Gezondheid alle pijlers

Effect van dieet en leefstijl op darmziektes/problemen

18-03-2019 11:10 18 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hallo allemaal,

Ik was in eerste instantie op zoek naar een actueel topic over Colitis Ulcerosa, Crohn etc. Maar aangezien die allemaal al meer dan een jaar niet meer actief zijn open ik een eigen topic.

Ik heb nu zo'n 10 jaar Colitis Ulcerosa. En in die 10 jaar heel wat ups en downs gekend met mn darmen. Vanaf het begin is mij door de artsen verteld dat de ziekte genetisch bepaald is, auto-imuun, en dat dieet geen invloed heeft op het ontstaan of verloop van de ziekte. Daarom is het enige antwoord volgens deze artsen: medicatie.
En dus heb ik van alles in mijn lijf gestopt/gepompt: mesalazine, prednison, azathiprine, remicade infusen etc. De Remicade infusen zorgden uiteindelijk voor een lange periode van remissie. Maar al die medicatie voelde gewoon niet goed en ik ben bang voor de lange termijn effecten. Dus ben ik in overleg gestopt met de infusen en alleen nog azathioprine en mesalazine blijven gebruiken.
Sindsdien zijn mijn darmen weer onrustiger, ik heb weer regelmatig bloedverlies en verminderde energie, soms buikpijn.

Maar omdat ik echt niet weer terug wil aan de infusen, en gevoelsmatig me niet kon neerleggen bij het statement dat alleen medicatie me kan helpen, ben ik op zoek gegaan naar alternatieven. En zo kwam ik het boek 'Self healing Colitis & Crohns' van dr David Klein tegen. Hierin word een holistische benadering geadviseerd gebaseerd op Natural Hygiëne principes, voornamelijk bestaande uit: rust, meer slaap, reductie van stress, afbouwen van alle medicatie en de toepassing van een veganistisch, onbewerkt, voornamelijk rauw dieet (fruit). Dit alles wordt heel goed onderbouwd en beschreven. En zowel in het boek zelf als online heb ik veel positieve ervaringen gelezen. En dus heb ik besloten de sprong te wagen.

Sinds 8 dagen volg ik de in het boek aangeraadde 1e fase van het dieet, wat voornamelijk neerkomt op fruit en een beetje gestoomde zoete aardappel/wortel/pompoen/bleekselderij. En ik ga elke avond vroeg naar bed zodat ik zo'n 9 a 10 uur slaap per nacht. Ook ben ik begonnen met mediteren om stress tegen te gaan.

Na 2 dagen stopte het bloeden en was ik voorzichtig blij. Echter kwam het bloeden weer terug. Ik merk ook dat ik erg moe ben. Ik krijg natuurlijk tijdelijk minder kcal binnen zo en ben reuze druk met werk en de zorg voor mijn zoontje. Dus ik ben me nu aan het neerleggen bij de aanbeveling om complete rust in te lassen gedurende de 1e fase van het dieet, en de noodzakelijke dingen hiervoor aan het regelen. En in overleg met mijn specialist ga ik stoppen met de azathioprine en vooralsnog de mesalazine aanhouden als onderhoudsmedicijn.

Ik ben benieuwd of er hier misschien meer mensen zijn die Colitis/Chrohn/overige darmziekten hebben weten te overkomen dmv een aangepast dieet en/of leefstijl? Wellicht zelfs iemand die bekend is met de methode uit dit boek?

Ik zou graag ervaringen uitwisselen en hopelijk ook wat onderlinge steun en bemoediging.
Alle reacties Link kopieren
In de medische wereld wordt ook heel veel onderzoek gedaan naar voeding en componenten daarvan op het verloop van deze ziekten hoor. Dat ze daar denken dat voeding geen enkele invloed heeft is veel te kort door de bocht. Wat wel zo is, is dat je het niet gekregen hebt omdat je iets verkeerds gegeten hebt. En dat benadrukken sommige artsen graag (om te zorgen dat je jezelf geen schuldgevoel aanpraat), waardoor het lijkt of ze denken dat voeding totaal irrelevant is.
Maar als je het eenmaal hebt lokken sommige voedingsmiddelen wel eens een opvlamming uit, of maken het erger. Helaas verschilt wat dat is per patiënt, en is er geen een dieet wat iedereen gaat helpen (buiten dat gezond eten natuurlijk altijd goed voor je is).

Blijf wel in contact met je specialist, want die moeheid kan ook komen door verergering van de ziekte. Het is goed om zelf zo veel mogelijk te doen om je zo goed mogelijk te voelen, maar voeding gaat simpelweg niet altijd voldoende zijn. En als je echt een heftige opvlamming hebt kun je die soms toch beter snel de kop indrukken met medicijnen dan dat het heel lang schade aanricht in je lijf.

Edit: en pas alsjeblieft wel op voor ondervoeding. Patiënten met deze ziekten hebben daar al meer risico op omdat hun darmen niet alles goed opnemen, dan moet je vooral zorgen dat je wel alles binnenkrijgt wat je nodig hebt. Dus een sterk beperkt dieet zou ik alleen onder begeleiding doen, want van voedingstekorten word je zeker niet beter.
nausicaa wijzigde dit bericht op 18-03-2019 11:29
13.26% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
Ik ben heel benieuwd hoe het je gaat bevallen.

Hoe lang duurt het voor je in de laatste fase van het dieet zit?

Voor de azathioprine helemaal uit je lichaam is ben je ongeveer 6 maanden verder.
Alle reacties Link kopieren
@ Nausica, bedankt voor je reactie. Ben je zelf arts? Zo ja: wanneer is er sprake van ondervoeding? Wat zou ik dan merken?


Lalize, ja ik ben ook benieuwd. het zou natuurlijk fantastisch zijn als ik dmv deze nieuwe levensstijl en dieet uiteindelijk met weinig of zelfs geen medicatie toch gezonde darmen zou krijgen.

Het dieet bestaat uit de herstelfase en de post-herstel fase. De herstelfase duurt zolang als nodig is tot alle symptomen weg zijn voor tenminste een week. Gemiddeld duurt dat 1 a 2 maanden schijnt.
Alle reacties Link kopieren
Ik denk dat voeding wel zeker een rol speelt, maar of je helemaal van je medicatie afkomt is alweer een stap verder. Ik heb geen ervaring met colitis of crohns, maar wel pds. Waar ik zelf veel baat bij heb gehad is filmpjes op youtube, van mensen die het genezen hebben. Een veganistisch dieet zou voor mij overigens totaal niet gewerkt hebben omdat ik het overgrote deel van plantaardig voedsel niet vedraag. Kijk dus uit dat je het hier niet erger mee maakt. Voordeel van zo'n 'raw' dieet is dat niets eet wat bewerkt is en van bewerkt voedsel is bekend dat het onstekingen aanwakkert. Er zijn vast ook filmpjes op youtube te vinden van mensen die colitis of crohns genezen hebben, al denk ik dat zij eerder een 'carnivore' of ketodieet gevold hebben.
Doe dit alles alsjeblieft in overleg met je arts. Bespreek met hem welke veranderingen je in je voedingspatroon hebt gemaakt. Het kan zomaar zijn dat dit dieet averechts gaat werken. Je darmen moeten voor het verwerken van rauwe groenten namelijk harder werken dan bij gekookte groenten. En je loopt een groot risico op tekorten van allerlei vitaminen en mineralen, omdat jouw darmen al minder goed essentiële voedingsstoffen opnemen, en je bij een veganistisch eetpatroon ook met gezonde darmen al snel een tekort hebt aan vitamine B12, vitamine D, calcium en ijzer. Ik vind je heel gevaarlijk.

Die onderbouwing in dat boek, is dat wetenschappelijk aangetoond? Zijn er literatuurverwijzingen naar wetenschappelijke tijdschriften? Is het Engelse of Amerikaanse boek wel zomaar in te passen in ons Nederlandse voedselpatroon?
Moondancer schreef:
18-03-2019 12:34
@ Nausica, bedankt voor je reactie. Ben je zelf arts? Zo ja: wanneer is er sprake van ondervoeding? Wat zou ik dan merken?


Je vraagt het niet aan mij maar toch ga ik antwoorden. Ik ben geen arts maar heb hier wel beroepsmatig enig verstand van. Signalen van ondervoeding zijn oa spierafname, lusteloosheid, vermoeidheid, verminderde afweer.

Lees ook dit eens:
Alternatieve diëten
Er circuleren op internet diverse alternatieve diëten die claimen de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa te genezen. Tot nu toe is er nog geen dieet bekend waarbij dat zo is. Het bewijs dat een bepaald alternatief dieet goed of niet goed zou zijn in de behandeling bij IBD, is moeilijk te leveren. Bij opvlammingen spelen ook andere factoren een rol.
Soms adviseert de MDL-arts het FODMAP-dieet, maar alleen als u naast IBD ook last heeft van het prikkelbare darmsyndroom. In Crohniek 2015 vindt u een artikel over het FODMAP-dieet.
Overweegt u toch om een dieet te volgen dat sterk afwijkt van de adviezen voor gezonde voeding, bespreek dit in ieder geval met uw arts en zoek begeleiding van een (natuur)diëtist om er zeker van te zijn dat u een volwaardige voeding gebruikt.
Heeft u ondergewicht, vernauwingen in de dunne darm of een ileostoma? Dan kunnen bepaalde diëten nog meer gewichtsverlies of klachten veroorzaken. Het is dan niet verstandig om er aan te beginnen.

Bron: https://www.crohn-colitis.nl/dagelijks- ... n-colitis/

en dit:
Patienten met IBD hebben al een groter risico om voedingstekorten op te lopen door hun zieke darm, maar als er dan nog bepaalde voedingsgroepen in z'n geheel worden geelimineerd in het dieet, dan is het nog waarschijnlijker dat er tekorten optreden.
https://www.darmgezondheid.nl/nieuws-ib ... ervoeding/

En dit artikel in het Nederlands tijdschrift voor de geneeskunde:
https://www.ntvg.nl/artikelen/een-adole ... a/volledig
Alle reacties Link kopieren
Ik heb beide ziekten niet maar zat wel soms te kijken naar Die Ernährungsdocs. In deze uitzendingen worden bepaalde ziekten behandeld met diëten. Ik heb de uitzendingen even voor je opgezocht.

Hier Crohn: https://www.ndr.de/fernsehen/sendungen/ ... cs286.html

Het schijnt dat je vooral emulgatoren moet vermijden (E466 en E433), tarwe vermijden en veel haver moet eten, alsmede ruim calcium en ijzer.

En hier je Colitis: https://www.ndr.de/fernsehen/sendungen/ ... cs176.html


Hier staan recepten voor bij beide aandoeningen:
https://www.ndr.de/ratgeber/kochen/reze ... db328.html
https://www.ndr.de/ratgeber/kochen/reze ... db286.html

Hopelijk helpt het je wat. :)

PS: ik zou me altijd aan de Schijf van Vijf houden. Dus de totale samenstelling van je dagelijkse voeding moet alle voedingsstoffen bevatten die je nodig hebt om gezond te blijven. Je kan wel een paar dagen eenzijdig eten maar niet wekenlang. In fruit zit haast geen proteïne dus dat is niet goed.
Dan moet het maar zoals het kan
Alle reacties Link kopieren
Moondancer schreef:
18-03-2019 12:34
@ Nausica, bedankt voor je reactie. Ben je zelf arts? Zo ja: wanneer is er sprake van ondervoeding? Wat zou ik dan merken?


Lalize, ja ik ben ook benieuwd. het zou natuurlijk fantastisch zijn als ik dmv deze nieuwe levensstijl en dieet uiteindelijk met weinig of zelfs geen medicatie toch gezonde darmen zou krijgen.

Het dieet bestaat uit de herstelfase en de post-herstel fase. De herstelfase duurt zolang als nodig is tot alle symptomen weg zijn voor tenminste een week. Gemiddeld duurt dat 1 a 2 maanden schijnt.
Nee, ik ben geen arts maar heb hier wel dagelijks beroepsmatig mee te maken. Een voedingstekort kan best lang onopgemerkt blijven, omdat het geen specifieke klachten geeft. En al helemaal niet bij patiënten die al andere klachten hebben. Daarom moet je eigenlijk alle soorten diëten onder begeleiding van een diëtist doen. Het hoeft namelijk niet per se om totale ondervoeding te gaan (zoals wanneer je gewoon niet of echt veel te weinig eet), maar kan ook specifieke vitamines of andere voedingsstoffen betreffen. Zoals hierboven al aangegeven zijn patiënten met darm problemen daar extra gevoelig voor.

Het lastige is dat die verhalen op internet echt totaal niet onderbouwd zijn. De patiënten die zeggen zich beter te voelen en/of geen medicijnen meer nodig te hebben na dieet X hebben vast gelijk. Alleen weet je niet of dat gewoon komt omdat ze toch wel iets aan medicijnen hebben gehad (echt, je wilt niet weten hoe vaak wij zo’n verhaal horen, en dan vragen of ze hun prednison niet ingenomen hebben, met als antwoord ‘oh ja, dat natuurlijk wel de eerste maand’) of omdat het toevallig beter gaat (het is nou eenmaal een ziekte met pieken en dalen, als je niks doet gaat het met een deel van de patiënten ook beter) of dat het echt door het dieet komt. Dus het is niet dat we ze niet geloven of zo, maar het is gewoon best tricky om zomaar een vrij beperkt dieet te gaan volgen zonder begeleiding.
Alle reacties Link kopieren
Ik ben geen medicus, maar ik heb veel tijd geïnvesteerd in voeding en aanverwanten.

Ik denk dat dat soort aandoeningen voornamelijk het gevolg is van verkeerde voeding en daarnaast deels door externe factoren in het leefmilieu.

Ik kan helemaal uitleggen hoe ik daar toe gekomen ben, maar in dit geval zou ik je aanraden jezelf eens te laten testen op het lekkende darm syndroom. Dat wordt vaak in verband gebracht met auto immuunziekten.

Een stof die er mee in verband wordt gebracht zijn gliandines. Die vind je in tarwe. Het zijn, net als gluten, eiwitten die we niet goed verteren en persoonlijk denk ik dat deze de oorzaak zijn van al dit soort ellende.

Maar het aanpassen van je dieet zou ik wel gecontroleerd doen, want je darmen zullen zich volledig moeten gaan aanpassen en dat kost tijd, zeker als ze al aangedaan zijn.

Sterkte iig.
Ja! Ik volg alweer twee jaar het dieet van Elaine Gotschall uit Breaking the vicious cycle ofwel Specifiek Koolhydraat Dieet. Super streng en heel veel vlees maarcmijn klachten zijn verminderd. Ben in totaal 1x 19 maanden in remissie geweest en nu alweer bijna 11 maanden. Zelfs tijdens mijn verhuizing terug naar Europa en de bijbehorende stress geen opvlamming gehad. Ik zweer erbij. Ik heb nu alleen Salofalk 3 g. En helaas zijn de pillen op en ik heb nog steeds geen last. (Maar moet wel snel contact opnemen). Mijn Saoedische MDL zweert ook bij dit dieet en heeft het me aangeraden. Toch niet zo gek, die Saudi's!😂
spell68 schreef:
18-03-2019 15:24
Ik ben geen medicus, maar ik heb veel tijd geïnvesteerd in voeding en aanverwanten.

Ik denk dat dat soort aandoeningen voornamelijk het gevolg is van verkeerde voeding en daarnaast deels door externe factoren in het leefmilieu.

Ik kan helemaal uitleggen hoe ik daar toe gekomen ben, maar in dit geval zou ik je aanraden jezelf eens te laten testen op het lekkende darm syndroom. Dat wordt vaak in verband gebracht met auto immuunziekten.

Een stof die er mee in verband wordt gebracht zijn gliandines. Die vind je in tarwe. Het zijn, net als gluten, eiwitten die we niet goed verteren en persoonlijk denk ik dat deze de oorzaak zijn van al dit soort ellende.

Maar het aanpassen van je dieet zou ik wel gecontroleerd doen, want je darmen zullen zich volledig moeten gaan aanpassen en dat kost tijd, zeker als ze al aangedaan zijn.

Sterkte iig.
Ik heb mijn hele leven gezond en lactose-vrij gegeten want lactose intolerantie. Weinig suikers en tich ziek geworden. Sorry maar "dit soort ziektes" klinkt nogal denigrerend.
Alle reacties Link kopieren
Zoek een persoonlijke begeleiding voor het dieet van je keuze. Dus geen boek, maar een therapeut die naar jouw probleem kijkt en daar de behandeling op afstemt. Dan blijf je ook onder controle.
Alle reacties Link kopieren
liubi schreef:
18-03-2019 17:59
Ik heb mijn hele leven gezond en lactose-vrij gegeten want lactose intolerantie. Weinig suikers en tich ziek geworden. Sorry maar "dit soort ziektes" klinkt nogal denigrerend.
Je bedoelt dat jij het denigrerend opvat, omdat het voelt alsof ik jou zelf als schuldig beschouw? Dat is toch echt niet mijn intentie.

Ik heb verder ook geen link gelegd met lactose intolerantie, maar een gliadineprobleem. Je zegt dat je nu een speciaal koolhydraatdieet volgt. Daar kan ik uit opmaken dat je tot dat moment dus wel gewoon koolhydraten at en dus ook pasta's, brood enzo at?

Als dat zo is dan hebben we een andere mening over wat gezond inhoudt denk ik.
Alle reacties Link kopieren
spell68 schreef:
18-03-2019 15:24
Ik denk dat dat soort aandoeningen voornamelijk het gevolg is van verkeerde voeding en daarnaast deels door externe factoren in het leefmilieu.
Ik denk dat voor het merendeel van de mensen dit soort aandoeningen gevolg zijn van antibioticagebruik (m.n. tijdens kindertijd) en/of aanleg.
spell68 schreef:
18-03-2019 19:06
Je bedoelt dat jij het denigrerend opvat, omdat het voelt alsof ik jou zelf als schuldig beschouw? Dat is toch echt niet mijn intentie.

Ik heb verder ook geen link gelegd met lactose intolerantie, maar een gliadineprobleem. Je zegt dat je nu een speciaal koolhydraatdieet volgt. Daar kan ik uit opmaken dat je tot dat moment dus wel gewoon koolhydraten at en dus ook pasta's, brood enzo at?

Als dat zo is dan hebben we een andere mening over wat gezond inhoudt denk ik.
Dat zal dan wel. Maar jij beweert indirect dat mensen met deze kloteziekte zelf schuldig zijn omdat ze ongezond (pasta, brood?) ed aten. Misschien moet je dan eerst eens nadenken wat je typt.

En nee, antibioticagebruik ligt niet aan de basis. Wel pech. Kunnen jullue ophouden met "ik denk, ik denk"
anoniem_2871 wijzigde dit bericht op 18-03-2019 20:23
22.91% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
Ik heb ook CU, momenteel gebruik ik helemaal geen medicatie meer. Ik gebruikte allerlei medicatie om de laatste opvlamming tot staan te brengen, en dat lukte uiteindelijk ook. Op het laatst gebruikte ik alleen nog sulfasalazine. Ik heb het heel langzaam afgebouwd en mijn dieet aangepast. Ik ben ervan overtuigd dat je manier van eten heel veel invloed heeft op IBD. Bij mij zit er een erfelijkheidsfactor in ( overgrootmoeder had het ook en moest uiteindelijk een stoma) en ik heb heel veel antibiotica moeten slikken, al in mijn kindertijd. Steeds overal ontstekingen. Ik zeg wel eens grappend dat ik alle denkbare 'itissen' al eens heb gehad.

Het werkt voor iedereen anders, je moet voor jezelf uitvinden wat goed werkt. Ten tijde van actieve ontsteking vermijd ik tarwe en suiker. Dat gebruik ik nu wel, zij het met mate. Ik probeer zo onbewerkt mogelijk te eten. Geen pakjes en zakjes en geen bewerkt vlees. Ik gebruik wel zuivel, ongezoet en in de volle variant. Met ontstekingen heeft je lijf volwaardige voeding nodig. Ik gebruik veel ontstekingremmend voedsel. Denk dan aan rauwe kokosolie en goede olijfolie, kurkuma, kaneel, groene groentes, psylliumvezels, gelatine. Ik kan wel vlees eten, maar rood vlees met mate. Ik eet vaker kip en vis, en ook regelmatig vegetarisch. Als je darmen ontstoken zijn, licht verteerbaar eten. Ik eet dan juist minder rauwe dingen.
Ook neem ik, ondanks dat ik gezond een vers eet, een goed vitaminesupplement. Mensen met IBD nemen minder goed vitamines op, dus een extraatje is niet verkeerd.
Mijn specialist is ervan overtuigd dat mijn manier van eten en stress vermijden een grotere factor is in mijn huidige remissie dan de medicatie. Ik hoef momenteel niet op controle, mochten de klachten weer terug komen, kan ik me weer melden.
Je zult grotendeels zelf uit moeten vogelen wat voor jou het beste werkt, want het is voor iedereen anders. Maar je dieet is echt heel belangrijk, je kunt er echt een heel groot verschil mee maken. Maak het niet te gek, niet ineens alles omgooien. Blijf uit alle voedingsgroepen die je verdraagt je dagelijkse menu samenstellen, kies voor volwaardige voeding. Oh, en geen kunstmatige zoetstoffen en margarine of halvarine of andere nepvettige narigheid. Neem lekker honing (is ook goed voor je darmen) en roomboter.
Heel veel succes en beterschap gewenst!
Alle reacties Link kopieren
Ik lees even mee. Mijn man heeft CU, en daarnaast een nierfunctiestoornis met natrium-en eiwitbeperkt dieet. Hij kan dus niet zomaar alle medicatie gebruiken of een dieet volgen. Misschien lees ik hier nog tips.

(Onder controle bij mdl-arts, internist en nefroloog dus we doen geen gekke dingen op eigen houtje hoor....)
Herinner gisteren, droom van morgen, maar leef vandaag!

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven