NRC versus Trouw versus Volkskrant

16-07-2017 01:11 78 berichten
Alle reacties Link kopieren
Ik wil wellicht een weekendabonnement nemen op een krant. Liefst vrijdag + zaterdag als dat bestaat.

Wat vinden jullie de goede/leuke/minder goede kanten van het NRC, Trouw en Volkskrant? Dat mag gaan over inhoud, stijl, neutraliteit / invalshoeken, bezorgtijden, bijlages, magazines...
Ik zie het verschil tussen die kranten nog niet zo scherp, ondanks een paar korte proefabonnementen. Ik ben zelf wat links van het midden georiënteerd maar vind het juist wel prettig om ook wat tegengeluid te lezen (dus her en der wat rechtse stukken / columns), al kan ik dat ook uit 'Topics' halen als dat er ook bij zit.

Hoe laat wordt NRC meestal bezorgd op vrijdag en op zaterdag?
You can never have too many hats, gloves and shoes
Alle reacties Link kopieren
Geen idee; wij lezen het AD
Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb een online abbo op de NRC. Elke dag online en op zaterdag op de mat. Ideaal, ik lees de krant bijna alleen nog maar online. Vind NRC ook fijne krant maar zou zo niet exact het verschil met Volkskrant en Trouw weten/kunnen benoemen.

Ik ontdek ook niet echt een hele politieke kleur aan NRC al spelen ze altijd wel erg op de menselijke kant in, bijvoorbeeld mbt vluchtelingenproblematiek, dat zou je links kunnen noemen. Maar ik vind ze ook weer krititisch in het euthanasie/voltooid leven debat.
Alle reacties Link kopieren
Bedankt! AD is niks voor mij. En ook bedankt Hiltje, ja zo vind ik NRC ook wel een beetje voelen. Hoe laat ligt hij bij jou op de mat op zaterdag? Gek genoeg kan ik dat nergens op hun site vinden.

Ik moet er ook even bij zeggen dat ik online lezen echt onprettig vind en in de praktijk niet doe. Bijvoorbeeld tijdens het proefabonnement van Trouw kreeg elke dag die mail met hun volledige krant (en weekend op papier), maar ik gooi gewoon die mail meteen weg. Heb er een keer op geklikt maar vind dat gewoon niks. Teveel. Doordeweeks wil ik niet zoveel info en nieuws, zelfs niet koppensnellen.
Topics bekijk ik nog wel een keer of 2 per week (ook niet elke dag), voelt iets overzichtelijker en lekker beperkt.

Dus leuk dat kranten dat online gebeuren erbij bieden maar daar doe ik helemaal niks mee. Ik wil gewoon papier.
You can never have too many hats, gloves and shoes
Hier ook AD. Maar lees hem wel online. Ik zou een aantal zaterdagen een krant kopen en dan zien wat bij je past.
Wij hebben de Telegraaf. Die is in het weekend ruim voor zeven uur op de mat. NRC is middagkrant. Is er niemand in je buurt die hem heeft? Dan kun je het daar vragen.
Alle reacties Link kopieren
Heb tot voor kort vrij geregeld stukken op de site van Trouw gelezen, omdat dat zo'n beetje de laatste Nederlandstalige krant was die het stevige werk gewoon gratis liet lezen. Is nu helaas voorbij, ze gaan over naar een betaalmuur en de site is vernieuwd, en daarmee zowat onleesbaar geworden... je scrollt je een ongeluk.

Afijn. Wat me bij Trouw opviel was dat ze veel aandacht besteedden aan religieuze onderwerpen, weliswaar zonder daarbij een of andere leer op te dringen. Vind het meer een achtergrondkrant, het is degelijke journalistiek die wat verder van de waan van de dag af staat dan wat je bij de NRC en de Volkskrant aantreft. Het verschil tussen die laatste twee is vooral een kwestie van smaak, denk ik.
Alle reacties Link kopieren
NRC is meer zakelijk, Volkskrant is links (irritant links voor mij), en Trouw meer religieus & maatschappelijke vraagstukken.
Hello, can you hear me?
Alle reacties Link kopieren
Van de website: 'Het NRC Handelsblad bezorgen wij maandag tot en met vrijdag voor 18.30 uur en op zaterdag voor 13.00 uur. De volgende Waddeneilanden hebben afwijkende bezorgtijden:'

Ik heb zelf vroeger als zomerbaantje de NRC bezorgd en op maandag t/m vrijdag konden we vanaf een uur of half 4 de kranten ophalen en rond half 6 was de bezorging wel klaar. Op zaterdag was tegen 11 uur alles wel bezorgd.

Nu kan dat natuurlijk wat gewijzigd zijn in de loop der jaren, maar als ik kijk naar de bezorging van de NRC bij mijn ouders, dan is dat nog hetzelfde. Het hangt er natuurlijk ook vanaf waar op de bezorgroute je woont, daar kan zomaar 1,5 uur verschil inzitten. Wellicht kun je eens informeren bij buren?
Alle reacties Link kopieren
NRC is rechtser/zakelijker (maar niet extreem rechts zoals Telegraaf), Volkskrant is linkslinkslinks maar wel kwalitatief links, Trouw is wat zweverig, spiritueel. NRC Handelsblad komt pas 's middags, Trouw en Volkskrant zijn ochtendkranten.

Ik heb zelf de NRC, vind ik verreweg de beste :)
"Wine in the morning, and some breakfast at night. Oh baby, I'm beginning to see the light!"
Ik heb de Volkskrant op papier en lees Trouw online.
Trouw is wat degelijk en serieus, en heeft veel over maatschappij, onderwijs en geestelijke zaken. Daarvoor lees ik ze graag.
Volkskrant heeft ook wat meer lifestyle, interieur en dat soort dingen maar is veder voornamelijk een wat links georiënteerde kwaliteitskrant. Heel erg links zijn ze nou ook weer niet, het is echt niet zo dat ze altijd sp/GroenLinks standpunten verdedigen. Ze hebben veel columnisten waarvan een aantal heel goed en een aantal heel slecht. Maar wel veel opinievorming dus.

Volkskrant wordt bij mij door de week bezorgd om 715 en op zaterdag om 6 uur.
Ik heb een gewoon abonnement op de Volkskrant (papier en digitaal) en een weekendabonnement
op de NRC. Die wordt op do en vrij tussen vijf en half zes bezorgd en 's zaterdags tussen twaalf en een.
Bij mij dan, kan een beetje afwijken.
Ik kan me een leven zonder Volkskrant niet voorstellingen, man en ik lezen hem al sinds ons
achttiende en dat was in 1972.
Alle reacties Link kopieren
Kun je niet een paar proefabbonementen nemen?

Ik ben opgegroeid met de Volkskrant. Kom daar ook niet meer vanaf.
Ook de Trouw tot mijn beschikking via een digitaal abonnement via via. Maar lees hem eigenlijk amper. Vind het wel een fijne en goede krant. NRC ook bij tijd en wijle gelezen.

Maar ik vind Grunberg, Witteman, Asha ten Broeke, Corstius en Truijens, erg leuk. Die columnisten maken het voor mij.
Wanhoop is een zwart leren jasje is dat iedereen goed staat; terwijl hoop een rose jurkje met ruches is tot boven je knie, waarin niemand gezien wil worden.
Alle reacties Link kopieren
Hier ook de Volkskrant!
Vivo per lei
Wij hebben een abonnement op NRC. Fijne krant. Enige nadeel vind ik dat het geen ochtendkrant is.
Alle reacties Link kopieren
Alles is links. Er zijn alleen maar gradaties links in Nederland.
En als het vuur gedoofd is komen er wolven
Hier ook de Volkskrant. Eigenlijk zo overgenomen van huis uit en daarmee een vertrouwde keuze voor mij. In studententijd tijdje NRC Next gehad. Ook tevreden over. VK voelt voor mij meer als de krant die bij mij past.
Alle reacties Link kopieren
Trouw heeft een religieuze invalshoek, maar niet opdringerig. Ik vind de opmaak heel prettig. Rustig.
NRC heeft inderdaad goede columnisten.
Mind the gap
Ik heb een abonnement op de Volkskrant gehad maar die op een gegeven moment opgezegd omdat ik het nieuws te gekleurd vond. Ik las en lees graag de opiniepagina's en verdieping e.d., en ben zelf ook soort van links georiënteerd, maar opinie hoort wat mij betreft niet thuis in nieuwsberichten. En bij de Volkskrant werden de nieuwsartikelen meer en meer gekleurd door de schrijver van desbetreffende stukjes. Dit is wel al wat jaren geleden, ik weet niet hoe het nu is, maar het was voor mij echt een afknapper.

Ik lees momenteel de Trouw online. Ik ben absoluut niet religieus, sterker nog, ik ben antireligieus, en heb Trouw om die reden altijd gemeden. Maar ik was echt positief verrast toen ik daar eens ging lezen. Nieuws is een stuk minder opdringerig links en ze hebben veel interessante verdiepingsartikelen. Vind ze ook helemaal niet zweverig.

NRC ben ik minder bekend mee.
Alle reacties Link kopieren
Ik denk dat de NRC het meest neutrale is van deze 3. De andere 2 hebben toch wat meer een bepaalde maatschappelijke focus. VK wat linkser (niet extreem), Trouw wat maatschappelijker.

Maar loop zo gewoon naar de AH en koop ze alledrie.
Alle reacties Link kopieren
retrostar schreef:
16-07-2017 09:50
Alles is links. Er zijn alleen maar gradaties links in Nederland.
Dat zeggen alleen extreem-rechtse mensen. Als er 1 land absoluut niet links is, is dat Nederland. We hebben slechts 1 keer een linksige regering gehad (en dat was nog geeneens echt links).
Ik vind eigenlijk alleen de Volkskrant en het NRC fijne kranten (en het regionale dagblad dat ik soms per ongeluk krijg). Zelf heb ik een Volkskrant abonnement, digitaal en de papieren versie op do-za. Mijn vriend heeft het NRC digitaal en alleen de zaterdagkrant op papier. De digitale NRC vind ik niet zo fijn lezen dus dat doe ik alleen als ik niets te doen heb.
Het beste kun je eens zelf wat kranten kopen of een proefabonnement want het is toch heel persoonlijk wat je aanspreekt.
Alle reacties Link kopieren
ik zou gewoon een maand lang de kranten kopen en lezen en dan kiezen. Wat ik fijn vind kan een ander wel vreselijk vinden
NYC schreef:
16-07-2017 09:54
Hier ook de Volkskrant. Eigenlijk zo overgenomen van huis uit en daarmee een vertrouwde keuze voor mij. In studententijd tijdje NRC Next gehad. Ook tevreden over. VK voelt voor mij meer als de krant die bij mij past.
Precies dit.
viva1966 schreef:
16-07-2017 11:42
Dat zeggen alleen extreem-rechtse mensen. Als er 1 land absoluut niet links is, is dat Nederland. We hebben slechts 1 keer een linksige regering gehad (en dat was nog geeneens echt links).
Het is maar net hoe je links opvat. Het is een kabinet met 3 progressieven en 2 conservatieven partijen of 2 socialistische, 2 confessionele en 1 liberale partij. Puur economisch gezien is D66 dan de meest rechtse partij, terwijl de KVP en met name de ARP vaak worden gezien als rechts. Dus het is maar net waar je links en rechts op baseert. Een partij kan beiden zijn. Kijk maar naar de PVV. In sociaal opzicht populistisch rechts en in economisch opzicht links.

In ieder geval: het zijn allemaal van oorsprong verzuilde kranten. De Volkskrant is katholiek en hoorde vroeger bij de KVP. De KVP is een volkspartij en in sociaal opzicht horen ze bij het links-midden. Na de ontzuiling hebben ze de religie losgelaten. Trouw is een krant van het CHU. Sociaaleconomisch horen zij bij rechts-midden. De Trouw is nog steeds een religieuze krant hoewel minder religieus als het ND of RD. Het NRC is een liberale krant. Sociaaleconomisch rechts.
Ik vind zelf De Volkskrant meer Amsterdam georiënteerd. Het NRC bracht vroeger veel nieuws uit Rotterdam (ik weet niet of dat nu nog zo is). Trouw is echt een landelijk dagblad. Dat zijn ze alle drie natuurlijk, maar toch merkte ik vroeger wel die regionale verschillen.

Koop ze alle drie en kijk welke je het beste bevalt?

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven