Ontspanningsoefeningen fysio werken averechts

29-04-2024 11:18 14 berichten
Alle reacties Link kopieren Quote
Ter info, naast deze fysio loop ik ook bij een psycholoog en bij een huisarts voor PMDD klachten.

Een paar weken geleden ben ik begonnen bij een psychosomatische fysio omdat ik graag hulp wilde bij het leren ontspannen van mijn lichaam. Door jarenlange chronische stress, constant ratelende gedachten en een verslaving aan adrealine weet ik niet meer goed hoe ik in contact kan komen met mijn lichaam en deze op een juiste manier kan ontspannen.

Voor dat ik begon met de oefeningen van de fysio deed ik dagelijks al een stretch/yoga sessie van zo'n 15/30 minuten. Vooral vooe mijn spieren, maar toen het eenmaal in mijn routine zat merkte ik ook wel wat lichte ontspanning. Daarnaast vind ik het ook leuk om te doen en merk ik dat beweging mij helpt om te ontspannen.
De eerste oefening die ik kreeg van mijn fysio was een ademhalingsoefening van 5 minuten. Ik plakte deze na mijn yoga sessie aangezien ik toen toch al op de mat lag. Hier had ik verder geen moeite mee en dese oefening was op zich wel fijn, hoewel het wel oefenen was om mijn ademhaling aan te passen naar het gevraagde tempo.

De tweede oefening die ik meekreeg was een progressieve relaxatie oefening van 5 minuten, waar ik omstebeurt verschillende spieren moet aanspannen en weer ontspannen. Ik merk dat ik onrustig van deze oefening wordt ondat ik lang stil moet liggen en het voelt als een moetje. Ik probeerde ook deze na mijn yoga sessie te plakken in de ochtend, omdat ik mij s avonds niet tot oefeningen kan zetten.

Mijn fysio geeft aan dat ik deze oefening dagelijks moet doen om effect te gaan merken. Echter breek ik de oefening steeds vaker halverwege af, omdat ik ongeduldig en gefrustreerd wordt, of de stem van de opname niet fijn vindt. Daarnaast heb ik er vorige week nog een oefening bij gekregen welke ook 15 minuten duurt. Een bodyscan, een mindfull oefening waarbij ik volledig stil moet liggen.

Totaal zit ik op 35 minuten aan oefening zonder mijn yoga van 15/30min meegerekend. Het voelt allemaal als een moetje en ik moet al zoveel van mijzelf. Ik wordt gestresst voordat ik uberhaubt al aan de oefening begin, ik skip mijn yoga zodat ik deze oefeningen kan doen omdat ik anders te lang bezig ben voor mijn gevoel. Regelmatig sla ik de boel over en voelt het als falen. Maar ik merk dat ik tijdens de oefeningen helemaal begin te verkampen en boos wordt.
Mijn fysio zegt dat het tijd kost om te leren ontspannen tijdens oefeningen en dat alle gevoelens en gedachtes er mogen zijn, maar ik heb het idee dat dit gewoon niet bij mij past in deze vorm.

Ik merk juist dat ik mijn ontspanning vind in bewegen, lopen, yoga, fietsen etc. Ik zal het binnenkort weer aankaarten bij mijn volgende afspraak, maar het voelt voor mij nu alsof ik opgeef.

Ik zoek tips, ervaringen of herkenning.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik heb zelf last gehad van chronische hyperventilatie en hiervoor ook ontspanningsoefeningen gekregen.

Wat mij het meest hielp waren de ademhalingsoefeningen. Redelijk diep inademenen, zo lang mogelijk vasthouden en dan langzaam uitademen.
Dit kun je ook eenvoudig toepassen in een stressvolle situatie.

Ik heb ook die spieraanspanningsoefeningen gehad, maar daar had ik ook geen geduld voor...
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik moet nu bij de ademhalingsoefening in 3 seconden inademen en 6 seconden uitademen. Verder niet vasthouden. Merk zelf dat ik sneller klaar ben met uitademen dan die 6 seconden dus dan hou ik vast en wacht ik met inademen tot de piep. Mijn fysio gaf aan dat dit oke was.
Alle reacties Link kopieren Quote
Bedenk: als dit makkelijk zou zijn, had je geen chronische stress opgebouwd in je leven. Wat je nu leert is een nieuwe manier van met jezelf omgaan en die voelt voor jou rottig omdat er allerlei gevoelens naar boven komen waaronder irritatie, boosheid, frustratie.

Eigenlijk is dat heel positief, want de gevoelens die je normaliter automatisch wegdrukt (waardoor je stress opbouwt) vinden nu hun weg naar de oppervlakte. Dat voelt heel oncomfortabel en het is logisch dat je ervan wil vluchten, door te stoppen met de oefening. Het verzet in onszelf kan mega groot zijn.

Maar als je hier nooit doorheen gaat, blijf je altijd tegen dezelfde dingen aanlopen in je leven.

Je zal een manier moeten vinden om geduld te hebben met jezelf, en trouw de oefeningen te blijven doen. Blijf gewoon rustig observeren wat het met jou doet. Het hoeft niet goed te voelen. Verandering komt soms in hele kleine (miniscule) stapjes. Vaak niet tijdens de oefeningen zelf, maar merk je het langzaam in andere gebieden van je leven.

"Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg."
Alle reacties Link kopieren Quote
Eens met Bijtie.
Net als bij mediteren, daar wordt je ook ongeduldig, geïrriteerd, gefrustreerd in het begin, alles in je verzet zich ertegen. En dan is het juist de kunst daar bij te blijven, te blijven zitten en doorademen.

Maar kunt natuurlijk wel de oefeningen kiezen die je aanspreken, of een beetje verdelen. En zeker als je zoveel verzet hebt, langzamer opbouwen. Een body scan vind ik zelf voor het slapengaan fijn. Soms val ik dan al in slaap, ook prima.
Alle reacties Link kopieren Quote
ademhaling kun je ook oefenen tijdens wandelen
misschien past dat beter bij je

ieder mens ontspant op zijn/haar eigen manier. Je hebt het nooit eerder geprobeerd, dus zullen dingen vast heel onnatuurlijk voelen.

Ik weet van mezelf, dat ik yoga lekker vind, maar pas echt ontspan en uit mijn hoofd ga van hard-trainen
Alle reacties Link kopieren Quote
Je moet doen wat bij je past, daar geloof ik echt in. Heb je al eens naar Buteyko gekeken?
Ik heb zelf geen ervaring overigens.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik ben het ermee eens dat je iets moet doen wat in je straatje past.
Als je een oefening gaat doen om te ontspannen en je merkt boosheid en verkramping in jezelf is dit soort oefening niet de juiste die bij je past.
Ook het feit dat het voelt als een moetje is niet prettig en daar kan je niet lang op verder.
Luister meer naar je eigen ervaring. Je vertelt dat je juist merkt dat beweging helpt met ontspanning. En je vindt yoga/stretching ook leuk om te doen.
Lijkt me die richting juist goed voor je
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik zou zeggen, bel de fysio even met dit verhaal.
Alle reacties Link kopieren Quote
Dank voor de reacties,

Ik besef mij inderdaad dat dit juist iets kan zijn waar ik door heen zou moeten om bepaalde patronen te doorbreken. Maar door de grote weerstand die ik merk en het gevoel van "moeten" en "falen" wat ik hierdoor ervaar, vraag ik mij af of dit de juiste wijze is en of dit op dit moment wel passend is bij mijn klachten.
Volgende week heb ik weer een afspraak staan met mijn fysio, ik denk dat ik de komende week mij wat meer bezig ga houden met andere vormen van ontspanning en het een en ander ga uitproberen, kijkend of dit passend is voor mij.

ik ga ook eens lezen over de Buteyko methode
Alle reacties Link kopieren Quote
Adrenaline gaat niet snel uit je lijf. Je zal nog een tijdje oefeningen beluisteren terwijl die onrust door je lijf jaagt. Soms deed ik 2 x een bodyscan achter elkaar (ik vind die van Edel Maex via YouTube heel prettig), maar dan dacht ik alleen maar: pff het helpt toch niet. Maar je zenuwstelsel heeft tijd nodig om te wennen en de herhaling zorgt op den duur toch steeds meer voor ontspanning.

Wat ik zou doen als ik jou was: die relaxatieoefening en die bodyscan niet plakken aan jouw yogaritueel. Zet die oefening s avonds aan, een half uurtje voor je gaat slapen, ga op bed liggen en luister.

Als je een oefening echt vervelend vindt, het ademen en de stem, dan kun je beter een andere vergelijkbare oefening gebruiken, op insight timer staan er een heleboel.
.
Alle reacties Link kopieren Quote
Je mate van weerstand en gevoelens van "moeten" en "falen" geven eigenlijk al aan dat je veel baat zal hebben bij dergelijke oefeningen.

Die gevoelens die opploppen zijn interessant, ze geven inzicht in het patroon waardoor je bent waar je nu bent.

Mijn advies zou zijn om die gevoelens te registreren na elke sessie. En wees niet te streng voor jezelf over het regime. Het bewustworden van wat dit met je doet is minstens zo belangrijk. Bespreek je gevoelens ook met de therapeut.

En zoek idd een oefening met een prettigere stem als je deze niet fijn vindt.

Je lichaam en psyche doen er meestal alles aan om maar vooral niet naar ontspanning te gaan na vele jaren onder druk te staan, het is gewoon moeizaam in het begin.

Tot slot, vertrouw op het proces. Je bent in handen van specialisten die gewend zijn om dagelijks mensen met jouw soort klachten te zien.
Alle reacties Link kopieren Quote
Is het niet een beetje veel en yoga en dan nog allemaal fysio oefeningen: waarom dan niet alleen de fysio en geen yoga?

Ik neem aan dat de oefeningen van een behandelaar voor gaan?

Het komt over alsof je obessief bezig bent met moeten ontspannen en dat je om de haverklap weer wat nieuws wil proberen wanneer er a la minuut geen resultaat is: ipv dat je je ergens een maand aan overgeeft om te kijken wat het doet.

Waar komt al die stress en haast vandaan?
Alle reacties Link kopieren Quote
@Pekka123
inderdaad de oefeningen van de fysio gaan voor, maar ik merkte dat ik de yoga oefeningen ook erg fijn vond en dat dit een bepaald ritueeltje werd in mijn dag. Daarnaast deed ik dit ook vooral om mijn lichaam te stretchen. Echter merk ik dat beide nu teveel wordt, en ik vind frustrerend om dan mijn leuke oefeningen weg te moeten strepen om oefeningen te gaan doen die ik niet leuk vind.

Maar vele van jullie hebben denk ik gelijk dat dit iets is waar ik doorheen moet. Het feit dat mijn lichaam zich probeert te verzetten hier tegen word mij wel duidelijk zo, aangezien het niet wil toegeven aan ontspanning en ik dat erg herken.

Ik ga toch proberen de oefeningen van de fysio proberen te verplaatsen naar de avond en dan s'ochtends mijn dag leuk beginnen met de yoga oefeningen.

Gebruikersavatar
Anonymous
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Terug naar boven