Allergie voor kurkuma

10-08-2019 14:18 36 berichten
Alle reacties Link kopieren
Al jarenlang heb ik regelmatig last van mijn buik en darmen na het eten. Kon er niet de vinger op leggen en ben met een eet dagboek begonnen. Sinds vorige maand ben ik er achter gekomen. Ik heb een allergie voor kurkuma. Dit zit in kerrie en schijnbaar ook in veel kant en klaar pakjes en kruidenmixen.

Nu wordt kurkuma vooral gezien als gezond ingrediënt... maar daar heb ik mijn twijfels over.

Wie herkent dit en heeft tips voor mij?
Tips is niet zo moeilijk toch? Geen pakjes en zakjes meer en kurkuma niet meer gebruiken.
Alle reacties Link kopieren
Geen kurkuma meer eten lijkt me
Alle reacties Link kopieren
Meteen twijfelen aan of iets wel of niet gezond is omdat jij er nou net slecht op reageert vind ik trouwens nogal dom.
Ik ben allergisch voor een bepaalde tomatensoort, en voor koriander en oregano. Voor andere mensen prima te eten en fijne toevoegingen in een gevarieerd dieet, maar ik krijg er bulten van. Maakt dat tomaten en kruiden ongezond?
Alle reacties Link kopieren
En een allergie wordt alleen vastgesteld door een arts, is dat gebeurd? Dat je last hebt van je buik en darmen maakt het nog geen allergie.
Yvone schreef:
10-08-2019 14:18

Nu wordt kurkuma vooral gezien als gezond ingrediënt... maar daar heb ik mijn twijfels over.

Wie herkent dit en heeft tips voor mij?
Voor jou is het waarschijnlijk niet gezond.

De tip is om producten niet te nemen die niet goed vallen.
Alle reacties Link kopieren
Pinda-Kaas schreef:
10-08-2019 14:23
Geen kurkuma meer eten lijkt me
Dank voor het meedenken :)
Helaas wordt kurkuma vaak niet vermeld als ingredient, dus dat maakt het lastig.

Ik ben vooral benieuwd of meer mensen deze allergie herkennen.
Yvone schreef:
10-08-2019 14:35
Dank voor het meedenken :)
Helaas wordt kurkuma vaak niet vermeld als ingredient, dus dat maakt het lastig.

Ik ben vooral benieuwd of meer mensen deze allergie herkennen.
De vraag is of het een allergie is?
Mijn darmen reageren ook op bepaalde dingen, maar dat betekend niet dat ik er allergisch voor ben.
Alle reacties Link kopieren
Het wordt ook (aftreksel iig) gebruikt als kleurstof. Ook herkenbaar als E100

Vooral pakjes en zakjes lezen en vers koken.

Ik heb ook 1 stofje waar mn darmen van ophol slaan. Overgevoeligheid en geen allergie want het is niet aantoonbaar in mn bloed.
T is even puzzelen, vooral met dingen als sausjes en boullionblokjes enz. Succes
apatura wijzigde dit bericht op 10-08-2019 14:41
12.98% gewijzigd
Been there, done that, got the T-shirt.
Yvone schreef:
10-08-2019 14:35
Dank voor het meedenken :)
Helaas wordt kurkuma vaak niet vermeld als ingredient, dus dat maakt het lastig.

Ik ben vooral benieuwd of meer mensen deze allergie herkennen.

En toch kwam je erachter dat het de kurkuma was :sherlock:
Star² schreef:
10-08-2019 14:40
En toch kwam je erachter dat het de kurkuma was :sherlock:
:rofl: scherp
Alle reacties Link kopieren
Je eigen kruidenmixen maken. Lijkt ingewikkelder dan het is. Ik ben dat ook gaan doen vanwege het zout wat vaak toegevoegd wordt.

Als je eenmaal een goede kruidenvoorraad hebt en de smaak te pakken krijgt, vraag je je af waarom je ooit zoveel geld uitgaf aan kruidenmixen.

Google is je vriend: 'zelf kruidenmix maken voor...' en je bent zo klaar
Alle reacties Link kopieren
Zo ken ik iemand die allergisch is voor ascorbinezuur, want dat was het overeenkomstige bestanddeel van de producten die klachten gaven.

Dat is vitamine C.

Je zou zonder pakjes en zakjes kunnen koken, met hulp van puurgezond.nl, Eet als een expert, of het kookboek van Karin zonder pakjes en zakjes. Eerste twee van diëtisten die dit wetenschappelijk kunnen onderbouwen.

Voor bepalen intolerantie of allergie zou ik naar de huisarts en een diëtist gaan.
Alle reacties Link kopieren
Marloesjuh51 schreef:
10-08-2019 14:42
:rofl: scherp
Dat was inderdaad een hele puzzel. Ik schreef natuurlijk ook ‘vaak’. That period of the month? ;)
Alle reacties Link kopieren
Allergie voor kurkuma nooit van gehoord trouwens, maar het kan vast. Mensen kunnen overal overgevoelig voor zijn.

Heb je al eens geprobeerd alleen een likje kurkuma te nemen? In zo'n mix is het altijd onduidelijk waar je nou op reageert.
Alle reacties Link kopieren
@Dropdrop en @Madderijn
Dank jullie wel, daar kan ik wat mee!
Alle reacties Link kopieren
Apatura schreef:
10-08-2019 14:39
Het wordt ook (aftreksel iig) gebruikt als kleurstof. Ook herkenbaar als E100

Vooral pakjes en zakjes lezen en vers koken.

Ik heb ook 1 stofje waar mn darmen van ophol slaan. Overgevoeligheid en geen allergie want het is niet aantoonbaar in mn bloed.
T is even puzzelen, vooral met dingen als sausjes en boullionblokjes enz. Succes
Dank je wel voor het meedenken.

Overgevoeligheid is misschien een beter woord. (Ben er nog niet mee naar een specialist geweest.) Het probleem is dat het in steeds meer producten wordt toegevoegd. Inderdaad ook als gele kleurstof. En v.w.b. die sausjes en bouillonblokjes heb je helemaal gelijk. Daar hebben ze het vaak alleen over ‘kruiden en specerijen’. Maar dan kun je dus bijna niets meer gebruiken.
Yvone schreef:
10-08-2019 15:01
Dank je wel voor het meedenken.

Overgevoeligheid is misschien een beter woord. (Ben er nog niet mee naar een specialist geweest.) Het probleem is dat het in steeds meer producten wordt toegevoegd. Inderdaad ook als gele kleurstof. En v.w.b. die sausjes en bouillonblokjes heb je helemaal gelijk. Daar hebben ze het vaak alleen over ‘kruiden en specerijen’. Maar dan kun je dus bijna niets meer gebruiken.

Onzin, op alles staat tegenwoordig een hele ingrediëntenlijst (en anders online te vinden), zelfs op die simpele Maggi-blokjes:

"Ingrediënten: Zout, smaakversterker (E621), glucosestroop, suiker, palmolie, aroma's (met TARWE, SELDERIJ), kleurstof (E150c), zonnebloemolie, specerijen (karwij, laurier, peper, nootmuskaat). Bevat mogelijk melk, ei."

Geen kurkuma, dus over bouillonblokjes hoef je je geen zorgen te maken.
Alle reacties Link kopieren
Ik ben allergisch voor veel soorten fruit. Allergieën hebben niks te maken met of het wel of niet gezond is..
Alle reacties Link kopieren
nerdopviva schreef:
10-08-2019 15:05
Onzin, op alles staat tegenwoordig een hele ingrediëntenlijst (en anders online te vinden), zelfs op die simpele Maggi-blokjes:

"Ingrediënten: Zout, smaakversterker (E621), glucosestroop, suiker, palmolie, aroma's (met TARWE, SELDERIJ), kleurstof (E150c), zonnebloemolie, specerijen (karwij, laurier, peper, nootmuskaat). Bevat mogelijk melk, ei."

Geen kurkuma, dus over bouillonblokjes hoef je je geen zorgen te maken.
Onzin inderdaad. Ik kon de groente-blokjes van Maggi tot een paar maanden geleden gewoon gebruiken. Sinds kort staat er op ‘kan mosterd’ bevatten. En in mosterd zit tegenwoordig vaak.....kurkuma. Verder staan kruiden en specerijen heel vaak niet uitgeschreven.
Alle reacties Link kopieren
Wel bijzonder trouwens dat er hier nogal wat mensen rondhangen die je gaan vertellen dat jouw probleem helemaal geen probleem is.

Maar ik denk dat die mensen eigenlijk gewoon een probleem hebben! ;)
Yvone schreef:
10-08-2019 15:14
Onzin inderdaad. Ik kon de groente-blokjes van Maggi tot een paar maanden geleden gewoon gebruiken. Sinds kort staat er op ‘kan mosterd’ bevatten. En in mosterd zit tegenwoordig vaak.....kurkuma. Verder staan kruiden en specerijen heel vaak niet uitgeschreven.

Bijzonder dat je zo reageert. Ik dacht dat je juist blij zou zijn dat er bouillonblokjes zijn die je veilig kunt gebruiken en dat het niet eens zo heel moeilijk te vinden is. En anders kun je natuurlijk altijd zelf groentebouillon maken: https://binnenstebuiten.kro-ncrv.nl/rec ... llonpoeder
Yvone schreef:
10-08-2019 15:16
Wel bijzonder trouwens dat er hier nogal wat mensen rondhangen die je gaan vertellen dat jouw probleem helemaal geen probleem is.

Maar ik denk dat die mensen eigenlijk gewoon een probleem hebben! ;)

Denk je niet dat hier vooral mensen rondhangen die zelf problemen hebben met hun darmen, weten wat voeding met darmen doet en weten wat het verschil is tussen een allergie, een intolerantie en een overgevoeligheid? Je doet nu net alsof je een kurkuma-intolerantie hebt, terwijl je nog niet eens bij een arts bent geweest. Ik zou eerst eens een arts bezoeken voordat je bouillonblokjes gaat vermijden omdat er mosterd in kán zitten en er in die mosterd kurkuma kán zitten.
Yvone schreef:
10-08-2019 15:14
Onzin inderdaad. Ik kon de groente-blokjes van Maggi tot een paar maanden geleden gewoon gebruiken. Sinds kort staat er op ‘kan mosterd’ bevatten. En in mosterd zit tegenwoordig vaak.....kurkuma. Verder staan kruiden en specerijen heel vaak niet uitgeschreven.
Bij "kan mosterd bevatten" hebben ze het over het zaadje, niet dat spul wat wij in een potje kopen ;)
Kruiden(mengsels) bestellen bij www.pit-pit.com
Daar kun je precies ziet wat erin zit.

Zijn wij ook gaan doen toen man zoutloos moest.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven