Geld & Recht alle pijlers

Flitsscheiding

19-01-2009 17:22 8 berichten
Alle reacties Link kopieren
Iemand ervaring/informatie over flitsscheidingen?



M'n ex stelde dit voor maar begreep dat je dan volgens buitenlands recht getrouwd blijft (wil nog eens naar America dus dan is mn Amerikaanse wedding geen optie mee?)
Alle reacties Link kopieren
Ik begrijp uit je andere topic dat je ex nogal moeilijk doet over de verdeling van spullen, dus ik zou sowieso niet voor een flitsscheiding gaan. Dat is alleen handig als alles duidelijk is en/of je het volledig met elkaar eens bent over de regeling. Naar een advocaat dus....
oh that purrrrrrrrrfect feeling
De flitsscheiding heeft belangrijke nadelen. Vaak zal het hierdoor verstandiger zijn deze wijze van scheiden niet te volgen. Aangezien de rechter geen uitspraak zijn de gemaakte afspraken niet vastgelegd in een executoriale titel. Dit betekent dat de afspraken in het convenant niet afdwingbaar zijn door inschakeling van de deurwaarder. Er zal dus sprake moeten zijn van een groot vertrouwen tussen partijen. Bij alimentatieafspraken is deze route niet aan te bevelen. De kans dat afspraken niet worden nagekomen is hier het grootst.



Bij buitenlandse huwelijken is een flitsscheiding vrijwel uitgesloten. De buitenlandse autoriteiten zullen het omzetten van het huwelijk in een geregistreerd partnerschap en de beeindiging hiervan door de ambtenaar vaak niet erkennen waardoor u niet kunt hertrouwen en bovendien problemen kunt krijgen bij erfrechtelijke kwesties etc.



Bron: www.echtscheiden-online.nl
Alle reacties Link kopieren
klopt flitsscheidingen (je huwelijk laten omzetten in een ger patnerschap wat je daarna laat ontbinden bij de burgerlijke stand) is niet geldig een andere landen. Als je dus ooit terug wil naar Amerika en daar een nieuwe liefde tegenkomt heb je een probleem.
Alle reacties Link kopieren
flitsscheiding? Absoluut niet doen! Je bespaart misschien wat geld (wat je later dubbel en dwars alsnog kwijt bent aan advocaten), maar je haalt een hoop ellende op je hals. Een flitsscheiding is vooral aan te raden als

- er geen kinderen in het spel zijn

- én er sprake is van een binnenlands huwelijk

- én beide partijen het met elkaar eens zijn over verdeling en alimentatie

- én beide partijen cum laude afgestudeerd zijn als advocaat, zodat ze een goed en duidelijk en compleet convenant kunnen opstellen.



Kortom: ik zou het niet (nog eens) doen!
Alle reacties Link kopieren
Als je het samen eens bent kun je net zo goed een gemeenschappelijk echtscheidingsverzoek indienen bij de rb. Kost niet zoveel tijd en als je het eens bent komt er in beginsel ook geen inhoudelijke behandeling dus kan vrij snel worden afgedaan.
Alle reacties Link kopieren
en als je trouwens flitsscheiding serieus toch aan het overwegen bent zou ik wel een beetje haast maken (terwijl haast maken met scheiding natuurlijk niet verstandig is omdat je misschien dingen niet goed gaat regelen) want de Wet bevordering voortgezet ouderschap en zorgvuldige scheiding is al door de tweede kamer en ligt nu bij de eerste kamer. Als deze akkoord zijn en het gepublicieerd is het staatsblad dan is flitsscheiding niet meer mogelijk.



Overigens is het zo dat als je het hebt laten omzetten naar een geregristreed partnerschap je voor de ontbinding nog altijd een advocaat of notaris nodig hebt om deze dan te laten ontbinden.
Alle reacties Link kopieren
Trouwens kun je niet alleen je buitenlandse wedding wellicht wel vergeten (en het conseratieve Amerika lijkt me het land bij uitstek om deze Nederlandse uitvinding niet te erkennen, het is ook niet handig als je daar een huis wil kopen en dood gaan is ook nog eens een probleem )



De flitsscheiding en de nadelen in het buitenland



Het principe van een flitsscheiding klinkt velen als muziek in de oren vanwege de kostenbesparing en tijdsbesparing. Er kleven echter een aantal belangrijke nadelen aan de flitsscheiding dat goed overwogen moet worden alvorens men de keuze maakt via de flitsscheiding uit elkaar te gaan.





De flitsscheiding

M en V zijn vier jaar getrouwd en hebben samen een kind van zeven. M en V willen gaan scheiden. Ze willen dit zo snel mogelijk regelen. Ze hebben in hun omgeving wel eens gehoord van een 'flitsscheiding'. Maar wat houdt dat nu precies in?

Sinds 1 april 2001 is het door de Wet openstelling huwelijk mogelijk om bij de ambtenaar van de burgerlijke stand een huwelijk te laten omzetten in een geregistreerd partnerschap (andersom is overigens ook mogelijk). Deze mogelijkheid is terug te vinden in artikel 1:77a van het Burgerlijk Wetboek. Wanneer men het huwelijk heeft omgezet in een geregistreerd partnerschap is het op grond van artikel 1:80c van het Burgerlijk Wetboek mogelijk om dit geregistreerd partnerschap te beëindigen met wederzijds goedvinden. Dit geschiedt dan door de inschrijving door de ambtenaar van de burgerlijke stand van een door beide partners ondertekende verklaring. Ook moet deze verklaring ondertekend zijn door een of meer advocaten of notarissen en gedateerd zijn. Uit deze verklaring moet dan blijken dat de partners een overeenkomst omtrent de beëindiging van het geregistreerd partnerschap hebben gesloten en ook het tijdstip waarop zij deze overeenkomst hebben gesloten. Dit noemt men een 'flitsscheiding'. Het heeft deze naam omdat het veel sneller gaat dan de normale echtscheidingsprocedure die via de rechter loopt.

Flitsscheiding in het buitenland

Een van de belangrijkste bezwaren is het feit dat de flitsscheiding niet overal in het buitenland wordt erkend.

Stel M en V zijn inmiddels door middel van een flitsscheiding gescheiden, V wordt verliefd op X, die in Italië woont. V is tot over haar oren verliefd en besluit naar Italië te verhuizen en daar te trouwen met X. In het Italië stuit zij echter op de vervelende situatie dat zij naar het Italiaans recht nog steeds met M is getrouwd. Zij kan dus niet met X trouwen in Italië omdat haar flitsscheiding in Italië niet wordt erkend.

Dit is niet het enige gevolg van het feit dat de flitsscheiding niet in het alle landen erkend wordt. Ook bij de koop van onroerend goed in het buitenland kan het een rol spelen. Als bijvoorbeeld M na de flitsscheiding besluit een vakantiehuis te kopen in het buitenland kan het zo zijn dat voor het koopcontract ook een handtekening van V nodig is. In een aantal landen is namelijk de handtekening van de partner nodig bij de koop van onroerend goed. Als dit land niet erkent dat M en V gescheiden zijn, zal V dus nog een handtekening onder dit contract moeten zetten!

Onder de meest vervelende omstandigheden zou men in het buitenland tegen het feit kunnen aanlopen dat de flitsscheiding niet erkend wordt. Zoals bij een ongeluk of een overlijden in het buitenland. Komt M bijvoorbeeld te overlijden tijdens een vakantie in het buitenland dan kan het zo zijn dat V betrokken wordt bij beslissingen en de afwikkeling van de nalatenschap ondanks het feit dat zij inmiddels in Nederland gescheiden zijn. In het buitenland kan het immers zo zijn dat M en V nog als getrouwd worden gezien omdat daar de flitsscheiding niet wordt erkend. Bij het overlijden in het buitenland geldt het buitenlands erfrecht. Als daarin is opgenomen dat de huwelijkspartner erft, en de flitsscheiding wordt in dat land niet erkent, dan erft V gewoon.

Dit geldt ook als bijvoorbeeld een tante van M overlijdt in het buitenland en zij M een huis en een som geld achterlaat. Als de flitsscheiding in dat land niet wordt erkend kan V ook aanspraak maken op deze erfenis, zij wordt daar immers nog gezien als zijn echtgenoot.

M.T.L.M. Gieskes

Dommerholt Advocaten N.V.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven