Kip niet meer wassen.
dinsdag 17 juni 2014 om 15:39
di 17 jun 2014, 13:04
'Stop met het wassen van kip!'
Zijn befaamde gebraden kipfilet zorgde ervoor dat de 79-jarige Peter Clarke doodziek werd. Net als veel anderen waste hij de kip voor het bereiden. Iets wat hij nu nooit meer zal doen.
De nacht na de maaltijd kreeg Clarke extreme buikpijn. Na onderzoeken bleek dat hij behept was met de Campylobacter bacterie die hij opliep door het wassen van de kip. Het was iets wat de man, net als bijna de helft van de bevolking, altijd deed zonder te beseffen hoe riskant het kan zijn voor de gezondheid.
Spetters
De Food Standards Agency (FDA) waarschuwde gisteren om vooral te stoppen met het wassen van de kip voor het koken vanwege verspreidingsrisico van dodelijke bacteriën door waterspetters.
Een maag-darminfectie door de Campylobacter komt in ons land veel voor, vooral in de zomer. Naar schatting is ongeveer 80 procent van de gevallen de schuld van besmet pluimvee.
Clarke tegenover de Daily Mail: ''Ik was verrast dat ik ziek werd van zo'n simpele routine als kip wassen. Gek genoeg had ik niet van de kip gegeten, dus het moest wel door het wassen komen. Vanaf dat moment heb ik geen kip meer gegeten, maar mocht ik dat toch een keer doen zal ik het vlees in ieder geval niet meer wassen.''
In ongeveer de helft van de gevallen begint een infectie met de Campylobacter bacterie met griepachtige symptomen, gevolgd door diarree, braken, buikpijn en krampen die lijken op een blindedarmontsteking. Gewoonlijk duren deze klachten ongeveer een week. In heel zeldzame gevallen kan bloedvergiftiging optreden, die soms dodelijk kan zijn. Om uitdroging te voorkomen is het vooral belangrijk om goed te drinken en voldoende suiker en zout binnen te krijgen.
To do
Tips om een infectie te voorkomen:
Was geen rauwe kip, dat is echt nergens voor nodig. Het maakt de kip niet schoner en verwijdert ook eventuele bacteriën niet.
Gebruik aparte snijplanken voor kip en andere ingrediënten.
Desinfecteer het aanrecht, theedoeken, vaatdoeken en andere gebruiksvoorwerpen die met de rauwe kip in aanraking zijn gekomen om verdere verspreiding van bacteriën in de keuken te voorkomen.
Indien mogelijk, zet deze objecten dan in de vaatwasser. De combinatie van warmte, water en wasmiddel doodt het beste bacteriën. Maak werkvlakken schoon met warm water en ontsmettingsmiddelen.
Zorg er natuurlijk voor dat de kip goed gaar is.
Gooi eten dat 2 uur buiten de koelkast heeft gestaan weg, vooral belangrijk om te onthouden bij een barbecue.
---------------------------------------------------------
Oke, dus de kip kan met bloedklonters en al zo de pan in.
Ben benieuw naar jullie mening hierover.
'Stop met het wassen van kip!'
Zijn befaamde gebraden kipfilet zorgde ervoor dat de 79-jarige Peter Clarke doodziek werd. Net als veel anderen waste hij de kip voor het bereiden. Iets wat hij nu nooit meer zal doen.
De nacht na de maaltijd kreeg Clarke extreme buikpijn. Na onderzoeken bleek dat hij behept was met de Campylobacter bacterie die hij opliep door het wassen van de kip. Het was iets wat de man, net als bijna de helft van de bevolking, altijd deed zonder te beseffen hoe riskant het kan zijn voor de gezondheid.
Spetters
De Food Standards Agency (FDA) waarschuwde gisteren om vooral te stoppen met het wassen van de kip voor het koken vanwege verspreidingsrisico van dodelijke bacteriën door waterspetters.
Een maag-darminfectie door de Campylobacter komt in ons land veel voor, vooral in de zomer. Naar schatting is ongeveer 80 procent van de gevallen de schuld van besmet pluimvee.
Clarke tegenover de Daily Mail: ''Ik was verrast dat ik ziek werd van zo'n simpele routine als kip wassen. Gek genoeg had ik niet van de kip gegeten, dus het moest wel door het wassen komen. Vanaf dat moment heb ik geen kip meer gegeten, maar mocht ik dat toch een keer doen zal ik het vlees in ieder geval niet meer wassen.''
In ongeveer de helft van de gevallen begint een infectie met de Campylobacter bacterie met griepachtige symptomen, gevolgd door diarree, braken, buikpijn en krampen die lijken op een blindedarmontsteking. Gewoonlijk duren deze klachten ongeveer een week. In heel zeldzame gevallen kan bloedvergiftiging optreden, die soms dodelijk kan zijn. Om uitdroging te voorkomen is het vooral belangrijk om goed te drinken en voldoende suiker en zout binnen te krijgen.
To do
Tips om een infectie te voorkomen:
Was geen rauwe kip, dat is echt nergens voor nodig. Het maakt de kip niet schoner en verwijdert ook eventuele bacteriën niet.
Gebruik aparte snijplanken voor kip en andere ingrediënten.
Desinfecteer het aanrecht, theedoeken, vaatdoeken en andere gebruiksvoorwerpen die met de rauwe kip in aanraking zijn gekomen om verdere verspreiding van bacteriën in de keuken te voorkomen.
Indien mogelijk, zet deze objecten dan in de vaatwasser. De combinatie van warmte, water en wasmiddel doodt het beste bacteriën. Maak werkvlakken schoon met warm water en ontsmettingsmiddelen.
Zorg er natuurlijk voor dat de kip goed gaar is.
Gooi eten dat 2 uur buiten de koelkast heeft gestaan weg, vooral belangrijk om te onthouden bij een barbecue.
---------------------------------------------------------
Oke, dus de kip kan met bloedklonters en al zo de pan in.
Ben benieuw naar jullie mening hierover.
Ontbijt: Een Smoothie banaan Lunch: Een cracker/avocado en guinoa salade Diner:57 pizza broodjes,13 donuts,2 bakken gefrituurde kipkluif, 9 Rosé
woensdag 18 juni 2014 om 13:30
donderdag 19 juni 2014 om 01:12
Ik was mijn kip soms. Omdat we vaak een hele kip kopen (dood en geplukt dat wel) en mijn man die vervolgens in stukken snijdt en breekt en de organen eruit plukt. Voordat ik dan soep kook van de nek en overige stukjes die geen filet, pootjes of vleugeltjes zijn, was ik die even. Ik heb geen zin in bloedklonters in mijn soep. Veel bloed betekent een verse kip....
Een Nederlands voorverpakt AHfiletje zou ik niet wassen.
Een Nederlands voorverpakt AHfiletje zou ik niet wassen.
donderdag 19 juni 2014 om 01:21
quote:zoulekha schreef op 17 juni 2014 @ 21:39:
Ik had ook nog nooit gehoord van kip wassen voor ik dit bericht las. Maar ik moet zeggen dat ik laatst ook iemand een ei zag wassen (even onder de kraan houden) voordat deze gebruikt werd om in het cakebeslag te doen. Is dat normaal? Ik had dat ook nog nooit gezien/gedaan en het was ook niet in me op gekomen eigenlijk. Scheen normaal te zijn bij hen thuis.
Voor cake-beslag gebruik je toch een rauw ei? Dan zit hetgene wat je gebruikt dus in de schaal, waarom zou je dan de schaal wassen? Die gooi je toch weg, of doet ze die bij het beslag?
Misschien wil ze een schone container houden! Geen vieze schalen in de container, dan is het wel heeeeul logisch!
Maareh heel bijzonder dit en ook nog nooit eerder gehoord.
Ik had ook nog nooit gehoord van kip wassen voor ik dit bericht las. Maar ik moet zeggen dat ik laatst ook iemand een ei zag wassen (even onder de kraan houden) voordat deze gebruikt werd om in het cakebeslag te doen. Is dat normaal? Ik had dat ook nog nooit gezien/gedaan en het was ook niet in me op gekomen eigenlijk. Scheen normaal te zijn bij hen thuis.
Voor cake-beslag gebruik je toch een rauw ei? Dan zit hetgene wat je gebruikt dus in de schaal, waarom zou je dan de schaal wassen? Die gooi je toch weg, of doet ze die bij het beslag?
Misschien wil ze een schone container houden! Geen vieze schalen in de container, dan is het wel heeeeul logisch!
Maareh heel bijzonder dit en ook nog nooit eerder gehoord.
Silence is golden. Duct tape is silver.
maandag 23 juni 2014 om 15:03
maandag 23 juni 2014 om 15:21
quote:vivalafete schreef op 23 juni 2014 @ 15:03:
Tip om een infectie te voorkomen:
Eet geen kip meer.
Ik snap niet dat mensen nog wekelijks plofkip op hun bord hebben liggen. Iedereen weet ondertussen wat voor dierenleed en wat voor troep het is. Er is maar 1 argument waarom er nog kip wordt gegeten: de smaak.
Dat bestaat niet, zal eerder maagvulling zijn, zit toch helemaal geen smaak aan zo'n plofkip
Ja, een hele nare nasmaak...
Tip om een infectie te voorkomen:
Eet geen kip meer.
Ik snap niet dat mensen nog wekelijks plofkip op hun bord hebben liggen. Iedereen weet ondertussen wat voor dierenleed en wat voor troep het is. Er is maar 1 argument waarom er nog kip wordt gegeten: de smaak.
Dat bestaat niet, zal eerder maagvulling zijn, zit toch helemaal geen smaak aan zo'n plofkip
Ja, een hele nare nasmaak...
maandag 23 juni 2014 om 16:05
quote:vivalafete schreef op 23 juni 2014 @ 15:03:
Tip om een infectie te voorkomen:
Eet geen kip meer.
Ik snap niet dat mensen nog wekelijks plofkip op hun bord hebben liggen. Iedereen weet ondertussen wat voor dierenleed en wat voor troep het is. Er is maar 1 argument waarom er nog kip wordt gegeten: de smaak.Ik denk dat voor veel mensen geld een groter argument is. Goed eten is duurder.
Tip om een infectie te voorkomen:
Eet geen kip meer.
Ik snap niet dat mensen nog wekelijks plofkip op hun bord hebben liggen. Iedereen weet ondertussen wat voor dierenleed en wat voor troep het is. Er is maar 1 argument waarom er nog kip wordt gegeten: de smaak.Ik denk dat voor veel mensen geld een groter argument is. Goed eten is duurder.
maandag 23 juni 2014 om 16:08
quote:Annelaure schreef op 23 juni 2014 @ 16:05:
[...]
Ik denk dat voor veel mensen geld een groter argument is. Goed eten is duurder.
Geen vlees is nog goedkoper en gezonder! Dan eet je een keer (of meerdere keren) vegetarisch per week in plaats van plofkip.
Eng idee dat je zo goed moet oppassen met kippenvlees, het zit vol met troep waardoor je alles moet desinfecteren en goed op moet letten welk bestek je hebt gebruikt bij het bereiden enz.
[...]
Ik denk dat voor veel mensen geld een groter argument is. Goed eten is duurder.
Geen vlees is nog goedkoper en gezonder! Dan eet je een keer (of meerdere keren) vegetarisch per week in plaats van plofkip.
Eng idee dat je zo goed moet oppassen met kippenvlees, het zit vol met troep waardoor je alles moet desinfecteren en goed op moet letten welk bestek je hebt gebruikt bij het bereiden enz.
maandag 23 juni 2014 om 16:44
quote:vivalafete schreef op 23 juni 2014 @ 15:03:
Tip om een infectie te voorkomen:
Eet geen kip meer.
Ik snap niet dat mensen nog wekelijks plofkip op hun bord hebben liggen. Iedereen weet ondertussen wat voor dierenleed en wat voor troep het is. Er is maar 1 argument waarom er nog kip wordt gegeten: de smaak.Niet iedereen eet plofkip en er is nog argument om kip te eten buiten dat het gewoon lekker is, zoals voedingsstoffen.
Tip om een infectie te voorkomen:
Eet geen kip meer.
Ik snap niet dat mensen nog wekelijks plofkip op hun bord hebben liggen. Iedereen weet ondertussen wat voor dierenleed en wat voor troep het is. Er is maar 1 argument waarom er nog kip wordt gegeten: de smaak.Niet iedereen eet plofkip en er is nog argument om kip te eten buiten dat het gewoon lekker is, zoals voedingsstoffen.
You know how I know? Because I reeaally think so!
maandag 23 juni 2014 om 16:45
quote:vivalafete, 37 minuten geleden
Geen vlees is nog goedkoper en gezonder! Dan eet je een keer (of meerdere keren) vegetarisch per week in plaats van plofkip.
Eng idee dat je zo goed moet oppassen met kippenvlees, het zit vol met troep waardoor je alles moet desinfecteren en goed op moet letten welk bestek je hebt gebruikt bij het bereiden enz.EHEC vergeten?
Geen vlees is nog goedkoper en gezonder! Dan eet je een keer (of meerdere keren) vegetarisch per week in plaats van plofkip.
Eng idee dat je zo goed moet oppassen met kippenvlees, het zit vol met troep waardoor je alles moet desinfecteren en goed op moet letten welk bestek je hebt gebruikt bij het bereiden enz.EHEC vergeten?
You know how I know? Because I reeaally think so!