Gezondheid alle pijlers

Fibromyalgie

30-04-2008 10:17 12 berichten
Wie heeft dit ook?



Ik heb al jarenlang bijna altijd pijn in mijn nek, bovenrug en armen. Ook heb ik soms ineens hele dikke handen, of paarse handen. En soms doen mijn heupen ineens zo'n pijn, dat ik niet op mijn zij kan slapen. Of zit er ineens vocht in mijn knie. Dit is dan meestal snel weer over.



Na jarenlang af en aan behandeld te zijn door de fysio, denkt men nu dat ik fibromyalgie heb. Ik heb op internet gezocht, en ik heb inderdaad bijna alle pijnpunten, en een groot deel van de symptomen (ook allerlei allergien enzo, dat schijnt er ook bij te horen).



Maar hoe weet ik nu 100% zeker dat ik het heb, en wat doe ik er aan? Voor zover ik weet is het niet terug te vinden in je bloed of urine, dus lastig te testen. En er zijn geen medicijnen voor. Dus wat nu?



Nou is het allemaal niet zo'n ramp, want die pijnklachten heb ik al jaren, en ik hou er al een beetje rekening mee (ik stofzuig en dweil bijna nooit, dat doet mijn vriend :-$ omdat dat te veel oijn doet). Maar verder ben ik niet echt van plan mijn levensstijl aan te passen. Ik heb een hectische baan, een druk sociaal leven, maar 's avonds stort ik vaak in, thuis op de bank.



Wie kent dit en kan me misschien nuttige tips geven?
Alle reacties Link kopieren
De jarenlange klachten van pijn in mijn armen, nek en schouders/ rug, komen mij zeer bekend voor!!!



Ook bij mij is de term fibromyalgie al eens gevallen. De overige klachten heb ik trouwens niet, die jij beschrijft. Als ik naar de fysio ging, dan masseerde deze altijd de "knopen" op mijn schouders en nek los. Toen ik eens vroeg hoe deze daar kwamen zei hij dat het eigenlijk gewoon afvalstoffen zijn die je lichaam daar vasthoudt. Nu ben ik met een citroensapkuur bezig om deze afvalstoffen uit mijn lijf te verwijderen. Ik ben vandaag op dag 9 van de tien en ik merk al dat de knopen weg zijn. De pijn is ook stukken minder. Als afsluiter van de kuur laat ik me volgende week in een spa nog helemaal losmasseren en ik hoop dat het dan een tijd wegblijft.



Wie weet een tip voor jou.



Verder deel ik mijn leven met veel rust en regelmaat in. En dat betekent niet dat ik achter de geraniums zit hoor. Nee ik heb een drukke baan in het speciaal onderwijs, ik sport en fiets veel, en heb thuis nog mijn gezin en mijn sociale leven. Wel zorg ik ervoor dat ik op tijd naar bed ga en vooral gezond eet.



Succes verder met alles.
Alle reacties Link kopieren
Toevallig ben ik vorige week langs de huisarts gegaan omdat ik een vermoeden heb dat ik ook fibromyalgie heb. AL zijn de klachten die jij omschrijft en die ik op internet lees wel een stuk ernstiger, ik herken er veel in.

Al vele jaren heb ik onverklaarbare schouderklachten en ook regelmatig last van mijn heup, nek en rug. Ik heb maandag bloed laten prikken om te kijken of er een ontsteking/bezinking te vinden is in mijn bloed en ik kan na het weekend bellen voor de uitslag. De huisarts vertelde dat fibromyalgie erg moeilijk vast te stellen is en dat ik na de uitslag van de bloedtest misschien maar eens naar een reumatoloog moet gaan. Mijn man heeft reuma en ik weet dat ik dat niet heb. MIjn pijn zit niet in gewrichten maar in pezen en spieren en ik heb heel ander soort klachten dan hij. Maar een reumatoloog kan misschien wel de diagnose FY stellen.

Een ander meisje op het december2006-topic (kinderen waar ik schrijf heeft ook pas de diagnose gekregen. Ik zal haar anders wel even hierlangs sturen.
Alle reacties Link kopieren
Nou hier dan het andere meisje hihihi. Ik weet sinds anderhalve week dat ik Fibro heb. Is door de reumatoloog gezegd. Ik heb al zolang als ik me kan herinneren klachten. Toen ik het boekje las dat ik had meegekregen van de reumatoloog was het een en al herkenning. Ik ben ook niet van plan om enorme lifestyle aanpassingen te maken, maar ik weet nu wel waar ik op moet letten. Dat ik op tijd rust moet nemen, dat ik absoluut mijn spieren moet blijven trainen en dat ik sommige dingen gewoon beter niet kan doen. Ik ben daarnaast ook nog hypermobiel in de gewrichten waardoor ik dus op mijn bewegingen moet letten. Ik vind zelf de vermoeidheid het allervervelendst. De pijn daar ben ik allang aan gewend evenals de darmproblemen en dat de spieren in mijn nek schouders altijd knoerthard zijn en pijnlijk.
Alle reacties Link kopieren
Hai hai,



Bij mij is zo´n half jaar geleden fibromyalgie vastgesteld. Ik had een jaar last van mijn knie en fysio hielp niet. Daarna begon ineens de pijn in polsen en handen. De reumatoloog constateerde fibro en hypermobiliteit. Gebruik nu zaldiar en amitriptiline, wat redelijk helpt. De laatste tijd wel toenemende klachten in heupen, enkels en darmklachten. Ik sport 2x per week, fiets veel en heb soms fysio maar massage werkt juist averechts (ivm prikkeling vd tenderpoints). Ik werk fulltime, doe een opleiding en sociaal actief leventje. Rust nemen is voor mij heel moeilijk, evenals ´nee´ zeggen. Maar dat schijnt voor veel mensen met fibro te zijn...



Fibromyalgie kan je diagnostiseren met druk test op bepaalde punten in je lichaam, tenderpoints. Zijn die punten extra gevoelig dan heb je vermoedelijk fibro. Het is niet te genezen. Behandeling bestaat uit revalidatie en pijnmedicatie.

Een tip probeer naar je lichaam te luisteren, maar zorg wel dat je je eigen persoontje blijft ipv geheel de fibro te worden. Op de website van FES kan je info vinden hoe jongeren omgaan met fibro, ook goede tips en leuk forum.



Ik hoop dat je er wat aan hebt,



gr. runnertje
Dank voor de reacties! Die tenderpoints test is inderdaad gedaan door de fysio, en vandaar ook de conclusie fibromyalgie.



Ik ga er dus inderdaad maar vanuit dat ik het heb, en ga me nog meer richten op gezond eten, voldoende bewegen en af en toe me los laten masseren door de fysio. Darmproblemen heb ik trouwens, gelukkig, niet. Dat scheelt dan weer!



Ik ga eens op die site kijken, bedankt!
Alle reacties Link kopieren
ik lees hier van verschillende mensen dat ze fibromyalgie hebben en hypermobiel zijn. grote kans dat de fibromyalgie dan secundair is, en de hypermobiliteit de oorzaak van de problemen. je zou dan bijv. het hypermobiliteissyndroom (HMS) kunnen hebben, kort gezegd is dit de term die gebruikt wordt voor die mensen die last hebben van hun hypermobiliteit, dus itt a-symptomatische hypermobiliteit. kijk bijv. eens op www.hypermobiliteitssyndroom.nl voor meer info. daar vind je ook de diagnostische criteria. mijn ervaring (en die van gespecialiseerde artsen) is dat veel mensen met een diagnose van fibromyalgie in werkelijkheid HMS hebben. het is van belang dit uit te laten zoeken en er alert op te zijn, omdat de behandeling van beide aandoeningen (of van iemand met fibromyalgie en iemand die puur op basis van de hypermobiliteit voldoet aan de criteria voor fm) verschillend is.
Alle reacties Link kopieren
Hoi Momo, mijn zwager heeft fybriomialgie. Hij kan niet fulltime werken hierdoor en heeft vaak veel pijn en is moe.

De reumatoloog heeft het bij hem geconstateerd. Misschien kan je eens vragen of je een doorverwijzing hiervoor kan krijgen. Met medicijnen en een gezond en regelmatig leven is er dan best mee om te gaan. Het is niet makkelijk, maar de reumatoloog kan de juiste dingen voorschrijven voor jou.

Succes ermee!
Alle reacties Link kopieren
Hallo momo, hartstikke vervelend dit soort klachten, sterkte ermee. Je vraagt hoe je 100% zeker kunt weten dat je fibromyalgie hebt, dat kun je niet zeggen, want het is niet aan te tonen. Sterker nog, de meningen zijn er nogal over verdeeld of het wel een bestaande ziekte is. Het schijnt dat cognitieve gedragstherapie het best helpt bij dit soort dingen. Daar leer je bijvoorbeeld op een andere manier met stress omgaan. In ieder geval succes.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb ook fibromyalgie.

Onlangs las ik een nieuw onderzoek (kan het even niet meer terug vinden) waarin stond dat fyb. helemaal niets met (weke delen) reuma van doen heeft. Hebben jullie dit ook gelezen?
Alle reacties Link kopieren
Oh, hier heb ik iets



Fibromyalgie



Fibromyalgie is geen ziekte maar een aandoening een aandoening met een aantal vervelende klachten. Zo kan een fibromyalgie patiënt last hebben van spierklachten maar weer anderen van slaapproblemen. En er zijn natuurlijk ook mensen met fibromyalgie die last van alle genoemde klachten hebben. Veel voorkomende klachten bij mensen met fibromyalgie zijn slaapproblemen, spierpijn, spierspanning last van de darmen en hoofdpijn. Meer informatie over fibromyalgie kunt u vinden op de website www.fibromyalgie.nl



Fibromyalgie heeft helemaal niets met reuma te maken en reuma niets met fibromyalgie. Fibromyalgie is een op zichzelf staand probleem maar zoals al opgemerkt absoluut geen ziekte. Al hebben mensen met fibromyalgie wel klachten. Uit het onderzoek bij patiënten die vertelden fibromyalgie te hebben welke over een periode van 25 jaar in de praktijk Rob Verheij heeft plaats gevonden is duidelijk naar voren gekomen dat fibromyalgie helemaal niets met reuma te maken heeft en reuma niets met fibromyalgie. Wel heb ik kunnen constateren dat bij 30% van de fibromyalgie patienten reuma in het voorgeslacht als erfelijke belasting aanwezig gevonden is. Maar bij de andere patiënten met fibromyalgie kwamen hele ander zaken aan het licht. Veel patiënten met fibromyalgie, zeker 75%, hebben darmklachten in de vorm van opgeblazen gevoel en winderigheid maar ook een slechte stoelgang, bij verder onderzoek bij patiënten met fibromyalgie kwamen veel schimmelinfecties naar voren en met name de Candida- schimmel infectie.



Ook bleek 80% van de onderzochte patiënten last te hebben van virale belastingen, een veel voorkomend virus bij patiënten met fibromyalgie was Pfeiffer en Herpes maar ook andere virale belastingen kwamen sterk naar voren en bleek een flink probleem bij fibromyalgie te zijn. Dit zijn meestal oude virussen die in het verleden opgelopen zijn.

Bij onderzoek of patiënten met fibromyalgie ook last hadden van bacteriële belastingen kwam bij 60% een tekenbeet naar voren waaruit je zou kunnen concluderen dat veel patiënten rond lopen die ooit een tekenbeet hebben opgelopen zonder dit te weten en daardoor besmet zijn met Borrelia bacterie met name de burgdorferie (Lyme) bacterie zonder dat deze patiënten met fibromyalgie ooit maar een rode of andere ring hadden waargenomen.



Veel patiënten met fibromyalgie hebben een relatie probleem maar ook stress uit het verleden met name de jeugd gaf veel stress. Fibromyalgie en stress is dus duidelijk een link naar spierklachten, doordat stress diep in het onderbewuste systeem aanwezig is hebben veel mensen een slaap probleem. Mensen met fibromyalgie komen vaak stijf en met veel spierpijn smorgens op uit hun bed. Logisch want tijdens hun slaap is het onderbewustzijn bezig met het verwerken of herbeleven van deze problemen daardoor kan er van rust geen sprake zijn en staat men doodmoe op. Zo ontstaat er een cirkel van steeds groter wordende vermoeidheid en spierklachten vooral pijn is een veel voorkomend probleem bij fibromyalgie maar ook vermoeidheid, en gebrek aan slaap. Omdat men niet in de rust fase kan komen is er ook geen herstel van het immuunsysteem maar is het lichaam van een fibromyalgie patiënt 24 uur in de weer om zich staande te houden.



Duidelijk is dat mensen met fibromyalgie veel last hebben van hun klachten maar dat het niets te maken heeft met reuma maar wordt veroorzaakt door heel andere zaken. Conclusie van het gehele onderzoek is dat mensen met fibromyalgie geplaagd worden door schimmelinfecties, bacteriële belastingen en virale belastingen en de een meer dan de ander last van oude of nog steeds bestaande stress situaties.



Daarom past fibromyalgie ook niet in het reguliere circuit omdat er helemaal niets te diagnostiseren is, niet in het bloed niet in de urine. Alleen met drukpunten maar dat is toch wel kort door de bocht om diagnose te stellen bij mensen die last hebben van fibromyalgie. Wat blijkt bij mensen met stress zijn de drukpunten ook gevoelig, immers staan hun spieren al stijf door stress. Het zelfde is ook van toepassing bij mensen met een schimmel infectie ook bij hun zijn de drukpunten gevoelig.



Natuurlijk speelt bij mensen met fibromyalgie de erfelijkheid wel enorm mee in het hebben van de typerende klachten immers het hebben van reuma in het voorgeslacht geeft al een belasting aan botten spieren en gewrichten.





Voor meer informatie kunt u contact opnemen
Alle reacties Link kopieren
Bron: fybromyalgie.nl

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven