Een kitten erbij?

17-12-2017 02:46 43 berichten
Alle reacties Link kopieren
Wij zitten met een dilemma...

Wij hebben een super vrolijke, nieuwsgierige, drukke en dus een echt kitten (V) van nu 16 weken bij ons wonen. We kregen haar toen ze 8 weken was.

Daar mijn onregelmatige diensten ben ik heel veel thuis. Mocht ik dienst hebben is de kleine maar +- 3 uur alleen tot mijn man weer thuis komt.

Nu merk ik toch dat ik het een beetje zielig begin te vinden.. de nacht helemaal alleen, in de weekenden zijn we wel eens een dagje weg en is ze helemaal alleen. En ze heeft zooooveel energie dat er gewoon niet tegen aan te spelen is! Ik denk en zoek al een paar weken naar een vriendje voor haar. Omdat dit niet echt een kitten seizoen is, is dit heel lastig. Er is nu een nestje geboren dat over 6 weken weg mag en waar we er 1 hebben gereserveerd.

Nu de vraag; doe ik mijn katje van dan 6 maand een plezier om met een kitten van 2,5 maand aan te komen?

Is ze nu al niet veel te gewend aan het alleen zijn?
Doe ik het jonge katje wel ten goede om haar bij onze neer te zetten?

En zo ja, hoe pak ik dit het beste aan? Kan ik het beste kiezen voor een M/V?
Opbouwende tips zijn zeer welkom!

En ja, ik weet nu onderhand zelf ook dat ik beter gelijk 2 katjes had kunnen nemen.. kan het niet meer terugdraaien dus wil het nu graag zo goed mogelijk doen :)
Dankjulliewel
Alle reacties Link kopieren
Meestal gaat het hartstikke goed hoor, kittens met een paar maandjes verschil. Zou me er niet te druk over maken. Ken het vooral bij mensen met een katertje, die er nog een kater bijnemen toevallig.
Er zitten nog plaatsbare kittens (of ex-jongemoeders) in de asiels hoor, zie www.ikzoekbaas.nl .
(Worden gechipt, ontwormd, ontvlooid en soms al gecastreerd afgeleverd).

Is je huis wel kittenproof, want als ze achter elkaar aan gaan hollen...

M/V maakt niet zoveel uit, als ze maar geneutraliseerd zijn of worden.

Heel veel succes!
Hoi TO,


Allereerst, een kat alleen is echt niet zielig hoor, katten zijn geen groepsdieren, en zolang er een krabpaal is en genoeg te spelen (ook zelf veel spelen met kitten, om te voorkomen dat je gordijnen eraan gaan...), en misschien is er ook een mogelijkheid dat het katje op een gegeven moment naar buiten gaat, dan moet dat echt niet zo'n probleem zijn.
Nogmaals katten kunnen heel goed alleen, en als jij vaak thuis bent is dat prima.

Maar goed, dat was je vraag niet, het tweede katje, geen slecht idee mits er genoeg ruimte is in jouw zodat beide katjes genoeg ruimte hebben en zich terug kunnen trekken als ze daar behoefte aan hebben.
Er wordt vaak gedacht dat alle katten wel bij mekaar kunnen en met mekaar op kunnen schieten maar dit is echt een misverstand. Sommige katten zijn erg dominant, anderen niet.
Maar jouw katje en de nieuwe zijn nog hartstikke jong, en nog aan het socialiseren dus dat zal geen probleem zijn en omdat jonge katjes nog zo druk zijn vind ik het een goed idee van je om er nog een 1 te nemen.
M/V is een beetje jouw voorkeur, ik zelf vind dames leuker omdat die vaak (niet altijd hoor)
wat pittiger zijn en wat meer karakterkatten. Katers zijn over het algemeen een stuk makkelijker en rustiger, dus het ligt echt eraan wat jij fijn vind. Kijk, ik heb mn hele leven al katten, maar als jij katten niet zo gewend bent zou ik niet 123 gaan voor een dametje met veel karakter.

Houd er rekening mee dat ivm terratorium het niet meteen gezellig zal zijn, maar dit is normaal kattengedrag. (Dat ze moeten wennen aan mekaar en eerst nog gaan blazen en meppen)
Het beste kun je ze niet meteen bij mekaar zetten, eerst in een andere kamer zodat het niewe katje rustig kan wennen. Na een tijdje zet je dan de deur open en laat je het katje het beste zelf op onderzoek gaan.
Verder niet te veel mee bemoeien, ook niet als ie ruzie krijgt met de andere kat (wel ingrijpen als het er errug heftig aan toe gaat maar ik ben een voorstander om het ze zoveel mogelijk zelf te laten regelen. Doen ze echt wel..)
Je kunt ook even googlen, er staat genoeg info over hoe te handelen met een nieuwe kat.
Als ze niet naar buiten kunnen, houd rekening mee dat 1 kattenbak voor 2 katten te weinig kan zijn. (Ook door terratorium)

Veel plezier, geniet ervan!
Ik heb mn hele leven al katten, hartstikke leuke beesten :cat: :flirting:
Alle reacties Link kopieren
Als je er eentje bijhaalt wacht dan dit keer aub tot ze 14 weken zijn. Met acht weken weghalen van de moeder is veel te vroeg.
Denk je wel eraan dat ze ingeënt moeten worden, en gecastreerd/gestelleriseerd als je geen nestje wil? (Is sowieso beter i.m.o, er zijn al veel te veel katten)

En idd houdt er rekening mee wat Beter Laat zegt: 1 katje kan de boel al aardig afbreken, maar twee jonge drukke speelse draakjes kunnen dat nog veel beter.
Pas dus op dure vazen/beeldjes e.d. in de vensterbank.
(Dat doen volwassen katten overigens ook nog, achter mekaar aan rennen en de tent afbreken.. :proud: Ik vind dat erg grappig zolang dat niet midden in de nacht is... of als mevrouw 1 hier om 21.30 een dolle bui krijgt terwijl mijn kleine nichtje die hier een x logeerde net slaapt. Vraag me niet waarom, maar als mevrouw het op haar heupen krijgt gaat dit bij haar gepaard met een hoop gemauw en geschreeuw.. ;-D )
Alle reacties Link kopieren
Ik zou een katje uit het asiel halen. Dan is het minimaal 12 weken oud, heeft het al socialisatie en entingen gehad, wordt het gecastreerd en (heel fijn) het verschil met jouw kitten is maar heel klein. Even een periode wennen en ik denk dat je dan 2 hele blije katten hebt :) Veel plezier!
Zonder oorzaak geen gevolg
Alle reacties Link kopieren
polkat schreef:
17-12-2017 08:37
Ik zou een katje uit het asiel halen. Dan is het minimaal 12 weken oud, heeft het al socialisatie en entingen gehad, wordt het gecastreerd en (heel fijn) het verschil met jouw kitten is maar heel klein. Even een periode wennen en ik denk dat je dan 2 hele blije katten hebt :) Veel plezier!
Katje van 12 weken wordt niet al gecastreerd, dat wordt pas gedaan bij 6 maanden.

TO, zeker een kitten erbij nemen. Wij hebben twee broertjes en ze hebben zoveel plezier aan elkaar. En wij aan hen😀😀
Alle reacties Link kopieren
Met kanttekening... doe het na de kerst. Ik heb namelijk onze nepkerstboom nu alweer opgeruimd, omdat ik hem elke dag weer in elkaar kon zetten en opnieuw versieren ;-D De lampjes sneuvelden al na twee dagen. Kittens baalden wel erg dat ik hun nieuwe grote groene speelding weghaalde ;-D
Friezin71 schreef:
17-12-2017 08:58
Met kanttekening... doe het na de kerst. Ik heb namelijk onze nepkerstboom nu alweer opgeruimd, omdat ik hem elke dag weer in elkaar kon zetten en opnieuw versieren ;-D De lampjes sneuvelden al na twee dagen. Kittens baalden wel erg dat ik hun nieuwe grote groene speelding weghaalde ;-D
:rofl: Ach arme diertjes, kerstbomen en katten, echt een drama..
Ik heb mede daarom ook geen kerstboom.
Alleen al kerstversiering ophangen duurt hier 3 x zolang omdat die beesten zich ermee bemoeien en overal mee gaan spelen, echt hilarisch.. ;-D

Het klopt trouwens niet dat je pas kan stelleriseren/castreren na 6 maanden.
Dat was zo, dat dierenartsen dat ook adviseerden maar daar zijn ze inmiddels van teruggekomen, dat kan zonder problemen ook eerder.
Kijk even op kattengedrag.nl hoe je het beste twee kittens kan samenvoegen. Zo voorkom je veel stress en zo gaat het vaak goed.
Oplossingen voor het voorkomen van kerstboomrampen als je katten hebt :proud: https://youtu.be/DcSqBnsTxek
Een kitten alleen verpietert. Katten zijn idd geen groepsdieren maar gaan zeker wel onderlinge banden aan, vooral als ze nog jong zijn.
Ik weet zeker dat je jouw kitten een groot plezier doet met een tweede en veel beter voor zijn geestelijke ontwikkeling. M/V maakt niet zoveel uit. Kijk ook naar je eigen portemonnee.
Wat miekemv zegt, een kitten/kat alleen is niet goed. Een mens kan een soortgenoot nooit vervangen, ook niet als die vaak thuis is.

Overigens kunnen kittens prima met 12 weken worden gecastreerd. Bij twee kittens van verschillend geslacht eerst het vrouwtje laten helpen, als je ze niet tegelijk laat doen.
Izzy_ schreef:
17-12-2017 11:56
Wat miekemv zegt, een kitten/kat alleen is niet goed. Een mens kan een soortgenoot nooit vervangen, ook niet als die vaak thuis is.
Eens. Een kitten alleen heeft meer prikkels nodig. Scheelt ook als het buiten kan om soortgenoten tegen te komen.
Katten zijn geen dieren die perse samen hoeven te wonen met een soortgenoot. De voorouders van onze huiskat zijn solitaire territorium dieren. Tegenwoordig zijn ons huiskatten dusdanig geëvolueerd, dat ze ook samen kunnen leven met soortgenoten. Maar het zijn zeker geen groepsdieren (zoals honden en paarden)! En ze hebben dus geen soortgenoot nodig om gelukkig te zijn. Onze huiskatten zijn nog steeds territorium dieren en ze verdedigen hun territorium, ook tegen soortgenoten.

Of het verstandig is om er een kitten bij te nemen hangt heel erg af van een aantal factoren. Dat zijn onder andere het karakter van jouw huidige kitten; de mate van opvoeding en socialisatie van je huidige kitten; en de feitelijke situatie en omstandigheden (zoals bijvoorbeeld de ruimte die je kat heeft) in jouw huis. Jouw kitten is op de leeftijd van 8 weken uit het nest gehaald, dat is te vroeg in het socialisatieproces.

Dus wat je je moet afvragen is;
- zal een soortgenootje erbij goed zijn voor de socialisatie van mijn huidige kitten?
- in hoeverre zal mijn huidige kitten zijn territorium willen verdedigen?
- is mijn huis groot genoeg?
- is mijn financiele situatie stabiel genoeg? (castreren is een must!)

Om erachter te komen of jouw huidige kitten territoriaal, sociaal, of eenzaam (enz) is, zou je zijn gedrag moeten bestuderen. Over kattengedrag kun je een hoop informatie online vinden. Aan de hand daarvan ga je pas nadenken over een kitten erbij.
anoniem_63de3602e7e9a wijzigde dit bericht op 17-12-2017 12:45
23.51% gewijzigd
Bij mijn plaatselijke asiel worden alle kittens (poezen + katers) op ongeveer 10-12 weken gesteriliseerd/gecastreerd., voordat ze geplaatst worden.
Dit gebeurt al een paar jaar en er zijn geen nadelen gevonden al die jaren.
De kittens groeien allemaal op in pleeggezinnen.
Jeetje wat lees ik hier een hoop mythes en aannames.

Katten zijn wél groepsdieren. Niet op de manier zoals een paard een kudde heeft maar wel in de zin dat ze in familiegroepen leven. Dat katten solitair zouden zijn is een heel hardnekkig misverstand wat voor ongelooflijk veel kattenleed zorgt. Onze huiskatten stammen af van wilde katten die níet solitair waren maar juist hun succes te danken hebben aan hun talent om vrienden te maken en samen te leven.

Een kitten alleen is wél zielig. Net zoals je een konijn niet alleen hoort te houden hoort dat bij een kitten ook niet. Wat mij betreft gewoon dierenmishandeling, zo simpel is het.

Heel goed dus dat je er eentje bij wil nemen TO! Absoluut doen! Die paar weken verschil maakt niet zoveel uit, je zal jouw kat er veel gelukkiger (en psychisch gezonder) mee maken.

Daarnaast is 8 weken veel te vroeg. 14 weken is de richtlijn. En katten kunnen vanaf 10 weken gecastreerd worden (ook bij een vrouwtje heet het gecastreerd, gesteriliseerd is wat we bij mensen doen en dat is echt iets anders).

Vrijwel alle katten zijn gelukkiger met een maatje. Alleen als ze nooit geleerd hebben om sociaal te doen (oa omdat ze veel te vroeg bij de moeder weggehaald worden en daardoor al een optater krijgen in hun ontwikkeling) is dat later bijna niet meer goed te krijgen. Voor sommige buitenkatten kan contact met soortgenoten in de buurt ook hun behoeftes vervullen. Maar dat is vantevoren niet te zeggen. En voor een kitten wat nog niet naar buiten mag geldt dat sowieso niet.

Een kitten zal vrijwel nooit nog territoriaal doen, dus hoe sneller je een ander kitten erbij neemt hoe beter.
Oh ja, twee kittens houden je huis ook beter heel. Ze spelen namelijk samen en een kitten alleen moet het doen met jouw huisraad plus zijn eigen verveling ;-) . Je krijgt dus meestal minder sloopwerk ipv meer.
@MaryC, wat is volgens jou de ruimte die twee kittens nodig hebben? Mijn kat blijkt een enorm jachtinstinct te hebben en kan nu niet naar buiten (behalve balkon). Mijn dilemma, lost een tweede jonge kat dit probleem op of is het sowieso beter om op zoek naar een ander ruimer huisje, waar hij naar buiten kan met soortgenoot. Dit zou evt. kunnen bij mijn beste vriendin op platteland met een kat van 1,5 jr en anders via iemand die ik vertrouw. Het gaat erom dat de situatie voor hem beter wordt. Mijn kat was uit een benaderde positie gered maar ik zie nu dat hij gefustreerd raakt en gun hem beter, ondanks dat ik heel veel met hem speel en dol op hem ben.
Alle reacties Link kopieren
Super bedankt voor jullie fijne reacties! Het is dus echt beter voor ons beestje om een vriendje te gaan halen! We wonen in een ruime eengezinswoning waar ze overal (behalve onze slaapkamer) mag komen. We weten nog niet of ze straks naar buiten mag , door de drukke weg die hier 2 straten verder zit. Ze is zo ondernemend en is de hele dag aan het stoeien zodat een vriendje voor haar dus echt de beste oplossing is. Ik was alleen zo bang, dat als ze nu al 2 maand aan het alleen zijn gewend is, ik haar helemaal geen plezier doe met zo'n nieuw jong ding! Maar dit is dus zeker niet waar! Fijn :) We hebben al een kitten 'gereserveerd' die dan straks over 2 maand bij ons komt wonen. Dan is onze 20 weken en de kleine 10 weken. Alsnog niet zoveel verschil behalve qua formaat haha!

Thanks voor al jullie reacties, mijn kleine lieveling zal jullie dankbaar zijn hihi.
anything schreef:
17-12-2017 12:37
Katten zijn geen dieren die perse samen hoeven te wonen met een soortgenoot. De voorouders van onze huiskat zijn solitaire territorium dieren. Tegenwoordig zijn ons huiskatten dusdanig geëvolueerd, dat ze ook samen kunnen leven met soortgenoten. Maar het zijn zeker geen groepsdieren (zoals honden en paarden)! En ze hebben dus geen soortgenoot nodig om gelukkig te zijn. Onze huiskatten zijn nog steeds territorium dieren en ze verdedigen hun territorium, ook tegen soortgenoten.
Dit dus. Een kat, ook als ie nog klein is, kan echt alleen leven, zonder dat hij verpietert.
Dat gaat echt niet gebeuren, mits je hem aandacht geeft en er regelmatig mee speelt. (Maar je gaat geen kat nemen om je er vervolgens nooit iets van aan te trekken lijkt mij...)
Sterker nog, veel mensen denken dat je katten altijd wel bij mekaar kunt zetten en dat ze altijd wel met mekaar kunnen leven, maar dit is echt een groot misverstand.
Het klikt echt niet altijd. Ik ken genoeg katten die beter alleen zijn, ik heb er zelf 1 gehad.
Die woont nu in haar eentje bij mijn moeder, waar ze veel meer zelfvertrouwen heeft en duidelijk lekkerder in haar vel zit dan toen ze nog met 2 andere katten leefden.

Bovenstaande tekst klopt. Een kat verpietert niet in zn eentje, echt niet.
Overigens moet je natuurlijk wel je huis katproof maken. (1 bak per kat, krabpaal, speeltjes, bakjes met water enz. Kat naar nuiten is helemaal mooi als die mogelijkheid er is. Liefst met luikje zodat ze zelf kunnen beslissen wanneer ze naar buiten gaan)
anything schreef:
17-12-2017 12:37
Katten zijn geen dieren die perse samen hoeven te wonen met een soortgenoot. De voorouders van onze huiskat zijn solitaire territorium dieren. Tegenwoordig zijn ons huiskatten dusdanig geëvolueerd, dat ze ook samen kunnen leven met soortgenoten. Maar het zijn zeker geen groepsdieren (zoals honden en paarden)! En ze hebben dus geen soortgenoot nodig om gelukkig te zijn. Onze huiskatten zijn nog steeds territorium dieren en ze verdedigen hun territorium, ook tegen soortgenoten.

Of het verstandig is om er een kitten bij te nemen hangt heel erg af van een aantal factoren. Dat zijn onder andere het karakter van jouw huidige kitten; de mate van opvoeding en socialisatie van je huidige kitten; en de feitelijke situatie en omstandigheden (zoals bijvoorbeeld de ruimte die je kat heeft) in jouw huis. Jouw kitten is op de leeftijd van 8 weken uit het nest gehaald, dat is te vroeg in het socialisatieproces.

Dus wat je je moet afvragen is;
- zal een soortgenootje erbij goed zijn voor de socialisatie van mijn huidige kitten?
- in hoeverre zal mijn huidige kitten zijn territorium willen verdedigen?
- is mijn huis groot genoeg?
- is mijn financiele situatie stabiel genoeg? (castreren is een must!)

Om erachter te komen of jouw huidige kitten territoriaal, sociaal, of eenzaam (enz) is, zou je zijn gedrag moeten bestuderen. Over kattengedrag kun je een hoop informatie online vinden. Aan de hand daarvan ga je pas nadenken over een kitten erbij.
Solitair geldt voor volwassen katten, niet voor jonge en dan nog niet elke kat. In de natuur blijven moeders met dochters vaak bij elkaar en zullen elkaar helpen met het voeden en verzorgen van de kittens. Ze laten " helpen" zorgt er voor dat ze geestelijk kittenachtig blijven. Verder is een kitten nog steeds een baby, vandaar dat ze verpieteren. Speelvriendjes gaan op deze leeftijd boven territorium, daar hebben ze nog weinig benul van.

Zo waren een kitten van mij en een van de buren direct maatjes en bleven vrienden op volwassen leeftijd totdat de buren gingrn verhuizen. De mijne werd helemaal opgetogen toen hij achter het raam een zwartwitte kat van de nieuwe buren ontwaarde. Helaas voor hem bleek het al snel een andere
Spelen bereidt een kitten voor op zijn volwassenheid, het is niet zomaar spelen. Jaaggedrag speelt daarin een grote rol en dat kan het beste met soortgenoten.
Helaas omdat een kitten zelfredzaam is met eten, drinken en zijn behoefte doen denkt men dat ze ook wel zichzelf kunnen vermaken. Hoe anders dan met een pup waar op geestelijk niveau wel met van alles rekening wordt gehouden.
Dat het wel lukt met een kitten wil niet zeggen dat het ook goed is.
Kittens die alleen moeten opgroeien worden vaak "agressief" richting eigenaren, ze gaan te ruw met voeten spelen bv. of ze gaan de boel slopen. Ze kunnen hun energie gewoon niet kwijt, wat wel het geval is als ze een soortgenootje hebben (van min fo meer gelijke leeftijd of in elk geval nog heel speels).

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven