Werk & Studie alle pijlers

Social work of pedagogoische wetenschappen

18-04-2019 11:22 16 berichten
Hallo,
Ik ben 19 jaar en zit in de knoop met mijn studiekeuze. Ik ben dit jaar begonnen met de opleiding Geschiedenis aan de universiteit, maar gestopt omdat het hem niet helemaal was en ik het sociale aspect heel erg miste. Ik had ook weinig punten waardoor ik mijn BSA waarschijnlijk niet zou halen. Dit lag deels aan het niveau en deels omdat ik het niet leuk vond en hierdoor niet zoveel motivatie had. Heb ook met best veel moeite mijn VWO net kunnen halen.
Nu wil ik in september weer beginnen met studeren en twijfel tussen HBO Social work en WO Pedagogische wetenschappen. Ik wil graag een baan later waarin je mensen ondersteunt, ben geïnteresseerd in vakken als psychologie, sociologie.

Bij Social work krijg je veel van dat soort vakken en dat lijkt me erg leuk. Ik ben bij een meeloopdag geweest en was er erg enthousiast over! Alleen hoor ik vaak dat het wordt gezien als (qua theorie) een makkelijke HBO studie. Als dat zo is ben ik bang dat ik uitdaging zou missen aangezien ik van vwo kom en me ook best graag veel verdieping over deze vakken leuk vind. Ook weet ik niet of het idee dat je heel veel in groepen aan projecten moet werken heel fijn vind, aangezien ik graag zelf volledig verantwoordelijk wil zijn voor mijn cijfer. Weet dat je bij de andere studie ook wel groepsopdrachten doet maar hier is het een groter deel. Ook vond ik bij de meeloopdag niet echt aansluiting bij de rest van de klas, veel waren ook erg jong (maar dat moet natuurlijk niet een hoofdreden zijn om een studie niet te kiezen). Aan de andere kant zou ik mijn uitdaging kunnen zoeken door extra vakken/ opdrachten of vrijwilligerswerk te doen.

Pedagogische wetenschappen lijkt me een erg leuke studie omdat je weer vakken als psychologie, ontwikkelingspsychologie en sociologie etc krijgt. Ook vind ik dat stukje zelfstandigheid erg fijn. Was erg enthousiast na de open dag. Alleen ben ik aangezien ik bij geschiedenis weinig punten haalde bang dat dit net te hoog gegrepen is. Zit qua niveau zelf tussen HBO en WO in denk ik. Daarnaast hoor ik dat er best veel statistiek in zit en weet ik dat dit mijn struikelblok is en ik hier heeel veel moeite in zou moeten stoppen en veel bijles zou moeten volgen (ook op de middelbare moten doen voor wiskunde A). Ook weet ik niet zeker of ik mijzelf per se in kinderen wil specialiseren. Het lijkt me erg leuk, maar zou bijvoorbeeld als ik social work zou kiezen,de zorgkant ook erg interessant vinden.

Zijn er mensen die ervaringen hebben met een van de twee opleidingen en me hier iets meer over willen vertellen? Of tips hebben zodat ik een keuze kan maken?
Alvast bedankt!
Alle reacties Link kopieren
Ik heb social work gestudeerd, maar das al wel 10 jaar geleden (auw!). Denk dat je je moet bedenken wat er mee wilt. WO is meer theoretisch/onderzoekend in het werkveld terwijl je als HBO'er echt cliënten aan het begeleiden bent. Waar word je gelukkiger van?
Alle reacties Link kopieren
Ik doe Academische Pabo, dus ook Pedagogische Wetenschappen. Zelf vind ik het niveau van Pedagogische Wetenschappen niet extreem hoog, als ik het vergelijk met wat vrienden van mij aan de TU moeten doen, stelt PW vrij weinig voor. Op mijn universiteit hebben PW-studenten eigenlijk standaard 2 dagen en soms zelfs 3 dagen vrij. Enorm veel tijd dus voor zelfstudie.
Statistiek volg ik nu en vind ik heel makkelijk. Nu heb ik wel wiskunde B en wiskunde D op de middelbare school gedaan en ligt wiskunde mij heel erg, maar ze gaan echt heel langzaam door de stof heen. Bij elk hoorcollege is ook een werkgroep waar je al je vragen kunt stellen en docenten nog eens alles uitleggen. In het hoorcollege staan ze ook gerust tien minuten stil bij hoe je de modus bepaalt. Statistiek moet echt geen reden zijn om deze studie niet te doen.

Als je van Social Work het brede aspect leuk vindt, waarom dan niet kijken naar psychologie? Dat is ook wat breder dan pedagogische wetenschappen.
Pedagogische wetenschappen kom je trouwens ook niet per se met kinderen te werken, wel altijd iets wat te maken heeft met kinderen. Maar ouderbegeleiding is ook een groot onderdeel van pedagogische wetenschappen, misschien wel groter dan het kindgedeelte.
Alle reacties Link kopieren
Je geeft aan dat je VWO lastig vond, en met moeite gehaald hebt. Waarom denk je dat je dan bij het HBO te weinig uitdaging/verdieping zal krijgen?

Je geeft ook aan dat je veel moeite met statistiek en wiskunde hebt. Dan vraag ik me echt af of dat je wel voldoende WO denk en werkvermogen hebt. Zaken uit je hoofd leren, kan je wel.

Ga ook eens praten met een decaan of studieadviseur.
I can't control the wind but I can adjust the sail
explore, dream & discover
Alle reacties Link kopieren
Persoonlijk denk ik dat als je moeite had met wiskunde A statistiek heel lastig voor je gaat worden. Ik zou lekker voor social work kiezen.
Ik heb pedagogische wetenschappen gestudeerd. Vond het een pittige studie maar goed te doen en erg interessant (ik kom van de mavo maar wel hbo gedaan een paar jaar). Belangeijk om goed van te voren te bedenken wat je ermee wil bereiken en welke studierichting je wil. Ik wist dat niet. Ben een paar jaar in het wetenschappelijknonderzoek blijven hangen (vond ik niet leuk) en werk nu in een HBO functie waarin ik clienten begeleid maar mis daarin wel praktijkervaring. Gelukkig heb ik ooit wel de mogelijkheid door te stromen naar een WO functie.
Alle reacties Link kopieren
Bij pedagogiek zit je toch wel redelijk aan de kinderkant vast. Als je vooral de zorgkant leuk vindt, zou ik misschien psychologie of gezondheidswetenschappen nog overwegen, dat biedt wat bredere beroepsperspectieven, denk ik.

Maar social work is ook wel leuk, denk ik. Ik ken mensen die er lesgeven en die vertellen boeiende verhalen. Theoretisch is het, als ik het zo inschat, geen heel stevige opleiding, maar de opleiding lijkt me wel sterk gericht op zelfreflectie, handelingsreflectie en de zorgkant.

Maar goed, ik heb een onredelijke hekel aan pedagogen, dus ik kan geen objectief advies geven ;-D
Alle reacties Link kopieren
Mijn ervaring is dat de inhoud van de opleiding ook nogal eens wil verschillen per hogeschool. Ik heb pedagogiek gedaan in Tilburg en deed mijn minor binnen de opleiding pedagogiek in Utrecht. Dat bleek echt een enorm verschil qua inhoud en benadering. Waar Tilburg alles enorm theoretisch benaderd ("je mag pas iets vinden als een ander het ook al heeft bedacht en er een boek over heeft geschreven") merkte ik in Utrecht juist dat ze veel meer bezig waren met eigen ervaringen. Ik heb sommige stukken van mijn minor zelfs twee keer moeten schrijven omdat er door beide opleidingen zulke verschillende eisen aan werden gesteld...
Z
anoniem_385160 wijzigde dit bericht op 14-06-2019 04:09
0.00% gewijzigd
Ik zou Social Work en Psycholgie overwegen dus helemaal geen Pedagogische Wetenschappen.

Beide opleidingen verschillen per hogeschool/universiteit. Heb je enig beeld van wat je jezelf ziet doen later?
Alle reacties Link kopieren
Bij de HBO opleiding Social Work krijg je ook ontwikkelingspyschologie, sociologie en 'normaal' psychologie, en nog wel veel meer interessante theoretische vakken ;). Staar je dus niet blind op deze vakken.

Bij Social Work zijn inderdaad veel groepsopdrachten, maar 9 van de 10 keer hangt er aan zo'n groepsopdracht ook een individuele opdracht aan vast zodat je ook nog zelf verantwoordelijk bent voor je cijfer en je niet op alles kan meeliften wat een ander doet.

Mijn ervaring is dat als je de praktijk mega interessant vindt, je beter voor Social Work kan gaan. WO lijkt me ook een super interessante studie maar is, zolang je geen psycholoog of psychiater bent, voornamelijk 'achter de schermen' in de vorm van onderzoeken doen. Wil tevens niet zeggen dat je met een WO studie niet in een HBO functie kan komen alleen mis je dan net wel dat stukje praktijkervaring denk ik aangezien je bij Social Work 4 jaar lang stage loopt en bij de meeste WO studies nog niet eens 1 jaar.
BobbieLauren schreef:
18-04-2019 19:46
Mijn ervaring is dat als je de praktijk mega interessant vindt, je beter voor Social Work kan gaan. WO lijkt me ook een super interessante studie maar is, zolang je geen psycholoog of psychiater bent, voornamelijk 'achter de schermen' in de vorm van onderzoeken doen. Wil tevens niet zeggen dat je met een WO studie niet in een HBO functie kan komen alleen mis je dan net wel dat stukje praktijkervaring denk ik aangezien je bij Social Work 4 jaar lang stage loopt en bij de meeste WO studies nog niet eens 1 jaar.
Bij psychologie en pw kom je niet ‘achter de schermen’ te werken tenzij je bewust voor onderzoek kiest. Dit zijn juist studies waar je daarna vaak echt aan de slag gaat met mensen. Stage is 6-10 maanden en pas in de master (mits je een master kiest die ook op de praktijk gericht is, dus behandelend). De studie zelf is inderdaad veel theoretischer dan HBO social work. Je leert op de studie inderdaad voor een groot deel onderzoek doen en onderzoek begrijpen.

In het uitvoerende werk zijn orthopedagogen en psychologen bijna altijd op kantoor aan het praten met cliënten. Als HBO-er vaak juist niet, soms wel, maar vaak ook juist op pad naar cliënten toe. Of je denkt ‘out of the box’ hoe je cliënten kan bereiken en op welke manier je contact met hen kan maken. Je begeleidt en/of coacht veel meer op een dagelijks niveau aansluitend op hun leven, problemen en behoeftes.
Alle reacties Link kopieren
tu1nhek schreef:
19-04-2019 07:40
Bij psychologie en pw kom je niet ‘achter de schermen’ te werken tenzij je bewust voor onderzoek kiest. Dit zijn juist studies waar je daarna vaak echt aan de slag gaat met mensen. Stage is 6-10 maanden en pas in de master (mits je een master kiest die ook op de praktijk gericht is, dus behandelend). De studie zelf is inderdaad veel theoretischer dan HBO social work. Je leert op de studie inderdaad voor een groot deel onderzoek doen en onderzoek begrijpen.

In het uitvoerende werk zijn orthopedagogen en psychologen bijna altijd op kantoor aan het praten met cliënten. Als HBO-er vaak juist niet, soms wel, maar vaak ook juist op pad naar cliënten toe. Of je denkt ‘out of the box’ hoe je cliënten kan bereiken en op welke manier je contact met hen kan maken. Je begeleidt en/of coacht veel meer op een dagelijks niveau aansluitend op hun leven, problemen en behoeftes.
Ik meldde ook dat een psycholoog niet op de achtergrond aanwezig is ;)
Orthopedagoog was ik inderdaad even vergeten, die zijn ook veelal echt op de werkvloer bezig.
Alle reacties Link kopieren
Lastige overweging en je bent zeker niet de enige die met deze keuze worstelt.

Mijn ervaring is dat bij de uitstroom van pedagogische wetenschappen slechts een enkeling de onderzoekskant uit wil en de rest richting de praktijk. Dan kom je in een lastig werkveld: échte W.O. functies zijn beperkt en vragen vaak meer werkervaring. Dus kom je uit op een soort HBO(+) functie, daar moet je zin in hebben om meer de praktijkkant uit te gaan en nog niet altijd de verdieping kunt zoeken die je wel op je opleiding hebt geleerd. Overweeg je deze opleiding kijk dan ook goed naar de mogelijke Masters. Die verschillen erg per uni maar kunnen je wel helpen bij een beeld vormen van wat je na de opleiding kunt/wilt gaan doen.
Ik las een reactie dat je statistiek geen struikelblok moet laten zijn om te starten, daar denk ik anders over. Wat heb ik veel meiden zien ploeteren, bijlessen, oneindig herkansen om dit te halen. Met name de meiden die op de middelbare hier ook al geen ster in waren. Zelf kon ik redelijk mee met wat destijds Wiskunde A1,2 was (6,5 op eindlijst) en heb m'n statistiek vakken (met goeie inzet) meestal zonder herkansing gehaald.
Verder herken ik het beeld van veel zelfstudie, maar deels verplichte colleges/werkgroepen. Ook komt een 'echt' kind pas relatief laat in je opleiding voor je neus. Maar wat ik hoor van mensen die op een andere universiteit de opleiding deden zit hier ook nog groot verschil in. Kijk hier goed naar als je dit belangrijk vindt in je motivatie.

Mijn keuze destijds om uni ipv HBO te doen was met name het stukje verdieping in theorie. Al denk ik dat je persoonlijke ontwikkeling op het HBO veel beter wordt gestimuleerd, dat stukje heb ik achteraf wel gemist.
Alle reacties Link kopieren
Ik doe social work met als uitstroom profiel GGZ-agoog. Ik kom van de havo en vind de theorie leuk en niet heel lastig. Veel zaken heb je op havo/vwo al gehad bij maatschappijleer/maatschappijwetenschappen. De praktijk vind ik wel echt veel moeilijker. De eerste twee jaar zijn best theoretisch. Je werkt dan met denkbeeldige casussen i.p.v. met echte cliënten, dit is wel iets waar je doorheen moet. Ik vond het zelf altijd heel onzinnig, maar uiteindelijk was het wel leerzaam voor de praktijk.
Wie wat wil die moet wat.
Ik zou ook de overweging maken tussen social work en psychologie/gezondheidswetenschappen (indien Maastricht) als je niet wilt focussen op kinderen en het breed wilt houden in eerste instantie.

Wat betreft statistiek heb ik wiskunde A met 2 vingers in de neus gehaald op het VWO en van statistiek snapte ik helemaal niks. Had er op de studie die niets bakten van wiskunde A, maar statistiek een eitje vonden. Ik denk dat je dat dus niet vooraf kunt voorspellen aan de hand van je wiskundeniveau op het VWO.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven