Werk & Studie
alle pijlers
Tips voor horeca-baan
vrijdag 28 juni 2019 00:22
Hoi allemaal,
Ik ben op zoek naar advies van ervaren mensen uit de horeca. Ik werk nu ongeveer een halfjaar in de horeca en ik vind het leuk werk. Ik had helemaal geen ervaring, maar ik heb een gezellig restaurant gevonden en geniet van de praatjes met gasten en het ouwehoeren met collega’s.
Er is alleen één ding dat niet goed gaat, en dat is overzicht houden. Ik ben van mezelf best wel chaotisch en onhandig, en dit is ook te zien op mijn werk. Dit resulteert vaak in kleine foutjes. Het zijn meestal niet hele ernstige dingen, maar mijn leidinggevende heeft er wel wat van gezegd. Ik wil er graag wat aan doen, maar ik vind het moeilijk om concreet iets te veranderen. Word dit beter naarmate ik meer ervaring krijg? Of hebben jullie tips voor mij om meer overzicht te creëren?
Ik hoor het graag van jullie
Ik ben op zoek naar advies van ervaren mensen uit de horeca. Ik werk nu ongeveer een halfjaar in de horeca en ik vind het leuk werk. Ik had helemaal geen ervaring, maar ik heb een gezellig restaurant gevonden en geniet van de praatjes met gasten en het ouwehoeren met collega’s.
Er is alleen één ding dat niet goed gaat, en dat is overzicht houden. Ik ben van mezelf best wel chaotisch en onhandig, en dit is ook te zien op mijn werk. Dit resulteert vaak in kleine foutjes. Het zijn meestal niet hele ernstige dingen, maar mijn leidinggevende heeft er wel wat van gezegd. Ik wil er graag wat aan doen, maar ik vind het moeilijk om concreet iets te veranderen. Word dit beter naarmate ik meer ervaring krijg? Of hebben jullie tips voor mij om meer overzicht te creëren?
Ik hoor het graag van jullie
vrijdag 28 juni 2019 00:42
vrijdag 28 juni 2019 00:47
We werken meestal met 3 a 4 man. We hebben het restaurant inderdaad verdeeld in 2 wijken, dus 2 mensen staan wijk met dezelfde taken, 1 iemand achter de bar en als het druk is nog iemand die meehelpt waar nodig. Iedere wijk heeft ongeveer 10 tafels.
vrijdag 28 juni 2019 00:52
Hahah nee, meestal zijn het foutjes als dingen verkeerd aanslaan of verkeerd uitvragen bij de keuken, een tafel in mijn wijk die iets te lang op hun eten moet wachten. Kleine dingen die veroorzaakt worden doordat ik niet scherp ben.
vrijdag 28 juni 2019 01:00
Schrijf het op. Klein kladblokje bij je steken en de bestelling en specifieke vragen/verzoeken opschrijven.
Misschien voelt het de eerste keer alsof je een halve scriptie staat te pennen terwijl de tafel zit te wachten maar echt ze vinden dit niet erg. En je gaat er sneller in worden want je gaat afkortingen verzinnen.
En weet je iets niet meer zeker (shit wilde hij nou rare of juist doorbakken?) ga dan terug om het te vragen. Voelt misschien ook stom maar vinden mensen ook echt niet erg.
Misschien voelt het de eerste keer alsof je een halve scriptie staat te pennen terwijl de tafel zit te wachten maar echt ze vinden dit niet erg. En je gaat er sneller in worden want je gaat afkortingen verzinnen.
En weet je iets niet meer zeker (shit wilde hij nou rare of juist doorbakken?) ga dan terug om het te vragen. Voelt misschien ook stom maar vinden mensen ook echt niet erg.
vrijdag 28 juni 2019 01:02
Hoi!
Wat leuk dat werken in de horeca je bevalt . Overzicht houden in de wijken kan wel eens heel lastig zijn inderdaad, het is een kwestie van je eigen routine vinden. Afhankelijk van het restaurant zijn er verschillende dingen waar je rekening mee moet houden. Het helpt als je dingen op een standaard manier gaat doen!
Kun je wat voorbeelden geven waarop het mis gaat? Vind je het lastig om als er al wat tafels zitten snel naar nieuwe tafels toe te gaan? Vergeet je lege glazen weg te halen of bestek in te dekken? Vraag je niet vaak genoeg of mensen iets willen drinken, of breng je drinken niet snel genoeg?
In het algemeen kan het wel eens helpen om even rustig rond te kijken in je wijk. Als mensen iets willen geven ze het vaak aan, en een knikje of even zeggen "ik kom zo bij u" is vaak al genoeg, dan kun je eerst even kijken hoe en wat. Ik sta best vaak "rond" te kijken (kost misschien 20-30 seconden), of ga in mijn hoofd dan even de tafels af. Dan kun je net een wat efficiëntere route door je wijk heen maken.
Wat leuk dat werken in de horeca je bevalt . Overzicht houden in de wijken kan wel eens heel lastig zijn inderdaad, het is een kwestie van je eigen routine vinden. Afhankelijk van het restaurant zijn er verschillende dingen waar je rekening mee moet houden. Het helpt als je dingen op een standaard manier gaat doen!
Kun je wat voorbeelden geven waarop het mis gaat? Vind je het lastig om als er al wat tafels zitten snel naar nieuwe tafels toe te gaan? Vergeet je lege glazen weg te halen of bestek in te dekken? Vraag je niet vaak genoeg of mensen iets willen drinken, of breng je drinken niet snel genoeg?
In het algemeen kan het wel eens helpen om even rustig rond te kijken in je wijk. Als mensen iets willen geven ze het vaak aan, en een knikje of even zeggen "ik kom zo bij u" is vaak al genoeg, dan kun je eerst even kijken hoe en wat. Ik sta best vaak "rond" te kijken (kost misschien 20-30 seconden), of ga in mijn hoofd dan even de tafels af. Dan kun je net een wat efficiëntere route door je wijk heen maken.
vrijdag 28 juni 2019 01:02
Kun je herleiden waar dat door komt? Gebrek aan concentratie? Chaos in je hoofd? Probeer dan orde aan te brengen.
Wat ik altijd doe is dit:
Ik loop door mijn wijk en check steeds tafel voor tafel of alles klopt. Heeft iedereen nog een drankje? Lijkt iedereen tevreden? Moeten er dingen worden aangevuld? Of zijn ze misschien al uitgegeten?
Dus ik wacht niet tot ik ergens word 'geroepen' maar check zelf steeds tafel voor tafel of er iets moet gebeuren.
Op die manier ben je de gasten 'voor'. (Dus ik vraag al of ze een nieuw drankje willen, voordat ze dat zelf bedacht hebben).
Als je er op die manier bovenop zit, heb je controle. Dan bepaal jij (min of meer, er zijn altijd uitzonderingen natuurlijk), wanneer een tafel 'aan de beurt is' en heb je dus meer controle en overzicht.
Naarmate je hier meer ervaren in bent, zul je snel doorhebben welke tafels extra aandacht nodig hebben. Omdat het bijvoorbeels vlotte drinkers zijn of mensen die veel vragen stellen. Dat zijn dus de tafels die je wat vaker moet checken.
Wat ik altijd doe is dit:
Ik loop door mijn wijk en check steeds tafel voor tafel of alles klopt. Heeft iedereen nog een drankje? Lijkt iedereen tevreden? Moeten er dingen worden aangevuld? Of zijn ze misschien al uitgegeten?
Dus ik wacht niet tot ik ergens word 'geroepen' maar check zelf steeds tafel voor tafel of er iets moet gebeuren.
Op die manier ben je de gasten 'voor'. (Dus ik vraag al of ze een nieuw drankje willen, voordat ze dat zelf bedacht hebben).
Als je er op die manier bovenop zit, heb je controle. Dan bepaal jij (min of meer, er zijn altijd uitzonderingen natuurlijk), wanneer een tafel 'aan de beurt is' en heb je dus meer controle en overzicht.
Naarmate je hier meer ervaren in bent, zul je snel doorhebben welke tafels extra aandacht nodig hebben. Omdat het bijvoorbeels vlotte drinkers zijn of mensen die veel vragen stellen. Dat zijn dus de tafels die je wat vaker moet checken.
The time is now
vrijdag 28 juni 2019 01:06
Oh, je had ondertussen al voorbeelden gegeven.Mangosmoothie schreef: ↑28-06-2019 00:52Hahah nee, meestal zijn het foutjes als dingen verkeerd aanslaan of verkeerd uitvragen bij de keuken, een tafel in mijn wijk die iets te lang op hun eten moet wachten. Kleine dingen die veroorzaakt worden doordat ik niet scherp ben.
Werken jullie met handhelds, of met een gewone kassa?
Vraag je je hoofdgerechten te laat uit, of weet je gewoon nog niet goed in te spelen op welk eten lang duurt en welk eten kort? Vooral dit is heel lastig hoor, dat kan best even duren voordat je daar handig in bent , maar ook daarin zijn wel handige tips.
vrijdag 28 juni 2019 09:53
Dit wilde ik ook zeggen. En misschien hebben je collega's nog wel tips: vooral omdat zij in hetzelfde restaurant werken kunnen ze wat specifieker met dingen zijn.