Coronavirus COVID-19 alle pijlers

Vleesverwerkende industrie en coronahausse.

22-05-2020 23:10 511 berichten
Hallo allemaal,

De laatste tijd vernemen we bijna dagelijks dat er grote coronauitbraken plaatsvinden in de vleesverwerkende industrie, typische is dat er wel meer arbeid wordt uitgeoefend onder slechte omstandigheden en met veel personeel dat op elkaars lip werkt en woont, maar daarbij gebeurt het dus niet.
Onderstaande link is alweer achterhaald, want ook hier, bij de Groene weg slachterij is zo'n slachting onder het personeel uitgebroken.

https://joop.bnnvara.nl/nieuws/slachthu ... smettingen

Ik maak me hier zorgen om en vraag me af wat er in rauw vlees zit dat mensen eventueel ontvankelijker maakt voor corona en in hoeverre kan het zich van slachterij naar de private keuken verplaatsen en ook een zeer stringente vraag van mij is ook, zit dat virus alreeds in onze kuddes.
Alle reacties Link kopieren
redbulletje schreef:
23-05-2020 11:13
Volgens mij wordt er heel veel vlees geexporteerd. Van mij mogen ze dat wel naar Polen ofzo verplaatsen, die megastallen. En hier gewoon voor eigen land produceren in nettere omstandigheden. Mijn vleeswaar koop ik al van zolang dat beschikbaar is met 3 sterren beter leven. Frikandellen zijn dat uiteraard niet. Biefstuk van de lokale slager is rund wat je zelf in de wei kunt zien lopen.
Persoonlijk zou ik er niet echt blij van worden om dezelfde koe die ik lekker in de wei heb zien lopen later op mijn bord te hebben liggen. Je zou om minder vegetariër worden lijkt mij.
ClumsyNinja schreef:
23-05-2020 10:21

En zijn er voor zover ik weet geen voorbeelden van ziektes die oversprongen van tuinerwtjes op mensen.
Dat klopt niet. Daar zijn wel gevallen van bekend.

Zo ontstonden in 2011 allerlei problemen met de EHEC-bacterie, waarvan de bron uiteindelijk biologisch-geteelde taugé bleek te zijn, in Duitsland. Er waren toen 30 doden in Duitsland en 8 besmettingen in Nederland.

https://nos.nl/artikel/247255-ehec-aang ... tauge.html
anoniem_204936 wijzigde dit bericht op 23-05-2020 11:32
2.63% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
Jordany schreef:
23-05-2020 10:50
Ik ben geschrokken hoeveel ziektes te herleiden zijn naar het eten van vlees. Zelfs HIV, toch iets om over na te denken.

HIV heeft niets te maken met vlees. Vlees is gewoon gezond en zit bomvol goede voedingsstoffen, laat je niet gek maken.
I'm not lazy
I'm on energy saving mode
rozemarijn123 schreef:
23-05-2020 11:28
Dat klopt niet. Daar zijn wel gevallen van bekend.

Zo ontstonden in 2011 allerlei problemen met de EHEC-bacterie, waarvan de bron uiteindelijk biologisch-geteelde taugé bleek te zijn, in Duitsland. Er waren toen 30 doden in Duitsland en 8 besmettingen in Nederland.

https://nos.nl/artikel/247255-ehec-aang ... tauge.html
Mijn complimenten voor je scherpe geheugen. :-)
rozemarijn123 schreef:
23-05-2020 11:28
Zo ontstonden in 2011 allerlei problemen met de EHEC-bacterie, waarvan de bron uiteindelijk biologisch-geteelde taugé bleek te zijn.

https://nos.nl/artikel/247255-ehec-aang ... tauge.html
Zonder aanraking met dierlijke ontlasting (mest) zou die taugé niet besmet zijn geraakt.
anoniem_64b15400b727b wijzigde dit bericht op 23-05-2020 11:46
Reden: Mosterd, Pamela noemt het al
0.00% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
snug schreef:
23-05-2020 11:40
Zonder aanraking met dierlijke ontlasting (mest) zou die taugé niet besmet zijn geraakt.
Inderdaad. Het is een variant van de E-coli bacterie die uit de darmen van dieren komt en dus via mest op de plantjes komt.
Hier in de regio worden veel mensen die in de bijstand zitten min of meer verplicht tewerkgesteld in een kippenfabriek vlak over de grens. Dat is niet omdat zij gekwalificeerd zijn, dat is omdat mensen kippenpoten willen kopen voor 2 Euro per kilo en dat kan alleen als je daar mensen laat werken die je niet meer dan het absolute minimum hoeft te betalen. Deze mensen werken in ploegen, op alles wordt bezuinigd, deze slachterijen zijn een potentiele brandhaard voor van alles.
In Duitsland zijn momenteel tientallen slachtbedrijven getroffen door grote coronauitbraken onder het personeel, waarom zou dat in Nederland niet gebeuren?
https://www.merkur.de/bayern/coronaviru ... 64437.html
https://www.spiegel.de/wirtschaft/landk ... d849356f62
Betty_Slocombe schreef:
23-05-2020 11:47
Deze mensen werken in ploegen, op alles wordt bezuinigd, deze slachterijen zijn een potentiele brandhaard voor van alles.
Wat me trouwens doet denken aan de vele branden in megastallen. Mens en dier zijn bij de schaalvergroting het kind van de rekening.
Alle reacties Link kopieren
pamelacourson schreef:
23-05-2020 11:21
Persoonlijk zou ik er niet echt blij van worden om dezelfde koe die ik lekker in de wei heb zien lopen later op mijn bord te hebben liggen. Je zou om minder vegetariër worden lijkt mij.
Melkkoeien worden hooguit worst,geen biefstuk

Maar vleeskoeien zie je ook vaak in de wei hoor
pamelacourson schreef:
23-05-2020 11:21
Persoonlijk zou ik er niet echt blij van worden om dezelfde koe die ik lekker in de wei heb zien lopen later op mijn bord te hebben liggen. Je zou om minder vegetariër worden lijkt mij.
Geen last van. Ik kies ook rustig een kreeft uit in een restaurant die later op m'n bord belandt.
Alle reacties Link kopieren
lilalinda schreef:
23-05-2020 12:09
Melkkoeien worden hooguit worst,geen biefstuk

Maar vleeskoeien zie je ook vaak in de wei hoor
Weet ik. Ik doelde op Redbulletje die blijkbaar haar eigen vlees uitkiest in de wei.
Alle reacties Link kopieren
redbulletje schreef:
23-05-2020 12:17
Geen last van. Ik kies ook rustig een kreeft uit in een restaurant die later op m'n bord belandt.
Maar jij ben volgens mij sowieso iemand die zich niet zo goed in kan leven in anderen, laat staan in een dier.
Alle reacties Link kopieren
malibu82 schreef:
23-05-2020 11:30
HIV heeft niets te maken met vlees. Vlees is gewoon gezond en zit bomvol goede voedingsstoffen, laat je niet gek maken.
HIV komt oorspronkelijk van apen. En zo gezond is vlees helemaal niet. De goede voedingstoffen daarin kun je ook uit ander voedsel halen en verder blijft er alleen troep over waar je kanker en hart-en vaatziekten van kunt krijgen. Er gezond dus.
Bovendien: waarom zou je dieren laten doden om te eten als dat helemaal niet nodig is? Ik begrijp dat echt niet.
pamelacourson schreef:
23-05-2020 12:18
Weet ik. Ik doelde op Redbulletje die blijkbaar haar eigen vlees uitkiest in de wei.
Nee, uit de wei kies ik niet. Maar ik weet dat de koeien van onze slager in eigen beheer worden gehouden en ze hebben dus gewoon een fijn weilandleven voordat ze op je bord belanden.
pamelacourson schreef:
23-05-2020 12:19
Maar jij ben volgens mij sowieso iemand die zich niet zo goed in kan leven in anderen, laat staan in een dier.
Ik zou echt wel moeite hebben mijn konijntjes te slachten, laat staan op te eten.
pamelacourson schreef:
23-05-2020 12:22
HIV komt oorspronkelijk van apen. En zo gezond is vlees helemaal niet. De goede voedingstoffen daarin kun je ook uit ander voedsel halen en verder blijft er alleen troep over waar je kanker en hart-en vaatziekten van kunt krijgen. Er gezond dus.
Bovendien: waarom zou je dieren laten doden om te eten als dat helemaal niet nodig is? Ik begrijp dat echt niet.
Er is hier in het land een kinderarts die kinderen behandelt die van alles en nog wat mankeren, maar waar aan de mankementen geen touw aan vast te knopen valt. Zij adviseert de ouders deze kinderen volle zuivel te laten eten en 3 keer per week rundvlees en die kinderen knappen allemaal op tot kerngezond.
redbulletje schreef:
23-05-2020 11:13
Mijn vleeswaar koop ik al van zolang dat beschikbaar is met 3 sterren beter leven. Frikandellen zijn dat uiteraard niet. Biefstuk van de lokale slager is rund wat je zelf in de wei kunt zien lopen.
Waarom voel je je dan aangesproken door wat ik schrijf? De meeste mensen eten vlees dat geproduceerd wordt onder erbarmelijke omstandigheden. Iedere dag vlees zoals jij dat nu omschrijft is voor de meesten niet te betalen.
Dit topic gaat over de grote slachthuizen, over de vlees industrie. Niet over die ene specialistische keurslager die uitsluitend blije buiten-scharrelkoeien slacht.
Alle reacties Link kopieren
ClumsyNinja schreef:
23-05-2020 10:21
En toch zie je over de hele wereld uitbraken in de vleesindustrie, en niet in de conservenindustrie of de sorteercentra...
En zijn er de afgelopen decennia heel veel voorbeelden van zoönosen: ziektes die oversprongen van dier naar mens, vaak in verband met de grootschalige stallen en onhygiënische toestanden tijdens het slachten.
En zijn er voor zover ik weet geen voorbeelden van ziektes die oversprongen van tuinerwtjes op mensen.
Wat probeer je nu te suggereren, er is nog geen besmet varken aangetroffen?
Toch probeer je dat verband te leggen, waarom?
Alcohol lost je problemen niet op, maar dat doen melk en water ook niet.
Alle reacties Link kopieren
De NOS had er een interessant filmpje over:

https://nos.nl/artikel/2334580-vleesind ... roles.html

In de Verenigde Staten raakte bijna een op de vijf medewerkers in de vleesverwerkende industrie besmet. Dat leidde tot grote problemen in de productieketen. In sommige Amerikaanse supermarkten is/was het vlees op rantsoen en fastfoodketen Wendy's heeft een flink deel van de hamburgers tijdelijk van het menu gehaald.

Rantsoenering, dat is ook een oplossing. ;-)

Hier in NL wordt door de vakbond naast betere huisvesting van werknemers gepleit voor verlaging van het tempo van slachten zodat de afstand tussen de werknemers vergroot kan worden. Daar wordt het product duurder van, maar dat is prima.

Als er minder geproduceerd wordt en de prijzen omhoog gaan kun je daar meer kwaliteit in de hele productieketen voor terugkrijgen. Niet alleen voor de dieren, ook voor de mensen die in die industrie werken en voor de mensen die het product eten.

Dus we moeten minder vlees eten en er meer voor betalen. We zullen er op termijn toch aan moeten want de vleesindustrie zoals die nu bestaat is niet sustainble.

Laten we dan nu van de corona gebruik maken als hefboom om die verandering tot stand te brengen. Al is het alleen maar om de volgende pandemie door besmetting via dieren en vlees te voorkomen.

Want na vogelgriep, q-koorts, gekke koeienziekte, mexicaanse griep, ebola, sars, mers en covid19, is het wachten op de volgende zoonose die misschien nog besmettelijker en dodelijker voor mensen kan zijn dan wat er nu al is.
merano wijzigde dit bericht op 23-05-2020 12:55
0.03% gewijzigd
óu sont les neiges d'antan

rozemarijn123 schreef:
23-05-2020 11:28
Dat klopt niet. Daar zijn wel gevallen van bekend.

Zo ontstonden in 2011 allerlei problemen met de EHEC-bacterie, waarvan de bron uiteindelijk biologisch-geteelde taugé bleek te zijn, in Duitsland. Er waren toen 30 doden in Duitsland en 8 besmettingen in Nederland.

https://nos.nl/artikel/247255-ehec-aang ... tauge.html
Ah je hebt bijna gelijk: kiemgroenten kunnen besmet raken met e-coli. Maar dat kan alleen als die bacterie eerst van een dierlijke bron naar de kiemgroente komt.
Ik kiem heel veel zelf en hoef er nooit bang voor te zijn, omdat er geen dierlijke producten met mijn kiemen in aanraking kunnen komen.
malibu82 schreef:
23-05-2020 11:30
HIV heeft niets te maken met vlees. Vlees is gewoon gezond en zit bomvol goede voedingsstoffen, laat je niet gek maken.
HIV is wel degelijk ontstaan uit het eten van vlees (https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_HIV/AIDS) net zoals vele andere ernstige virussen.

"Denk aan eind jaren 80, begin jaren 90 met BSE ‘de gekke koeien’ ziekte ontstaan in Engeland
Wat dacht je van Q-koorts van schapen in 2007-11 hier in Nederland
Of influenza (h7n9) van pluimvee in 2013
En Influenza (h5n8) in 2016/17
Of Mond-en-klauwzeer bij vee-dieren
HIV ontstaan door het eten van primaten (Bushmeat)"

Bron: https://happyvegan.nl/vegan-leven/corona-pandemie/
Alle reacties Link kopieren
Cateautje schreef:
23-05-2020 12:26
Er is hier in het land een kinderarts die kinderen behandelt die van alles en nog wat mankeren, maar waar aan de mankementen geen touw aan vast te knopen valt. Zij adviseert de ouders deze kinderen volle zuivel te laten eten en 3 keer per week rundvlees en die kinderen knappen allemaal op tot kerngezond.
Tja, je weet niet wat ze voor die tijd aten en dronken. Er zijn genoeg kinderen die leven op troep. Dus als ze in plaats van rundvlees en zuivel veel groenten, fruit, noten, peulvruchten en dat soort dingen waren gaan eten, waren ze misschien ook wel kerngezond geworden.
Er zijn genoeg kinderen die niet gezond te eten krijgen. Zelfs op de school van mijn kinderen met toch voornamelijk vrij hoogopgeleide ouders merk ik dat.
Alle reacties Link kopieren
pamelacourson schreef:
23-05-2020 12:22
HIV komt oorspronkelijk van apen. En zo gezond is vlees helemaal niet. De goede voedingstoffen daarin kun je ook uit ander voedsel halen en verder blijft er alleen troep over waar je kanker en hart-en vaatziekten van kunt krijgen. Er gezond dus.
Bovendien: waarom zou je dieren laten doden om te eten als dat helemaal niet nodig is? Ik begrijp dat echt niet.
De belangrijkste reden dat mensen vlees eten is omdat ze het lekker vinden. Zo simpel is het.
Alle reacties Link kopieren
ClumsyNinja schreef:
23-05-2020 12:34
Ah je hebt bijna gelijk: kiemgroenten kunnen besmet raken met e-coli. Maar dat kan alleen als die bacterie eerst van een dierlijke bron naar de kiemgroente komt.
Ik kiem heel veel zelf en hoef er nooit bang voor te zijn, omdat er geen dierlijke producten met mijn kiemen in aanraking kunnen komen.
Dat wil ik ook gaan doen. Ik eet best vaak kiemgroente uit de supermarkt en wist eerst niet dat ik ze moest wassen. Dat heb ik dus jaren niet gedaan en ik ben gelukkig niet ziek geworden, maar ik zou het ook liever zelf kweken zodat je zeker weet dat er geen dierlijke mest bij komt.
Cateautje schreef:
23-05-2020 12:26
Er is hier in het land een kinderarts die kinderen behandelt die van alles en nog wat mankeren, maar waar aan de mankementen geen touw aan vast te knopen valt. Zij adviseert de ouders deze kinderen volle zuivel te laten eten en 3 keer per week rundvlees en die kinderen knappen allemaal op tot kerngezond.
Ik heb het net gegoogeld. Het ligt genuanceerder. Bij navraag bleek dat de kinderen (allen snotterig) weinig rundvlees en groente aten , en ze dronken halfvolle melk. De arts is ze een dieet gaan voorschrijven met meer rundvlees en groente en volle i.p.v. halfvolle melk. Daar knapten ze van op.
Maar waar knapten ze precies van op? Van die precieze combi? Het rundvlees? Of kregen ze eindelijk eens voldoende vitamines via de groente binnen en speelden het vlees en melk geen rol bij de verbetering, sterker nog: waren ze misschien nog meer opgeknapt zonder het vlees en de melk. Dit is typisch zo'n diffuus onderzoek waarbij schijnverbanden kunnen optreden.
anoniem_64b15400b727b wijzigde dit bericht op 23-05-2020 12:41
0.29% gewijzigd

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven