Werk & Studie alle pijlers

Ervaringen pedagogische wetenschappen

15-09-2017 18:50 83 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hallo allemaal,

Ik ben bezig met het maken van een studiekeuze en de studie pedagogische wetenschappen lijkt mij erg interessant! Op internet heb ik al veel info kunnen vinden over de studie maar ik ben nog opzoek naar wat ervaringen van mensen die momenteel deze opleiding aan het volgen zijn.

Daarnaast vraag ik me ook nog een aantal dingen af:
- ik las dat statistiek een groot onderdeel is van de studie, is dit erg moeilijk of is het te doen? Wat zijn jullie ervaringen hiermee?
- heeft de studie veel contacturen en hoeveel tijd neemt de studie in beslag?

Ik zou het fijn vinden als jullie wat zouden willen vertellen over deze studie! Wat vind je leuk, wat niet, zijn er bijv. dingen die je had willen weten voordat je begon?
Ik kan alle infor waarderen.

Groetjes Rosa!
Alle reacties Link kopieren
Ik ben twee jaar geleden afgestudeerd. Van alle mensen die afvielen, was dat bij veruit de meerderheid op statistiek en testtheorie. Ik had daar zelf ook de meeste moeite mee, maar met veel oefening lukte het me toch mooie cijfers te halen. Er wordt ook veel bijles aangeboden en gevolgd.
Onze dochter studeert dat. Het tempo is moordend hoog, statistiek is idd een groot onderdeel. Zij kan dat toevallig goed.
Ze gaat 2 dagen per week naar school, maar zit daarnaast echt nog 4 dagen van 08.00 tot 20.00 te studeren.
De helft van haar klas is al gestopt, er zitten een paar thuis met een burnout, en 2 hebben nu een tussenjaar genomen.
Zij vind het heel pittig en zegt dat de rest van de klas er ook zo over denkt.
Ik vind pedagogen de negatiefste wetenschappers als het gaat om kinderontwikkeling. Maar het is vast een boeiende studie.
Alle reacties Link kopieren
Bedankt voor de snelle antwoorden! Het klinkt als een pittige opleiding maar ik blijf het interessant vinden.

@Hetismogelijk Wat houdt testtheorie in? En had jij ook weinig colleges? Fijn om te weten dat er wel veel bijles aangeboden wordt.
Alle reacties Link kopieren
@Pantax Mag ik vragen waarom je dat vindt?
Omdat voor pedagogen kinderen een product zijn van behavioristsche principes en de meeste problemen die kinderen ervaren ook op die manie opgelost dienen te worden. Daar ben ik het fundamenteel mee oneens :)
Statistiek valt mee als je er genoeg voor doet! Bij mij vielen de meeste mensen af omdat zij niet naar college gingen. Als je maandag om 9 uur college statistiek hebt, zorg er dan voor dat je aanwezig bent (ja, ook al moet je dan in de spits 3 uur reizen bijvoorbeeld). Neem het boek door, oefen thuis, kijk filmpjes en vraag vooral de docenten na/voor het college als je iets niet snapt. Dan is het best te doen.
Hoeveel tijd de studie in beslag neemt verschilt per vak en per persoon naar mijn mening. Ik studeer psychologie en ik heb uren en uren in biologische vakken moeten stoppen, terwijl ik sociale psychologie zo haalde. Over het algemeen is de studie voor mij te doen zolang ik alles bijhoud. Dat kost veel tijd, ja, en daarom ga ik ook niet iedere week uit, maar ik heb nog genoeg tijd over voor het sociale gebeuren.
Alle reacties Link kopieren
@Pantax oké bedankt voor je antwoord. Ik ben het daar niet echt mee eens maar oké.
Trouwens, als ik jou was zou ik ook kijken naar psychologie. Daarmee kan je ook de kant op van kinder- en jeugd, maar het is veel breder. Ik wilde namelijk ook pedagogische wetenschappen doen, totdat ik me realiseerde dat ik me dan nu al specialiseer in kinderen. Na mijn eerste jaar psychologie was ik héél bij dat ik geen pedagogische wetenschappen ben gaan doen, want uiteindelijk ga ik nu een hele andere kant op. Het klonk van tevoren heel aantrekkelijk, totdat ik een vak over de ontwikkeling van kinderen volgde, haha. Maar als je het al 100% zeker weet heb ik niks gezegd natuurlijk.
Rosa__ schreef:
15-09-2017 19:08
@Pantax oké bedankt voor je antwoord. Ik ben het daar niet echt mee eens maar oké.
Ik denk dat je je daar nog geen mening over kunt vormen zonder de studie te hebben gedaan :)
Alle reacties Link kopieren
Pantax, dat is niet wat mij is geleerd hoor ;-)

Ik ben 5 jaar geleden afgestudeerd voor de master.
Qua pw bachelor vond ik het erg goed te doen en ontzettend leuk. Meeste uitvallers op statistiek maar ik ben het eens met degene voor me die schreef dat het te doen is indien je het goed bijhoudt en de colleges volgt.
Eén advies: verdiep je goed in de masters en het voortraject wat je nodig
hebt. Ik heb er bijv inmiddels veel spijt van mijn diagnostische aantekening niet gedaan te hebben.
Alle reacties Link kopieren
Bij pedagogische wetenschappen hoef je je niet te specialiseren in kinderen.
Ik ben afgestudeerd op gedragssturende instrumenten die overheden inzetten bij het bestrijden van jeugdwerkloosheid (even globaal beschreven). Dit ging om jongeren van 18-27 jaar.
En ik werk nu in het volwassenenonderwijs.
Alle reacties Link kopieren
@LilyP Bedankt voor je uitgebreide antwoord! Psychologie ben ik inderdaad ook aan het overwegen maar bij die studie heb ik minder vraagtekens. Vandaar dat ik over PW een topic heb geopend. En fijn om te horen dat jij statistiek wel te doen vond. En ik kan me inderdaad voorstellen dat het allemaal heel wat lastiger is als je niet naar de colleges gaat haha.

En tuurlijk verschilt het per persoon hoeveel tijd je kwijt bent aan een studie maar ik probeer een algemeen beeld te krijgen. Bij de pabo had ik bijv. weinig tijd over( voor baantjes sociale dingen etc. ) door de lange stage dagen ,vele lesvoorbereidingen en daarnaast de normale college opdrachten. Nu zal de tijd geen doorslaggevend factor zijn maar ik wil er zeker wel rekening mee houden :).
Pantax schreef:
15-09-2017 19:03
Omdat voor pedagogen kinderen een product zijn van behavioristsche principes en de meeste problemen die kinderen ervaren ook op die manie opgelost dienen te worden. Daar ben ik het fundamenteel mee oneens :)
Dan kijk je toch maar naar 1 stroming? Als het goed is hebben pedagogen een veel bredere kennis.
Misschien is het toeval :) De meeste pedagogen die ik ontmoet hebben een dergelijke visie op kinderen. Ze zijn over het algemeen in Nijmegen opgeleid, misschien is het vooral de opleiding daar die die focus heeft. Ik denk overigens ook dat de pedagogen die ik tegenkom zelf absoluut niet doorhebben dat ze zo'n behavoristisch beeld van kinderen hebben. Als je de keus hebt zou ik voor psychologie of onderwijskunde gaan, daar komen mijns inziens iets empathischere wetenschappers uit voort.
Ik denkt dat het afhangt van je universiteit (en je eigen ervaring natuurlijk) hoe pittig de opleiding is. Ik ken het juist niet als een pittige opleiding. Los van de statistiek, er zijn aardig wat mensen die daar tegen problemen aanlopen, omdat het soort mensen dat voor pedagogische wetenschappen kiest niet altijd fantastisch is in wiskunde. Maar met oefening en eventueel bijles kom je er wel.

Ik zou je ook aanraden om naar psychologie te kijken, omdat je dan meer mogelijkheden hebt en je altijd nog voor kind- en jeugd kan kiezen.
Alle reacties Link kopieren
@Zusvanbroer oké ik ben blij om te horen dat ook jij het wel te doen vond mits je er genoeg tijd in steekt! Ik heb namelijk veel negatieve verhalen gelezen over statistiek dus het is fijn om ook positieve verhalen te horen!

Bedankt voor het advies! Wat precies houdt dat in, een diagnostische aantekening?

@Hetismogelijk Ik kom van de pabo af en wil mijzelf waarschijnlijk wel specialiseren in het werken met kinderen. ( ongeacht of ik voor deze opleiding ga of niet ) Ik vind het heel erg fijn en leuk om te werken met kinderen maar het is ook fijn om te weten dat dat dus niet per se hoeft in het geval dat ik toch van gedachten verander!
Alle reacties Link kopieren
@Pantax bedankt voor de adviezen! Ik zal ze in overweging nemen.

@KeaAlpine ik ben zelf ook niet heel erg goed in wiskunde. Met veel oefenen haalde ik op de middelbare meestal zesjes dus daarom ben ik zo benieuwd hoe mensen statistiek ervaren. Maar zoals ik het tot nu toe lees moet het dus te doen zijn met veel oefenen en het bijwonen van de colleges. Oké ik zal me dan ook nog wat meer in psychologie gaan verdiepen bedankt!
Alle reacties Link kopieren
Ik had op vwo ook magere zesjes voor wiskunde hoor, en statistiek is wel echt andere koek dan de overige vakken maar die vond ik persoonlijk ook niet zo moeilijk. Overigens ben ik afgestudeerd op het verbeteren van de begeleiding aan lvb-moeders.
Je diagnostische aantekening houdt in dat je bevoegd bent tot diagnosticeren. Om deze te halen moet je al in je bachelor de vakken kiezen waarmee je toegang krijgt tot de master Orthopedagogiek. Binnen deze master kun je vervolgens de aantekening behalen.
Qua tijd. Ik werkte 3 a 4 dagen per week erbij (bijbaantje) en dat was te doen. Medestudenten met 'echte' baan vonden het wel zwaarder.
Pantax schreef:
15-09-2017 19:03
Omdat voor pedagogen kinderen een product zijn van behavioristsche principes en de meeste problemen die kinderen ervaren ook op die manie opgelost dienen te worden. Daar ben ik het fundamenteel mee oneens :)
Ik heb in een grijs verleden PW gestudeerd aan de UvA en daar waren ze juist helemaal into de systeemtheorie. Over behaviorisme hoorden we wel eens iets maar dat was zuiver anekdotisch.
Ik ben trouwens uiteindelijk toch afgeknapt op pedagogiek omdat ik het een te softe studie vond. Statistiek vond ik leuk, en ik was dol op testtheorie, neuropedagogiek en psychopathologie. Maar al die bijkomende zeikvakken deden me de das om.
Alle reacties Link kopieren
@zusvanbroer zou je misschien kort wat kunnen vertellen over de andere vakken? Als het te veel moeite is hoeft het niet hoor!
Oké dat klinkt inderdaad wel belangrijk en goed om te halen! E
Fijn om te horen dat je er tenminste nog een bijbaantje bij kon hebben. Dat heb ik nu namelijk wel gemist, bijna niemand bij mij op de opleiding had daar de tijd voor.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb een jaartje PW gestudeerd aan de UvA, na het behalen van mijn P op het HBO. Ze hadden toen het 1e jaar samengevoegd met Onderwijskunde. Daar had ik niet zoveel mee. Statistiek was zoooo niet mijn ding, in het begin ;) maar hoe meer ik ervan snapte hoe leuker het werd. Ik moest er veel voor doen maar heb het wel gehaald. Ik vond het tempo daar echt hoog en je mag bij veel vakken niet of maar 1 keer afwezig zijn. Ook moesten we de ene na de andere paper inleveren ik werd gek haha. Ik heb het jaar dan ook niet afgemaakt en ben terug gegaan naar het HBO. De manier van studeren op de UvA is gewoon niks voor mij, ik ben meer van het praktische. Ik vond HBO Pedagogiek veel leuker dan PW!
Alle reacties Link kopieren
@Glamourgirl bedankt voor je antwoord! Fijn om te lezen dat ook jij statistiek wel te doen vond na veel oefenen! Oké dat niet veel afwezig mogen zijn klinkt wel als een nadeel maar dat zal wel verschillend zijn per universiteit denk ik. Ah oké, dat kan natuurlijk. En wat houdt hbo pedagogiek precies in? Ik zal zelf ook meteen even kijken maar ik hou ervan om ervaringen te horen haha! Vind je dat een leuke studie?

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven