Bami en nasi op voorhand maken?

12-11-2019 15:45 30 berichten
Alle reacties Link kopieren
Voor een familiefeestje met een 15-tal mensen zou ik zondag graag bami en nasi maken.
Het zijn wellicht geen authentieke gerechten. Ik maak bami met varkenshaasje, groenten, ketjap en bami kruiden. Mijn nasi is met kip, groenten, gebakken ei.

Normaalgezien maak ik deze gerechten in porties voor 2 tot 3 personen.

Hoe zouden jullie dit doen wat voorbereiding betreft, zodat je niet te veel werk hebt vlak voor etenstijd?

Alles maken en enkel op voorhand nog de bami en rijst koken en toevoegen aan de opgewarmde groenten + vlees. Of volledig afwerken en opwarmen in de oven (maar dan droogt het wellicht uit?). Of heeft iemand ervaring met warmhouders (au bain marie)?

Of kan ik het toch maar beter bij mijn traditionele pasta-ovenschotels en spaghetti houden?
I can keep my mouth shut, but you can read the subtitles on my face.
Alle reacties Link kopieren
Waarom niet - afgedekt - opwarmen in de magnetron ?
Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.
Alle reacties Link kopieren
Ik zou het helemaal afmaken en daarna opbakken. Juist nasi en bami worden daar alleen maar lekkerder van :)
Alle reacties Link kopieren
apppie schreef:
12-11-2019 15:48
Ik zou het helemaal afmaken en daarna opbakken. Juist nasi en bami worden daar alleen maar lekkerder van :)
bami bakken? Je bakt spaghetti toch ook niet. De nasi zoals de chinees hem maakt is idd gebakken, maar geen nasi.
Alle reacties Link kopieren
apppie schreef:
12-11-2019 15:48
Ik zou het helemaal afmaken en daarna opbakken. Juist nasi en bami worden daar alleen maar lekkerder van :)
https://www.youtube.com/watch?v=FOqhYOwEZvA


Rijst opbakken moet ook met afgekoelde rijst.
Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.
Alle reacties Link kopieren
Afgedekt opwarmen in een oven kan prima, in een grote pan / wok ook.

Saus vooraf klaar maken en later de gekookte bami/nasi toevoegen kan ook.

Of alles vooraf snijden en in bakjes in de koelkast bewaren, en op de dag zelf maken kan ook.

Hangt allemaal af van hoeveel tijd je hebt, hoeveel pitten en hoe groot je oven is.
I can't control the wind but I can adjust the sail
explore, dream & discover
Alle reacties Link kopieren
Hier een nasi/bami specialist.

Bami en nasi is lekkerder wanneer het "oud" is, want dan trekken de kruiden beter in, bami en nasi 1 dag van tevoren maken kan prima, goed laten afkoelen en dan afgedekt in de koeling, op de dag zelf kan je de haasjes en de eieren bakken.
Uiteindelijk kiest iedereen voor zichzelf
aloha66 schreef:
12-11-2019 15:50
bami bakken? Je bakt spaghetti toch ook niet.

Ik wel hoor :biggrin: Als ik beide opwarm doe ik dat in de koekenpan. Heerlijk!
Alle reacties Link kopieren
aloha66 schreef:
12-11-2019 15:50
bami bakken? Je bakt spaghetti toch ook niet. De nasi zoals de chinees hem maakt is idd gebakken, maar geen nasi.
Jawel hoor, zowel bami als nasi kun je prima opbakken!
Alle reacties Link kopieren
Je moet de rijst dan wel heel snel terug koelen, anders kunnen je gasten er akelig ziek van worden.
Freedom is just another word for nothing left to lose - Janis Joplin
Alle reacties Link kopieren
How, dat ging snel :-)

Als je achteraf opbakt, voeg je dan pas tijdens dit bakken ketjap toe? Is het anders niet erg droog?
I can keep my mouth shut, but you can read the subtitles on my face.
Gewoon dag ervoor een paar pannen vol maken en de dag zelf even opwarmen, op fornuis of magnetron.
Alle reacties Link kopieren
Ik doe wel vaak groenten wokken en kip erbij.
Dan kant en klare nasi erbij.
Alle reacties Link kopieren
Zelf vind ik die portie wat te groot om nog lekker in 1x te bereiden; bijna niet om te scheppen.

Ik zou wat variatie doen! Hartige taart, wraps, nasi, pasta-salade, lasagne ... dingen die makkelijk op te warmen zijn, of koud kunnen. En een paar verschillende dingen maakt de porties veel kleiner.
Ik kan zelf wel vaststellen of ik een hypochonder ben.
apppie schreef:
12-11-2019 15:48
Ik zou het helemaal afmaken en daarna opbakken. Juist nasi en bami worden daar alleen maar lekkerder van :)
Jaaa!

Geldt ook voor lasagne. Lasagne is de tweede dag, met opwarmen, nog lekkerderder.
Heb nu Surinaamse bami in de koelkast van gisteren, ik maak het met spaghetti, ketjap en soja. Heerlijk juist de volgende dag!
Bak het ook zo op, even in de wok of in de magnetron. Liefst in de wok.
Alle reacties Link kopieren
Bami en nasi hoor je eigenlijk met gekookte en afgekoelde rijst of mie te maken. Gewoon alles van te voren koken dus en even opwokken als je gaat eten.
„Ik ben goddank helemaal niets” (Japi)
Alle reacties Link kopieren
aloha66 schreef:
12-11-2019 15:50
bami bakken? Je bakt spaghetti toch ook niet. De nasi zoals de chinees hem maakt is idd gebakken, maar geen nasi.
Bami goreng en Nasi goreng betekent toch echt 'gebakken bami' en 'gebakken nasi'
Alle reacties Link kopieren
oudebaas schreef:
12-11-2019 16:26
Bami en nasi hoor je eigenlijk met gekookte en afgekoelde rijst of mie te maken. Gewoon alles van te voren koken dus en even opwokken als je gaat eten.
Dus eigenlijk vlees en groenten in beide gevallen af werken. Bami en rijst ook op voorhand koken en laten afkoelen. En dan voor het serveren de bami en rijst toevoegen, opbakken en zo dus opwarmen?

Ik heb dat nog nooit eerder gedaan. Zelf eet ik heel moeilijk dingen die nogal droog zijn. Misschien morgen maar eens een kleine portie testen dan.
I can keep my mouth shut, but you can read the subtitles on my face.
MrsNiceGuy schreef:
12-11-2019 16:57
Dus eigenlijk vlees en groenten in beide gevallen af werken. Bami en rijst ook op voorhand koken en laten afkoelen. En dan voor het serveren de bami en rijst toevoegen, opbakken en zo dus opwarmen?

Ik heb dat nog nooit eerder gedaan. Zelf eet ik heel moeilijk dingen die nogal droog zijn. Misschien morgen maar eens een kleine portie testen dan.
Niet laten afkoelen, dan gaart het nog door. Gewoon onder de koude kraan ermee. Zo doe ik het met de spaghetti in elk geval en neem aan dat dit met mie net zo is.
Ikzelf zou alles van te voren maken en samenvoegen en de volgende dag lekker opbakken dus.
Alle reacties Link kopieren
MrsNiceGuy schreef:
12-11-2019 16:57
Dus eigenlijk vlees en groenten in beide gevallen af werken. Bami en rijst ook op voorhand koken en laten afkoelen. En dan voor het serveren de bami en rijst toevoegen, opbakken en zo dus opwarmen?

Ik heb dat nog nooit eerder gedaan. Zelf eet ik heel moeilijk dingen die nogal droog zijn. Misschien morgen maar eens een kleine portie testen dan.
Je wokt eerst wat nasi-kruiden, dan de rijst er bij en op na een minuut of 5 de reeds gare groenten en eventueel gaar vlees.

Voor kruiden kun je kant en klare nasi kruiden nemen of je maakt zelf wat van fijngesneden sjalotjes, geperste knoflook, geraspte gember, fijngesneden rode peper of sambal, mespuntje trassi of wat ansjovis en wat laos.
„Ik ben goddank helemaal niets” (Japi)
MrsNiceGuy schreef:
12-11-2019 16:57
Dus eigenlijk vlees en groenten in beide gevallen af werken. Bami en rijst ook op voorhand koken en laten afkoelen. En dan voor het serveren de bami en rijst toevoegen, opbakken en zo dus opwarmen?

Ik heb dat nog nooit eerder gedaan. Zelf eet ik heel moeilijk dingen die nogal droog zijn. Misschien morgen maar eens een kleine portie testen dan.
Ik hou het nooit apart, dus mix bamigroente, vlees, bami of nasi sowieso (nadat ik het apart bereid heb). Het dan opbakken/warmen de volgende dag vind ik ook meestal lekkerder. Maak ik er daarnaast bijvoorbeeld sate of andere groenten, zoals sajoerboontjes, er bij, dan hou ik die wel apart uiteraard, maar dat is ook lekker opgewarmd. Droog is het dan zeker niet, eerder oppassen dat je niet teveel olie/boter gebruikt met opwarmen/bakken, want te vet is niet lekker.
Alle reacties Link kopieren
MrsNiceGuy schreef:
12-11-2019 16:57
Dus eigenlijk vlees en groenten in beide gevallen af werken. Bami en rijst ook op voorhand koken en laten afkoelen. En dan voor het serveren de bami en rijst toevoegen, opbakken en zo dus opwarmen?

Ik heb dat nog nooit eerder gedaan. Zelf eet ik heel moeilijk dingen die nogal droog zijn. Misschien morgen maar eens een kleine portie testen dan.
Dan doe je er een kopje water bij wanneer je het opbakt. Niet te hoog vuur, en eventueel pan afdekken zodat het vocht niet verdampt.
I can't control the wind but I can adjust the sail
explore, dream & discover
Alle reacties Link kopieren
Opbakken - met heel veel olie is altijd wel lekker. Een beetje laten aanbakken maakt het nog lekkerder.
En als het vuur gedoofd is komen er wolven
Alle reacties Link kopieren
Wat eten de vegetariërs?
óu sont les neiges d'antan

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven