Koolhydraatarm zonder veel dierlijke producten en noten

03-07-2020 16:00 25 berichten
Ik eet graag koolhydraatarm, omdat ik merk dat ik dan langer verzadigd ben (en het goed zou zijn om af te vallen wegens overgewicht). Het nadeel daarvan vind ik dat ik dan snel grijp naar meer zuivel, vlees en vis. Terwijl ik deze juist weinig probeer te eten, omdat ik denk dat dat beter voor de wereld is. Als extra complicerende factor ben ik allergisch voor onder andere noten, pinda's en soja en ben ik geen groot fan van paddenstoelen, maar daar kan ik me zo nu en dan wel overheen zetten. Ik merk dat ik het lastig vind om hier een goed weekmenu mee samen te stellen.

Dus kunnen jullie me inspireren voor ontbijt / lunch / diner recepten met:
- weinig koolhydraten
- weinig dierlijke producten
- geen noten, pinda's en soja?
Alle reacties Link kopieren
Kleinere portie vis/vlees, meer groenten? Eet je wel ei?

Of overgaan op koolhydraatbeperkt, dan kun je ook bonen ed eten.
Alle reacties Link kopieren
Bonen met rijst? Oh wacht... koolhydraatarm.

Heb je wel eens geprobeerd om extra vezels te nemen? Die zijn te verkrijgen van het Kruidvat of in het glutenvrije schap onder de naam “psylliumvezels”. Dat verzadigt door zijn volume én het verzadigt omdat het goed is voor je darmflora en dat stabiliseert/reguleert je gevoel van verzadiging.

Het heeft geen laxerend of stoppend effect, je moet er alleen genoeg bij drinken omdat de vezels water opnemen.

Een iets andere tip maar wellicht wil je het eens een week proberen.

Succes met afvallen!
Alle reacties Link kopieren
Salades salades salades!

En kijk eens bij action voor koolhydraatvrije rijst, noodles en pasta.
Let ook op toegevoegde suikers trouwens, dus niet teveel saus uit een potje of pakje.

Vlees bij voorkeur wit vlees, eet wel eieren! Kaas mag ook gewoon, lekker door die salade. En vis is super.

Let op met inname brood ook, als dan even roosteren.
En optie is om t te combineren met IF , ik verloor daar 15 kilo mee (en had geen overgewicht maar net tikje te vol)
Alle reacties Link kopieren
Een van de eigenschappen van vetten en eiwitten is dat je er inderdaad langer een voller gevoel van houdt. Mocht je de koolhydraten willen vermijden om af te vallen dan heeft het weinig nut. Doordat je sneller vol zit, eet je automatisch minder en dat helpt je dan om af te vallen (het blijft altijd nog minder calorieën tot je nemen dan je verbrandt). Het vermijden van koolhydraten op zich heeft geen effect op afvallen. Een gram koolhydraat levert altijd nog minder calorieën dan een gram vet.

Je zou kunnen kijken naar vegetarische maaltijden, al zitten daar ook vaak weer peulvruchten bij en dat is met koolhydraatvrij/arm weer geen goede optie. Een andere optie is zuivel vervangen door sojaproducten. Dan moet je wel goed opletten dat je de ongezoete variant neemt, anders zitten er vaak veel calorieën in.
Alle reacties Link kopieren
Avocado’s?
Alle reacties Link kopieren
Misschien eens goed om een afspraak met een dietist te maken (eentje die gespecialiseerd is in koohydraatarm) om door te laten rekenen of je wel voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt.
Alle reacties Link kopieren
Eieren, kefir, kwark, legio groente, door voldoende groentes te eten voorzie je je in voldoende vezels.
Alle reacties Link kopieren
Kun je wel zaden eten? En hoe valt kokos bij jou? Wat als je deze twee kunt eten zijn daar heel veel recepten voor op pinterest en youtube. Ik eet vaak lijnzaadcrackers of baksels van kokos.

Als het je gaat om de CO2 impact, vallen eieren reuze mee ten opzichte van bijvoorbeeld rundvlees. Eiergerechten kun je heel makkelijk mee combineren, even als salades.

Avocado's zijn genoemd en passen prima in een koolhydraatarm eetpatroon, bijvoorbeeld in een salade. Olijven en olijfolie zijn ook lekker en vullend. Zelfs 80% chocolade past goed. Daarnaast kun je ook denken aan warme groenten met een saus van tahini of pesto. Courgetti en bloemkoolrijst zijn heel makkelijk als maaltijdbasis.en je kunt daar veel lekkere gerechten mee maken.
Alle reacties Link kopieren
Avocado's worden de halve wereld overgevlogen. Over CO2 impact gesproken.

Ik denk dat je gewoon het EDH dieet moet volgen. En dan wel volhouden he.
Dank voor jullie reacties! Dit haal ik er tot nu toe uit:
Misschien is het inderdaad beter om koolhydraatbeperkt ipv koolhydraat arm te eten, zodat ik ook bonen en peulvruchten kan eten.
Van psyliumvezels gehoord, daar ben ik wel nieuwsgierig naar, ik zal het eens proberen.
Salades, avocado’s en zaden / pitten eet ik idd veel. Ik ga eens kijken naar recepten met zaden en kokos, daar ben ik nog niet zo creatief mee. Ik eet idd ook vaak courgetti met een saus op basis van tomaat met groenten, olijven en/of pijnboompitten of bloemkoolrijst met een groentecurry
En verder maar in beperkte mate eieren en zuivel blijven eten, ook een goede tip om eens naar de dietist te gaan en het met hem / haar te overleggen.
willem1959 schreef:
05-07-2020 17:34
Avocado's worden de halve wereld overgevlogen. Over CO2 impact gesproken.

Ik denk dat je gewoon het EDH dieet moet volgen. En dan wel volhouden he.
Over de avocado's heb je natuurlijk helemaal gelijk. Ik word er soms ook een beetje moedeloos van en zie soms door de bomen het bos niet meer. Wat fairtrade is, is niet altijd biologisch. Om het voor mezelf te doen te houden, eet ik zoveel mogelijk fairtrade, biologisch en zoveel mogelijk plantaardig. Maar idd, ook dat is niet perfect.

En het EDH dieet is voor mij denk ik niet gezond. Als ik als avondeten een halve zak chips ga eten ipv een hele, krijg ik nog steeds niet zoveel voedingsstoffen binnen....
Alle reacties Link kopieren
Van psyliumvezels gehoord, daar ben ik wel nieuwsgierig naar
Want?
Je kunt voor extra vezels beter extra groeten eten.

Diëtist(e), er zijn tegenwoordig ( of al heel lang?) diëtisten die achter een kha khb lifestyle staan.
Probeer eens seitan. En mensen met een soja-allergie kunnen soms wel tempé verdragen.
Alle reacties Link kopieren
Een diëtist zal alles voor je kunnen uitpluizen en je voorbeeldmenu's kunnen geven.

Zelf eet ik veel kwark, maar aangezien je wilt minderen met zuivel én geen soja verdraagt is dat natuurlijk geen optie.
Wat altijd kan en super simpel is is om schijven aubergine, courgette, stukken paprika, stukken rode ui met olijfolie, zout en peper op de bakplaat drie kwartier in de oven op 225 graden te kieperen. Je moet alleen opletten dat het niet verbrandt maar verder kan het eigenlijk niet mis gaan. En is onverwacht lekker!
Alle reacties Link kopieren
Zeker lekker Antoon, ik maak dat altijd op de grillpan.

Groente en vooral rauwe groente geven een enorm verzadigingsgevoel. Een extra plakje tomaat en komkommer bij de lunch en wat rauwkost hier en daar is misschien een optie?
Groenten eet ik wel genoeg (minstens 500 g per dag). Geroosterd idd ook super lekker :D

Seitan ga ik ook eens proberen! Mijn soja allergie is niet heel erg, dus af en toe kleine hoeveelheden gaat wel.
Alle reacties Link kopieren
noglangnietjarig schreef:
05-07-2020 18:33
Van psyliumvezels gehoord, daar ben ik wel nieuwsgierig naar
Want?
Je kunt voor extra vezels beter extra groeten eten.

Diëtist(e), er zijn tegenwoordig ( of al heel lang?) diëtisten die achter een kha khb lifestyle staan.
Dan moet je wel heel veel groenten eten. Zeker als brood als vezelbron vervalt.
Alle reacties Link kopieren
Mermedina,
Dat zal je dan nog gaan verbazen.
ik denk, ben geen arts maar een amateur die alles voor zich zelf een beetje uitzoekt al een jaar of 15...., maar ik vermoed dat je van de vezels in groente veel minder nodig hebt voor goed resultaat.
Welk resultaat eigenlijk, we weten niet waarvoor to psyliumvezels wil gaan inzetten.

Edit: Snel even wat opgezocht: https://groenevrouw.nl/blog/verbazingwekkend-vezelrijk
noglangnietjarig wijzigde dit bericht op 06-07-2020 08:23
Reden: toevoeging link
11.68% gewijzigd
Als ik je link bekijk zou ik idd ruim genoeg vezels moeten binnen krijgen. Maar ik denk dat ik maar eens naar een dietist ga om het allemaal eens door te laten rekenen.
Alle reacties Link kopieren
noglangnietjarig schreef:
06-07-2020 08:17
Mermedina,
Dat zal je dan nog gaan verbazen.
ik denk, ben geen arts maar een amateur die alles voor zich zelf een beetje uitzoekt al een jaar of 15...., maar ik vermoed dat je van de vezels in groente veel minder nodig hebt voor goed resultaat.
Welk resultaat eigenlijk, we weten niet waarvoor to psyliumvezels wil gaan inzetten.

Edit: Snel even wat opgezocht: https://groenevrouw.nl/blog/verbazingwekkend-vezelrijk
Als TO maar let op haar vezelinname, zeker als je zoals TO geen noten en bonen eet én geen granen/aardappels en fruit omdat er koolhydraten inzitten.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb nog wel een tip, als zaden wel mogen. Je kunt hele lekkere, koolhydraatarme, vezelrijke crackers bakken van lijnzaad, zonnebloempitten, pompoenpitten, sesamzaad, water en zout. Bijvoorbeeld dit recept:

https://brendakookt.nl/2014/08/06/knapp ... ncrackers/

Lijnzaad kun je vervangen door chiazaad als je wilt.

Lekker met kaas, zalm, hummus, paprika, blauwe bessen enzovoort.
Die ga ik eens proberen te maken!
Alle reacties Link kopieren
mscoco schreef:
05-07-2020 17:40
Salades, avocado’s en zaden / pitten eet ik idd veel. Ik ga eens kijken naar recepten met zaden en kokos, daar ben ik nog niet zo creatief mee. Ik eet idd ook vaak courgetti met een saus op basis van tomaat met groenten, olijven en/of pijnboompitten of bloemkoolrijst met een groentecurry
En verder maar in beperkte mate eieren en zuivel blijven eten, ook een goede tip om eens naar de dietist te gaan en het met hem / haar te overleggen.
Ik eet veel lijnzaadcrackers. Dit is heel vezelrijk, makkelijk en een goed alternatief voor brood en crackers. Je kunt dit als lunch afwisselen met salades en af en toe een groenteomelet. Zo eet ik mijn lunch en er is heel veel variatie mogelijk binnen deze formules.

Als avondeten kun je dan meestal groenten als basis nemen, bijvoorbeeld door bloemkoolrijst en courgetti, maar ook gewoon boontjes of spinazie met boter, olijfolie en kruiden. De ene keer kun je vlees of vis als smaakmaker gebruiken (Spekjes en ansjovis volstaat een klein beetje van) en de andere keer noten of paddestoelen.

Peulvruchten kun je bij kijken of dat je goed valt. Bij mij wekt het wel de trek in andere koolhydraatrijke voeding, maar bij jou kan dat anders zijn. Mocht je een mix willen doen, dan valt het vaak beter om in elk geval t/m de lunch echt koolhydraatarm te eten en dan de peulvruchten te laten voor het avondeten. Je kunt ze dan het beste eerst doen kiemen, zodat de voedingswaarde verbeterd.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven