Kip niet meer wassen.
dinsdag 17 juni 2014 om 15:39
di 17 jun 2014, 13:04
'Stop met het wassen van kip!'
Zijn befaamde gebraden kipfilet zorgde ervoor dat de 79-jarige Peter Clarke doodziek werd. Net als veel anderen waste hij de kip voor het bereiden. Iets wat hij nu nooit meer zal doen.
De nacht na de maaltijd kreeg Clarke extreme buikpijn. Na onderzoeken bleek dat hij behept was met de Campylobacter bacterie die hij opliep door het wassen van de kip. Het was iets wat de man, net als bijna de helft van de bevolking, altijd deed zonder te beseffen hoe riskant het kan zijn voor de gezondheid.
Spetters
De Food Standards Agency (FDA) waarschuwde gisteren om vooral te stoppen met het wassen van de kip voor het koken vanwege verspreidingsrisico van dodelijke bacteriën door waterspetters.
Een maag-darminfectie door de Campylobacter komt in ons land veel voor, vooral in de zomer. Naar schatting is ongeveer 80 procent van de gevallen de schuld van besmet pluimvee.
Clarke tegenover de Daily Mail: ''Ik was verrast dat ik ziek werd van zo'n simpele routine als kip wassen. Gek genoeg had ik niet van de kip gegeten, dus het moest wel door het wassen komen. Vanaf dat moment heb ik geen kip meer gegeten, maar mocht ik dat toch een keer doen zal ik het vlees in ieder geval niet meer wassen.''
In ongeveer de helft van de gevallen begint een infectie met de Campylobacter bacterie met griepachtige symptomen, gevolgd door diarree, braken, buikpijn en krampen die lijken op een blindedarmontsteking. Gewoonlijk duren deze klachten ongeveer een week. In heel zeldzame gevallen kan bloedvergiftiging optreden, die soms dodelijk kan zijn. Om uitdroging te voorkomen is het vooral belangrijk om goed te drinken en voldoende suiker en zout binnen te krijgen.
To do
Tips om een infectie te voorkomen:
Was geen rauwe kip, dat is echt nergens voor nodig. Het maakt de kip niet schoner en verwijdert ook eventuele bacteriën niet.
Gebruik aparte snijplanken voor kip en andere ingrediënten.
Desinfecteer het aanrecht, theedoeken, vaatdoeken en andere gebruiksvoorwerpen die met de rauwe kip in aanraking zijn gekomen om verdere verspreiding van bacteriën in de keuken te voorkomen.
Indien mogelijk, zet deze objecten dan in de vaatwasser. De combinatie van warmte, water en wasmiddel doodt het beste bacteriën. Maak werkvlakken schoon met warm water en ontsmettingsmiddelen.
Zorg er natuurlijk voor dat de kip goed gaar is.
Gooi eten dat 2 uur buiten de koelkast heeft gestaan weg, vooral belangrijk om te onthouden bij een barbecue.
---------------------------------------------------------
Oke, dus de kip kan met bloedklonters en al zo de pan in.
Ben benieuw naar jullie mening hierover.
'Stop met het wassen van kip!'
Zijn befaamde gebraden kipfilet zorgde ervoor dat de 79-jarige Peter Clarke doodziek werd. Net als veel anderen waste hij de kip voor het bereiden. Iets wat hij nu nooit meer zal doen.
De nacht na de maaltijd kreeg Clarke extreme buikpijn. Na onderzoeken bleek dat hij behept was met de Campylobacter bacterie die hij opliep door het wassen van de kip. Het was iets wat de man, net als bijna de helft van de bevolking, altijd deed zonder te beseffen hoe riskant het kan zijn voor de gezondheid.
Spetters
De Food Standards Agency (FDA) waarschuwde gisteren om vooral te stoppen met het wassen van de kip voor het koken vanwege verspreidingsrisico van dodelijke bacteriën door waterspetters.
Een maag-darminfectie door de Campylobacter komt in ons land veel voor, vooral in de zomer. Naar schatting is ongeveer 80 procent van de gevallen de schuld van besmet pluimvee.
Clarke tegenover de Daily Mail: ''Ik was verrast dat ik ziek werd van zo'n simpele routine als kip wassen. Gek genoeg had ik niet van de kip gegeten, dus het moest wel door het wassen komen. Vanaf dat moment heb ik geen kip meer gegeten, maar mocht ik dat toch een keer doen zal ik het vlees in ieder geval niet meer wassen.''
In ongeveer de helft van de gevallen begint een infectie met de Campylobacter bacterie met griepachtige symptomen, gevolgd door diarree, braken, buikpijn en krampen die lijken op een blindedarmontsteking. Gewoonlijk duren deze klachten ongeveer een week. In heel zeldzame gevallen kan bloedvergiftiging optreden, die soms dodelijk kan zijn. Om uitdroging te voorkomen is het vooral belangrijk om goed te drinken en voldoende suiker en zout binnen te krijgen.
To do
Tips om een infectie te voorkomen:
Was geen rauwe kip, dat is echt nergens voor nodig. Het maakt de kip niet schoner en verwijdert ook eventuele bacteriën niet.
Gebruik aparte snijplanken voor kip en andere ingrediënten.
Desinfecteer het aanrecht, theedoeken, vaatdoeken en andere gebruiksvoorwerpen die met de rauwe kip in aanraking zijn gekomen om verdere verspreiding van bacteriën in de keuken te voorkomen.
Indien mogelijk, zet deze objecten dan in de vaatwasser. De combinatie van warmte, water en wasmiddel doodt het beste bacteriën. Maak werkvlakken schoon met warm water en ontsmettingsmiddelen.
Zorg er natuurlijk voor dat de kip goed gaar is.
Gooi eten dat 2 uur buiten de koelkast heeft gestaan weg, vooral belangrijk om te onthouden bij een barbecue.
---------------------------------------------------------
Oke, dus de kip kan met bloedklonters en al zo de pan in.
Ben benieuw naar jullie mening hierover.
Ontbijt: Een Smoothie banaan Lunch: Een cracker/avocado en guinoa salade Diner:57 pizza broodjes,13 donuts,2 bakken gefrituurde kipkluif, 9 Rosé
dinsdag 17 juni 2014 om 20:50
dinsdag 17 juni 2014 om 20:56
Je weet toch niet hoeveel mensen er met hun vieze klauwen aan je vlees hebben gezeten? Of waar het allemaal op gelegen heeft voordat het in zo'n kek bakje werd verpakt?
Inderdaad wat Cateautje ook al zegt, elke keer bij random hygiene controles vinden ze menselijke poepbacteriën op vlees en andere onbereide etenswaren. Omdat mensen kennelijk niet alleen hun voedsel niet wassen, maar ook hun gore poten als ze hebben zitten kakken niet. Gatverredamme. En jullie dat gewoon zo hup in de pan smijten. Eet smakelijk!
Inderdaad wat Cateautje ook al zegt, elke keer bij random hygiene controles vinden ze menselijke poepbacteriën op vlees en andere onbereide etenswaren. Omdat mensen kennelijk niet alleen hun voedsel niet wassen, maar ook hun gore poten als ze hebben zitten kakken niet. Gatverredamme. En jullie dat gewoon zo hup in de pan smijten. Eet smakelijk!
Am Yisrael Chai!
dinsdag 17 juni 2014 om 21:02
quote:Eindeloos schreef op 17 juni 2014 @ 17:26:
[...]
Het idee, Mrs, ik zie zo'n slager/ inpakker altijd zijn piemol afschudden na het plassen, en dan mijn filetjes inpakken.
Ja ook in de P.C schudden ze met de P.
Brrrrrrrr............................
Gadverdamme Eindje
Overigens was ik mijn kip nooit. Oh en
[...]
Het idee, Mrs, ik zie zo'n slager/ inpakker altijd zijn piemol afschudden na het plassen, en dan mijn filetjes inpakken.
Ja ook in de P.C schudden ze met de P.
Brrrrrrrr............................
Gadverdamme Eindje
Overigens was ik mijn kip nooit. Oh en
I’m doing superhero stuff. I’m staying focused. If anybody comes in here looking for trouble, oh, they’re going to meet my partners. We’re talking about paw and order.
dinsdag 17 juni 2014 om 21:02
quote:fashionvictim schreef op 17 juni 2014 @ 20:56:
Je weet toch niet hoeveel mensen er met hun vieze klauwen aan je vlees hebben gezeten? Of waar het allemaal op gelegen heeft voordat het in zo'n kek bakje werd verpakt?
Inderdaad wat Cateautje ook al zegt, elke keer bij random hygiene controles vinden ze menselijke poepbacteriën op vlees en andere onbereide etenswaren. Omdat mensen kennelijk niet alleen hun voedsel niet wassen, maar ook hun gore poten als ze hebben zitten kakken niet. Gatverredamme. En jullie dat gewoon zo hup in de pan smijten. Eet smakelijk!Die bacterien gaan dood bij goed bakken hoor! Heb je ook handschoenen aan in t openbaar vervoer, restaurants, winkels etc of ontsmet je je handen dan elke vijf minuten?
Je weet toch niet hoeveel mensen er met hun vieze klauwen aan je vlees hebben gezeten? Of waar het allemaal op gelegen heeft voordat het in zo'n kek bakje werd verpakt?
Inderdaad wat Cateautje ook al zegt, elke keer bij random hygiene controles vinden ze menselijke poepbacteriën op vlees en andere onbereide etenswaren. Omdat mensen kennelijk niet alleen hun voedsel niet wassen, maar ook hun gore poten als ze hebben zitten kakken niet. Gatverredamme. En jullie dat gewoon zo hup in de pan smijten. Eet smakelijk!Die bacterien gaan dood bij goed bakken hoor! Heb je ook handschoenen aan in t openbaar vervoer, restaurants, winkels etc of ontsmet je je handen dan elke vijf minuten?
dinsdag 17 juni 2014 om 21:05
dinsdag 17 juni 2014 om 21:11
quote:oldwood schreef op 17 juni 2014 @ 18:01:
[...]
Na kip ontsmet ik mijn hele keuken hoor, aanrecht, tegels, gasfornuis, pan en alles wat met de kip in 'aanraking' is geweest.
Mijn god wat een gedoe, dan weet ik ineens weer waarom ik geen kip eet, ik trek gewoon een pak tofu / vleesvervanger open en mik het in de pan, klaar.
En dan ook nog je kip moeten wassen
[...]
Na kip ontsmet ik mijn hele keuken hoor, aanrecht, tegels, gasfornuis, pan en alles wat met de kip in 'aanraking' is geweest.
Mijn god wat een gedoe, dan weet ik ineens weer waarom ik geen kip eet, ik trek gewoon een pak tofu / vleesvervanger open en mik het in de pan, klaar.
En dan ook nog je kip moeten wassen
dinsdag 17 juni 2014 om 21:12
quote:fashionvictim schreef op 17 juni 2014 @ 20:56:
Je weet toch niet hoeveel mensen er met hun vieze klauwen aan je vlees hebben gezeten? Of waar het allemaal op gelegen heeft voordat het in zo'n kek bakje werd verpakt?
Inderdaad wat Cateautje ook al zegt, elke keer bij random hygiene controles vinden ze menselijke poepbacteriën op vlees en andere onbereide etenswaren. Omdat mensen kennelijk niet alleen hun voedsel niet wassen, maar ook hun gore poten als ze hebben zitten kakken niet. Gatverredamme. En jullie dat gewoon zo hup in de pan smijten. Eet smakelijk!Jij eet nooit buiten de deur begrijp ik?
Je weet toch niet hoeveel mensen er met hun vieze klauwen aan je vlees hebben gezeten? Of waar het allemaal op gelegen heeft voordat het in zo'n kek bakje werd verpakt?
Inderdaad wat Cateautje ook al zegt, elke keer bij random hygiene controles vinden ze menselijke poepbacteriën op vlees en andere onbereide etenswaren. Omdat mensen kennelijk niet alleen hun voedsel niet wassen, maar ook hun gore poten als ze hebben zitten kakken niet. Gatverredamme. En jullie dat gewoon zo hup in de pan smijten. Eet smakelijk!Jij eet nooit buiten de deur begrijp ik?
dinsdag 17 juni 2014 om 21:13
Hier word eigenlijk alleen kipfilet gegeten die ik in reepjes/blokjes snijd voor roerbakken. Ik gruwel van de "vieze" dingetjes eraan, vet, velletjes, gewoon jakkes dingen. Dat gaat dus direct in de vuilnisbak. Maar dan nog eens extra wassen doe ik niet.
Maar hele kip etc. eet ik dan ook niet, mijn moeder vond dat goor (had uberhaubt een hekel aan koken en woonde als kind naast een slager dus veel dode dieren gezien en dus aten wij dat later ook niet, haar uitleg over bloedworst wil je nog steeds niet horen) en dus heb ik dat ook nooit geleerd.
Heb nu wel de neiging om een Kip caravan te gaan wassen.
Maar hele kip etc. eet ik dan ook niet, mijn moeder vond dat goor (had uberhaubt een hekel aan koken en woonde als kind naast een slager dus veel dode dieren gezien en dus aten wij dat later ook niet, haar uitleg over bloedworst wil je nog steeds niet horen) en dus heb ik dat ook nooit geleerd.
Heb nu wel de neiging om een Kip caravan te gaan wassen.
dinsdag 17 juni 2014 om 21:16
quote:riannerianne schreef op 17 juni 2014 @ 16:10:
Mijn indonesische tante wast ook al haar vlees.
Die heeft dus regelmatig een verstopte riolering van al het vet dat zich ophoopt.
Naspoelen met heet water en afwasmiddel, als ze het vlees gewassen heeft dan.
OT.. ik was ook nooit vlees. Ik heb een opleiding gedaan, waarmee ik lerares koken werd en ook daarbij.. nooit vlees hoeven wassen. Echt bijzonder, zo lees je nog eens wat
Mijn indonesische tante wast ook al haar vlees.
Die heeft dus regelmatig een verstopte riolering van al het vet dat zich ophoopt.
Naspoelen met heet water en afwasmiddel, als ze het vlees gewassen heeft dan.
OT.. ik was ook nooit vlees. Ik heb een opleiding gedaan, waarmee ik lerares koken werd en ook daarbij.. nooit vlees hoeven wassen. Echt bijzonder, zo lees je nog eens wat
Later is nu
dinsdag 17 juni 2014 om 21:24
Ja maar jongens jullie lezen het toch: je kip wel wassen is viezer en gevaarlijker dan hem niet te wassen! Ik snap dat je het gevoelsmatig vies kunt vinden, maar het lijkt me toch dat je je daar over heen kunt zetten wanneer je er rationeel naar kijkt.
Door de verhitting dood je de bacteriën. Bacteriën gaan niet dood van water, een beetje citroen, azijn of zout hoor... Anders hadden ze dat wel door de melk gegooid ipv te komen met een pasteuriseerproces.
Overigens heb ik het hierbij over kipfilet, hele kippen met botten en dergelijke zou ik niet weten hoe ik dat zou moeten doen. Maar een kipfilet ga ik dus niet wassen, dat heeft geen enkele zin en blijkt dus zelfs potentieel gevaarlijk te zijn.
Door de verhitting dood je de bacteriën. Bacteriën gaan niet dood van water, een beetje citroen, azijn of zout hoor... Anders hadden ze dat wel door de melk gegooid ipv te komen met een pasteuriseerproces.
Overigens heb ik het hierbij over kipfilet, hele kippen met botten en dergelijke zou ik niet weten hoe ik dat zou moeten doen. Maar een kipfilet ga ik dus niet wassen, dat heeft geen enkele zin en blijkt dus zelfs potentieel gevaarlijk te zijn.
dinsdag 17 juni 2014 om 21:39
Ik had ook nog nooit gehoord van kip wassen voor ik dit bericht las. Maar ik moet zeggen dat ik laatst ook iemand een ei zag wassen (even onder de kraan houden) voordat deze gebruikt werd om in het cakebeslag te doen. Is dat normaal? Ik had dat ook nog nooit gezien/gedaan en het was ook niet in me op gekomen eigenlijk. Scheen normaal te zijn bij hen thuis.
dinsdag 17 juni 2014 om 22:29
quote:fashionvictim schreef op 17 juni 2014 @ 20:56:
Je weet toch niet hoeveel mensen er met hun vieze klauwen aan je vlees hebben gezeten? Of waar het allemaal op gelegen heeft voordat het in zo'n kek bakje werd verpakt?
Inderdaad wat Cateautje ook al zegt, elke keer bij random hygiene controles vinden ze menselijke poepbacteriën op vlees en andere onbereide etenswaren. Omdat mensen kennelijk niet alleen hun voedsel niet wassen, maar ook hun gore poten als ze hebben zitten kakken niet. Gatverredamme. En jullie dat gewoon zo hup in de pan smijten. Eet smakelijk!En voor die ongewassen tartaar geldt dit allemaal niet?
Je weet toch niet hoeveel mensen er met hun vieze klauwen aan je vlees hebben gezeten? Of waar het allemaal op gelegen heeft voordat het in zo'n kek bakje werd verpakt?
Inderdaad wat Cateautje ook al zegt, elke keer bij random hygiene controles vinden ze menselijke poepbacteriën op vlees en andere onbereide etenswaren. Omdat mensen kennelijk niet alleen hun voedsel niet wassen, maar ook hun gore poten als ze hebben zitten kakken niet. Gatverredamme. En jullie dat gewoon zo hup in de pan smijten. Eet smakelijk!En voor die ongewassen tartaar geldt dit allemaal niet?
woensdag 18 juni 2014 om 08:02
Maar hoe doen de mensen die kip wassen ivm hygiëne het dan met bijvoorbeeld brood?
De kans dat de bakker / winkelbediende met ongewassen handen aan het (gebakken) brood zat is net zo groot.
Denk bijvoorbeeld aan het aannemen van geld (vies!) en daarna met ongewassen handen jouw brood uit het schap pakken om te snijden / verpakken.
Was je dat ook voor gebruik?
De kans dat de bakker / winkelbediende met ongewassen handen aan het (gebakken) brood zat is net zo groot.
Denk bijvoorbeeld aan het aannemen van geld (vies!) en daarna met ongewassen handen jouw brood uit het schap pakken om te snijden / verpakken.
Was je dat ook voor gebruik?
woensdag 18 juni 2014 om 08:34
Nagenoeg àlle verse produkten worden door winkelpersoneel met de blote handen aangeraakt. Brood, gebak, vlees, kaas, belegde broodjes etc.etc. En datzelfde personeel raakt met diezelfde handen geld aan.
Bij de snackafdeling van de Hema heeft het personeel weliswaar handschoenen aan, maar met diezelfde handschoenen aan rekenen ze ook af.
En toch ben ik er nog nooit ziek van geworden.
Poepbacterien was je onder de kraan trouwens niet weg. Dat is een illusie. Daar is sterkter geschut voor nodig. Hitte dus....
Vlees in citroensap of azijn weken vind ik geen schoonmaakmethode. Het hoort bij de bereidingswijze, een soort marinade.
Bij de snackafdeling van de Hema heeft het personeel weliswaar handschoenen aan, maar met diezelfde handschoenen aan rekenen ze ook af.
En toch ben ik er nog nooit ziek van geworden.
Poepbacterien was je onder de kraan trouwens niet weg. Dat is een illusie. Daar is sterkter geschut voor nodig. Hitte dus....
Vlees in citroensap of azijn weken vind ik geen schoonmaakmethode. Het hoort bij de bereidingswijze, een soort marinade.
woensdag 18 juni 2014 om 08:53
In Engeland is het schijnbaar ook heel normaal, mijn vriendin doet het ook... Ik vind het juist smerig om zo'n beest te wassen...
En al die angsten voor bacteriën op allerlei producten, daar kweek je ook geen afweer mee.
En al die angsten voor bacteriën op allerlei producten, daar kweek je ook geen afweer mee.
Your life could depend on this. Don't blink. Don't even blink. Blink and you're dead. They are fast. Faster than you can believe. Don't turn your back, don't look away, and don't blink! Good luck. - The Doctor
woensdag 18 juni 2014 om 13:29
quote:charlottew88 schreef op 17 juni 2014 @ 21:02:
[...]
Gadverdamme Eindje
Overigens was ik mijn kip nooit. Oh en
Sjarreke, wist je niet dat ze in de P.C.Piemols hebben
[...]
Gadverdamme Eindje
Overigens was ik mijn kip nooit. Oh en
Sjarreke, wist je niet dat ze in de P.C.Piemols hebben
Ontbijt: Een Smoothie banaan Lunch: Een cracker/avocado en guinoa salade Diner:57 pizza broodjes,13 donuts,2 bakken gefrituurde kipkluif, 9 Rosé