Helpt een wiebelkussen (kind van 6)

13-06-2018 13:06 20 berichten
Mijn oudste zoon is 6 en zit in groep 3. Hij doet het verder prima, maar toch wil juf extra in gesprek omdat hij zo slecht stil kan zitten. Ze is bang dat groep 4 niet lukt vanwege de onrust in zijn lijf.

Dat is ook echt zo, thuis kan hij ook niet goed stilzitten tijdens het eten bv. Nu wil ik graag een wiebelkussen proberen, maar ben op zoek naar wat mensen met ervaring? Of eventuele andere tips?

Alvast bedankt!
Hebben ze die op school niet? Mijn dochter (7) heeft er al sinds groep 1 eentje en die krijgt ze gewoon van school. Overigens helpt het bij mijn dochter wel enorm.
Alle reacties Link kopieren
Mijn ervaring is dat het voor het ene kind een geweldig hulpmiddel is, terwijl een ander kind er alleen maar wiebeliger door wordt. Het is echt een kwestie van proberen en ervaren.
Kan hij alleen moeilijk stilzitten of is er ook nog een concentratieprobleem? Anders is een koptelefoon erbij ook een optie. Hier wordt dat geregeld door school.

Voor thuis hebben we een wobbel aangeschaft. Dat helpt thuis heel goed.
Het zou goed kunnen dat hij baad heeft bij een wiebelkussen. Wellicht zoekt hij inderdaad prikkels door te bewegen. Als je meer onderzoek wil laten doen naar de prikkelverwerking kan je bijv. naar een kinderergotherapeut gaan die zich heeft gespecialiseerd in sensorische informatieverwerking. (ergotherapie word 10 uur vergoed vanuit de basisverzekering en ze kunnen bijv. ook meekijken op school/thuis en advies aan de juf en jullie geven)
Euhm.. nee denk het niet dat ze het hebben. Het was namelijk al een aandachtspunt in groep 1/2. En ook bij het vorige oudergesprek hebben we het gehoord. Echter nu komen ze dus dat het voor groep 4 toch echt wel een probleem wordt.
Thuis is het niet hinderlijk, we hebben 3 kinderen en het is altijd druk en gezellig aan tafel. Ik zie wel dat hij niet stil zit, maar hij eet goed of is goed geconcentreerd met wat hij doet. Concentratie lijkt dus ook niet echt een groot probleem. Hij mist natuurlijk wel eens wat van de uitleg, omdat hij zit te draaien en daar zijn ze dus bang voor..

Ik ga het kussen bestellen en thuis kijken of het wat doet. Ik ga ook nog een keer met school overleggen. Hij is vast niet de eerste leerling die hier ‘last’ van heeft..(want zelf merkt hij het niet eens :-))

@dalmatinka, dank voor de specifieke tip. Ik ga het onthouden en als het zo blijft, ga ik hier zeker wat mee doen.
Je kan inderdaad het kussen aanschaffen en kijken of het iets doet.

Toch, en dat kan liggen aan de manier waarop ik het lees, stemt de houding van de leerkracht me treurig. Je zoon doet het prima op school en is blijkbaar wat bewegelijk. Staat dit zijn resultaten in de weg? Waarom zou die onrust een probleem zijn in groep 4?

Hij is gewoon een jongen en jongens zijn doorgaans wat bewegelijker dan meisjes. Tenminste, dat is wat ik thuis en op school zie. De meisjes zitten keuvelend aan tafel samen te kleuren, terwijl de jongens liever stoeien en weinig behoefte hebben aan gebep onder het genot van een tekening. Doorgaans vind ik onderwijs in Nederland vooral gericht op de doorsnee karakteristieken van meisjes en worden jongens al snel als druk en onrustig bestempeld, terwijl de oplossing zo makkelijk is: gooi ze meer naar buiten!

Los van dit kan die onrust ook komen door school simpel en makkelijk te vinden. Ik weet niet of dat het geval is bij je zoon?
Alle reacties Link kopieren
Mag ervaring van een volwassene ook? :$

Ik heb namelijk zelf een wiebelkussen. Ik ga er enorm van wiebelen met mijn heupen, maar dit helpt mij dus om me te kunnen concentreren. Als ik stil moet zitten vind ik het moeilijk om me te kunnen concentreren. Wat ik nog fijner vind dan een wiebelkussen is een stoel die kan draaien (zoals de meeste bureaustoelen), zodat ik een beetje heen en weer kan draaien met mijn onderlijf. Maar dat lijkt me lastig te realiseren in een schoolklas.

Bij mij zorgt het er dus niet voor dat ik stil ga zitten, juist het tegenovergestelde.
Alle reacties Link kopieren
Er wordt gedaan alsof het een probleem is dat een jongen van 6 niet stil kan zitten.. het lijkt me volstrekt normaal!

Het systeem is het probleem, niet je kind. Wijs je school eens op het bestaan van beweegklassen. Dat sluit veel beter aan op kinderen.
Xanthan schreef:
13-06-2018 14:05
Er wordt gedaan alsof het een probleem is dat een jongen van 6 niet stil kan zitten.. het lijkt me volstrekt normaal!

Het systeem is het probleem, niet je kind. Wijs je school eens op het bestaan van beweegklassen. Dat sluit veel beter aan op kinderen.
Ik had hier veel meer woorden voor nodig in mijn bericht, maar ik geef je groot gelijk. :)
Alle reacties Link kopieren
Wat is er inderdaad mis aan een kind wat bewegend leert?
Verder herkenbare problematiek, mijn zoon is 5 en heeft ADHD (het klassieke schoolvoorbeeld)
Echter hij leert wel goed en pikt alles op! Het lijkt alleen of hij er geen donder van meekrijgt ;-)
Nou ja, dat is nu ook een beetje mijn ‘probleem’.
Hij is versneld naar groep 3 gegaan, daardoor nu de jongste van de klas, doet het prima, scoort eigenlijk overal goed op (al hebben we natuurlijk de laatste Cito uitslagen nog niet binnen) maar we horen verder geen klachten wat betreft de resultaten. Kan ook sociaal prima meekomen.
Nu is hij ook lang voor zijn leeftijd, al trekt dat nu weer wat bij, maar daardoor ook wat slungelig zeg maar. Het zorgt alles bij elkaar voor bewegen blijkbaar, maar hij is verder niet heel druk.
Hij kan zijn opdrachten wel maken, maar zit dus niet stil en soms duren de opdrachten dan wat langer daardoor.

Wat ik dus begreep is dat stilzitten een groter goed wordt in groep 4, dat ze denken dat dat te lang/moeilijk wordt.

Hij is net thuis uit school en ik heb hem het wiebelkussen laten zien, maar nu is hij chagrijnig ;-) hij vindt het maar stom. We gaan het maar proberen.
Doubleren zal hem niet minder beweeglijk maken ;-)
Ander meubilair is misschien wat te veel van het goede, maar in de school van mijn dochter zijn er vanaf groep 5 ook hoge tafels in de klas. Daar zitten kinderen hoger (soort barhoogte met barstoelen) en kunnen kinderen ook aan staan te werken.

Een vriendje van mijn dochter heeft een elastiek bij zijn voeten: https://educadora-webshop.nl/product/dy ... ek-medium/

Je kunt ook goedkope versies kopen bij de Action geloof ik. Die kun je thuis misschien ook bij de eettafel testen.
Alle reacties Link kopieren
Voordat er gezocht wordt naar een oplossing: is er wel een probleem? Uit jouw openingspost maak ik op dat de juf er een probleem mee heeft dat jouw zoon niet stilzit... Maar heeft jouw zoon hier ook last van? Want als hij er geen last van heeft, dan is er dus geen probleem en hoeft er dus ook geen oplossing gezocht te worden. Toch?
Alle reacties Link kopieren
Vouwgordijn schreef:
13-06-2018 15:08
Voordat er gezocht wordt naar een oplossing: is er wel een probleem? Uit jouw openingspost maak ik op dat de juf er een probleem mee heeft dat jouw zoon niet stilzit... Maar heeft jouw zoon hier ook last van? Want als hij er geen last van heeft, dan is er dus geen probleem en hoeft er dus ook geen oplossing gezocht te worden. Toch?
Dit is mss wat kort door de bocht. Een kind kan bepaald gedrag vertonen, waar anderen last van hebben. Dat kan dan wel degelijk een probleem zijn. Een voorbeeldje: ik had een kind in de klas dat andere kinderen (onbedoeld) pijn deed. Had zelf nergens last van, maar die andere kinderen wel. Ik vond dat er een probleem was.
Een kind dat heel onrustig is, kan dat zelf niet in de gaten hebben maar wel anderen afleiden van hun werk. Dat kan in een groep dus wel een probleem zijn.
Verder mee eens dat hij ook ruimte moet krijgen om te bewegen. Een statafel kan een oplossing zijn, een wiebelkussen soms ook.
Alle reacties Link kopieren
Ook jij digijuf, verdiep je eens in beweegklassen. Durf eens buiten de box te denken... het is niet normaal om van 5-6-7 jarigen te vragen om de hele dag stil te zitten... dat het gros zich aan weet te passen maakt nog niet dat de anderen een probleem vormen... óók niet als ze daarmee anderen onbedoeld afleiden.

Je vergelijking met pijn doen slaat als een tang op een varken... niet jufwaardig...
Alle reacties Link kopieren
Er is een goed boek waar je veel tips uit kunt halen, de titel is zoiets als 'Wiebelen en friemelen'. Er is een versie voor school en een versie voor thuis.
Je kunt ook overwegen om eens met je zoon naar een fysiotherapeut te gaan die het nodige weet van sensorische informatieverwerking. Hij/zij kan onderzoeken hoe de prikkelverwerking van je zoon eruit ziet en tips geven voor hulpmiddelen.
Ik heb niet het idee dat er meer achter zit dan gewoon de onrust.
Het wiebelkussen is aangeschaft en thuis gaat dat goed. In de klas wil iedereen op het kussen zitten, behalve hijzelf. :-)
Hij vindt het gek voor in de klas. Wij en ook de juffen laten het eerst zo. Hij krijgt nog steeds wel alles mee in de klas, maar valt dus af en toe van zijn stoel door al het wiebelen.

Natuurlijk zou een bewegingsklas ideaal zijn, maar dat is hier nou eenmaal niet zo. Evenals staand onderwijs. Ik kan het niet anders maken. Het komt vast goed.
Ik word hier als leerkracht zijnde toch wel een beetje verdrietig van. Wat is er gebeurd met kijken naar het kind en wat hij nodig heeft.
Ik werk al jaren in de bovenbouw, groep 7 en 8 en ook hier hebben we nog wel eens erg beweeglijke kinderen. Bij ons op school bouwen we bewust ruimte in voor extra beweging tussen de lessen door dmv een beweegspelletje of just dance.
Ook hebben we wel eens leerlingen die de instructies of juist de verwerking staand volgen, allemaal prima te realiseren binnen een reguliere klas hoor.
Ik zou als ouder eens het 1 en ander uitzoeken en bespreekbaar maken, gebeurt bij ons ook wel eens dat we vanuit een ouder ontzettend goede/leuke tips krijgen en die dan na uitproberen blijken te werken, soms ook niet, maar dan is het wel geprobeerd. Je probeert toch samen te kijken naar de best mogelijke benadering van kinderen binnen de mogelijkheden van de school/klas.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven