Hoe zeg ik dit fatsoenlijk?

10-12-2019 23:24 26 berichten
Alle reacties Link kopieren
Ik ga sinds kort naar een soort lichaamsgericht therapeut. Het is eigenlijk geen therapie, maar een stroming/methode die moeilijk uit te leggen is. Natuurlijk is het belangrijk om vooraf het een en ander te vertellen, maar door het zelf te ervaren, ga je het beste begrijpen waar het om draait. Een beetje vaag misschien, maar ik wil liever niet herkend worden.

Nu leer ik nogal snel en ben ik iemand die ook graag over dingen leest, dus ik had en heb me er zelf al in verdiept. Toch blijft deze mevrouw alsmaar praten over de methode op zich, alsof zij denkt (vindt?) dat ik het nog steeds niet begrijp. Daarnaast worden er talloze voorbeelden bij gehaald van ervaringen van andere mensen.

Dat gaat bijna de helft van de tijd zo door. In die tijd gaat het weliswaar ook over aspecten van mij die ze opmerkt, maar verder ratelt ze maar door terwijl ik denk: "ik weet het nu wel" of "wat boeit mij het dat Hans na de sessie zijn been weer op kan tillen". Tijdens mijn behandeling gaat dat ook door. Ik hoef niet te horen dat Joke zo stijf is dat ze dit of dat niet kan en ik wel. Ik word doodmoe van al dat praten en vind het ook zonde van de behandeltijd.

Verder zijn er nog wat dingen die me dwars zitten/waar ik verbaasd over ben, dus ik kan me voorstellen dat iemand die dit leest denkt: zoek een ander persoon die beter bevalt. Ik wil het nog een kans geven omdat zij heel goed is in haar werk. In korte tijd heb ik al spectaculair resultaat bereikt.

Mijn vraag aan jullie is hoe ik op een fatsoenlijke manier aankaart dat ik:

- doodmoe word van dat vele praten
- geen behoefte heb aan nog meer uitleg over de methode
- totaal niet geïnteresseerd ben in de ervaringen van anderen (die me bijna worden opgedrongen).

Ik hoor het graag!
Ik denk dat het misschien niet zo klikt met je therapeut? En dat is belangrijk.
Alle reacties Link kopieren
Ik zou aangeven wat je wel wil, dat komt veel positiever over.

Dus 'ik wil graag deze behandeling in alle rust ervaren, zullen we vandaag niet praten'?

Dat is beter dan: ik wordt doodmoe van je gepraat.

Maar ik snap dat het lastig is. Het is een voor jezelf opkom ding.

Succes.
Alle reacties Link kopieren
Welke andere dingen zitten je dwars?
“I've learned that people will forget what you said, people will forget what you did, but people will never forget how you made them feel.” Maya Angelou.
Alle reacties Link kopieren
Je kunt toch gewoon de volgende sessie zeggen. Zeg truus, zou je het erg vinden om het vele praten en de voorbeelden achterwege te laten? Ik wil me graag op mijn herstel/behandeling concentreren en heb daar al mijn energie voor nodig.
Vertel haar dat je het erg moeilijk vindt om je te concentreren op de therapie als er zoveel praten bij komt kijken, dat daardoor je gedachten afdwalen en je gespannen raakt. Vertel haar dan gelijk dat je je ingelezen hebt en heel goed begrijpt hoe het werkt.
Gewoon vriendelijk, dan weet ze waar ze aan toe is, dat weet ze nu niet natuurlijk.
Ze bijt niet.
Alle reacties Link kopieren
Ik denk dat je prima kan zeggen dat je merkt dat je vermoeid word van praten.
En dat het ook je aandacht afhoudt van wat er in je lichaam afspeelt.
zo gaat dat met kwakzalverij, je betaalt voor het verhaal
Alle reacties Link kopieren
Zoek gewoon een ander ik zou hier ook gek van worden en vind het ook alles behalve professioneel overkomen. Praat ze met haar andere cliënten dan ook over jou?? Dat zou ik me dan weer afvragen.
niks moet en alles mag
Alle reacties Link kopieren
En lichaamsgerichte therapie zoals bv haptotherapie is geen kwakzalverij trouwens.
niks moet en alles mag
Alle reacties Link kopieren
S-Meds schreef:
10-12-2019 23:35
zo gaat dat met kwakzalverij, je betaalt voor het verhaal
:D
Ik ben niet bijgelovig, dat brengt ongeluk...
Alle reacties Link kopieren
Hmm lastig, ik kan me voorstellen dat je het vervelend vindt om aan te geven waar je last van hebt, vooral omdat je aangeeft dat er meer dingen spelen. Soms klikt het gewoon niet met iemand of gaat er teveel mis om over te kunnen beginnen, simpel omdat er geen beginnen aan is.
Zo.
Allesmag schreef:
10-12-2019 23:40
En lichaamsgerichte therapie zoals bv haptotherapie is geen kwakzalverij trouwens.
jawel hoor
Alle reacties Link kopieren
Beste therapeut, ik wil graag bespreken hoe ik de behandelingen tot nu toe vind gaan. Dit, dit en dat vind ik prettig en deze vooruitgang merk ik. Ik heb het idee dat ik goed op de hoogte ben van de methode en vind het prettig dat je het belangrijk vindt dat ik de behandelingen begrijp alleen leiden de gesprekken tijdens de behandeling me erg af en zou ik het fijner vinden om daar op een andere manier (zelf invullen welke manier dat dan is) mee om te gaan.
Als ik vragen heb zal ik ze stellen zodat de behandeling voor me duidelijk blijft maar voor nu is het me duidelijk en is extra uitleg niet nodig.
Het aanhoren van verhalen van andere patiënten geeft me een ongemakkelijk gevoel en ik heb dat liever niet.

Geef aan wat je fijn vind, waar je tegen aanloopt en wat je wel nodig hebt. Begin gemeend positief. Zolang je woorden gebruikt die respect uitdragen en werkelijk duiden wat je bedoelt qua gevoel en gedachten kom je een heel eind in respectvolle en oprechte communicatie. Zinnen als "ik word doodmoe van" zijn vrij nikszeggend omdat je oppervlakkig blijft praten in plaats van aangeeft wat je nu werkelijk voelt en denkt.

Wat maakt dat je het lastig vindt om aan te geven hoe jij de situatie ervaart en wat je graag anders zou willen zien daarin?
Alle reacties Link kopieren
Wat fijn, zoveel reacties al. Daar kan ik wel wat mee.

Wat me verder dwars zit is bijv. dat ze niet of nauwelijks in gaat op wat ik zeg en wat wel belangrijk is.

Ook vertel ik bijv. blij over mijn vooruitgang en dan reageert ze nogal negatief, iets wat klinkt als: het kan ook zo weer weg zijn, dus doe maar niet zo enthousiast. Dan heb ik het over iets waar ik soms jarenlang last van heb gehad en wat een verademing is dat ik het niet meer heb.

En soms wil ik iets verklaren, maar dat "mag" niet, want het is de bedoeling dat ik het alleen constateer. Het voelt dan als "fout". Ze kan ook zeggen: voel en kijk maar, laat het praten maar even los, dat komt heel anders over. Nu hoor ik in gedachten zo'n foute toeter. Boing ..... weer mis. Het is een aparte vrouw. Nu ik er zo over nadenk, loop ik best wel op mijn tenen, bang om het niet goed te doen.
Al dit soort vage "therapeuten" proberen je gewoon wijs te maken dat ze geweldig zijn.
Alle reacties Link kopieren
Ze klinkt heel directief.
Zo.
Alle reacties Link kopieren
Of ze mijn naam ook bij andere cliënten noemt weet ik niet, maar het zou me niks verbazen. Ze noemt natuurlijk alleen de voornaam, dus ik ken die mensen verder ook niet, maar het is niet professioneel en gebruikelijk.
Alle reacties Link kopieren
Rozadefloza,

Ik ben geloof ik een beetje bang voor haar, omdat ze zo dominant is. Misschien gaat ze zeggen dat ze nu eenmaal zo werkt en als ik dat niks vind, ik maar iemand anders moet zoeken. Maar ik ben bang dat een ander minder goed is, want zij heeft enorm veel kennis en ervaring.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb alle reacties nog even doorgelezen en er zitten hele goede en fijne tips bij. Zonder jullie had ik het echt op een verkeerde manier gebracht. Maandag heb ik weer een afspraak. Daarna laat ik weten hoe het gegaan is.

Bedankt allemaal!
Als zij in korte tijd spectaculair resultaat heeft weten te bereiken lijkt het me dat ze goed is in wat zij doet. Niets aan veranderen. Al die praatjes er omheen zullen mee hebben geholpem aan dat resultaat.
Je zegt het ook zelf, ze is goed in haar vak. Neem de rest dus op de koop toe.
Het klinkt nu alsof je nog sneller wil, en je weet, hardlopers zijn doodlopers.
Alle reacties Link kopieren
Madeleine66 schreef:
10-12-2019 23:50


Ook vertel ik bijv. blij over mijn vooruitgang en dan reageert ze nogal negatief, iets wat klinkt als: het kan ook zo weer weg zijn, dus doe maar niet zo enthousiast.

Ze is bang om een goed betalende klant kwijt te raken.
Alle reacties Link kopieren
Madeleine66 schreef:
11-12-2019 00:01
Rozadefloza,

Ik ben geloof ik een beetje bang voor haar, omdat ze zo dominant is. Misschien gaat ze zeggen dat ze nu eenmaal zo werkt en als ik dat niks vind, ik maar iemand anders moet zoeken. Maar ik ben bang dat een ander minder goed is, want zij heeft enorm veel kennis en ervaring.
Ze heeft je wel in tang zeg!
Oh ja, dit herken ik helemaal! Ik dacht op een gegeven moment zelfs dat de behandelaar (gewoon een fysio) zelf nog een cursus aan het doen was en daarom zoveel voor zichzelf opdreunde. Het was vooral de ergernis die me opvrat.

Ik heb op een gegeven moment toch maar gevraagd of het ook zonder begeleidend gepraat kon, omdat het mij afleidde. En of het wellicht mogelijk was achteraf de belangrijkste dingen te bespreken indien noodzakelijk. Ik heb het heel erg bij mezelf gehouden, zo van: ik ben iemand die niet goed kan luisteren en ontspannen.

Van een geheel andere orde, maar bij schoonheidsbehandelingen zeg ik wel zonder problemen vooraf dat ik geen informatie over producten wil tijdens de behandeling. Achteraf mogen ze best een lijstje met me doornemen als ze dat willen. Maar dat voelt meer echt dat ik de betalende klant ben en daarom is het makkelijker voor mij om te zeggen.
Alle reacties Link kopieren
Misschien hoort het bij de behandeling, je hebt immers nu al spectaculaire resultaten dus lekker zo houden.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven