Zwanger
alle pijlers
Zwanger en "verboden" eten....
zaterdag 11 mei 2019 12:17
Hallo!
Ik heb een prangende vraag over "verboden" eten tijdens een zwangerschap.... Ik heb natuurlijk veel al gelezen op internet, maar ik weet ook dat er soms wel heel erg voorzichtig wordt gedaan.
Ik heb een groot zwak voor ongeveer alles op de "verboden" lijst En wat ik bijna nog het moeilijkste vind; mijn vrienden en familie ook, en die weten dat van mij ook. Wat ze echter (nog) niet weten, is dat ik dat de komende 7 1/2 maand dus beter niet kan eten (en nee, ik ga ze dat natuurlijk niet 7 1/2 maand niet vertellen, maar nu in ieder geval nog even niet )
Maar ik heb, oa morgen, borrels/etentjes, en ook met m'n ouders, en het is onze keus om ook onze beide ouders nog even in het ongewisse te laten. (er komt ook nog een Japanse kookworkshop met collega's aan....)
Nu ga ik mijzelf en onze rijstkorrel natuurlijk niet onnodig blootstellen aan die vreselijke bacteriën die in sommig voedsel kan voorkomen, laat dat duidelijk zijn
Maar ik weet ook dat er over sommige voedingsmiddelen verschillende verhalen zijn. Tonijn uit blik "mag" bijvoorbeeld niet vanwege een hoge dosis kwik. Maar ik mag toch aannemen dat er een verschil zit tussen het hele blikje leeg eten, en één of twee toastjes?
En weet iemand hoe dat zit met Hollandse garnalen? Voor zover ik weet zijn die uit de supermarkt gekookt; dat zou dan toch veilig zijn, want niet rauw?
Misschien hele domme vragen hoor, maar ik wil het graag goed doen, maar ook niet, ten onrechte, onnodig (lekkere!) dingen laten die genuanceerder zijn dan je soms leest
Als iemand anders nog iets weet, hoor ik dat ook graag!
Ik heb een prangende vraag over "verboden" eten tijdens een zwangerschap.... Ik heb natuurlijk veel al gelezen op internet, maar ik weet ook dat er soms wel heel erg voorzichtig wordt gedaan.
Ik heb een groot zwak voor ongeveer alles op de "verboden" lijst En wat ik bijna nog het moeilijkste vind; mijn vrienden en familie ook, en die weten dat van mij ook. Wat ze echter (nog) niet weten, is dat ik dat de komende 7 1/2 maand dus beter niet kan eten (en nee, ik ga ze dat natuurlijk niet 7 1/2 maand niet vertellen, maar nu in ieder geval nog even niet )
Maar ik heb, oa morgen, borrels/etentjes, en ook met m'n ouders, en het is onze keus om ook onze beide ouders nog even in het ongewisse te laten. (er komt ook nog een Japanse kookworkshop met collega's aan....)
Nu ga ik mijzelf en onze rijstkorrel natuurlijk niet onnodig blootstellen aan die vreselijke bacteriën die in sommig voedsel kan voorkomen, laat dat duidelijk zijn
Maar ik weet ook dat er over sommige voedingsmiddelen verschillende verhalen zijn. Tonijn uit blik "mag" bijvoorbeeld niet vanwege een hoge dosis kwik. Maar ik mag toch aannemen dat er een verschil zit tussen het hele blikje leeg eten, en één of twee toastjes?
En weet iemand hoe dat zit met Hollandse garnalen? Voor zover ik weet zijn die uit de supermarkt gekookt; dat zou dan toch veilig zijn, want niet rauw?
Misschien hele domme vragen hoor, maar ik wil het graag goed doen, maar ook niet, ten onrechte, onnodig (lekkere!) dingen laten die genuanceerder zijn dan je soms leest
Als iemand anders nog iets weet, hoor ik dat ook graag!
zaterdag 11 mei 2019 12:24
Gefeliciteerd!
Tijdens mijn vorige zwangerschap mocht tonijn in blik nog gewoon en dat is pas twee jaar geleden. Kleine hoeveelheden zullen wel meevallen lijkt me. Ik doe t zelf niet trouwens.
Garnalen mogen mits goed doorbakken.
Misschien heb je wat aan de zwangerhap app, erg handig.
Tijdens mijn vorige zwangerschap mocht tonijn in blik nog gewoon en dat is pas twee jaar geleden. Kleine hoeveelheden zullen wel meevallen lijkt me. Ik doe t zelf niet trouwens.
Garnalen mogen mits goed doorbakken.
Misschien heb je wat aan de zwangerhap app, erg handig.
anoniem_6499814617cfa wijzigde dit bericht op 11-05-2019 12:24
2.84% gewijzigd
zaterdag 11 mei 2019 12:25
Hoe moeilijk is het nu echt om die dingen de komende maanden gewoon te laten liggen en iets anders te nemen? Gewoon aan je rijstkorrel kindje denken en iets anders nemen.
En als iemand iets zegt gewoon zeggen dat je nu dit wil proberen en daar niet zo'n trek in hebt of je niet goed voelt.
En een kookworkshop is niet verplicht, toch?
En als iemand iets zegt gewoon zeggen dat je nu dit wil proberen en daar niet zo'n trek in hebt of je niet goed voelt.
En een kookworkshop is niet verplicht, toch?
zaterdag 11 mei 2019 12:31
Ik zou er niet zo heel hysterisch mee om gaan, op een verjaardag of feestje kun je of zelf smeren of er komen voorgesmeerde hapjes voorbij, dat ene toastje tonijnsalade gaat heus het verschil niet maken volgens mij. Sushi lijkt me wel een probleem, maar dat eer ik niet zo vaak en dat ik zwanger was nog niet eens, is ook alweer 30 jaar terug....
die ik wilde bestaat al...
zaterdag 11 mei 2019 12:33
Bedankt! Ja, vooral met die tonijn; het mag niet omdat er teveel kwik in zit. Maar geldt dat dus ook bij één of twee toastjes, of bij een heel blikje? (wat je bijvoorbeeld in een salade zou doen)Naniene schreef: ↑11-05-2019 12:24Gefeliciteerd!
Tijdens mijn vorige zwangerschap mocht tonijn in blik nog gewoon en dat is pas twee jaar geleden. Kleine hoeveelheden zullen wel meevallen lijkt me. Ik doe t zelf niet trouwens.
Garnalen mogen mits goed doorbakken.
Misschien heb je wat aan de zwangerhap app, erg handig.
Ik ga naar die app kijken, bedankt!
zaterdag 11 mei 2019 12:34
Vorige zwangerschap kreeg ik nog een lijst mee. Deze zwangerschap niet gehad. Verloskundige verwees nu ook naar het voedingscentrum en de app van zwangerhap.
zaterdag 11 mei 2019 12:34
zaterdag 11 mei 2019 12:34
zaterdag 11 mei 2019 12:36
Maar daar ben ik (dus) nog niet geweest. Het is ook nog super pril. Eerst de echo in het zh afwachten, of alles goed is. Daarna ga ik pas naar een verloskundige. Maar omdat ik dus morgen aan de borrelhapjes ga, en dat eerder nog niet wist, vroeg ik me gewoon alvast wat dingen af.
zaterdag 11 mei 2019 12:36
Irish_Wasser_Woman schreef: ↑11-05-2019 12:34Nog niet geweest En omdat ik morgen al "geconfronteerd" wordt met het laten staan van veel eten, vroeg ik het me hier af
Hier kan je alles invoeren:
https://www.voedingscentrum.nl/nl/mijn- ... wcQAvD_BwE
Tonijn mag nu niet meer. Paar jaar terug was het nog niet meer dan twee keer per week.
Zalm wel, maak je een toastje zalm
zaterdag 11 mei 2019 12:37
https://mobiel.voedingscentrum.nl/nl/mi ... chap-.aspx
Hier kun je het per product opzoeken.
Dit wordt over tonijn gezegd:
Tonijn is een roofvis. Hierin kunnen schadelijke stoffen zitten zoals kwik en dioxine, wat gevaarlijk kan zijn voor je ongeboren baby. Neem daarom geen tonijn, ook niet uit blik of gerookt.
Lijkt mij dus een geval van gewoon niet eten.
Hier kun je het per product opzoeken.
Dit wordt over tonijn gezegd:
Tonijn is een roofvis. Hierin kunnen schadelijke stoffen zitten zoals kwik en dioxine, wat gevaarlijk kan zijn voor je ongeboren baby. Neem daarom geen tonijn, ook niet uit blik of gerookt.
Lijkt mij dus een geval van gewoon niet eten.
zaterdag 11 mei 2019 12:37
Dat doe ik dus ook. Alleen staan daar (volgens mij) niet mijn specifieke vragen, mbt tonijn en de Hollandse garnalen bijvoorbeeld.
zaterdag 11 mei 2019 12:39
Irish_Wasser_Woman schreef: ↑11-05-2019 12:37Dat doe ik dus ook. Alleen staan daar (volgens mij) niet mijn specifieke vragen, mbt tonijn en de Hollandse garnalen bijvoorbeeld.
Verhit schaal- en schelpdieren heel goed voor je ze eet. Dat doodt schadelijke bacteriën. Bijvoorbeeld garnalen zijn gaar na 2 tot 3 minuten op hoog vuur verhitten. Ze zijn dan wit/roze en niet meer doorzichtig/grijs.
zaterdag 11 mei 2019 12:39
Irish, "mijn" fertiliteitsafdeling adviseert de app "zwanger hap", daar staat qua voeding alles op.
Verder: ik doe gewoon mee, maar laat de toastjes waar ik over twijfel links liggen. Zo had ik een borrel op mijn werk, nam de gehaktbal met komkommer, zei tegen een collega "wat een lekkere gehaktballetjes!" (normaal ga ik aaaaaaltijd voor de gerookte zalm wraps), dus ze zagen me eten, maar niemand heeft doorgehad dat ik de zalm etc links liet liggen. Als je met de auto gaat ben jij de bob, en hoe relaxter je er zelf in bent, hoe minder mensen het doorhebben (terwijl, zoals je weet, bij mij ook iedereen met haviksogen op me let vanwege traject)
Verder: ik doe gewoon mee, maar laat de toastjes waar ik over twijfel links liggen. Zo had ik een borrel op mijn werk, nam de gehaktbal met komkommer, zei tegen een collega "wat een lekkere gehaktballetjes!" (normaal ga ik aaaaaaltijd voor de gerookte zalm wraps), dus ze zagen me eten, maar niemand heeft doorgehad dat ik de zalm etc links liet liggen. Als je met de auto gaat ben jij de bob, en hoe relaxter je er zelf in bent, hoe minder mensen het doorhebben (terwijl, zoals je weet, bij mij ook iedereen met haviksogen op me let vanwege traject)
zaterdag 11 mei 2019 12:39
Ik hou gewoon die zwangerhap app aan en ja daar baal ik afentoe ook van maar zo lang is 9 maanden nou ook weer niet.
Er zijn nog altijd meer dingen die je wel mag eten dan die je moet laten staan.
en sommige dingen zijn best makkelijk op te lossen, zoals dat er vegetarische filet americain bestaat en veganistische sashimi (in een poke bowl) en zo ook tonyn van de vegetarische slager bijvoorbeeld.
Er zijn nog altijd meer dingen die je wel mag eten dan die je moet laten staan.
en sommige dingen zijn best makkelijk op te lossen, zoals dat er vegetarische filet americain bestaat en veganistische sashimi (in een poke bowl) en zo ook tonyn van de vegetarische slager bijvoorbeeld.
zaterdag 11 mei 2019 12:40
Alleen verhitte zalm mag; een toastje is gerookte zalm, en mag dus helaas nietStar² schreef: ↑11-05-2019 12:36Hier kan je alles invoeren:
https://www.voedingscentrum.nl/nl/mijn- ... wcQAvD_BwE
Tonijn mag nu niet meer. Paar jaar terug was het nog niet meer dan twee keer per week.
Zalm wel, maak je een toastje zalm
Tonijn dus ook maar voorlopig even laten; vraag ik dat dan wel tegen de tijd dat ik een verlos zie
En tuurlijk kan ik de "ik heb last van m'n maag" kaart spelen (ik heb iig al behoorlijk last van overactieve darmen, dus ik lieg niet eens echt) maar ik zocht dus opties
Bedankt voor de reacties so far!
zaterdag 11 mei 2019 12:41