Werk & Studie alle pijlers

Mislukt als tekstschrijver en bankier - hoe verder?

16-11-2017 12:03 31 berichten
Alle reacties Link kopieren
Al zo lang ik mij kan herinneren ben ik dol op lezen en schrijven. Na mijn middelbare schooltijd besloot ik dan ook om Communicatie-en Informatiewetenschappen te gaan studeren aan de Universiteit van Tilburg en mij daarbij te focussen op de afstudeerrichting Tekst & Communicatie.

Achteraf gezien was mijn studie veel te theoretisch voor was ik wilde doen met mijn leven: goede teksten schrijven. Ik was geen bijzonder slimme student en studeerde uiteindelijk met een zeven gemiddeld af. Na het inleveren van mijn scriptie in 2007 bleef ik full time plakken bij de zorgverzekeraar waar ik als student al een bijbaan had en deed ik in mijn vrije tijd (gratis) schrijfwerk voor verschillende bureaus om ervaring op te doen.

Een jaar na mijn afstuderen brak de crisis uit. Ik besefte al snel dat het lastig zou gaan worden om een baan te vinden in het communicatievak en besloot het roer om te gooien. Het was een meisjesdroom om naar Londen te verhuizen en dat heb ik gedaan. Ik heb hier een tijdje bij een marketing agency gewerkt en ben uiteindelijk bij een vermogensbeheerder terecht gekomen. Dat laatste is vrij onvermijdelijk in deze stad.

Het probleem is nu dat mijn hart absoluut niet ligt bij cijfers. Bovendien heb ik geen finance opleiding en ik zal er nooit goed genoeg worden om hier echt carrière te maken. Ik verdien geen riant salaris (minder dan veel leeftijdsgenoten) en, misschien nog wel belangrijker, mis het om creatief bezig te zijn. Sinds een paar jaar ben ik met een creatief schrijfproject bij wijze van hobby en dat heeft het vuur weer wat aangewakkerd. Daar komt verder nog bij dat ik ook graag terug wil naar Nederland. Ik wil dichter bij mijn familie wonen.

Het afgelopen jaar ben ik dan ook druk aan het solliciteren geweest naar functies als tekstschrijver/redacteur en ben een paar keer op en neer gevlogen voor gesprekken en dergelijke. Helaas is al vijf keer gebleken dat ik niet door de testronde heen kom. Bij het redigeren van een tekst bekijk ik het kennelijk niet goed door de ogen van de cliënt waardoor ik op de verkeerde dingen focus. Wel heb ik een freelance opdracht als copywriter binnengehaald, maar ik ben nu bang dat ik die ook niet goed genoeg ga doen omdat ik gewoon het ‘talent’ er niet voor heb.

Ik wil nog steeds terug naar Nederland, maar misschien moet ik me op wat geheel anders gaan richten. Zijn er hier mensen met een communicatie-achtergrond die ervaring hebben met het ‘switchen’ van loopbaan? Bestaan er loopbaan coaches die ervaring hebben met remigranten?

Ik ben erg benieuwd!
Bij het redigeren van een tekst bekijk ik het kennelijk niet goed door de ogen van de cliënt waardoor ik op de verkeerde dingen focus.
Kun je dit toelichten?
Alle reacties Link kopieren
Niet zo hard zijn voor jezelf! Mislukt, dat ben je zéker niet. Je bent gewoon in een lastige tijd afgestudeerd en hebt je leven daardoor een andere richting gegeven. Prima, maar je hart ligt nog steeds bij het communicatievak. Dat is toch super, na 10 jaar blijkt dus nog steeds dat je de goeie studiekeuze hebt gemaakt. En nu zijn er weer volop mogelijkheden, want bedrijven maken weer meer budget vrij voor communicatie. Dat merk ik als communicatieadviseur en tekstschrijver heel duidelijk. Hoe denk je erover om je in een bepaalde niche te verdiepen? Ik merk wekelijks dat er veel behoefte is aan webtekstschrijvers: schrijvers die goede, zoekmachinegeoptimaliseerde webteksten kunnen schrijven. Je hebt een goede achtergrond, dus met een gerichte cursus SEO-schrijven zou je hier zomaar heel geschikt voor kunnen zijn. Dat kan misschien een leuke opstap zijn naar een carriere als tekstschrijver.
Ik denk ook dat je, je zou kunnen richten op het schrijven van wetteksten en content voor websites. Er is vraag naar en het is echt leuk werk.
Zonder noemenswaardige opleiding in londen aan de bak in zo'n functie en zolang eruit en voor gesprekken uitgenodigd worden.
Je klinkt juist als een alleskunner!
Alle reacties Link kopieren
forsyth schreef:
16-11-2017 12:10
Kun je dit toelichten?
Ik kan het proberen :-)

Vorige week werd ik gevraagd om in het kader van een solliciatieprocedure een tekst te redigeren. Het betrof een brief aan werknemers van een fictief bedrijf dat recentelijk een reorganisatie had aangekondigd. De brief kende drie verschillende varianten: voor werknemers wiens functie behouden bleef, voor werknemers die een nieuwe functie kregen aangeboden en voor werknemers die boventallig waren verklaard.

Voordat ik de proefopdracht kreeg toegezonden had ik een positief gesprek met iemand van het betreffende communicatiebureau en ik ging dus vol goede moed aan de slag. Het was een lastige opdracht in die zin dat de informatie verspreid stond en er veel taalkundige fouten in de tekst stonden (met opzet, waarschijnlijk).

Al vrij snel kreeg ik een e-mail terug waarin stond dat het 'niet was waarop ze hadden gehoopt' en niet met mij in zee zouden gaan. Toen ik om feedback vroeg zeiden ze dat ik mij te veel had gericht op de tekst zelf en niet goed had ingespeeld op wat de ontvanger van de brief nu precies wilde weten. Ik gevraagd om een document met concrete feedback (ik weet niet zeker of ze dat nog gaan bieden) maar ik kan mij voorstellen dat ik wellicht onhandig heb geformuleerd en misschien fouten heb gemaakt juist omdat ik de informatie goed probeerde te structureren. Het feit dat ik daarmee worstel maak het voor mij wel duidelijk dat ik het in een andere hoek moet zoeken. Op deze manier heeft het natuurlijk weinig zin om nog meer testen te maken en tijd te steken in zo'n sollicitatieprocedure.
Ik denk ook niet dat je mislukt bent. Als jij graag als tekstschrijver aan de slag wilt, dan zou ik gewoon doorzoeken en ook feedback vragen als je wordt afgewezen. Je OP leest in ieder geval heel vlot en begrijpelijk. Misschien mis je ervaring, een specialisatie of heb je jouw specifieke doelgroep of sector nog niet gevonden. Hoeveel keer heb je al gesolliciteerd op een baan als tekstschrijver en hoevaak ben je afgewezen? Het is best normaal om eindeloos afgewezen te worden in creatievere beroepen. Zie je het misschien te zwart?
"ik kan mij voorstellen dat ik wellicht onhandig heb geformuleerd en misschien fouten heb gemaakt juist omdat ik de informatie goed probeerde te structureren. Het feit dat ik daarmee worstel maak het voor mij wel duidelijk dat ik het in een andere hoek moet zoeken. Op deze manier heeft het natuurlijk weinig zin om nog meer testen te maken en tijd te steken in zo'n sollicitatieprocedure. "

Goed dat je om feedback hebt gevraagd. Kun je ook de correcte versie van de brief krijgen of vergelijken met een sample uit een boek of van het internet? Dan zie je misschien wat er mis was met jouw brief.

Heb je wel eens eerder zo een soort brief geschreven? Ik bedoel, ben je daar uberhaupt voor opgeleid? Zo niet, dan heb je misschien gewoon wat gebrek aan kennis en ervaring. Dat is prima oplosbaar volgens mij.
Alle reacties Link kopieren
Florine84 schreef:
16-11-2017 13:23

Vorige week werd ik gevraagd om in het kader van een solliciatieprocedure een tekst te redigeren. [etc.]
Persoonlijk zou ik niet al te veel conclusies trekken uit deze enkele afwijzing. Mensen op hun geschiktheid voor werk beoordelen is in mijn ervaring zo'n hopsafalderaberoep: men doet maar wat. (Gokje: komt die vreselijke omschrijving 'boventallig verklaard' toevallig letterlijk uit de teksten die je kreeg?) Denk dat 't nog een beetje te vroeg is om nu al te zeggen dat je mislukt bent. Wel leuk om te lezen dat je er de moed in houdt!
Oei ja, dat klinkt als een pittige opdracht. Wilde men meer empathie in de brieven? Het klinkt niet alsof je echte fouten hebt gemaakt, maar alsof de tone of voice niet raak was. Maar dat kan gebeuren hoor. Bij zo'n situatie in het echie gaan er ook drie redactieslagen overheen en doe je dit in teamverband, geloof mij maar.

Niet opgeven, gewoon verder solliciteren naar je droombaan.
Alle reacties Link kopieren
Ja.. dat soort teksten schrijf ik ook wel eens inderdaad. Maar dat zijn lastige teksten als je niet bekend bent met de bedrijfscultuur en de interne tone of voice. Ik zou een dergelijke afwijzing zeker niet zien als een 'zie je wel ik kan het niet-bevestiging'. Ik heb zowel een communicatiefunctie in dienstverband als een eigen tekstbureautje en in mijn freelance opdrachten krijg ik ook best wel eens te horen dat de tone of voice net niet juist is. Normaal gesproken krijg je dan een nieuwe briefing en pas je vervolgens je tekst aan. Niks aan t handje dus. Wat ik in de begintijd van mijn tekstbureautje deed (in 2006): gewoon bedrijven bellen en mailen waarvan ik teksten zag die naar mijn mening beter konden. Dat kon een brief zijn, of een website, of een advertorial. Als ik zag dat het niet lekker in elkaar zat, belde of mailde ik en redigeerde 'gratisch' een klein stukje van die tekst. In ongeveer 25% van die cases kwam hier uiteindelijk een opdracht uit. Zo zou je al wat kunnen gaan freelancen, dat kan ook makkelijk vanuit Londen. Dan rol je er misschien makkelijker in?
Alle reacties Link kopieren
Je hebt dus ervaring bij CZ, bij een marketing Agency en bij een vermogensbeheerder. Maar welke ervaring? Wat deed je bij die organisaties?
Je kunt wel schrijven, want je deelt je verhaal goed in en maakt goede woordkeuze. Laat je door een mening niet te snel opzij zetten!
TO, je voorbeeld van je sollicitatie zegt niet dat je geen talent hebt.
Wat ik wel lees is dat je het doel van de opdracht niet helder had en wellicht dat je ook nog organisatiegevoelig moet worden.

Elke organisatie heeft zijn eigen taal, doelgroep en wensen / verwachtingen. In de zorg zien die brieven er waarschijnlijk heel anders uit dan in een sales gedreven organisatie. Je hebt hier nog niet zoveel ervaring mee, neem je datzelf niet kwalijk.

Als schrijven je passie is, geef dan niet op, maar zoek een manier om je te ontwikkelen. Schrijven op zich is heel breed, wat vind je het leukste om te doen?

En je kunt altijd overwegen om tijdelijk iets anders hier in Nederland te doen en vanuit die basis op zoek te gaan naar een passende baan.

Succes.
Alle reacties Link kopieren
Je schrijft duidelijk en helder maar ik mis de passie. Je komt nogal zakelijk over. Ik kan het niet goed uitleggen en ik zeg ook niet dat het beter of anders moet, een schrijfstijl is iets persoonlijks en als iedereen daarin hetzelfde was, zouden alle boeken op elkaar lijken. Het is één mening, dus trek je daar vooral niet al te gek veel van aan. Maar het zou natuurlijk kunnen zijn dat jouw opdrachtgever hetzelfde prettig vind als ik.

Ik zou je ook aanraden om gewoon een totaal andere baan te zoeken en dan kun je vandaaruit altijd verder. Momenteel zijn veel bedrijven groeiend en zelfs ik (bijna 46) krijg regelmatig iets aangeboden. En nee, ik heb niet gestudeerd ;-D .
De tand des tijds kan een antieke kast nou juist nét dat karakter geven. Zonde om over te schilderen. Avena.
Alle reacties Link kopieren
Als ik het goed lees heb je in 2007 een opleiding afgerond met tekstschrijven als een van de vakken, heb je een paar sollicitaties gedaan waar je werd afgewezen en heb je een freelance opdracht te pakken. Dan ben je zeker niet mislukt als tekstschrijver, je bent nog niet eens begonnen. Laat je niet door een paar afwijzingen ontmoedigen, gewoon doorgaan.
Wat eten we vanavond?
Alle reacties Link kopieren
forsyth schreef:
16-11-2017 13:54
Oei ja, dat klinkt als een pittige opdracht. Wilde men meer empathie in de brieven? Het klinkt niet alsof je echte fouten hebt gemaakt, maar alsof de tone of voice niet raak was. Maar dat kan gebeuren hoor. Bij zo'n situatie in het echie gaan er ook drie redactieslagen overheen en doe je dit in teamverband, geloof mij maar.

Niet opgeven, gewoon verder solliciteren naar je droombaan.
toevoeging: tone-of-voice is altijd een lastige als je als externe iets schrijft. En dus niet helemaal eerlijk als ze je puur daarop zouden hebben afgerekend.
Je moet het leven niet te serieus nemen. Je overleeft het toch niet!
Hightower schreef:
17-11-2017 10:24
toevoeging: tone-of-voice is altijd een lastige als je als externe iets schrijft. En dus niet helemaal eerlijk als ze je puur daarop zouden hebben afgerekend.
Ja eens. Ik ga af op wat TO hier schrijft. Voor een grondig advies zou je de opdracht en de tekst van TO moeten zien, maar dan nog blijft het waarschijnlijk voor een deel subjectief.
Alle reacties Link kopieren
Ik vind je ook zeer zeker niet mislukt. Je hebt je opleiding netjes afgerond, je hebt daarna werkervaring opgedaan, je hebt er toen zelf voor gekozen om het roer om te gooien en je bent erin geslaagd om een baan in Londen te vinden, zoals je graag wilde, nota bene een baan waar je eigenlijk niet eens voor opgeleid bent, en dat in een vreemd land, in een taal die niet je moedertaal is. Nu wil je stoppen met die baan en terug naar Nederland, maar dat is ook weer je eigen beslissing, het is niet dat je eruit moet omdat ze niet tevreden over je zijn. Het gaat nu niet zo soepel met die sollicitaties, maar je bent er natuurlijk ook een tijd uitgeweest, dat moet je niet vergeten. Ik zou dat beeld van mislukt zijn echt loslaten.
Don't waste your time on jealousy,
Sometimes you're ahead, sometimes you're behind.
Alle reacties Link kopieren
Florine, ik heb je een privébericht gestuurd. Hij staat bij mij nog wel in 'postvak uit', maar ik kreeg ook een melding dat het succesvol was verzonden. Dus hoop dat je het ontvangt.
Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.
Alle reacties Link kopieren
LeesMee schreef:
16-11-2017 16:05
Je hebt dus ervaring bij CZ, bij een marketing Agency en bij een vermogensbeheerder. Maar welke ervaring? Wat deed je bij die organisaties?
Het was bij die andere zorgverzekeraar, met drie letters ;)

Het probleem is inderdaad dat ik weinig ervaring heb met schrijven als onderdeel van een 'redactie'. Bij de marketing agency heb ik wel veel web content geschreven maar mijn contactpersoon bij onze client en ik zaten aardig op dezelfde lijn dus ik heb wat dat betreft meer mijn eigen gang kunnen gaan.
Alle reacties Link kopieren
forsyth schreef:
17-11-2017 10:29
Ja eens. Ik ga af op wat TO hier schrijft. Voor een grondig advies zou je de opdracht en de tekst van TO moeten zien, maar dan nog blijft het waarschijnlijk voor een deel subjectief.
Ja, ik denk ook dat subjectiviteit altijd wel een rol speelt. Misschien was het eerlijker geweest als ik de kans had gekregen om iets te doen met de feedback en de tekst nog verder aan te passen.
Alle reacties Link kopieren
Florine84 schreef:
17-11-2017 15:34
Ja, ik denk ook dat subjectiviteit altijd wel een rol speelt. Misschien was het eerlijker geweest als ik de kans had gekregen om iets te doen met de feedback en de tekst nog verder aan te passen.
Maar niemand heeft gezegd dat sollicitaties altijd eerlijk moeten verlopen, toch? Misschien zat er een sollicitant tussen die toevallig precies de juiste toon wist te treffen in de proefopdracht, misschien solliciteerde er iemand die al jaren ervaring had bij de concurrent, misschien solliciteerde het neefje of nichtje van de directeur... je weet het niet.

Gewoon DOORRRRR!
Wat eten we vanavond?
Florine84 schreef:
17-11-2017 15:34
Ja, ik denk ook dat subjectiviteit altijd wel een rol speelt. Misschien was het eerlijker geweest als ik de kans had gekregen om iets te doen met de feedback en de tekst nog verder aan te passen.
Deze post samen met de topictitel ... kriebels.
Je hebt geen ervaring in wat je wil, dus bent mislukt.
Je werkt in een functie waar je passie niet ligt, je goed functioneert maar niet kunt / wil doorgroeien en je nemt jezelf mislukt als bankier.
Jij doet een sollicitatie, bent het niet geworden, krijgt behoorlijk goede feedback en dan is het niet eerlijk want je krijgt geen tweede kans.

Ik zou beginnen met zelfzekerder worden en meer oefenen in wat je wil. Doelen stellen, stappenplan maken en gaan met die banaan. Maar met de instelling zoals hierboven ga je het nog heel zwaar krijgen.
Alle reacties Link kopieren
Je hebt het over "het roer omgooien" en "switchen" maar is het niet een beetje de handdoek in de ring gooien als het je te moeilijk wordt? De crisis brak uit dus dat zou moeilijk worden dus je ging wat anders doen. Nu doe je weer een poging aan de slag te komen als schrijfster en dat is blijkbaar lastig dus ga je weer wat anders doen. Het is niet makkelijk om in dat vakgebied aan de slag te komen en je hebt eigenlijk nog niet heel veel ervaring wat het nog moeilijker maakt. Maar als je echt terug naar Nederland wil en echt schrijfster wilt worden dan moet je dat gaan doen. Zoek een baan (gewoon een die de huur betaald), een huis en ga als freelancer aan de slag. Zo doe je ervaring op en bouw je een netwerk op in dat vakgebied en zo rol je dan hopelijk ergens binnen of het gaat zo lekker dat je van het schrijven kan leven en je zegt je baan op. Er ontbreekt voor mijn gevoel 'power' in je verhaal, als je echt wil en dit echt je passie is dan is mijn advies om jezelf een schop onder je kont te geven en het te gaan doen en volhouden.
Difficulty is inevitable, drama is a choice.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven