Vrekkentopic - Deel V
maandag 26 maart 2012 om 21:32
Nog een vrekkentip die vast al heel vaak gegeven is: bak je eigen brood! Heb het vanavond weer eens gedaan, weet niet waarom ik dat zo lang niet had gedaan. Maar och wat is dat lekker! Het is brood voor morgen maar ik moet oppassen dat ik het niet nu al helemaal opeet
En eigenlijk supermakkelijk en heel niet veel werk.
En eigenlijk supermakkelijk en heel niet veel werk.
Zeg maar Spijker.
maandag 26 maart 2012 om 21:42
quote:spijk-er schreef op 26 maart 2012 @ 21:32:
Nog een vrekkentip die vast al heel vaak gegeven is: bak je eigen brood! Heb het vanavond weer eens gedaan, weet niet waarom ik dat zo lang niet had gedaan. Maar och wat is dat lekker! Het is brood voor morgen maar ik moet oppassen dat ik het niet nu al helemaal opeet
En eigenlijk supermakkelijk en heel niet veel werk.
Ik heb het wel eens geprobeerd! Maar dat werd dus niks. Sowieso had ik speciaal meel nodig want ik wil geen witbrood. Dat pak was al ongeveer zo duur als brood in een zak.
En hoelang/warm ik het ook liet rijzen, het werd nooit zo luchtig als supermarktbrood. Gingen dus ook veel minder sneden uit.
Hoe doe je dat dan? Kan dat gewoon in een cakeblik?
Nog een vrekkentip die vast al heel vaak gegeven is: bak je eigen brood! Heb het vanavond weer eens gedaan, weet niet waarom ik dat zo lang niet had gedaan. Maar och wat is dat lekker! Het is brood voor morgen maar ik moet oppassen dat ik het niet nu al helemaal opeet
En eigenlijk supermakkelijk en heel niet veel werk.
Ik heb het wel eens geprobeerd! Maar dat werd dus niks. Sowieso had ik speciaal meel nodig want ik wil geen witbrood. Dat pak was al ongeveer zo duur als brood in een zak.
En hoelang/warm ik het ook liet rijzen, het werd nooit zo luchtig als supermarktbrood. Gingen dus ook veel minder sneden uit.
Hoe doe je dat dan? Kan dat gewoon in een cakeblik?
maandag 26 maart 2012 om 21:49
Speciaal meel? Je bedoelt gewoon volkoren meel, in plaats van bloem. Met bloem krijg je wit, met meel krijg je bruin. Zo bruin van kleur als supermarktbrood wordt het nooit, want daar zit gebrande mout door voor de kleur, die donkerte heeft niets met volkoren te maken. Meel is echt veel goedkoper dan brood. (en bloem kost al helemaal niets, maar ik wil ook bruinbrood dus ik gebruik meel) Ik weet niet wat voor 'n dure zak jij had?
Hoe luchtig het wordt heeft ook te maken met hoeveel gist je gebruikt, en je moet het gist (en eventueel wat suiker) er voor de eerste rijs indoen. En dan zout en olie pas daarna, anders werkt de gist niet goed.
Ik maak het deeg met een deegroller plat, en rol het dan op tot 'broodmodel'. Dan gaat het zo op een bakplaat met bakpapier de oven in, niet in een blik dus.
Hoe luchtig het wordt heeft ook te maken met hoeveel gist je gebruikt, en je moet het gist (en eventueel wat suiker) er voor de eerste rijs indoen. En dan zout en olie pas daarna, anders werkt de gist niet goed.
Ik maak het deeg met een deegroller plat, en rol het dan op tot 'broodmodel'. Dan gaat het zo op een bakplaat met bakpapier de oven in, niet in een blik dus.
Zeg maar Spijker.
maandag 26 maart 2012 om 22:31
quote:ikbenikenbenertrotsop schreef op 26 maart 2012 @ 20:15:
Wellicht hebben ze bij viva grote opruiming gehouden? Zou niet gek zijn want vrijwel alle nicknamen waren al bezet. Zou wel mooi zijn, kan ik tenminste gewoon Janna nemen. Maar ooit was er een theorie over dat ze dan minder 'leden' hadden en het dus voor adverteerders minder gunstig zou zijn in de verkoop van advertenties...
Wellicht hebben ze bij viva grote opruiming gehouden? Zou niet gek zijn want vrijwel alle nicknamen waren al bezet. Zou wel mooi zijn, kan ik tenminste gewoon Janna nemen. Maar ooit was er een theorie over dat ze dan minder 'leden' hadden en het dus voor adverteerders minder gunstig zou zijn in de verkoop van advertenties...
maandag 26 maart 2012 om 23:42
Ik bak al tien jaar zelf brood, nog steeds met mijn eerste broodbakmachine van Panasonic. Als je begint met broodbakken is het lastig, maar al doende leert men. Als ik superzacht brood wil dan week ik eerst 50 gram havermout in 100 gram water. 400 gram lichtvolkorenmeel, 200 gram water, theelepel gist, theelepel zout, eetlepel suiker en 25 gram olie. Instructies van je machine en SMULLEN.
Betty White: "Once you go blackberry... Hmmmmmhmmmm"
maandag 26 maart 2012 om 23:43
quote:Janna_ schreef op 26 maart 2012 @ 13:23:
Denk je echt dat hij het verschil proeft? Met een goed alternatief dan he, niet alles smaakt naar cola?
Ja, dat proef je 100% zeker. Mijn vader geloofde dat vroeger ook nooit (nu heb ik al 10 jaar geen cola meer gedronken, maar als kind is dat natuurlijk het lekkerste dat er is
). Die had 4 flessen gehaald ofzo, coca cola en wat huismerken en álle 3 (2 broertjes) haalden we de Coca Cola er feilloos uit.
Overigens kan ik je met 100% zekerheid zeggen dat ik de Grolsch ook wel van de Heineken onderscheid. Maar of ik er wat van zou zeggen als ik ergens op bezoek ben is een tweede, absoluut niet namelijk.
Denk je echt dat hij het verschil proeft? Met een goed alternatief dan he, niet alles smaakt naar cola?
Ja, dat proef je 100% zeker. Mijn vader geloofde dat vroeger ook nooit (nu heb ik al 10 jaar geen cola meer gedronken, maar als kind is dat natuurlijk het lekkerste dat er is
Overigens kan ik je met 100% zekerheid zeggen dat ik de Grolsch ook wel van de Heineken onderscheid. Maar of ik er wat van zou zeggen als ik ergens op bezoek ben is een tweede, absoluut niet namelijk.
maandag 26 maart 2012 om 23:45
quote:nellaaa schreef op 26 maart 2012 @ 12:16:
Ik heb net trouwens toevallig de wokolie van conimex meegenomen. Heeft iemand die al geprobeerd? Is het lekker?Die is heerlijk. Die gebruik ik al een paar jaar voor wokken enzo. Hij ruikt echt súperlekker als je het alleen al in de pan doet. Klinkt heel raar, is echt zo
Ik heb net trouwens toevallig de wokolie van conimex meegenomen. Heeft iemand die al geprobeerd? Is het lekker?Die is heerlijk. Die gebruik ik al een paar jaar voor wokken enzo. Hij ruikt echt súperlekker als je het alleen al in de pan doet. Klinkt heel raar, is echt zo
dinsdag 27 maart 2012 om 09:37
dinsdag 27 maart 2012 om 10:11
quote:willemeen schreef op 26 maart 2012 @ 13:41:
[...]
Haha, volgens mij hebben meer vrouwen dat probleem. Ik vind ook dat mijn vriend wel erg veel cola drinkt en dat kost inderdaad veel geld. Ik las op Dubbeltjes blog ook iets daarover. Dus blijkbaar is het een vrouwendingetje om weinig frisdrank te drinken en een mannendingetje om helemaal te versuikeren Ik ben hier juist de cola drinker! wel de light versie, verder drink ik sapjes, dubbelfris (light) van de aldi of ah en 7-up (light) van ah, de lemon & lime en geen water...... heel soms een kop thee.
[...]
Haha, volgens mij hebben meer vrouwen dat probleem. Ik vind ook dat mijn vriend wel erg veel cola drinkt en dat kost inderdaad veel geld. Ik las op Dubbeltjes blog ook iets daarover. Dus blijkbaar is het een vrouwendingetje om weinig frisdrank te drinken en een mannendingetje om helemaal te versuikeren Ik ben hier juist de cola drinker! wel de light versie, verder drink ik sapjes, dubbelfris (light) van de aldi of ah en 7-up (light) van ah, de lemon & lime en geen water...... heel soms een kop thee.
dinsdag 27 maart 2012 om 10:52
dinsdag 27 maart 2012 om 12:47
quote:spijk-er schreef op 26 maart 2012 @ 21:32:
Nog een vrekkentip die vast al heel vaak gegeven is: bak je eigen brood! En eigenlijk supermakkelijk en heel niet veel werk.
Het is goedkoop, lekker en je kan er heel veel variaties mee maken.
Ik ben dr ook heel actief in geweest, sinds ik verhuisd ben niet veel meer gedaan.. toch weer eens goed oppakken denk
.
Ik heb ook een paar keer een kostprijsberekening gemaakt van wat een brood kost, was misschien maar ¤ 0.70 (of zelfs minder).
Wel alle ingredienten zelf toegevoegd ipv een kant en klare mix.
Nog een vrekkentip die vast al heel vaak gegeven is: bak je eigen brood! En eigenlijk supermakkelijk en heel niet veel werk.
Het is goedkoop, lekker en je kan er heel veel variaties mee maken.
Ik ben dr ook heel actief in geweest, sinds ik verhuisd ben niet veel meer gedaan.. toch weer eens goed oppakken denk
Ik heb ook een paar keer een kostprijsberekening gemaakt van wat een brood kost, was misschien maar ¤ 0.70 (of zelfs minder).
Wel alle ingredienten zelf toegevoegd ipv een kant en klare mix.
dinsdag 27 maart 2012 om 13:41
De Klein en Krachtig wasmiddelen deze week bij AH -40%!
En ik ga zo de GTA van Iglo posten.
@lamystere,
Volgens mij is Teabar goedkoper. Ik heb laatst ook twee zaken gesneden munt gehaald bij de toko voor nog geen 2 euro per zak. Muntthee is heerlijk, mits niet te sterk. Verse thee moet je wel altijd goed luchtdicht afsluiten, dus het is even investeren in goede potten.
En ik ga zo de GTA van Iglo posten.
@lamystere,
Volgens mij is Teabar goedkoper. Ik heb laatst ook twee zaken gesneden munt gehaald bij de toko voor nog geen 2 euro per zak. Muntthee is heerlijk, mits niet te sterk. Verse thee moet je wel altijd goed luchtdicht afsluiten, dus het is even investeren in goede potten.
dinsdag 27 maart 2012 om 15:45
Spijker en Noa Lynn, hebben jullie misschien een recept voor me? Ik zag een recept voorbijflitsen maar dat was voor de broodbakmachine.
Ik wil het namelijk graag proberen, maar wil dus graag weten wat de verhoudingen zijn van de ingrediënten en hoe lang het moet rijzen, hoe heet ze gebakken moeten worden, etc.
Alvast bedankt!
Ik wil het namelijk graag proberen, maar wil dus graag weten wat de verhoudingen zijn van de ingrediënten en hoe lang het moet rijzen, hoe heet ze gebakken moeten worden, etc.
Alvast bedankt!