Gezondheid alle pijlers

Pannen / wok vervangen? Ja / Nee

11-12-2014 23:10 33 berichten
Hey,



Vlak na het gebruik van mijn pannen / wok schenk ik er vaker heet of koud water in (met of zonder sop). Dus vlak nadat ik ze van het vuur haal. Na het eten doe ik dan de afwas.



Nu heb ik gehoord dat dit slecht is. Moet ik de pannen en wok vervangen?



Groetjes.
Voor welke schadelijkheid ben je precies bang?
Alle reacties Link kopieren
TO, je vragen (en de reacties op posts van anderen) zijn op zijn minst bijzonder te noemen. Je ziet gevaren waar ze er, voor de nuchtere medemens, duidelijk niet zijn en als iemand je probeert gerust te stellen, blijf je maar doorgaan in het zoeken naar gevaren en problemen.



Ik begreep dat je onder behandeling bent in de GGZ. Is het niet verstandig om met je behandelaar eens te praten over je hulpvragen hier? Vraag of het helpend of juist slecht voor je is(dat laatste is waar ik bang voor ben) dat je hier zo dwangmatig bezig bent met alles waar je bang voor bent.



En dan nu inhoudelijk: er is geen enkele reden waarom water en/of sop in je pannen gevaarlijk, ongezond of schadelijk voor je zou kunnen zijn. Het zou hooguit zo kunnen zijn dat de technische kwaliteit en levensduur van je pannen beïnvloed wordt door een verkeerde behandeling (koud water in een hete pan of zo), maar dat is hooguit zonde van je geld maar zeker niet gevaarlijk. En als je even diep ademhaalt en nadenkt, dan weet je dit zelf eigenlijk ook wel!
Door te doen wat jij doet trekken je pannen eerder krom.



Dat is op zich niet slecht, voor het afweken van de zooi is het goed.



Als je kookt op een keramische plaat of op inductie dan zorgt het er wel voor dat je pannen minder efficiënt werken. Koken op een keramische plaat of op inductie is namelijk erg gebaat bij een vlakke bodem. Je krijgt niet-vlakke pannen ook wel warm maar dat kost gewoon veel meer energie dan bij een pan met vlakke bodem.



Als je op gas kookt maakt het nauwelijks uit, op gas kun je nog koken in een conservenblikje.



Slecht is het dus niet, hoogstens zonde van de energie.



Pannen met een erg dikke bodem, Le Creuset braadpannen bijvoorbeeld, krijg je trouwens niet zo snel krom hoor met jouw acties.
De prijs van je pannenset zegt eigenlijk al heel veel. Als je relatief dure pannen hebt, van Le Creuset, of Fissler ofzo, dan kunnen die wel tegen dat soort dingen. Die pannen hebben namelijk vrij dikke bodems van hoogwaardig materiaal. Relatief goedkope pannen, die van Blokker bijvoorbeeld, hebben dat niet.



Wij hebben zelf hoogwaardige pannen, wij koken keramisch. Wij hebben onze kookpannen al 18 jaar en die gaan zeker nog 10 jaar mee. Onze koekenpannen gaan een jaar of 10 mee. Maar ik heb vrienden die juist voor weinig hoogwaardige pannen kiezen, zij vervangen ze vaker, de pannen die ze gebruiken zijn ook goedkoper. Uiteindelijk maakt het qua kosten niet zo veel uit. Wij hebben gewoon geen zin om regelmatig nieuwe pannen te kopen, vrienden die andere keuzes te maken vinden het prima om vaker nieuwe pannen te kopen.



Wij hebben ooit voor keramisch koken gekozen omdat we inductie toen te duur vonden en vanwege stadsverwarming op gas koken geen optie was. Wij wilden per se een vijf pits kookplaat en toen was Miele nog de enige aanbieder van vijfpits op inductie, en dat was dan een samengestelde kookplaat, voor ¤5000 ofzo. Nou, het kan te gek ook he.



De keramische platen van 10 jaar geleden zijn wel heel anders dan die van 20 jaar geleden hoor. En dat merk je ook in de slijtage van goedkope pannen. Hoe sneller het heet wordt, hoe eerder je een pan kan afschrijven.
Alle reacties Link kopieren
Een gietijzeren pan kan ook kromtrekken. Mijn buurvrouw had ooit een fijne gietijzeren pan, soort hapjespan, gekocht. Haar man, in een behulpzame bui, zette hem loeiheet in de gootsteen met koud water. Buurvrouw boos. Mijn pannen kunnen er tegen, zelfs na dertig jaar mankeert er nog niets aan, ik koop alleen zo nu en dan een nieuw koekenpan.
verba volant, scripta manent.
Alle reacties Link kopieren
Ha, kreeg je niet meer genoeg aandacht op je vorige topic?
quote:_blabla_ schreef op 11 december 2014 @ 23:16:

Ik snap de vraag niet...



Heet water met sop in een pan schenken na gebruik is toch gewoon afwassen. Waarom zou dat slecht zijn?Als de pan nog heet is, zeg maar. Dus eigenlijk koken, sopje in pan doen, eten, en erna pas echt afwassen.
quote:anoniem2014 schreef op 12 december 2014 @ 00:01:

[...]





Van een vriend die bij de Blokker werkt.Is het geen idee om aan deze vriend te vragen waarom dit dan slecht is? Hij heeft het gezegd, hij zal beter weten wat hij ermee bedoelt dan wij.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven