Hoe word ik (weer) sportief?

23-07-2020 16:45 71 berichten
Hoi

Om maar meteen met mijn vraag te beginnen: hoe word ik (weer) sportief?

Vroeger, toen ik kind en puber was, was ik enorm sportief. Ik sportte heel erg fanatiek, moest veel naar school fietsen, tussendoor ging ik nog hardlopen, skivakantie kon niet lang genoeg zijn, na het skien nog weer zwemmen. In de zomer altijd op en in het water te vinden. Kortom: ik was heel erg actief.

Toen ging ik studeren en nam dat enorm af. Ik kreeg onder andere blessures, maar ook nam dit af omdat mijn leven gewoon zoveel veranderde. Ik sportte nog wel, maar dan meer in de gezelligheidsteams.

Na mijn studententijd ben ik gaan werken in een baan die zo ontzettend veeleisend was, dat er eigenlijk geen tijd (en ook geen puf) meer was om daarnaast te sporten.

En nu heb ik mijn werkleven drastisch omgegooid en zit ik weer (mentaal) beter in mijn vel, maar zou ik graag weer meer gaan sporten.

Het punt is alleen dat ik me er niet toe kan zetten. En ik vind het echt vreselijk dat ik dat heb. Ik wil weer de fitte, sportieve Foxtrot van vroeger worden. Of in ieder geval, weer sportiever dan dat ik nu ben.

Nu zullen er ongetwijfeld reacties komen dat ik niet moet zeiken en het gewoon moet doen, maar die reacties hebben me tot nu toe nergens gebracht.

Wat hoop ik met dit topic? Mensen die dit gevoel herkennen. Mensen die wellicht iets vergelijkbaars hebben ervaren en dat dit toch weer goed is gekomen. Handige tips over hoe ik dit kan aanpakken. Kritische vragen over wat er nog meer achter zou kunnen zitten. Misschien ook leuke ideeen voor sporten die ik zou kunnen gaan doen. Mensen die ook weer sportiever willen worden en ook in dit topic willen schrijven als een soort steun?

Nog wat info: ik heb altijd gehockeyd, niet op hoog niveau, maar ik was vanuit mezelf enorm fanatiek. Eerst wegens blessure en nu wegens zeer onregelmatig werk is dat (tijdelijk) helaas niet te doen.

Hopelijk komen er leuke reacties!
anoniem_63bd6d1a17016 wijzigde dit bericht op 23-07-2020 17:00
Reden: Iets duidelijker verwoorden
1.75% gewijzigd
Ik herken het wel.
Ik ben 3 jaar geleden begonnen met tennis en het prettige is dat het buiten de les om gewoon met een groepje inplannen is wie wanneer kan dus er is altijd buiten alle roosters van iedereen om dat er iemand kan of dat er meerdere kunnen. Dus soms doe ik een single en soms een dubbel, net hoe het uitkomt.

Maar voor ik hiermee begon startte ik ook vanalles en stopte dat snel omdat ik de motivatie niet vast kon houden. Ben nu weer heel rustig begonnen met hardlopen, benieuwd hoe lang ik dat vasthoud.
Alle reacties Link kopieren
FoxtrotAlpha schreef:
23-07-2020 16:59
Het woord fanatiek gebruik ik meer om aan te geven dat het vanuit mezelf heel erg kwam. Ik vond het heerlijk om mezelf helemaal moe te sporten. Ik zeg juist dat ik niet op een heel hoog niveau heb gesport, maar dat ik me dus wel helemaal gaf. Zal zo even kijken of ik het misschien verkeerd/onduidelijk verwoord heb.

Qua groepen heb je wel een beetje gelijk: het is wel een beetje een drempel om als nieuweling in een groep te komen. Zeker als je dan qua niveau helemaal onderaan staat zeg maar. Dat is voor mezelf best een drempel.
Ah misschien had ik zelf niet goed gelezen.
Ja een nieuwe groep kan spannend zijn. Maar ik heb pas 1x in mijn leven meegemaakt dat ik ergens ging proeftrainen en dat er een onwelkome sfeer hing. Achteraf gezien bleek dat te komen doordat twee teams waren samengevoegd tot één, dat er al veel oud zeer speelde, en ze dus geen aandacht of energie meer over hadden voor “die nieuwe”. Daardoor heb ik het bij 1x meetrainen gelaten en ben ik bij een veel leukere club terecht gekomen.
Al mijn overige ervaringen als nieuweling bij bestaande teams of trainingsgroepen of vriendengroepjes die samen sporten, waren juist heel positief, terwijl ik het vooraf ook heel spannend vind hoor. Iedereen is gewoon verwelkomend en nieuwsgierig en maakt een praatje, en zo niet de eerste keer (als ze bijvoorbeeld snel weg moeten om de oppas af te lossen) dan een latere keer. En na zo’n eerste keer even door de zure appel heen bijten is het natuurlijk heel makkelijk om opnieuw te gaan.

Gun jezelf alvast een beloning voor als je het aangedurfd hebt. Bijvoorbeeld dat je een keer lekker naar de sauna mag of iets leuks kopen, nadat je zo’n eerste keer ergens hebt meegedaan.

En misschien kan je ergens aansluiten net onder je niveau zodat je niet de traagste of slechtste bent. Dan kan je later altijd nog naar een hogere groep of solo verder gaan.
FoxtrotAlpha schreef:
23-07-2020 16:59
Verder is denk ik de grootste factor een soort van algehele lichamelijke luiheid? Geen zin? Of wel zin, maar me er niet toe kunnen zetten?
Tja, daarbij kan ik alleen maar bedenken dat je de stofjes mist die je juist krijgt door te bewegen. Ik zag laatst een heel verhaal van een hersenspecialist die vertelde welke stofjes dan vrijkomen en hoe die je bui beïnvloeden en je gevoel dat je meer aankan. En dat het daarom tijdens de lockdown extra belangrijk was om te blijven bewegen, ook al was het wandelen. Want zonder dat stofje maak wordt juist een hersengebied actiever dat ervoor zorgt dat je overal zwaarder aan tilt, depressiever naar de dingen kijkt, je passief en lamlendig voelt. Wat tijdens een enge pandemie natuurlijk extra lastig is.
Misschien helpt het je om te weten dat je huidige lethargie het gevolg is van chemische processen in je hersenen en dat je die kan beïnvloeden door een eenvoudige wandeling of even springen bij een YouTube workout.
You can never have too many hats, gloves and shoes
Alle reacties Link kopieren
Nog iets over haalbare doelen. Ik las ooit eens over iemand die zichzelf als doel had gesteld om per dag 1 buikspieroefening te doen. Dus ja, echt maar 1x omhoog komen. Dan heb je nooit een rotgevoel dat je alwéér een dag je doelen niet hebt gehaald, en dat van: "morgen ga ik écht beginnen aan mijn 50 buikspieroefeningen en 50 squats per dag" (waar je dan ook best tegenop zit te hikken).

Ik moest er eerst om lachen maar 1 buikspieroefening is inderdaad hartstikke haalbaar en als je die dan toch doet, doe je er al gauw 5, of 10. En de volgende dag misschien toch maar 1, maar hee, weer je doel gehaald! En zo ga je vanzelf meer willen doen. Zonder rotgevoel.
patsy--stone wijzigde dit bericht op 23-07-2020 20:55
0.07% gewijzigd
You can never have too many hats, gloves and shoes
Alle reacties Link kopieren
froufrou80 schreef:
23-07-2020 17:23
Ik heb het opgegeven dat sporten "leuk" moet zijn. Ik vertel mezelf gewoon dat het erbij hoort om mezelf gezond te houden. Tanden poetsen doe je ook niet omdat het leuk is.

Ik sport dus gewoon in de sportschool met een filmpje op m'n iphone zodat het sneller voorbij is. Buiten hardlopen vind ik ook wel lekker als het max 45min is en het weer goed is.
Zijn er ook geen sociale teamsporten die je leuk vindt? En waarbij het sociale aspect en bijvoorbeeld het balspel je bijna doen vergeten dat je aan het sporten bent?
Of bijvoorbeeld fietstochten maken langs mooie dorpjes, dat je onderweg ook mooie dingen ziet en daardoor minder bezig bent met het "sporten" dan in een sportschool? Eventueel met een vriendin? Is ook makkelijker vol te houden dan hardlopen. En onderweg kan je lekker een terrasje pikken en als je dan thee of spa drinkt, hou je het nog gezond ook.
You can never have too many hats, gloves and shoes
Ik ken dit probleem. Ik heb -voor mijn gevoel- alles geprobeerd: teamsporten met verplichtingen (ik liet mijn team prinsheerlijk in de steek met minimale schuldgevoelens), sportschool met vriendin (hetzelfde), groepslessen bij de sportschool (na 3x klaar mee), een duur abonnement afsluiten bij een hipster yogastudio (nope), een personal trainer (na een paar keer zei ik gewoon lekker alle afspraken af), hardlopen (nope). Ik vind andere dingen gewoon veel leuker in mijn beperkte vrije tijd, en die endorfine heb ik nooit gevoeld (is dat een mythe - net als endorfine als natuurlijke pijnstilling bij de bevalling?). Echt ruk dat het er schijnbaar bij hoort. Kan echt jaloers zijn op mensen die sporten oprecht leuk en ontspannend vinden. Klinkt voor mij een beetje als stofzuigen of huiswerk maken als hobby hebben.

Ik lees mee voor tips.
Alle reacties Link kopieren
Adelaide schreef:
23-07-2020 20:48
(...) en die endorfine heb ik nooit gevoeld (is dat een mythe - net als endorfine als natuurlijke pijnstilling bij de bevalling?).
Nee, dat is geen mythe. Na een blessure kon ik eindelijk weer eens meedoen bij een kickboksklasje. Daarna op de fiets naar huis was ik helemaal 'high' van de endorfine (denk ik), zoooooooo blij dat ik weer kon sporten, ik zweefde helemaal.

Een "runners' high" heb ik alleen nog nooit gehad. Ik heb ooit een half jaar lang zo'n 3x per week hardgelopen, helemaal opgebouwd met zo'n schemaatje van 0 naar 5km kunnen hardlopen. Ik geloof dat ik het maar 2 of 3 keer NIET STOM vond. En dus nooit een high gehad daarvan.
Van beachvolleybal en fietsen krijg ik wel een heel blij gevoel en het beïnvloedt echt mijn hersenen, hoe ik verder in mijn lijf zit (ontspannener houding door geluksgevoel), dat soort dingen.
.
Adelaide schreef:
23-07-2020 20:48
Kan echt jaloers zijn op mensen die sporten oprecht leuk en ontspannend vinden.
Dat heb ik met mensen die genoeg hebben aan 1 blokje chocola en dan kunnen stoppen. Bij mij gaat die reep gewoon op. Binnen 1 dag. En als ik niet oppas, de 2e reep ook. Ik kan het echt niet in huis hebben. Zo heeft iedereen weer wat.
En ja ik heb ook een hekel aan stofzuigen en alles wat met huishouden te maken heeft.
You can never have too many hats, gloves and shoes
Alle reacties Link kopieren
Kokoro schreef:
23-07-2020 18:00
Dat kan! Ik heb het bewezen ;-D. Ik deed 1 sport, 1 a 2x per week, maar dat was weinig intensief. Verder ben ik gebóren voor gemak :rofl:.

Januari 2019 wilde ik de knop om. Ik ben op dieet gegaan en ben maart 2019 begonnen met een HIIT thuis programma. Kost me 2x per week 35 minuutjes en 1x 15 minuutjes. Daar ben ik nooit meer mee gestopt. Het zit inmiddels zo in mijn systeem dat ik 45min vroeger op sta voor sport. Het is gewoon zo gedaan. Ook is er een leuke online community die ik motiverend vind.

Inmiddels ben ik zo'n 15kg lichter en gespierder dan ooit. Soms is het sporten nog steeds een moetje hoor. Dan zit ik het een uur of 2 uit te stellen en denk ik: ik had het al 3x kunnen afronden.... Maar goed, niet doen is geen optie, dus verstand op 0 en gaan.

Ik kan sinds een juli 2019 ook ineens hardlopen, wat ik vroeger écht niet kon. Ik loop nu 5k <23min.

Dus TO, het is een combi van 1. Iets vinden wat je in je leven kunt passen zodat het duurzaam is, 2. Dóórzetten. Alsin, niet doen is GEEN optie en 3. Het liefst iets vinden wat je leuk vindt of vlot voorbij is.

Ik heb kort geleden ook HIIT ontdekt, waar volg jij de lessen/welke community zit jij? Je verhaal is zo herkenbaar dat ik er vast wat aan kan hebben ;-)
Alle reacties Link kopieren
Maduixa schreef:
23-07-2020 21:37
Ik heb kort geleden ook HIIT ontdekt, waar volg jij de lessen/welke community zit jij? Je verhaal is zo herkenbaar dat ik er vast wat aan kan hebben ;-)
Het is niet precies wat je vraagt maar in de eerste maanden van de lockdown deed ik veel workouts thuis met Youtube filmpjes. Deze club vond ik leuk en lekker enthousiast en goed te volgen: https://youtu.be/g98g7bMQcbc
Ze hebben nog veel meer video's. En je kan geloof ik ook een soort persoonlijk trainingsadvies krijgen maar dat heb ik nooit gedaan.
In dat half uur zit ook de cooling down dus het valt echt reuze mee.
You can never have too many hats, gloves and shoes
Alle reacties Link kopieren
patsy--stone schreef:
23-07-2020 22:00
Het is niet precies wat je vraagt maar in de eerste maanden van de lockdown deed ik veel workouts thuis met Youtube filmpjes. Deze club vond ik leuk en lekker enthousiast en goed te volgen: https://youtu.be/g98g7bMQcbc
Ze hebben nog veel meer video's. En je kan geloof ik ook een soort persoonlijk trainingsadvies krijgen maar dat heb ik nooit gedaan.
In dat half uur zit ook de cooling down dus het valt echt reuze mee.
Dank je! Altijd leuk om weer andere filmpjes te kijken, ik ben niet zo 'merkentrouw' als het om thuis sporten gaat ;-)
Bij mij was het vooral ook mind set wat tegenzat en nu wat hielp. Wilde eigenlijk net als vroeger en met plezier sporten. Dat valt tegen als je ouder en stijver bent, dan is het gewoon zwaar en ook niet leuk.

Wat dan wel leuk is, de voldoening als je het wel gedaan hebt, ondanks tegenzin. Daarna een beloning en een tevreden gevoel. Als je vaker sport word je ook weer fitter. Dan is de uitdaging ook beter worden.

Nog steeds regelmatig geen zin. Als ik daar aan toegeef word ik nooit iemand die met 80 nog over een hek springt. Het is voor een goed doel en achteraf ben ik altijd blij. Succes!
Alle reacties Link kopieren
Sorry, maar ik ben zo iemand die zegt “gewoon gaan”. Het enige wat werkt om (op sportief vlak) ergens te komen is consistentie. En geduld.

Je zegt dat je hardlopen leuk vindt. Nou, dan ga ga je 3x per week hardlopen. Het maakt niet uit of dat 100 meter is of 5 km. Tijd en afstand zijn in dit stadium helemaal niet belangrijk. Het gaat erom dat je gaat!
Als je dit volhoudt zal je merken dat het een onderdeel van je leven wordt en dat wel gaan/niet gaan niet eens meer een punt van discussie zal zijn.

Ik zou willen adviseren een schema te downloaden of de Evy app. Of ga bij een loopclubje. Zo bouw je ongemerkt redelijk makkelijk op en voorkom je blessures. Herhaal lessen desnoods een aantal keer als het toch zwaar blijkt te zijn. Als je eenmaal een 5km redelijk makkelijk loopt zal je merken dat je Er nog meer plezier in gaat krijgen :)

Succes!
You’re not ugly, you’re just not your type
patsy--stone schreef:
23-07-2020 20:46
Zijn er ook geen sociale teamsporten die je leuk vindt? En waarbij het sociale aspect en bijvoorbeeld het balspel je bijna doen vergeten dat je aan het sporten bent?
Of bijvoorbeeld fietstochten maken langs mooie dorpjes, dat je onderweg ook mooie dingen ziet en daardoor minder bezig bent met het "sporten" dan in een sportschool? Eventueel met een vriendin? Is ook makkelijker vol te houden dan hardlopen. En onderweg kan je lekker een terrasje pikken en als je dan thee of spa drinkt, hou je het nog gezond ook.
Waarom zou ik? Ik schreef nergens dat ik dat uurtje sporten een paar keer per week niet vol kan houden hè? Ik schreef ook nergens dat er niet genoeg “gewoon bewegen” in mijn dagen zit.

Ik maakte juist de vergelijking met tandenpoetsen omdat dat voor mij een helpende gedachte is om de routine erin te houden. Ik bereik daar enorm veel meer mee dan met een eindeloze zoektocht naar dingen die ik leuk zou vinden. TO geeft ook aan dat ze slecht kan bedenken wat ze “leuk” vindt. Nou, dat idee van leuk is ook maar een gedachte en je kunt er dus ook op een andere manier naar kijken.

Fietsen langs leuke dorpjes staat trouwens extreem veel verder af van mijn idee van “leuk” dan een stukje hardlopen of een uurtje zweten op een crosstrainer met een fijne serie in mijn scherm. Competitiesporten vind ik niet ontspannend, dan wil ik nl winnen (in een vorig leven op hoog niveau gedaan). En die behoefte kan ik tegenwoordig in m’n werk kwijt dus wil ik er in m’n vrije tijd niet ook nog eens bij.

Echt, voor jezelf zorgen hoeft niet alleen maar leuk en gezellig te zijn. Het betekent ook niet dat het meteen met complete tegenzin is als het niet iets is dat je “leuk” vindt. Maar als je er met lange tanden aan begint is het handig om een paar gedachtes paraat te hebben die je door de eerste 10 minuten heen helpen.
dolfje schreef:
23-07-2020 18:21
Oh en het moeten reserveren bij de sportschool werkt voor mij gek genoeg heel goed.
.
Ja, zo werkt het voor mij ook, door het moeten reserveren en een boete voor niet op tijd afzeggen (#%{*]+) ga ik. Ben met een sportapp begonnen met het idee uit te zoeken wat ik leuk vind en kwam erachter dat het juist de variatie is. Dus ik doe de ene keer HIIT, dan barre, af en toe stretchen, pump etc.

Helaas is de app nog niet in woonplaats vriend, dus pendel om te sporten en ben aan het kijken wat er daar is. Maar de opties in zijn (grote) dorp vallen tegen vergeleken bij mijn hoofdstad.
Alle reacties Link kopieren
Download strava ! Mij motiveert het ontzettend om anderen te zien sporten en ook om mijn eigen beweging bij te houden

Begin met 0-5 km hardloopschema van Evy. Vooral niet te snel en lang beginnen lopen, je lichaam is dit niet meer gewend en kan blessures veroorzaken. Misschien vriendinnetje dat samen kan? Al is alleen wel praktisch vind ik
Echt veel goede tips gekregen, bedankt daarvoor.

Ik heb nu geen tijd om op iedereen nog afzonderlijk te reageren, maar ga binnenkort nogmaals dit topic doorlezen als ik terug ben van vakantie. Wie weet komen er dan weer nieuwe vragen/opmerkingen boven.

Verder heb ik alvast een abo op de sportschool voor na mijn vakantie geregeld. En ik heb er zowaar zin in haha. Verder zijn we nu op vakantie veel aan het wandelen. Ik moet ergens beginnen...
Alle reacties Link kopieren
Je bent goed bezig zo te horen
Kom gerust meeschrijven
sport/dagelijks-gt-30-min-bewegen/list_ ... #p31311413
Alle reacties Link kopieren
Voor mij heeft het gewerkt om een half jaar personal body plan te gaan volgen. Een online coach en trainingen die voor je bedacht zijn. Tegelijk met je voeding bezig zijn en daadwerkelijk resultaat zien. Daarnaast was het voor mij belangrijk om sporten daadwerkelijk als prioriteit te zien en sochtends vroeg direct om 6 uur in de ochtend sporten Eenmaal de dag begonnen is, komt er van alles tussendoor en ik ben geen avondmens. Ik haat het om in de avond te sporten. Dat aan mezelf toegeven heeft me goed geholpen. Probleem van in de ochtend vroeg willen sporten is dat je geen groepslessen en teamsporten kunt doen. Overigens helpt het bij mij totaal niet om met een ander te gaan. Ik vind alleen sporten heerlijk en haal er dan ook het meeste uit. Ik doe trouwens wel yoga in de avond. Ik vind dat geen sport. Voor mij is dat een manier om te ontspannen.
tyche schreef:
23-07-2020 18:12
De navelstaarroute: als je iets wilt maar het toch niet doet, zit er iets in de weg. Oftewel iets wat je niet wilt en dat je tegenhoudt, of iets dat je nóg liever wil dan sporten waardoor je niet begint. Als je erachter komt wat je tegenhoudt, kun je daar iets aan doen.
Of je kunt er achter komen dat je reden om te sporten niet sterk genoeg is.

De praktische route: stel laagdrempelige, haalbare doelen en plan.
Ik sluit me aan bij wat eerder is gezegd: in het begin is sporten niet zo leuk. Je conditie is nog niet top, je kent de pasjes en bewegingen niet, het doet pijn. Daar moet je doorheen.
Dit. Mooie post. Amen!

Ik herken me heel erg in je verhaal TO, ik was altijd supersportief en kan mezelf nu maar moeilijk van de bank heisen. En lukt het per ongeluk wel een keer, of 2 of 3, dan lukt het me vooralsnog niet om regelmaat te vinden en vast te houden.

En excuses verzinnen, man man man, ik wist niet dat ik er zo'n talent voor had! Nu is het te warm, is de sportschool die ik heb uitgezocht net te ver rijden, en is het ook niet handig dat ze daar nog met tijdsblokken van maar 50 minuten werken die je ook nog eens moet reserveren. Ik kan wel gaan fietsen maar waar moet ik dan heen fietsen, zo doelloos een beetje rondfietsen? Bladiebla...

Haalbare doelen is voor mij een hele belangrijke. En loslaten 'wat ooit eens was'. Zo vind ik het ontzettend moeilijk om weer helemaal onderaan te beginnen, 10 km hardlopen ging prima maar lijkt verder weg dan ooit, evenals zware dingen tillen. Maar ik ben nou eenmaal een 'fat fuck' momenteel en geen 'fit chick' meer. Als ik de trap oploop dan kraken m'n knieën en als ik dan een zware wasmand mee sjouw dan protesteert m'n schouder ook nog. Loop ik dan langs de spiegel, dan ben ik ook niet meer blij. Bleegh.
Het is totaal niet realistisch om direct op je oude niveau te trainen, en al helemaal niet om dat 5 keer per week te doen momenteel. En ik weet ook hoe lang de weg terug is, dat staat me ook tegen. Maar linksom of rechtsom, die lange weg heb ik weer te gaan om op m'n oude niveau te komen en dat begint bij de eerste stap. Moeilijk vind ik dat! Dan ga ik toch heel eigenwijs meer doen (langer lopen, zwaarder tillen) waardoor ik weer in de overbelasting schiet. Ik WEET dat dit gebeurt, maar op dat moment voelt het of het best wel prima kan.

De eerste maanden een heel concreet plan hebben helpt mij daarbij, met hele concrete, laagdrempelige acties (niet '2x per week sporten', maar 'maandag- en donderdagavond van 18.00 tot 19.00 uur sporten en dan ga ik dit trainingsschema doen en meer niet' of iedere ochtend voor het opstaan 1 sit-up en iedere dag 1tje meer), een logboekje bijhouden van wat je gedaan hebt en iedere 4 weken een 'meetmoment' zodat je je voortgang goed in de gaten houd want dat motiveert. Verstand op 0 en DOEN! Tot het weer is ingesleten als gewoonte, je de motivatie krijgt door endorfines of door wat je in de spiegel ziet of aan conditie merkt. Dan gaat het weer als vanzelf. Maar daar ben ik dus nog lang niet.
Hoe gaat het met je TO? Ik herken veel hier. Goeie tips.
Alle reacties Link kopieren
Leuk dat dit topic weer een keer geupt is, dat motiveert mij al!
Hobbelster schreef:
20-09-2020 23:16
Hoe gaat het met je TO? Ik herken veel hier. Goeie tips.
Hey! Leuk dat je aan me denkt.

Ik heb best veel aan de tips die gegeven zijn. Ik heb hockey weer voorzichtig opgepakt, in de zomer enorm vaak en veel gefietst en ga weer langzaam beginnen met hardlopen. Wat dat betreft ben ik blij dat het weer kouder wordt, dan vind ik het veel fijner sporten.

Leuk trouwens dat best veel mensen dit verhaal herkennen. Dat scheelt ook, dat ik niet de enige ben.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven