Werk & Studie alle pijlers

Beginnend verpleegkundige ziekenhuis

17-02-2018 18:01 9 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hi allemaal,

Sinds afgelopen jaar ben ik net als velen anderen afgestuurd als verpleegkundige. Binnen de vierjarige hbo opleiding heb ik helaas één stage gelopen binnen het ziekenhuis. Mede daarom wilde ik na mijn afstuderen een baan in het ziekenhuis om de nodige werkervaring op te doen en om erachter te komen of het zh iets voor mij is. Echter loop ik nu na bijna een jaar tegen een aantal dingen aan. Ik werk in een academisch ziekenhuis, op een grote afdeling waarbij het specialisme heel erg veel diversiteit en complexiteit kent. Elke dag zie ik nieuwe ziektebeelden en aandoeningen voorbij komen. Ik merk een groot kennis tekort en helaas is er vaak beperkte tijd binnen je dienst om in te kunnen lezen.
Met mijn collega's kon ik zeker in het begin klinisch redeneren en was er ruimte voor vragen, inmiddels merk ik dat er steeds meer van mij verwacht wordt, wat ik ook logisch vind.
Maar wat bijkomend is. is dat ik mijzelf niet te veel als stagiaire wíl opstellen (wel als gediplomeerde) maar merk dat dit niet soms niet anders kan.

Herkennen jullie dit als beginnend beroepsbeoefenaar? :)
Hebben jullie tips om je kennis actueel te houden en om hiermee om te gaan?

Alvast bedankt!
Alle reacties Link kopieren
Tja, dan zit er niet zo veel anders op dan ook buiten je reguliere werktijd aan je kennis te werken. Zeker op een afdeling met een diverse patientenpopulatie is het niet anders.
Klinisch redeneren zou iedereen moeten blijven doen, niet alleen maar met jou omdat jij beginnend bent. Ruimte voor vragen idem, ik ben nu 16 jaar gediplomeerd, maar weet toch echt niet alles. Dat er steeds meer van je verwacht wordt snap ik ook, na een jaar.

Probeer bij jezelf eens goed na te gaan waar je kennistekort ligt. Ikzelf ben na mijn diplomering toch mijn oude boeken anatomie, fysiologie en pathologie weer gaan doornemen, omdat ik merkte dat ik daar toch echt te weinig kennis van had, met name de praktische kennis. Oke, iemand heeft die en die aandoening, maar wat betekent dat medisch gezien, en wat betekent dat verpleegkundig gezien?
Ik ben ook de wijze van dossiervoering gaan doornemen, en vanuit de basis gaan werken om te snappen hoe een dossier opgebouwd werd. Destijds werd de piramide van Maslow nog gebruikt (ik ben een ouwetje ;-) ) en de NANDA kwam toen net in zwang. Als je snapt waarom een systeem werkt zoals het werkt, is het ook een stuk makkelijker om er méé te werken. Ga dus na waar je basis niet stevig genoeg is, en ga daar, helaas waarschijnlijk toch echt in je eigen tijd, mee aan het werk.

Misschien is het ook een idee om een afdeling te zoeken met minder diversiteit qua ziektebeelden. Daar een paar jaar werken, en dan naar de volgende. Ik ben, toen ik gediplomeerd was, elke twee jaar van afdeling veranderd, eerst de snijdende specialismen (omdat ik die 'makkelijker') vond, en toen interne en neuro. Voor mij werkte dat goed om een zeer allround verpleegkundige te worden.

En verwacht ook weer niet te veel van jezelf. Met een jaar gediplomeerd met slecht één stage in het ziekenhuis tijdens je opleiding, ben je nog piep.
Alle reacties Link kopieren
Realiseer je sowieso dat jouw zelfinzicht in je kennistekort al een groot onderdeel is van je leerproces. Je zou met je leidinggevende of een ervaren verpleegkundige waar je je vertrouwd bij voelt een plannetje kunnen maken hoe je je verder gaat inleren. Een soort POP, over waar je over een bepaalde tijd wilt staan en hoe je je gaat ontwikkelen. Lezen, meekijken, lessen volgen, feedback vragen etc. Als je dat proactief doet kan ik me niet voorstellen dat collega's er echt moeite mee hebben of je teveel als student zien.

Wat je ook nog kunt overwegen is een baan bij de flex. Dit heeft soms een negatieve klank maar meestal krijg je gewoon een vast aantal uren of een min-max contract. Veel ziekenhuizen staan te springen om hbo-v'ers dus zijn bereid te investeren in hun ontwikkeling. Ik ken ziekenhuizen met traineeprogramma's, met interessante carrouseldagen voor de flex etc. Vaak met goede arbeidsvoorwaarden (zelfs vaste contracten of 2-jaar contracten). Fijn is de brede ervaring die je opdoet om je klinische blik te ontwikkelen, ervaren waar je affiniteit ligt. Is misschien het overwegen waard?
Alle reacties Link kopieren
Heel herkenbaar, ik vond de eerste twee jaar ook behoorlijk pittig, en daarna met vlagen ook nog wel hoor, als ik op een nieuwe afdeling begon bijvoorbeeld.

Besef je dat je niet de enige bent, maar dat je dit niet zo hoort om je heen omdat iedereen zich natuurlijk groot houdt. Als je eenmaal een manier vindt om te blijven leren, kun je zorgen dat je de rest van je carriere je kennis blijft bijwerken, er zijn veel ontwikkelingen namelijk dus je bent (hoe cliche) nooit uitgeleerd.

In een academisch ziekenhuis is vaak veel aandacht voor scholing voor verpleegkundigen, dus je kan eens kijken of er cursussen/bijscholing wordt aangeboden, op algemeen of juist specifiek vlak. Bv klinisch redeneren, bepaalde ziektebeelden, herkennen en verplegen van de acuut zieke patient, etc. Soms kan dat klassikaal, soms online.

Daarnaast kun je buiten het ziekenhuis om leren, online via 'nurse academy', je oude studieboeken, of cursusdagen via 'Het verpleegkundig college'.

Veel succes, en zoals iemand anders al zei, geef jezelf ook de tijd.
Ik werk ook in een ziekenhuis en ik merk dit ook aan de nieuwe jonge meiden. Ik herinner me van mezelf ook dat ik enorm onzeker was maar echt: gaandeweg leer je. Ik ben momenteel een extra opleiding aan het volgen en hoewel het niet moeilijk is, is het wel weer even een reminder en eye-opener. Je zit weer even helemaal in het leerproces en komt met andere ziektebeelden in aanraking. Ik doe altijd gewoon, en ik vraag ook gewoon nu, in mijn 'nieuwe' werkveld om hulp. Sommigen vinden dat irritant, maar ja, dat is dan maar zo. Ik hou mijn kennis ook bij door heel veel te lezen, en heel goed te kijken en te luisteren tijdens mijn werk. Ook op de zusterpost heb ik altijd oren op steeltjes, dat helpt echt. Onzeker zijn hoort erbij. Echt, het komt goed. Je hebt het mooiste beroep dat er is.
Veel geluk!
Alle reacties Link kopieren
Welke afdeling is het? Het zou kunnen helpen een boek te lezen erover ! Afhankelijk van je afdeling ken ik er misschien die aan te raden zijn.
Alle reacties Link kopieren
Bedankt voor de reacties allemaal, daar kan ik wel verder mee!
@ chentolove De afdeling is algemene interne geneeskunde
Alle reacties Link kopieren
chentolove schreef:
18-02-2018 08:24
Welke afdeling is het? Het zou kunnen helpen een boek te lezen erover ! Afhankelijk van je afdeling ken ik er misschien die aan te raden zijn.
Algemene interne geneeskunde
Alle reacties Link kopieren
buddahbuddah schreef:
18-02-2018 17:36
Algemene interne geneeskunde
Dat is idd heel breed maar wel de basis van heel veel specialismen.
Het is heel veel
, maar je gaat er wel je voordeel mee doen. Gun je zelf de tijd, duik thuis in de boeken en bespreek het op je afdeling met je leidinggevende of zo.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven