Geen resultaten gevonden Probeer een andere zoekterm

Zoekfilters:

Ik ben zwakbegaafd

20-04-2018 09:30 34 berichten
Alle reacties Link kopieren Quote
Hi,

Ik ben een 22 jarige man met een iq van 68 (het was getest toen ik 12-13 jaar oud was). Volgens de psychologen was ik blijkbaar borderline verstandelijk beperkt, ze hebben geconstateerd dat ik een lage academische intelligentie en slechte cognitieve functie heb. Daarnaast hebben ze ook pdd-nos vastgesteld.

Ze hebben me ook naar aanleiding van de test mijn ouders voorgesteld om me in een speciale onderwijs te plaatsen (Dat hebben ze ook gedaan, het school is ook "gespecialiseerd" in autisme spectrum stoornis/ASS, lol ass). Ik vond speciale onderwijs best leuk, omdat het... apart is.

Op school werd ik de hele tijd inferieur behandeld door de leraren. Meeste leraren praten tegen me met hun kopstem, behandelen me als een 5 jarige kind en heeft een stereotiepe beeld over me. Vond ik niet erg, ik vond het eigenlijk relatief plezierig.

Ik ging op mn 18e ook naar parnassia voor depressie klachten met mijn zwakbegaafdheid etiket, werd naar zwakbegaafden afdeling gestuurd en de psycholoog zei toen: "wtf doe je hier?"

Heb daarna mavo afgekregen op mijn 19e. Ik ging daarna naar een mbo-4 opleiding toe (zit nu in het laatste jaar). Ik heb ook een paar maanden geleden voor havo ingeschreven en een test gedaan. Ze vinden dat de kans van slagen boven de norm is. Mijn enige zwakke punt is grammatica/taal gevoel (Is misschien wel te zien), ik wil het ook verbeteren.

Ik heb nu 30% van het volledige verhaal verteld en heb veel belangrijke factoren niet in het verhaal toegevoegd, zoals dat ik op mijn 10e pas in Nederland ben en heb bijvoorbeeld niet verteld waarom ik op mijn 19e mavo afronde. Het is een lang verhaal, ik wil het wel vertelen als je nieuwgierig bent. En ik wil ook jullie tips geven over hoe je "slimmer" kan worden.

Het verbaasd me hoe de maatschappij in elkaar zit, hoe beperkt de perceptie van de meeste mensen zijn en hoeveel dienstverleners/psychologen de klanten niet begrijpen/sociaal achterlopen en kinderen zomaar met autisme vaststellen. En hoe hypokritisch hun woorden zijn.

Alle mensen met autisme/adhd/psych aandoeningen zijn anders, maar iedereen heeft een stereotiepische beeld over ons. Ze zeggen dat je jezelf moet zijn, maar ze zeggen ook dat ik als een conformist moet gedragen. Ze zeggen dat iedereen uniek en speciaal zijn, maar iedereen heeft dezelfde norm.

Graag wil ik jouw mening lezen.
Alle reacties Link kopieren Quote
Mijn mening? Ik geloof er niets van dat je zwakbegaafd bent.
Wat een toestand!
Alle reacties Link kopieren Quote
Je komt niet over als zwakbegaafd. Erg jammer dat je op je 12-13e een etiketje kreeg waar je lang aan vast zat, dat je niet gezien werd in je ontwikkeling. En wat fijn dat je op je 22e toch al zo veel hebt bereikt voor je zelf!
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik zou een nieuwe IQ-test doen.
Alle reacties Link kopieren Quote
Je komt zeker niet over als zwakbegaafd. Je hebt een flinke woordenschat en schrijft beter dan de gemiddelde forummer hier. Ik denk dat de test vertekend is omdat je destijds pas een paar jaar in Nederland woonde. Ik zou een nieuwe test doen.

En knap dat je al zoveel bereikt hebt ondanks de labels die (onterecht of terecht) op je geplakt zijn!
Wow, wat zie jij er vandaag geweldig uit!
Alle reacties Link kopieren Quote
ik zou ook een nieuwe iq test doen en dan verder gaan met mij leven. Je bent nog jong laat het niet nog meer tijd van je afpakken.
Wat ik denk? Ik denk op basis van wat je schrijft en hoe je schrijft je niet zwakbegaafd bent. Het afronden van MBO-4 is met een IQ van 68 nagenoeg niet te doen, laat staan dat je dan je havo zou kunnen halen.

De kans dat je een havo-diploma haalt is groot en ik acht de kans dat je niet zwakbegaafd bent dan ook groot. :)

Aan de andere kant kunnen de etiketjes die je opgeplakt hebt gekregen kloppen, maar dat betekent niet dat je gelijk kansloos bent. Ook met borderline/autisme/adhd kun je met wat trucs prima functioneren in deze maatschappij. En ik denk ook dat je dat gaat lukken!

Wat je schrijft over 'iedereen moet maar uniek en speciaal zijn' en zich tegelijikertijd conformeren triggert wel wat bij me. Worden er stoornissen aangepraat/opgeplakt vanwege de wensen van de huidige maatschappij? ('wees vooral uniek en speciaal, maar niet te uniek en te speciaal')
Alle reacties Link kopieren Quote
Lees eens wat over groei en fixed denken (Dweck). Op mij kom je niet over als zwakbegaafd. Ik lees in jouw post wel veel weerzin tegen 'de maatschappij' en 'andere mensen'. Die kun je niet veranderen, je kunt wel aan jouw eigen houding werken en leren hoe je beter/handiger met andere mensen om kan gaan. Daar kun je hulp bij zoeken, zeker ook op school.
Freedom is just another word for nothing left to lose - Janis Joplin
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik denk ook niet dat de uitslag van de IQ test klopt. Als je pas op je 10e naar Nederland kwam was je kennis van de Nederlandse taal waarschijnlijk onvoldoende om alle vragen te snappen. Zonde dat je daardoor zoveel vertraging in je school hebt opgelopen, maar super dat je nu via Mavo, MBO 4 en Havo verder aan het klimmen bent. kan je bijles krijgen in grammatica en spelling, neem aan dat daar op speciaal onderwijs minder aandacht voor was. Zou je opnieuw een IQ test willen doen? Of denk je dat je met je huidige opleidingen kan uitkomen waar je wil? Denk je dat de diagnose PDD-NOS ook niet klopt? Sta je onder behandeling op dit moment - het zou misschien wel goed zijn om deze punten eens met een professional te bespreken, maar dan één die open staat voor het weghalen / veranderen van een 10 jaar eerder gemaakte conclusie!
Alle reacties Link kopieren Quote
Snowkitty schreef:
20-04-2018 09:37
Ik zou een nieuwe IQ-test doen.
Waarom? Die test zijn m.i. waardeloos voor mensen met ASS.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik vind je totaal niet zwakbegaafd overkomen en je grammatica is zelfs een stuk beter van mensen hier die NIET zwakbegaafd zijn en zelfs beweren een studie aan de Universiteit te doen ;-). Ga niet uit van je etiketje maar uit van wat JIJ voelt dat je aankunt. En ik denk dat vertrouwen in jezelf krijgen heel belangrijk is. Zoek daar hulp bij. Ik denk dat jij veel meer kunt dan je zelf denkt. En GA daar dan gewoon voor. Je BENT geen etiketje. Je bent wat je van jezelf maakt. En ik denk dat jij heel wat van jezelf kunt maken!
Alle reacties Link kopieren Quote
Allereerst; je komt op mij totaal niet zwakbegaafd over! Dus ik zou het vooral 'laten wezen'. Natuurlijk is het geen leuk labeltje; maar het feit dat je intelligent genoeg bent om een MBO-4 opleiding te doen, zegt genoeg toch!

Het is jammer dat instanties, hulpverleners etc. een vervelend beeld hebben gevormd over jou (over mensen met een rugzakje in het algemeen), maar ik denk dat jij zeker de brains in huis hebt om het tegendeel te bewijzen! Je bent al een heel eind gekomen, laat je niet tegenhouden door stempeltjes, labeltjes, wat dan ook. Hoe frustrerend ook.

Ooit kreeg ik te horen dat ik MBO niveau 2 'niet aan zou kunnen', inmiddels heb ik glansrijk een versnelde HBO opleiding afgerond en ga 'k door met leren.. :)

Blijf alsjeblieft lekker jezelf en ga er voor!
Riding a racebike is an art - a thing that you do because you feel something inside.
Alle reacties Link kopieren Quote
is er dan niemand benieuwd naar de tips om slimmer te worden?

ik wel hoor :lol:
-Yeah, well, you know, that's just, like, your opinion, man.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik ken je natuurlijk niet, maar op basis van wat ik lees zou ik op mijn werk bij kinderen verder kijken naar de mogelijkheid van een TOS, door onvoldoende hersenrijping.

Waarschijnlijk was/is er sprake van een dysfatische ontwikkeling door de ass problematiek of waardoor er sprake lijkt van ass. Het kan een andere oorzaak hebben, waardoor het wel leek of je ass had.

Taalverwerkingsproblemen, meer tijd nodig om taal te begrijpen en een antwoord te formuleren. Afstemmingsproblematiek op de gesprekspartner vanwege de TOS.

Hierdoor kan je verminderd intelligent overkomen en als er in het onderwijs geen rekening mee wordt gehouden, zorgt het voor minder profiteren van het onderwijs en dus minder slim worden, dan zou kunnen.

Waarschijnlijk is je doorzettingsvermogen heel groot. Is het onderwijs te laag van niveau geweest, maar op zich wel goed, waardoor je je zo goed hebt kunnen ontwikkelen. Een TOS mits goed aangepakt kan verminderen.

Veel kinderen met een dysfatische ontwikkeling krijgen onterecht allerlei stempels zoals dyslexie, ass. Misschien heb je dus wel helemaal geen ass.

Ik zou het de moeite waard vinden om te laten bekijken.

Verder verbeteren van vaardigheden kan onwijs goed gestimuleerd worden via Mesker therapie. Google maar eens.
warrique wijzigde dit bericht op 20-04-2018 10:10
Reden: Aanvulling
4.45% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren Quote
Heel belangrijk verder. En iq test is maximaal 2 jaar geldig. Op basis van je functioneren en schoolresultaten zou ik absoluut nooit meer tegen iemand zeggen, dat je iq 68 is.

Iq is geen statisch gegeven.

Als het nu 10 jaar achter elkaar 4 keer opnieuw getest was oké. Dan zou het kunnen dat het klopt.

Vul het dus ook nooit meer op formulieren in.

Als je het zeker wil weten, laat je opnieuw testen. Als de test zoals verwacht veel hoger uitvalt, laat dan het oude iq en zwakbegaafd e.d. uit je dossier halen.!
Alle reacties Link kopieren Quote
niekie1 schreef:
20-04-2018 09:44
Waarom? Die test zijn m.i. waardeloos voor mensen met ASS.

Inderdaad. Zo'n test zegt helemaal niets en TO zou zichzelf zeker niet het label zwakbegaafd moeten laten aansmeren.

Je bent gewoon goed bezig TO. Je maakt je eigen plan. Trek je niet teveel aan van zogenaamde normen. Heb je die echt nodig?
Drink up me hearties!
IQ test is maar 2 jaar geldig en vergeet niet dat het maar een momentopname is en niet alles zegt. Intelligentie is maar een klein deel van je persoonlijkheid. Pas op dat je niet je iq wordt; er is zoveel meer dan dat.

Als ik jou zo lees, kom je niet zwakbegaafd over. Mocht je dat willen, dan kun je altijd nog een iq-test laten afnemen, maar vraag je dan wel af waarom je dat wil doen. Veel mensen weten helemaal niet wat hun iq is.
Van wat ik hier lees, vind ik je taalgebruik best goed trouwens. Beter dan de gemiddelde forummer.

Kom op joh, laat je niet kisten door een test van jaren geleden en kijk hoe ver je komt.
anoniem235181433 wijzigde dit bericht op 20-04-2018 10:24
0.80% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren Quote
Je komt inderdaad totaal niet zwakbegaafd over.
Ik vind het zelfs spijtig dat ze zolang jou draagkracht van dat labeltje hebben laten afhangen.
Laat je in elk geval opnieuw testen.

En je komt over als een harder vechter! Daar heb ik superveel respect voor.
Alle reacties Link kopieren Quote
De uitslag van de IQ test zou ik naast me neerleggen en laten verwijderen uit je zorg dossiers. Deze moet als onbetrouwbaar worden aangemerkt omdat je pas 2-3 jaar in NL was ten tijde van de test. Naast taalbeheersing, zijn testen ook cultuurgebonden. Ik weet natuurlijk niet waar je vandaan komt, als het een ander west Europees land is zal die invloed minder groot zijn dan als je van verder komt.

Ik zou verder een goede psycholoog zoeken die je opnieuw wil testen, zowel IQ als op ASS.
Alle reacties Link kopieren Quote
Als jouw slaagkans voor Havo zo hoog ligt, dan zal je niet zwakbegaafd zijn. Toen jij die iq test deed en dat etiketje kreeg, was er ook minder bekend over je diagnose dan tegenwoordig. Ik denk daarom ook dat je je niet veel moet aantrekken van je diagnose wat betreft je iq. Waarschijnlijk heb jij veel meer in je mars dan jij al die jaren hebt gedacht en wat je is aangepraat.

Dus ga lekker je Havo halen en bekijk wat je als opleiding daarna zou willen doen :)
Alle reacties Link kopieren Quote
Volgens mij jok jij
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik ben ook benieuwd naar die tips om slimmer te worden! Ik noem mezelf vaak dom omdat ik geen opleiding heb afgemaakt en nu in de bediening werk.
Ik droom er regelmatig van om toch nog een studie te gaan volgen, maar mijn leeftijd en de angst om te falen houden me tegen. Jij hebt echt doorgezet, heel knap van je!
'n beetje positiéf, mensen!
Alle reacties Link kopieren Quote
Wat fijn voor je dat je blijkbaar zo enorm veel hulp gekregen hebt van de Nederlandse maatschappij. En ook al hadden ze het misschien niet helemaal juist bij het bepalen van jouw problemen, blijkbaar kom je, mede dankzij al deze hulp, toch nog best goed terecht.
Als ik jou was, zou ik blij zijn dat al deze mensen zo enorm hun best gedaan hebben. En ook dat er zo enorm veel geld uitgegeven is om jou te helpen met je problemen.
In het land waar je vandaan kwam, was je vast een stuk slechter afgeweest als je daar was gebleven.
Ik heb een zoon zoals jij omschrijft. Hij wordt om de twee jaar getest. Misschien moet jij ook weer getest worden, omdat ik het heel knap vind dat je dit allemaal voor elkaar hebt gekregen. Ze kunnen dan ook kijken wat er dan wel belemmert waardoor je misschien wat weerbaarder wordt. Wat je omschrijft over kopstem vind ik ook zo irritant aan de leerkrachten van mijn zoon. Hij is toch geen kleuter meer? Misschien kun je er iets van zeggen of op precies dezelfde toon gaan praten en dan melden dat we nu onze "echte" stem gaan gebruiken.

Anonymous

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Terug naar boven