kwam het niet af". Voor zoon is buitenspelen het allerbelangrijkst wat er is. Hoewel hij het werken met de onderzoekster een 'nul' had gegeven (hij moest een cijfer aangeven op het eind), presenteerde ze de gegevens als absolute waarheid.



Ik zou het nooit meer opnieuw doen. Wij als ouders en de twee juffen moesten lijsten invullen. Er kwamen drie verschillende uitslagen uit.
Dramatherapie met 6 jaar. EMDR met 12 jaar.

Waarom allemaal zo vroeg met therapie beginnen?

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven