Overig
alle pijlers
Vragen waarop je het antwoord niet weet
dinsdag 12 juni 2018 18:32
Ik heb een prangende vraag waar ik het antwoord niet op weet of kan vinden. En zo zijn er vast nog 100 vragen.
Laten we elkaar helpen en de vragen delen!
Mijn vraag;
Als je appels schilt, in stukjes snijdt, kookt met wat water en dan fijnprakt krijg je appelmoes.
Als je aardappels schilt, in stukjes snijdt, kookt met wat water en dan fijnprakt krijg je aardappelpuree.
De bewerking is precies hetzelfde, maar toch krijg je bij het ene moes en bij het andere puree. Waarom? Waarom noemen we het niet allebei puree?
(Sowieso is moes in mijn hoofd iets waar lucht in is geklopt, dus is de naam verkeerd, maar ik heb ook niet alle wijsheid in pacht)
Welke prangende onbelangrijke vraag heb jij? Deel m hier!
Laten we elkaar helpen en de vragen delen!
Mijn vraag;
Als je appels schilt, in stukjes snijdt, kookt met wat water en dan fijnprakt krijg je appelmoes.
Als je aardappels schilt, in stukjes snijdt, kookt met wat water en dan fijnprakt krijg je aardappelpuree.
De bewerking is precies hetzelfde, maar toch krijg je bij het ene moes en bij het andere puree. Waarom? Waarom noemen we het niet allebei puree?
(Sowieso is moes in mijn hoofd iets waar lucht in is geklopt, dus is de naam verkeerd, maar ik heb ook niet alle wijsheid in pacht)
Welke prangende onbelangrijke vraag heb jij? Deel m hier!
Sometimes I question my sanity, but the unicorn and gummy bears tell me I’m fine!
dinsdag 12 juni 2018 18:39
(Sowieso is moes in mijn hoofd iets waar lucht in is geklopt, dus is de naam verkeerd, maar ik heb ook niet alle wijsheid in pacht)
De moes die jij bedoelt, die met lucht is opgeklopt heet mousse, uitspraak is wel hetzelfde. Moes is gekookt fruit, aardappels is geen fruit, zodat dat puree is, net als wortelpuree en knolselderpuree. Rabarber is dan weer wel moes, maar dat is dan geen knol
Conclusie: van knollen en knolachtigen maak je puree, van de rest moes
De moes die jij bedoelt, die met lucht is opgeklopt heet mousse, uitspraak is wel hetzelfde. Moes is gekookt fruit, aardappels is geen fruit, zodat dat puree is, net als wortelpuree en knolselderpuree. Rabarber is dan weer wel moes, maar dat is dan geen knol
Conclusie: van knollen en knolachtigen maak je puree, van de rest moes
nlies wijzigde dit bericht op 12-06-2018 18:43
12.00% gewijzigd
De waarheid is dat iedereen zomaar wat probeert
dinsdag 12 juni 2018 19:19
Bij appelmoes kook je de appels eerst voordat je er moes van maakt.
Appelpuree wordt gemaakt van rauwe appels
https://gezonderleven.com/de-voordelen-van-appelmoes/
Appelpuree wordt gemaakt van rauwe appels
https://gezonderleven.com/de-voordelen-van-appelmoes/
I can't control the wind but I can adjust the sail
explore, dream & discover
explore, dream & discover
dinsdag 12 juni 2018 19:29
TO ik ben zo blij dat je dit topic opent want ik heb ook een.
-ook ik ben net zoals velen dol op cappuccino/latte koffies. Echter ik snap de logica er eigenlijk niet van want het schuim blijft grotendeels in de mok zitten...
-waarom blijft dat eigenlijk zitten, en wat is het nut er dan van..
Ja hele maffe vraag, ik weet het...
Maar het viel me op en ik snap het niet..
-ook ik ben net zoals velen dol op cappuccino/latte koffies. Echter ik snap de logica er eigenlijk niet van want het schuim blijft grotendeels in de mok zitten...
-waarom blijft dat eigenlijk zitten, en wat is het nut er dan van..
Ja hele maffe vraag, ik weet het...
Maar het viel me op en ik snap het niet..
dinsdag 12 juni 2018 19:30
Twee uur is de aanduiding van tijd, het is twee uur. Twee uren is de aanduiding van hoeveelheid dus dezelfde meervoudsvormStepperdestep schreef: ↑12-06-2018 19:12Ja ik heb er ook één:
Waarom zeggen we één dag, twee dagen maar één uur, twee uur (en dus niet twee uren) terwijl dat ook meervoud is?
dinsdag 12 juni 2018 19:36
Dus jij zegt bv "ik werk 40 uren per week"? De meeste mensen zeggen 40 uur.Mijnneusislanger schreef: ↑12-06-2018 19:30Twee uur is de aanduiding van tijd, het is twee uur. Twee uren is de aanduiding van hoeveelheid dus dezelfde meervoudsvorm
Je bent 30 jaar. Niet 30 jaren.
De meeste mensen zeggen "2 maanden". Maar sommigen zeggen "2 maand".
dinsdag 12 juni 2018 19:45
Het is dus ook 2 maanden zie taaladvies . Op "uur", "jaar" en "kwartier" na is elke zelfstandig naamwoord na een telwoord in het meervoud.
Typisch, ik (uit het oosten van Nederland) zeg zelf altijd "2 maand". Mijn neefjes die in het Gooi wonen vallen daar altijd over en hebben het zelf over "2 maanden".
dinsdag 12 juni 2018 21:32
Doordat je de aardappelen eerst kookt is het zetmeel erin een verbinding aangegaan met het water aanwezig in de aardappel en dat blijft bestaan ook na afkoelen.
Appel bevat veel minder waterbindend zetmeel; de structuren (verschillende enkelvoudige suikers en vezels) vallen bij bepaalde soorten appels uiteen in water als de vezels kapotkoken. Mogelijk zorgt de pectine ervoor dat de massa enigzins bindt.
Appel bevat veel minder waterbindend zetmeel; de structuren (verschillende enkelvoudige suikers en vezels) vallen bij bepaalde soorten appels uiteen in water als de vezels kapotkoken. Mogelijk zorgt de pectine ervoor dat de massa enigzins bindt.
En als het vuur gedoofd is komen er wolven
dinsdag 12 juni 2018 22:23
Eigenlijk is het veel eenvoudiger te zeggen: aardappelzetmeel neemt enorm veel water op bij verhitting en wordt meteen een stijve massa. Elke soort plant maakt weer een andere kwaliteit zetmeel gedurende zijn leven, en aardappelzetmeel heeft een heel extreem wateropnemend vermogen.
En als het vuur gedoofd is komen er wolven
woensdag 13 juni 2018 06:40
Het nut dat het schuim in je mok blijft zitten of dat we überhaupt de melk schuimen?phoebe24 schreef: ↑12-06-2018 19:29TO ik ben zo blij dat je dit topic opent want ik heb ook een.
-ook ik ben net zoals velen dol op cappuccino/latte koffies. Echter ik snap de logica er eigenlijk niet van want het schuim blijft grotendeels in de mok zitten...
-waarom blijft dat eigenlijk zitten, en wat is het nut er dan van..
Ja hele maffe vraag, ik weet het...
Maar het viel me op en ik snap het niet..
woensdag 13 juni 2018 09:13
woensdag 13 juni 2018 13:34
Omdat dat niet klinkt.
woensdag 13 juni 2018 13:44
woensdag 13 juni 2018 15:21
is al eerder over nagedacht, ken je deze al? vast wel, maar is toch wel grappig:
https://novembris.wordpress.com/2006/11 ... ndse-taal/
De waarheid is dat iedereen zomaar wat probeert