Geen resultaten gevonden Probeer een andere zoekterm

Constante kritiek van broer, hoe ga ik hiermee om?

26-05-2020 22:45 48 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hallo allen,

Ik zal proberen het kort te houden, alhoewel ik wel graag alle informatie wil verstrekken dus hou je vast. Voor context, ik ben achterin de 20 en alleenstaand, woon alleen.

Eind januari is mijn vader overleden waar ik een geweldige band mee had. Hij en ik voelden elkaar perfect aan en ik kon altijd mijn zorgen en vragen bij mijn vader neerleggen, waarna hij mij geruststelde en raad gaf. Mijn moeder is in 2006 overleden dus dat betekent dat ik alleen nog mijn broer heb.

Mijn broer is een rasechte narcist. Geen compassie voor een ander, puur gericht op zijn eigen voordeel en aanzien en is erg defensief—geen redelijk gesprek mee te voeren omdat ik meteen de boeman ben en afgeblaft wordt als ik mijzelf wil verdedigen. Op alles wordt kritiek geleverd en zelfs over fijne gebeurtenissen wordt een flinke donderwolk van negativiteit geplaatst—omdat alles volgens hem beter kan.

Nu is mijn vaders huis verkocht en hebben wij hier beiden wat geld van verdeeld. Maar nu (dankzij een schoonzus die alles doorspeelt) bekritiseert mijn broer hetgeen waaraan ik geld wil uitgeven. Ik ben ontzettend verdrietig om het feit dat niets wat ik doe goed genoeg is en het lijkt alsof ik het niet verdien.

Het liefst verbreek ik het contact, wat zou betekenen dat ik mijn neefjes en nichtjes niet meer zie en dan ook verder niemand meer heb. Er valt niet verstandig met hem te praten zonder schreeuwen en schelden en ik ben ten einde raad.

Excuses voor het lange verhaal, is er iemand die enig inzicht heeft in dit, voor mij, uitzichtloze verhaal?
Alle reacties Link kopieren
Stoppen met proberen verstandig met hem te praten, niet te veel persoonlijke verhalen vertellen en hem maar een beetje in zijn sop laten gaar koken?
Alle reacties Link kopieren
Allereerst gecondoleerd met het verlies van je vader :rose:

Narcistische mensen moet je heel goed je grenzen aan geven. Helaas ook ervaring mee opgedaan. En bij die grenzen blijven. Het is jouw erfdeel; jij bepaalt wat je ermee doet of je broer dat leuk vindt of niet. Een valkuil is op elke opmerking in de verdediging schieten: dit is precies munitie voor de narcist om mee te blijven schieten. Niet doen dus.
Alle reacties Link kopieren
Waarom maakt het jou uit wat je broer er van vindt? Het is toch jouw geld en jouw keuze?
Dit is een blok tekst dat toegevoegd kan worden aan de berichten die je maakt. Er is limiet van 255 tekens.
Alle reacties Link kopieren
Probeer eens om iedere keer als hij tegen je in gaat te zeggen: ‘Ja, je hebt een punt’ of ‘ ja, zo kan je het ook zien’. En vervolgens verder te praten op je eigen lijn.

Geen ruzie maken, niet weerleggen, je niet verdedigen.
Niks meer vertellen dus.
Alle reacties Link kopieren
Eerst & vooral: gecondoleerd met je verlies. Moet een harde periode voor je (geweest) zijn. :hug:

Ten tweede begrijp ik dat je toch een vorm van familie wil. Maar de familie die je over hebt, doet je helaas geen goed. Wat heb je aan contact met iemand die geen rekening met je houdt en je afblaft? Ik zou ook in jouw plaats het contact op een laag pitje zetten.

Wat betreft je neefjes en nichtjes, ik weet niet hoe oud ze zijn. Maar op dit moment geen of weinig contact hebben met hun vader, wil niet zeggen dat je later geen contact meer kan hebben met hen (als ze wat ouder zijn). Ik heb ook nog contact met een tante waar mijn moeder weinig of niet tegen spreekt.

Ik zou me voor nu proberen focussen op vrienden en je eigen leven. Het familiegebeuren staat op dit moment op een laag pitje, maar wie weet krijg je ooit je eigen gezin en dan is deze factor terug in je leven. Of niet, maar in dat geval zijn bloedverwanten niet de enige manier om je ergens thuis te voelen.
leeg
Alle reacties Link kopieren
Gecondoleerd.
Hoe je om moet gaan met kritiek van je broer? Gewoon niet?
Alle reacties Link kopieren
Gecondoleerd.
Contact zo minimaal mogelijk houden zou het beste zijn lijkt me maar ik kan me voorstellen dat je je neefje en nichtje nog wil zien.
Dan echt het hoognodige met hem communiceren, nergens op in gaan, beetje hummen en al zijn kritiek van je af laten glijden.
Niet je uit je tent laten lokken. En heb vooral niet de verwachting dat hij ooit verandert. Anders wordt je keer op keer teleurgesteld. En vergaar verdere info over deze types zodat je hem kunt doorzien en je weet hoe je met hem om moet gaan.
Ik heb geen zin om een onderschrift te verzinnen.
Alle reacties Link kopieren
Gecondoleerd. Je leeft niet met je broer samen dus als je niet zou willen dat hij bepaalde dingen van jou weet moet je daar geen ruchtbaarheid aangeven als je de confrontatie wil mijden. Maar..... je bent een volwaseen vrouw, leg de mening van je broer gewoon naast je. Waarom raakt het je zo?
Gewoon zeggen dat je er niet van gediend bent en weggan als hij weer logt te mauwen.
Het basismateriaal waarmee we vandaag gaan werken is..... kurk.
Alle reacties Link kopieren
Alexa2028 schreef:
26-05-2020 22:45

Maar nu (dankzij een schoonzus die alles doorspeelt) bekritiseert mijn broer hetgeen waaraan ik geld wil uitgeven.
Geen info meer delen met je schoonzus dan. En als hij zegt dat hij het onzin vindt dat je een auto koopt, of een nieuwe bank of een nieuwe tas of ergens anders over mekkert, zeg je consequent: bedankt voor de feedback.
Alle reacties Link kopieren
Wat bedoel je met dat je niemand meer hebt als je het contact verbreekt? Heb je verder ook weinig vrienden? Of dat je geen gezinsleden meer hebt? Als je minder sociale contacten hebt dan je zou willen, zou ik me daarop focussen. En verder: gecondoleerd, wat naar voor je en wat verdrietig dat je geen steun hebt aan je broer hierin :(
Alle reacties Link kopieren
Als je met de broer wil blijven omgaan, kun je beter je eigen verwachtingen bijstellen. Het contact wordt waarschijnlijk nooit zoals jij het graag zou zien. Verwacht niet meer van je broer dan hij kan bieden.
Zorg dat je broer niet teveel punten heeft om kritiek om te geven, dus deel niet al teveel met hem en schoonzus.
Als broer kritiek uit, dit van je af laten glijden. Vriendelijk glimlachen en zeggen, Ja, ik weet dat jij dat vindt. En verder niet gaan verdedigen of uitleggen.

Het contact wordt dan oppervlakkiger. Maar ook minder strijd en gezeik. En je hebt dan nog contact met je broer en zijn gezin.
Iemand een blokje kaas bij de mosterd?
Alle reacties Link kopieren
Ik zou het contact verbreken. Narcisten verander je niet en liever fijne vrienden dan vervelende familie.
Wat heftig! Heeft je broer niet in de gaten dat hij jou pijn doet dan?
Hoe reageer jij terug als hij kritiek levert?
Alle reacties Link kopieren
Hij heeft in feite helemaal geen macht over je, denk gewoon; schijt!!!

Het moet je niks interesseren wat hij allemaal denkt en vindt, zeg hem dat hij het in z'n reet kan steken en trek het je niet zo aan!

Wie is hij nou helemaal?
Wat denkt hij wel niet?
Wees als een tefal-pan en laat het van je af glijden.

Want hij kan dit alleen doen omdat jij het je aantrekt. Geef hem die kans niet meer.

Ps er is een film met bijpassende scene, labyrinth; dan beseft de hoofdpersoon ineens dat een ander geen macht over haar heeft en ze spreekt dat hardop uit: you have no power over me.
Alle reacties Link kopieren
Bescherm je zelf en creëer afstand, dat is echt de enige manier om hier mee om te gaan. Je hoeft natuurlijk niet meteen met hem te breken, begin eens met meer afstand. Hoe is je contact met je schoonzus?

En inderdaad, energie steken in geestelijk afstand creëren: van je af laten glijden als water van een eend. Dit vergt echt wel oefening. Misschien kun je hier hulp bij zoeken?
Alle reacties Link kopieren
Je zegt twee dingen:
1 dat je kritiek krijgt op je beslissingen
2 dat niets wat je doet goed genoeg is

Ad 1 Denk na over de vraag of je broer een punt heeft. Zo nee, dan is het jouw beslissing. Neem hem!

Ad 2 Als iemand het niet met je eens is betekent dat nog niet dat jij niet goed genoeg bent. Het betekent hooguit dat je verschil van mening hebt. Probeer jullie visies als gelijkwaardig te zien, en verschil van mening niet als een afwijzing van jezelf. Je broer zal ook niet wakker van liggen van jou mening over zijn handelen.


Contact verbreken zou ik niet doen, want familie is toch belangrjk. maar wel grenzen stellen aan de invloed die ze op jouw leven en beslissingen hebben. Zie bijna alle posts hierboven.

Ben nu wel benieuwd wat je voor geks met dat geld wilt doen? Vergokken in een casino? Dan heeft je broer waarschijnlijk een punt. Doe het niet ;-) !
Every day is a schoolday.
Oppervlakkiger contact en bij kritiek gewoon knikken en door.
Teflonmethode, lekker van je af laten glijden. En minder informatie delen, houd het oppervlakkig en luchtig. Ook naar kwekkende schoonzus.
TO geef duidelijk je grenzen aan aan je broer en zeg hoe je je erbij voelt en dat je genoeg hebt van zijn kritiek.
Maak hem duidelijk dat het jouw leven is .
Wees assertief.
Alle reacties Link kopieren
Als het waar is wat je zegt en je broer heeft echt narcistische trekken ontwikkeld, dan zijn je ouders toch niet zo perfect geweest als je dacht want dan hebben ze iets in de opvoeding ernstig fout gedaan. Het samenspannen van jou met je vader kan voor hem een oorzaak voor woede zijn geweest.
En als het vuur gedoofd is komen er wolven
Alle reacties Link kopieren
Als hij zich niet gedraagt naar jou toe dan is dat toch een reden om niet meer met hem om te gaan. Dat laat je je niet aandoen.
En als het vuur gedoofd is komen er wolven
Alle reacties Link kopieren
-Helena- schreef:
26-05-2020 23:08
Wat bedoel je met dat je niemand meer hebt als je het contact verbreekt? Heb je verder ook weinig vrienden? Of dat je geen gezinsleden meer hebt? Als je minder sociale contacten hebt dan je zou willen, zou ik me daarop focussen. En verder: gecondoleerd, wat naar voor je en wat verdrietig dat je geen steun hebt aan je broer hierin :(
Wat Helena zegt, helemaal mee eens.
Alle reacties Link kopieren
loslaten dat hij ooit de fijne lieve broer gaat worden.

lief lachen, ja knikken en contact houden omwille van de neven en nichtjes óf contact verbreken
En doooooor!

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven