Angst voor fout gaan

03-06-2024 22:07 10 berichten
Alle reacties Link kopieren Quote
Hoi!

Ik zit er al een tijdje mee in m’n hoofd en dacht, laat ik eens kijken of meer mensen dit herkennen en /of tips hebben. De afgelopen periode zijn er best wel veel dingen gebeurt die wel wat impact gemaakt hebben. Achter elkaar gebeurde er wel iets, het hield niet op. Zelfs m’n omgeving viel het op. Alsof er een soort karma over me heen heerst of iets haha. Momenteel ook, maar er gebeuren ook leuke dingen. Nu merk ik dat ik bij iedere leuke gebeurtenis, hoe klein het ook is, ik een soort onderbuikgevoel heb dat er iets helemaal fout gaat. Ik vindt het lastig om te omschrijven, maar bijvoorbeeld vandaag heeft m’n vader me geholpen met klussen. Veel leuke dingen kunnen maken/doen en dan zit ik op de bank en blijf ik maar denken iets dat er gaan gebeuren. Eigelijk geen echte concrete gebeurtenissen. Ook een voorbeeld; ik heb net een vakantie geboekt. Super leuk natuurlijk! En telkens gaat er door m’n hoofd van, wat als er iets fout ga voor ik weg ga? Zijn er mensen die dit toevallig herkennen?
Alle reacties Link kopieren Quote
Tja mocht er inderdaad iets misgaan kun je dat toch niet voorkomen, dus heeft het weinig zin om je druk te maken. 😉
Gewoon nuchter blijven denken en de angsten geen ruimte geven in je hoofd door mee te gaan in allerlei doemscenarios.

Als er iets misgaat zie je het dan wel weer, maar voor nu is er niks aan de hand en kun je gewoon ontspannen/je verheugen/genieten van het moment.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik herken dit niet. Lijkt me wel heel vervelend en echt zonde van de energie. Dingen gaan echt veel vaker goed dan dat ze niet goed gaan. Ik ga me altijd pas druk maken als iets inderdaad niet goed is gegaan. Tot die tijd, lekker je vakantie uitstippelen, voorpret hebben, nagenieten van de fijne dag met je vader, en je toch maar proberen niet te druk te maken. Echt zonde van de energie :redrose:
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik had dit toen ik een gegeneraliseerde angstoornis had. Altijd een gevoel van naderend onheil. Als het erg werd kreeg ik er ook soms dwangmatige gedachten bij.

Een poging van de psyche om controle te houden over dat waar we geen invloed op hebben denk ik. Mij waren ook wat narigheden overkomen en dat sudderde nog na.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik herken het wel. Zelf heb ik de afgelopen jaren veel voor mijn kiezen gehad en steeds als er iets leuks op de planning stond gebeurde er wel iets waardoor die vreugde naar beneden gehaald werd. Ik besefte me van de week dat ik bang ben ergens naar uit te kijken kmdat dan de klap zo groot is als er wat gebeurd voor die tijd. We hebben een vakantie geboekt en ipv blij te zijn ben ik afwachtend. Diep van binnen blij maar bang dat er weer iets komt die de vreugde of zelfs de vakantie verpest.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik herken het ook. Van een periode waarop letterlijk klap na klap kwam. Het ongeloof dat er nóg iets groots en naars gebeurde, en dat de hele wereld op z'n kop stond. En daarna het continue wantrouwen. Ik heb me nog heel lang schrap gezet voor het volgende.

Uiteindelijk verbeterden de omstandigheden en heeft EMDR geholpen voor de constante spanning.

Veel sterkte TO.
Alle reacties Link kopieren Quote
Is dat echt een gevoel of meer een soort bange overtuiging dat er waarschijnlijk wel iets gaat gebeuren?
Krijg je dat gevoel of denkbeeld alleen als er ook iets goeds gebeurt?

Vervelend dat dit speelt.
Het lijkt als dat een overtuiging in jezelf is ontwikkeld dat er zeer waarschijnlijk iets slechts zal volgen op iets goeds.

Daarom leek het me handig even te vragen of het eerder een gevoel is of…..is het een bepaald denkpatroon wat een vervelend gevoel veroorzaakt?
Alle reacties Link kopieren Quote
Dingen die mis gaan, fout gaan of gewoon anders gaan horen bij het leven. Soms gebeurt er gewoon iets onverwachts. Dit kan zowel heel positief zijn als negatief.

En geloof je echt dat je er beter op voorbereid bent wanneer het een keer fout gaat als jij er van te voren druk hebt gemaakt?

Eens met verbinder, waar komen deze gedachtes vandaag?
Alle reacties Link kopieren Quote
Oh ja herkenbaar..
Ik heb een angststoornis en ik kan daardoor ook al heel lang niet echt genieten. Ook inderdaad dat gevoel dat áls er iets goed of beter gaat ook de angst dat er iets gebeurd waardoor ik dat gevoel dus weer kwijtraak.
Het hangt aan een dun draadje zeg maar.. ik vertel daardoor ook bijna nooit meer iets vantevoren, veel te bang dat het toch niet lukt en dat voelt dan weer als falen.
Heel vermoeiend, slaap de laatste tijd ook weer slecht en dat versterkt het één en ander weer, dingen moeilijk los kunnen laten etc.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik herken het ook. Ik moet dan altijd denken aan, na regen komt zonneschijn. Maar andersom dus ook. Heb ook te maken gehad met angsten. Misschien zit hier wel de gemene deler?

Ik heb nog nooit gehad dat ik dacht; zo nu gaat álles goed dus kan ik ook alles verliezen. Altijd wel een of meerdere gebieden waar het minder ging.

Gebruikersavatar
Anonymous
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Terug naar boven