Werk & Studie
alle pijlers
Opleiding voeding en diëtitiek
zondag 29 april 2018 09:31
Ik de k dat er maar heel weinig diëtistes rond kunnen komen van hun werk, ik ken er een paar en die doen het zeker niet fulltime, daar hebben ze te kort cliënten voor.
En voor voedingsadvies kunnen mensen ook terecht op verschillende andere plekken (sportschool, praktijkondersteuner oid).
En voor voedingsadvies kunnen mensen ook terecht op verschillende andere plekken (sportschool, praktijkondersteuner oid).
Ik heb geen wespentaille, ik heb een bijenrompje
zondag 29 april 2018 09:31
Is al dertig jaar weinig werkgelegenheid in. Er komen per jaar teveel mensen op de arbeidsmarkt met dit diploma in verhouding tot het aantal vacatures.
Enige andere mogelijkheid is voor jezelf beginnen. Maar ook dat is niet heel werkzeker. Tegenwoordig zijn er zo veel manieren voor advies.
Of je moet goed zijn in commerciële dingen en iets heel origineels verzinnen, dan kun je misschien Sonja Bakker achterna.
Enige andere mogelijkheid is voor jezelf beginnen. Maar ook dat is niet heel werkzeker. Tegenwoordig zijn er zo veel manieren voor advies.
Of je moet goed zijn in commerciële dingen en iets heel origineels verzinnen, dan kun je misschien Sonja Bakker achterna.
anoniem_65b93a10517d3 wijzigde dit bericht op 29-04-2018 09:35
47.09% gewijzigd
zondag 29 april 2018 10:06
Is een leuke studie voor als je later - naast de zorg voor je kinderen -
een paar uur per week wil werken, terwijl je man de hoofdkostwinner is.
Elke dodo kan zichzelf 'voedingsdeskundige' of 'lifestyle coach' noemen
en folders van de eigen praktijk ophangen in de Bioplaza.
Dus er is volop concurrentie.
een paar uur per week wil werken, terwijl je man de hoofdkostwinner is.
Elke dodo kan zichzelf 'voedingsdeskundige' of 'lifestyle coach' noemen
en folders van de eigen praktijk ophangen in de Bioplaza.
Dus er is volop concurrentie.
zondag 29 april 2018 10:06
zondag 29 april 2018 10:08
Ik denk dat vooral het laatste deel van je post van belang isminnimouse schreef: ↑29-04-2018 10:02Een vriendin heeft dit gedaan en werkt nu in de voedingsmiddelenindustrie als productontwikkelaar. Zij heeft voor het hbo wel mbo Levensmiddelentechnologie gedaan.
zondag 29 april 2018 10:10
Nou, er is wel werk hoor.chantalvannetten schreef: ↑29-04-2018 10:01Bedankt voor jullie reacties!
Ik zou dan graag in het ziekenhuis willen werken. Erg jammer dat er geen werk in is, het is namelijk de enige studie die mij echt aantrekt.
Alleen komen er 50 sollicitanten op die ene vacature voor diëtist bij het ziekenhuis.
De kans dat jij het wordt, is er, maar heel klein.
zondag 29 april 2018 10:14
Stellaluna* schreef: ↑29-04-2018 10:06Is een leuke studie voor als je later - naast de zorg voor je kinderen -
een paar uur per week wil werken, terwijl je man de hoofdkostwinner is.
Elke dodo kan zichzelf 'voedingsdeskundige' of 'lifestyle coach' noemen
en folders van de eigen praktijk ophangen in de Bioplaza.
Dus er is volop concurrentie.
Slecht advies, zorg altijd dat je zelf een inkomen hebt van tenminste bijstandsniveau, liefst iets meer. Wordt, voor het hebben van inkomen niet afhankelijk van een ander.
zondag 29 april 2018 10:28
Ik probeerde een realistisch beeld te schetsen van de toekomstmogelijkheden.
Ook ik ben van mening dat een vrouw zelf voor een (hoofd)inkomen moet kunnen zorgen.
zondag 29 april 2018 13:22
Je moet altijd je hart volgen maar als er echt weinig kans is op werk zou ik goed nadenken.
En voor de andere er is wel verschil tussen dietist en een gewichtsconsulente of een personal trainer dat voedingsadvies geeft.
Veel dietisten kiezen er wel voor om personal trainer te worden en ondernemer te worden.
En voor de andere er is wel verschil tussen dietist en een gewichtsconsulente of een personal trainer dat voedingsadvies geeft.
Veel dietisten kiezen er wel voor om personal trainer te worden en ondernemer te worden.
zondag 29 april 2018 14:23
Ik zie dat er toch wel meer vacatures zijn, de laatste tijd. Vooral zelfstandige praktijken zoeken partners of medewerkers. Ook bedrijven als Sorgente hebben regelmatig vacatures.
Zelf ben ik 25 jaar geleden afgestudeerd en toen was er echt geen werk in de branche. Ik ben daarom noodgedwongen meteen met een eigen praktijk begonnen, maar had liever eerst wat jaren elders ervaring opgedaan. Ik heb er ook altijd ander werk naast gedaan, wat me op zich wel goed beviel. Toen in 2005 de zorgverzekeringswet veranderde en diëtetiek in het basispakket kwam, bracht dat andere dingen met zich mee, zoals contracten afsluiten met zorgverzekeraars en voldoen aan eisen van het kwaliteitsregister et cetera. Ik vond dat ik de praktijk er niet meer een beetje bij kon doen, bovendien werd mijn tweede kind toen geboren. Ik ben toen met de praktijk gestopt.
Maar mijn opleiding is zeker niet voor niets geweest. De afgelopen jaren heb ik naast mijn huidige werkzaamheden (ik ben zelfstandige op een heel ander vlak) als freelancer ook meegewerkt aan een groot voedingsonderzoek, daar was ook een opleiding diëtetiek voor nodig. Ik heb nog de opleiding in oude stijl gedaan, waarbij heel erg veel uren koken op het rooster stond. Ook daar heb ik veel profijt van, zeker voor mijn toekomstplannen.
Ik denk dus dat er wel werk is voor diëtisten, zeker als je ondernemend bent ingesteld. Wat me wel steekt, is dat er onlangs in de kranten artikelen stonden van een arts, die riep dat er met voeding veel meer te doen is en dat er ook veel meer aandacht voor voeding moet komen in de artsenopleidingen. Dat was ook al een punt toen ik 30 jaar geleden aan de opleiding begon. Artsen zijn degenen die moeten verwijzen, maar die zagen de meerwaarde van goede voedingsadviezen (dus wetenschappelijk onderbouwd én praktisch haalbaar) blijkbaar niet, of wilden het niet horen, niemand die het weet. Zelf weten ze er bar weinig van, dus zou het logisch zijn door te verwijzen naar dé professional bij uitstek op dit gebied, de diëtist. Dat is echt wel verbeterd in de afgelopen jaren, maar dat artikel van die arts onlangs is voor diëtisten - die al jaren vechten tegen de bierkaai - dan toch wel een klap in het gezicht, vind ik. De keerzijde is dat diëtisten zich gewoon minder goed geprofileerd hebben dan bijvoorbeeld fysiotherapeuten en te weinig de resultaten van hun adviezen en begeleiding hebben verzameld. Ook dat was 30 jaar geleden al een issue.
Anyway. Als je zelf de schouders eronder wilt zetten, is er ondanks het bovenstaande zeker wel een mooie en zeer interessante carrière mogelijk als diëtist en is het een opleiding waar je veel aan hebt.
Zelf ben ik 25 jaar geleden afgestudeerd en toen was er echt geen werk in de branche. Ik ben daarom noodgedwongen meteen met een eigen praktijk begonnen, maar had liever eerst wat jaren elders ervaring opgedaan. Ik heb er ook altijd ander werk naast gedaan, wat me op zich wel goed beviel. Toen in 2005 de zorgverzekeringswet veranderde en diëtetiek in het basispakket kwam, bracht dat andere dingen met zich mee, zoals contracten afsluiten met zorgverzekeraars en voldoen aan eisen van het kwaliteitsregister et cetera. Ik vond dat ik de praktijk er niet meer een beetje bij kon doen, bovendien werd mijn tweede kind toen geboren. Ik ben toen met de praktijk gestopt.
Maar mijn opleiding is zeker niet voor niets geweest. De afgelopen jaren heb ik naast mijn huidige werkzaamheden (ik ben zelfstandige op een heel ander vlak) als freelancer ook meegewerkt aan een groot voedingsonderzoek, daar was ook een opleiding diëtetiek voor nodig. Ik heb nog de opleiding in oude stijl gedaan, waarbij heel erg veel uren koken op het rooster stond. Ook daar heb ik veel profijt van, zeker voor mijn toekomstplannen.
Ik denk dus dat er wel werk is voor diëtisten, zeker als je ondernemend bent ingesteld. Wat me wel steekt, is dat er onlangs in de kranten artikelen stonden van een arts, die riep dat er met voeding veel meer te doen is en dat er ook veel meer aandacht voor voeding moet komen in de artsenopleidingen. Dat was ook al een punt toen ik 30 jaar geleden aan de opleiding begon. Artsen zijn degenen die moeten verwijzen, maar die zagen de meerwaarde van goede voedingsadviezen (dus wetenschappelijk onderbouwd én praktisch haalbaar) blijkbaar niet, of wilden het niet horen, niemand die het weet. Zelf weten ze er bar weinig van, dus zou het logisch zijn door te verwijzen naar dé professional bij uitstek op dit gebied, de diëtist. Dat is echt wel verbeterd in de afgelopen jaren, maar dat artikel van die arts onlangs is voor diëtisten - die al jaren vechten tegen de bierkaai - dan toch wel een klap in het gezicht, vind ik. De keerzijde is dat diëtisten zich gewoon minder goed geprofileerd hebben dan bijvoorbeeld fysiotherapeuten en te weinig de resultaten van hun adviezen en begeleiding hebben verzameld. Ook dat was 30 jaar geleden al een issue.
Anyway. Als je zelf de schouders eronder wilt zetten, is er ondanks het bovenstaande zeker wel een mooie en zeer interessante carrière mogelijk als diëtist en is het een opleiding waar je veel aan hebt.
Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.
zondag 29 april 2018 14:27
minnimouse schreef: ↑29-04-2018 10:02Een vriendin heeft dit gedaan en werkt nu in de voedingsmiddelenindustrie als productontwikkelaar. Zij heeft voor het hbo wel mbo Levensmiddelentechnologie gedaan.
Komt vooral door de opleiding van levensmiddelentechnoloog want daar is heel veel werk in. En dan is de kant van productontwikkelaar nog het minste werk aangezien je daar ook veel concurrentie van mensen die de horeca opleiding hebben gedaan en uit de keuken willen.