Gezondheid alle pijlers

Inwendig onderzoek

11-11-2018 19:48 11 berichten
Dag allemaal

Ik heb al een aantal jaar bepaalde klachten die wijzen op endometriose of iets van poliepen. Even vooraf, ik ben niet op zoek naar een diagnose oid, daar is de arts voor. Probleem is, ik heb autisme en ik kan het absoluut niet aan dat iemand aan me zit, laat staan een inwendig onderzoek van de private parts. Ik had pas een darmonderzoek waar ik een endoscopie moest om crohn en Colitis ulcerosa uit te sluiten, maar dit heb ik niet gedaan door bovenstaande redenen. Daar ben je wel onder narcose, maar zelfs dat veroorzaakt al veel te veel stress. Kortom: lichte angstpatient dus. Nu wil ik weten of er misschien mensen zijn die endometriose hebben of een andere gerelateerde ziekte waarbij je dus die standaard pelvic examens hebt met die eendenbekken en vaginale echo’s etc. Is het dan ook mogelijk om gewoon meteen een laparoscopie te krijgen? Of doen ze hier echt niet aan? Bij de endoscopie was het wel mogelijk om hierin ook rectale onderzoek te doen zodra ik dus onder narcose was.

Ik hoop hier mee geen regels te breken, dat is niet m’n bedoeling dus ik zal het meteen weghalen als dat zo is

PS: is het ook mogelijk om dit soort dingen met de huisarts te bespreken zonder een lichamelijk onderzoek? Ik
vind het niet fijn om hierover te praten, maar het is wel echt nodig dus als ze dan gewoon het onderzoek achterwegen kan laten...
anoniem_337513 wijzigde dit bericht op 11-11-2018 19:51
Reden: Toevoeging
9.74% gewijzigd
Dit bericht ging per ongeluk en weet niet hoe het verwijderd kan worden, sorry!
anoniem_337513 wijzigde dit bericht op 11-11-2018 19:51
93.57% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
Dat zou je moeten overleggen met je arts. Ik denk dat ze toch eerst een inwendig onderzoek willen doen voor een operatie.
Bespreek het met je arts!
Alle reacties Link kopieren
Natuurlijk kun je dit met je huisarts bespreken zonder onderzoek. Als je echter voor deze klachten naar de gynaecoloog gestuurd wordt zal die je willen onderzoeken. De meeste vrouwen staan daar niet om springen, dus dat zal heus met beleid gebeuren.

Maar zou je in het algemeen niet iets aan die angst willen doen? Want de kans dat je in je leven een keer iets krijgt waardoor je in het ziekenhuis terechtkomt is reeel, en dan kunnen ze je niet elke keer in slaap maken.
Alle reacties Link kopieren
Ik ben ook een angstpatient (wel om een andere reden) en in overleg met je arts kan er heel veel.
Alle reacties Link kopieren
Bespreek het met je huisarts! De mijne denkt altijd mee. Ze is er juist voorstander van dat ik langskom als ik dit soort dingen lastig vind.

Tussen ‘volledig aanwezig zijn’ en ‘onder volledige narcose’ zijn nog een aantal tussenstappen. Denk bijvoorbeeld aan de angst aanpakken, of iets kalmerends geven, of een arts die ervaring heeft met angstpatienten.
Alle reacties Link kopieren
Als jij jezelf een lichte angstpatiënt noemt ben ik benieuwd wat je onder zwaar verstaat. Ik vind het best heftig om hier zo bang voor te zijn. Ik hoop echt voor je dat je hier steun en hulp bij hebt, want dit staat je gezondheid in de weg.

Praat erover met je arts, wie weet wat er mogelijk is. Maar dan moet je wel die eerste stap maken. Je kunt altijd in dat proces stoppen en je bent niemand iets verplicht.
Hallo?!
Alle reacties Link kopieren
Ik heb ook autisme en ik kan me juist heel goed 'afsluiten' van wat er aan/in mijn lijf gebeurt, zodat ik dit soort onderzoeken probleemloos kan ondergaan.
Nu heb je niet veel aan die mededeling, maar mss kun je je angst loskoppelen van bijv je autisme en eens kijken of je er anders mee kunt leren omgaan.

En verder uiteraard bespreken met je arts. Als je van je klachten af wilt zul je er iets aan moeten doen.
De zachte krachten zullen zeker winnen.
H. Roland Holst
Alle reacties Link kopieren
Meteen een laparoscopie zullen ze niet snel doen, dat is echt een stap verder. En daarvoor moet je ook onder narcose natuurlijk. Een inwendig onderzoek onder (volledige) narcose zou eventueel wel een optie kunnen zijn. De ‘beslissing’ hierover ligt overigens bij de arts in het ziekenhuis, omdat er dan een operatiekamer en anesthesist nodig zijn. De huisarts kan je wel helpen en het bij de doorverwijzing melden, maar je moet het echt ook met de specialist bespreken.
En niemand vindt het leuk om over zulke dingen te praten, maar dat vinden ze echt niet raar hoor. Ik werk zelf bij een afdeling maag/darm ziekten, en wij hebben ook wel eens mensen die bv sexueel misbruikt zijn, en voor wie ‘gewoon even ontspannen’ dus geen optie is. Dat vinden we vooral naar voor de patiënt, en dan zijn er echt wel mogelijkheden, maar dan moet je het wel zelf duidelijk aangeven.
Alle reacties Link kopieren
Artsen en verpleegkundigen kunnen niet diagnoses stellen zonder onderzoek. En mocht er uit de kijkoperatie komen dat je iets hebt, hoe wil je dat dan in de toekomst doen?
Ik heb zelf endometriose en bijna elke controle word er inwendig onderzoek/echo gedaan..... Hoe wil je dit gaan doen?
Ben zelfs btw ook door het verleden angstig voor medische onderzoeken. Ze houden er super rekening mee, maar het zal toch wel echt moeten gebeuren.
Daarbij weet ik dat het voor m'n gezondheid echt beter is onderzoeken te ondergaan.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven