Blij met onze twee nieuwe konijntjes!

06-04-2013 10:17 41 berichten
Alle reacties Link kopieren
Goedemorgen allemaal,



Gisteravond hebben mijn vriend en ik dan eindelijk de stap gezet; onze eerste huisdieren. Aangezien wij niet in een geschikte omgeving wonen voor een hond of kat, hebben we gekozen voor konijnen. Het zijn Nederlandse hangoor dwergkonijnen. Ze zijn in februari geboren en het zijn twee mannetjes (vermoedelijk uit hetzelfde nest). We zijn ervan op de hoogte dat wanneer ze geslachtsrijp worden, ze dan kunnen gaan vechten. Dan kunnen ze eventueel tijdelijk gescheiden worden of gecastreerd worden.



We hebben ze nu nog binnen, in een vrij ruime kooi. Binnenkort (als het iets warmer wordt), willen we ze naar buiten doen, waar we ook al een mooi hok met twee verdiepingen voor hebben aangeschaft.



Qua voeding geef ik ze nu vooral: gemengd voer (voornemen is 1 keer per dag rond onze etenstijd bakje vol doen), hooi (altijd genoeg) en een bakje met water want het drinkflesje kregen ze niets uit (voornemen is het bakje water opnieuw te vullen wanneer deze leeg is).

Omdat dit de eerste dag is dat we deze lieve beestjes in ons bezit hebben, hebben we nog niet meer uitgeprobeerd. Vanavond wil ik proberen een klein beetje groenten te geven.



Ik ben opzoek naar tips van (ex)konijneneigenaren of - ervaringsdeskundigen! Over voeding, maar ook qua andere verzorging (zoals kammen, nagels knippen), speelgoed, etc.



Alvast bedankt!
Foto's :-)
Alle reacties Link kopieren
Bij ons gingen konijnen van verse groenten regelmatig aan de diarree, hier zou ik dus voorzichtig mee zijn.

Nagels knippen deden we altijd met een grote nagelknipper voor mensen, konijn in een handdoek wikkelen en knippen maar.



Veel plezier!
Geef ze geen gemengd voer, maar een goede kwaliteit biks, zoals bijvoorbeeld Supreme Science Selective. En dan ook geen bakje vol, maar afgewogen naar hun gewicht. Groenten moet je heeel langzaam opbouwen, vooral als ze het nog niet gewend zijn. Bgin met een stukje ter grootte van een postzegel. Geef de volgende dag pas meer als ze geen plakpoep hebben.

Je schrijft dat je ze eventueel uit elkaar haalt als ze in de toekomst zouden gaan vechten. Dat lijkt me geen goed plan, tenzij je er dan voor allebei een vriendinnetje bijneemt. Konijnen die alleen zitten zijn heel erg zielig en eenzaam namelijk. Laat ze jaarlijks inenten tegen myxomatose en VHD. Lees je goed in over wat konijnen allemaal nodig hebben, op de site van konijnenbelangen of bunnybunch. En geniet ervan!
O, en komt er wel een ren bij het hok? Niets zo leuk als rennende en springende konijnen namelijk. Ze moeten echt de ruimte hebben om de benen te kunnen strekken.
Alle reacties Link kopieren
Inderdaad geen gemengd voer geven maar science selective.

Geef ze ook heel regelmatig een stevige (kronkel)wilgtak, kunnen ze lekker op knagen, is goed voor de tanden en ze vinden de blaadjes heerlijk

Niet alleen groente geven maar ook kruiden, zoals selderij, peterselie, lavas, pepermunt (wel met mate!).
Wegens grote belangstelling ben ik momenteel verminderd beschikbaar. Dit kan tijdelijk zijn.
Leuk hoor, 2 konijntjes. Maar waarom 2 mannetjes? De kans dat dat op de lange termijn goed blijft gaan is erg klein. Dan moet je ze van elkaar scheiden, en dan...? Blijft het andere konijn dan alleen over? Konijnen hebben een maatje nodig, zeker als je ze buiten houdt. Binnen hebben ze jou nog als gezelschap, maar buiten niet. En in de winter zitten ze dan echt helemaal alleen.



Denk daar alsjeblieft over na!
Heb zelf geen ervaring met konijnen, maar wel ooit gehoord dat het heel zindelijke beesten zijn. Dus dat ze een soort kattenbak gebruiken. Dan kun je ze dus, als je thuis bent, gewoon in de huiskamer laten lopen!

Wel oppassen dat ze geen foute dingen door gaan knagen.

Maar ze kunnen lekker op je schoot of naast je op de bank liggen...
Alle reacties Link kopieren
Ik sluit me bij de rest aan; Science Selective. Ik geef dat overigens ook afgemeten op hun gewicht, maar in twee porties, 's ochtends wat en 's avonds wat.



En het water bijvullen als het leeg is... Ik vervang het water sowieso een paar keer per dag. Hier ook een bakje, omdat ze het flesje niet snappen, maar daar komt toch sneller hooi ed in.



Kammen en nagels knippen; mijn kortharige kam ik alleen als ie in de rui is en de langharige verschilt, soms eens per week, soms eens per dag. Verschilt een beetje hoe vaak het nodig is. Nagels knippen doe ik gewoon zelf, je moet er even handigheid in krijgen en ze moeten er zelf ook aan wennen. Je kan het ook door de dierenarts laten doen.
Alle reacties Link kopieren
Leuk om te lezen! Ons konijn is 2 jaar terug dood gegaan, hij is 9 jaar geworden! Altijd buiten gestaan en in de hele strenge winters hok in de schuur en zo niet,een jutte zak voor het gaas vanwege wind en koude. Die van ons at gemend voer, andijvie en was dol op wortels. Zodra het weer het toe liet los in de tuin en ja inderdaad een loslopend konijn is zo leuk die van ons joeg zelfs onze rottweiler en Jack Russel door de tuin. Ik mis hem :(
Alle reacties Link kopieren
Wat leuk, konijnen! Zelf heb ik er ook 8!

Ik vind het fijn om te lezen dat je twee konijnen hebt! (maar het is wel een groot risico om twee mannetjes bij elkaar te houden!!)



Qua voeding is inderdaad biks het beste voor ze. Zo krijgen ze alles binnen wat ze binnen moeten krijgen en kunnen ze niet kieskeurig zijn. Omdat je beestjes van februari zijn (dit jaar neem ik aan?) mogen ze nog meer voer dan er staat voorgeschreven. Ze zijn in de groei en dat kost ook energie.

Als je ze groenvoer gaat geven, dan moet je dit heel voorzichtig opbouwen. Eigenlijk is het het beste om met 1 soort te beginnen (even googlen naar groenten die geschikt zijn voor konijnen). Deze groente geef je dan in het formaat van een postzegel. Dan wacht je de keutels af. Als deze normaal zijn, dan kan je bijvoorbeeld een stukje geven ter grootte van twee postzegels. Dit bouw je op, per groente. Kost dus tijd, maar is wel het beste. Konijnen hebben enorm gevoelige darmen en reageren snel op bepaalde dingen.



Qua ruimte; wat hier ook al genoemd is: konijnen hebben veel ruimte nodig. Een hok is te weinig (zeker met twee mannetjes). Ik heb hier voor elk konijnengroepje/duo een ruime ren met speelgoed. De ren moet wel hoog genoeg zijn, omdat veel konijnen erg hoog kunnen springen....! Speelgoed heb ik hier ook: een ingegraven zandbak (wel gaas eronder!!), een soort van riooltunnel van 1,5 meter, kleine kattentunneltjes, weiderollen, verse wilgentakken, wilgenbruggetjes en (ongelakte) rietenmandjes.



Kammen doe ik bij mijn konijnen eigenlijk nooit, behalve bij mijn lionheadkonijntje, zij heeft lange haren bij haar oren. Mochten ze moeilijk door de ruiperiode heen komen, dan zou je wel wat kunnen borstelen/losse plukjes verwijderen (dit doe ik ook wel).



Nagels knippen; hier zou ik ze zo jong mogelijk aan laten wennen. Over een tijdje vast op schoot nemen en dan alle nageltjes even bekijken en bevoelen. Zo leren ze, hopelijk, dat het niets engs is, en zo weer voorbij is. Neem wel een goed schaartje, want anders kan het nageltje splijten. Meestal is het zo dat de nageltjes binnen de vacht moeten blijven. Als ze dus uitsteken, dan zijn ze te lang. Je moet goed kijken waar het leven loopt (bij donkere nagels, waar je het leven niet of nauwelijks ziet: dan kun je het eventueel met zn 2en doen en dan kan er eentje met een lampje onderschijnen).



Tja....en wat nog meer.... Misschien nog 1 ding; je moet konijnen goed in de gaten houden, zodat je ze goed leert kennen. Mochten ze zich dan anders gedragen, dan kun je snel zien of er wat aan de hand is. Als ze niet eten, dan moeten meteen je alarmbellen gaan rinkelen. Konijnen laten pas heel laat merken dat er iets aan de hand is. Niet komen eten, is vaak een teken van pijn. En bij twijfel: naar de dierenarts gaan. Want 'een dagje wachten' kan ze het leven kosten...!



Nou, mocht je nog vragen hebben, dan hoor ik ze graag!

Geniet van je konijnen, ik vind het superdieren!!!
Alle reacties Link kopieren
Konijnen kan je ook zindelijk maken. Ik heb eerst gekeken waar ze graag hun behoefte doen, daar een bakje gezet ( bijvoorbeeld een oud vleeswarendoosje). Toen ze daaraan gewend waren steeds iets meer zaagsel erin gedaan. Uiteindelijk naar een hoger bakje overgestapt en daarna naar zo'n konijnentoiletbakje die je in dierenwinkels kunt kopen. Ik heb in stapjes het toilet verplaatst naar een handigere plek en daar doen ze het nu nog steeds! Scheelt enorm met schoonmaken. Het toiletbakje maak ik schoon met schoonmaakazijn.

Ik heb twee meiden, ik weet niet of mannetjes ook zo netjes zijn...
Alle reacties Link kopieren
Ik heb vroeger konijnen gehad. In het hoekje waar ze poepten heb ik een stenen bakje neergezet. Elke dag even dat keutelbakje schoonmmaken zoals wij dat noemden en een keer per week het hele hok.



Ik gaf konijnen biks. En stronken van broccoli als wij zelf broccoli aten. Wortelloof kan ook. Geen koolsoorten, sla en geen aardappels geven!



Takken van perenboom legden wij ook vaak in het buitenverblijf om te knabbelen.
Alle reacties Link kopieren
Broccoli is ook kool, boekenlegger.

Koolsoorten kunnen wel, maar niet teveel, ivm gasvorming en darmproblemen.



Er zijn op internet hele lijsten te vinden (konijnenfora enz) met geschikt voer voor konijnen.

Erg leuk trouwens, twee konijntjes! Maar wat iemand anders al zei, waarom twee mannen?! Het kán goed gaan, maar de kans dat het vechten wordt is flink groter... Volgens mij -konijnenkenners, correct me if i'm wrong- is een combinatie van vrouwtje met gecastreerd mannetje doorgaans de meest succesvolle.





Hopelijk heb je wat aan de tips en info van de lezers hier, en hebben jullie veel plezier van de konijntjes.
Klopt kleinepien, zowel van die broccoli als over de combinatie gecastreerd mannetje met vrouwtje. Het allerbeste is om dat vrouwtje ook nog te steriliseren/castreren, om baarmoederproblemen op latere leeftijd te voorkomen.
Alle reacties Link kopieren
Verse groenten nooit gelijk uit de koelkast geven! Doordat het koud is gaan ze aan de diarree. Het hoofdvoer is altijd het hooi en groente, gemengd voer is extra.

Bij gemengd voer goed opletten dat ze de bruine staafjes eten, die eten ze vaak minder maar daar zitten wel alle voedingsstoffen in, in die gekleurde dingetjes zitten geen voedingsstoffen. Dit vier dus pas bijvullen als het hele bakje leeg is.

Mijn konijn was zo'n dame die de eerste dag alleen het lekkers at en dag 2 dan toch maar de staafjes opat.



Daarnaast zou ik je konijn inenten, er is een ziekte die door muggen wordt verspreid waardoor je konijn bloedingen krijgt en binnen 48 uur dood is, zodra je het bloed ziet ben je te laat. Mijn eerste konijn is hierdoor slechts 1 jaar oud geworden.



Daarnaast als een konijn niet eet, altijd naar de dierenarts! Dezelfde dag nog! Vaak komt dit door scheefgegroeide tanden en het is essentieel dat het verteringsstelsel in beweging blijft anders overlijden ze.



Daarnaast zou ik niet wachten met castreren

2 mannetjes gaat bijna altijd fout, slechts in 5% gaat dit goed. Als hormonen eenmaal opspelen en ze vechten elkaar de tent uit kan je ze daarna vaak ook niet meer bij elkaar zetten.



Ik hoop dat je hier wat aan hebt.



Mvg



Konijnen liefhebster en dierenartsassistente
gefeliciteerd maar twee rammen is echt een heel ongelukkig combinatie. Heel ongelukkig, dat wordt geheid vechten. Onderschat dat niet, regelmatig overleeft 1 van de 2 dat niet. Daarbij voortdurende stress, ook al vechten ze niet. Twee rammen matchen niet. En dan moeten ze dus gecastreerd en uit elkaar en het beste is voor beide er dan een vriendinnetje bij die dan ook gesteriliseerd moeten worden. Dan zit je al op 400-500 euro, ik hoop dat je je dat realiseert.

eens met de opmerkingen over voer en buitenren (absoluut noodzakelijk!!!)
Ik begrijp eerlijk gezegd niet dat mensen die dieren nemen zich niet inlezen over het dier, en dat mensen die dieren verkopen geen goede adviezen geven
Alle reacties Link kopieren
Het gaat wel eens ooit goed, twee mannetjes mits ze op tijd gecastreerd worden.



wat betreft groenten, het is heel goed om ze gevarieerd te voeren (hooi moet de hoofdzaak zijn), maar inderdaad voorzichtigheid geboden. Liever geen groente dan te weinig. Dus gewoon met een beetje beginnen. Wortel, witlof, andijvie.



Ik zelf geef ze ook elke dag een soort van knackerbrodkracker. Een halve. Vinden ze ook lekker.
Het gaat vaker niet goed dan wel iones.

Ik snap het gewoon niet. Het is toch een kleine moeite om gewoon een rammetje en een voedster te nemen? Als je dan toch 2 konijntjes aanschaft...
Alle reacties Link kopieren
Binnenkort ben je echt niet blij met 2 mannetjes....

Zo jammer weer.
Ja en?
Alle reacties Link kopieren
quote:greenbean schreef op 06 april 2013 @ 21:03:

Het gaat vaker niet goed dan wel iones.

Ik snap het gewoon niet. Het is toch een kleine moeite om gewoon een rammetje en een voedster te nemen? Als je dan toch 2 konijntjes aanschaft...

Dat zeg ik toch? Wel eens ooit, lees jij daar "vaak" in?



Ik zou het zelf ook niet echt aandurven. Bij goofy konijnenasiel in Oldenzaal zitten wel twee franse hangoorrammen samen. Gecastreerd uiteraard. Zijn aan elkaar gehecht.

Maar die grote rassen hebben wel een ander temperament, zachtmoediger. Hoe kleiner het ras, hoe feller het vaak is.



De dierenspeciaalzaak had natuurlijk nooit twee rammelaars moeten verkopen. Vaak worden mensen daar ook onvoldoende geinformeerd. Over wat een konijn nodig heeft. Soms wordt "hooi" niet eens vernoemd. Terwijl het zo belangrijk is.



Maar goed, ze heeft ze nou en ze moet er het beste van zien te maken.



Mocht het niet goed komen, dan kan ze altijd nog omruilen bij een konijnenasiel. Beide konijnen meenemen en proberen te matchen.



Ik heb mijn wener rammelaar ook daar gematcht. Franse hangoor vriendin was dood, en ik heb hem meegenomen en daar zetten ze ze dan samen in een neutrale ruimte. En die hebben daar een ervaren oog op.



Bij konijnen komt eigenlijk heel veel bij kijken. Veel meer dan iedereen erg in heeft. Ik ben ook maar begonnen met een enkel konijn. En gaanderweg wilde ik een partner, buitenhok met 2 verdiepingen, en zo wilde ik steeds meer. Ben ook met schade en schande wijs geworden. Zo ben er er achter gekomen dat veel dierenartsen helemaal niets konijnen af weten! En als je konijn dan iets heeft, wordt er niet adequaat ingegrepen met dood tot gevolg.
Twee rammen kunnen hooguit een "tolerantie- graad" bereiken, een soort van staakt het vuren, maar dat levert echt stress op voor de dieren.

Zo jammer, voor konijnen is het zo belangrijk om goed gehuisvest te zijn. iedereen die een verliefd konijnenstel heeft weet hoe konijnen verknocht kunnen zijn aan hun partner
Als ik TO was zou ik 1 ram ruilen voor een voedster
Alle reacties Link kopieren
Bedankt voor alle (leuke) reacties.



Wij zijn inderdaad niet op deze manier geïnformeerd tijdens de aanschaf. Daarnaast hebben vrienden van ons ook twee rammen die al meer dan een jaar zonder problemen samen zijn. Dan is het natuurlijk bij ieder konijn weer anders, maar aangezien wij niet wisten dat het ook anders kan gaan, hielden we daar geen rekening mee.



De verkopers waren inderdaad niet goed op de hoogte, helaas. Wij bellen maandag de dierenarts ter advies over castratie. Ze zijn nu echt nog ontzettend lief voor elkaar, wassen elkaar, liggen tegen elkaar aan, spelen samen... kan me nu nog niet voorstellen dat ze elkaar ooit in de haren vliegen, maar ik ben er heilig van overtuigd dat het wel gaat gebeuren, dus we gaan zeker even horen wat de dierenarts hiervan zegt. Het is een dierenarts die gespecialiseerd is in o.a. konijnen. We laten ze daar volgende week ook inenten tegen Myxomatose en VHS.



We gaan er het beste van maken. Ik wil deze konijntjes een heel gelukkig leven geven, ondanks dat we misschien niet de ideale combinatie hebben.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven