Lijf & Lijn alle pijlers

Gezonde recepten gezocht

03-01-2020 10:40 46 berichten
Goedendag ik wist niet goed waar ik deze vraag moest plaatsen. Toch maar besloten om hem hier neer te zetten.

Ik ben begonnen met afvallen. Ik ben te zwaar en er moet minstens 15 kilo vanaf om een gezond bmi te krijgen. Ik heb geen gezonde relatie met eten. Als tiener ben ik begonnen met afvallen door de vinger in mijn keel te steken en veel laxeer pillen te gebruiken. Uiteindelijk is dat wel weer goed gekomen Maar blijf geen balans hebben met het eten en hou enorm van lekker eten. Kan best redelijk koken. Maar gebruik graag room, crème fraise, kokosmelk of kaas..
Kortom ik wil wat gezonder gaan koken. (en eigenlijk op zo'n manier dat ook de overige gezinsleden er goed van mee kunnen eten) Ik hoef dus niet aan te komen zetten met broccolirijst of bloemkoolrijst

Wellicht kunnen jullie mij helpen met een aantal lekkere, smaakvolle recepten die toch ook gezond zijn.
anoniem_6540b1aa9b326 wijzigde dit bericht op 03-01-2020 10:55
0.40% gewijzigd
Voedingscentrum.nl

Heel veel gezonde recepten, zelfs te selecteren op dieet, vegetarisch, cholesterolarm, zoutarm enz,

Waarom hoef je niet aan te komen met broccoli? Misschien moet de rest van het gezin ook eens gezonder gaan eten?
En bloemkoolrijst is onzin tenzij je echt geen gluten mag. Gewoon gezond, normaal koken is voldoende. En laat inderdaad creme fraiche e.d. zoveel mogelijk weg.
Kijk maar eens naar de recepten die ik noemde. Genoeg alternatieven.
Alle reacties Link kopieren
Gezien je verleden zou ik niet meer op eigen kracht proberen om iets te veranderen maar daarvoor gespecialiseerde hulp inschakelen van een dietist.

Tot dat moment: begin met kleine stappen die makkelijk zijn te starten en vol te houden.
Stoppen met suiker en zout toevoegen aan je eten en drinken.
Elke dag 2 liter water, thee of koffie drinken. Geen frisdrank of sap meer.
Na 20 uur alleen nog water of thee en niets erbij.
Je kunt het leven ook met een vrolijk gezicht serieus nemen - Irmgard Erath
https://www.iamafoodie.nl/eet-als-een-expert/
Doreia* schreef:
03-01-2020 11:05
Gezien je verleden zou ik niet meer op eigen kracht proberen om iets te veranderen maar daarvoor gespecialiseerde hulp inschakelen van een dietist.

Tot dat moment: begin met kleine stappen die makkelijk zijn te starten en vol te houden.
Stoppen met suiker en zout toevoegen aan je eten en drinken.
Elke dag 2 liter water, thee of koffie drinken. Geen frisdrank of sap meer.
Na 20 uur alleen nog water of thee en niets erbij.
Het eetverleden is goed onder controle en daar heb ik in het verleden ook hulp bij gehad.
Ik weet van mijzelf dat ik geen calorieën moet gaan tellen en dat is ook zeker niet wat ik wil.

Suiker in koffie / thee gebruik ik al heel lang niet meer.
's avonds op de bank snacken wij ook eigenlijk niet. (in het weekend een keer een wat chips)
Frisdrank / of sap gebruik ik eigenlijk niet. (hou niet van zoet, wel van hartig)

In theorie weet ik precies waar het mis gaat.
Geen ontbijt, waardoor ik ga snacken of snoepen (waar ik niet eens van hou)
's avonds meerdere keren opscheppen omdat het zo lekker en eigenlijk te vol zit.
Alle reacties Link kopieren
Ik vind dat ook lastig hoor. Met bloemkoolrijst etc hoef ik hier ook niet aan te komen. Of bietenwraps, linzen en quinoa etc. Gekookte aardappels is ook geen hit. Wel gebakken of geroosterd uit de oven natuurlijk.

Ik kook graag rijst met “prutjes”. Of een eenpansgerecht met woknoedels, veel roerbakgroenten, kip en woksaus. Is dat dan zo slecht ?
Vanavond eet ik bijvoorbeeld deze rijst en deze zalmcurry met veel paksoi erdoor, en ik leng het aan met water:
https://www.leukerecepten.nl/recepten/z ... ry-paksoi/
Zal ook wel niet het gezondste zijn, maar wél lekker!
Alle reacties Link kopieren
eigenlijk kan gewoon alles, maar neem (flink) minder dan je voorheen zou doen.
Weeg bijvoorbeeld je porties goed af.
Alle reacties Link kopieren
Knop om zetten, en gewoon minder kaas, room, etc door je eten doen. Er zijn voldoende lekkere en gezonde recepten. Elke website met recepten kan je wel selecteren op ingredienten.

Kies vooral voor recepten met veel meer groente, en houdt de portie met rijst, aardappelen en pasta klein. Minder vlees/vis wil ook helpen.

En natuurlijk ook minder tussendoortjes. Geen/minder frisdranken, alcohol, chips, koekjes, etc.

Daarnaast zijn er nog een aantal andere aspecten die je aan moet pakken voor een gezond lijf, gewicht en levensstijl. Voldoende bewegen/sporten, goed slapen, stress verminderen, naar buiten gaan. Dit heeft allemaal invloed op je insuline huishouding en stofwisseling.
I can't control the wind but I can adjust the sail
explore, dream & discover
Alle reacties Link kopieren
Zoek een goede diëtist die vaker mensen behandelt met een es (in het verleden).
Alle reacties Link kopieren
aaiamfibie schreef:
03-01-2020 11:15
Het eetverleden is goed onder controle en daar heb ik in het verleden ook hulp bij gehad.
Ik weet van mijzelf dat ik geen calorieën moet gaan tellen en dat is ook zeker niet wat ik wil.

Suiker in koffie / thee gebruik ik al heel lang niet meer.
's avonds op de bank snacken wij ook eigenlijk niet. (in het weekend een keer een wat chips)
Frisdrank / of sap gebruik ik eigenlijk niet. (hou niet van zoet, wel van hartig)

In theorie weet ik precies waar het mis gaat.
Geen ontbijt, waardoor ik ga snacken of snoepen (waar ik niet eens van hou)
's avonds meerdere keren opscheppen omdat het zo lekker en eigenlijk te vol zit.

Als het probleem overeten is, is de oplossing niet gezondere maaltijden.
.
Alle reacties Link kopieren
Je kunt in elk geval in je eigen recepten een hoger percentage (verse) groente toevoegen.
Bijvoorbeeld bij pasta: de verhouding pasta's en groentes aanpassen; minder pasta's, meer groente.
En zelf tomatensaus maken (bijvoorbeeld van gepureerde tomaat met knoflook en kruiden).

En bijvoorbeeld verse zalm erdoor, i.p.v vlees.


Broccolirijst e.d. vind ik ook hype-flauwekul.
Broccoli in gewone broccolivorm lijkt me minstens zo gezond en lekker. :)

Het is lastig te bedenken wat voor jou lekkere recepten zijn.
Wat zijn zoal je favorieten?
Dan kunnen wij daar misschien een gezondere variant van bedenken.
Alle reacties Link kopieren
Anoniem262821034 schreef:
03-01-2020 12:11
Als het probleem overeten is, is de oplossing niet gezondere maaltijden.
Of overeten aan selderij, watermeloen en salades.
En zorgen dat de over-eet menu's worden gehalveerd, zodat er ook minder valt op te scheppen.
Je kunt het leven ook met een vrolijk gezicht serieus nemen - Irmgard Erath
Alle reacties Link kopieren
Je gaat dus vanaf nu wel ontbijten?
En 's avonds de pannen niet op tafel maar in de keuken de borden opscheppen.

"Ik hou gewoon van lekker eten" zeg je. Zeg je daarmee dat eten zonder kaas, room, etc. niet lekker is? Er zit heel veel smaak aan groente en kruiden. Jammer dat je dat niet meer proeft door hoeveelheden kaas en room door je eten.

Op internet zijn genoeg gezonde recepten te vinden. Je lijkt voldoende kennis te hebben over wat wel en niet gezond is, dus dan kun je toch gewoon zelf zoeken?
Alle reacties Link kopieren
Schrijf je in voor het weekmenu van het voedingscentrum https://www.voedingscentrum.nl/recepten.aspx. niet altijd geweldige recepten, maar misschien goed voor inspiratie.

Kijk op Allerhande.nl https://www.ah.nl/allerhande/recepten/R ... ten?page=1

Zo lastig is het echt niet gezonde recepten te vinden! Als je tenminste een beetje verstand van eten hebt... Wat vind je lastig?
'It's better to be absolutely ridiculous, than absolutely boring'
In theorie weet ik prima wat goed is. Ik vind het vooral lastig omdat ik denk ik dol ben op vet eten :'( en dan merk ik wel dat ik er in de winter meer behoefte aan heb dan in de zomer.
Overigens let ik we wel dat er voldoende groenten en fruit gegeten wordt.
Alle reacties Link kopieren
aaiamfibie schreef:
03-01-2020 13:23
In theorie weet ik prima wat goed is. Ik vind het vooral lastig omdat ik denk ik dol ben op vet eten :'( en dan merk ik wel dat ik er in de winter meer behoefte aan heb dan in de zomer.
Overigens let ik we wel dat er voldoende groenten en fruit gegeten wordt.
Tijd dus om een gedachte omslag te maken. Wat vind je belangrijker: vet eten in je hoofd stouwen voor de korte termijn of de keus maken om het minder tot niet te doen en daarmee op de lange termijn een mooiere slankere versie van jezelf te worden?

Je weet het allemaal wel, dus nu zul je de daad bij het woord moeten voegen.
Je kunt het leven ook met een vrolijk gezicht serieus nemen - Irmgard Erath
Doreia* schreef:
03-01-2020 13:26
Tijd dus om een gedachte omslag te maken. Wat vind je belangrijker: vet eten in je hoofd stouwen voor de korte termijn of de keus maken om het minder tot niet te doen en daarmee op de lange termijn een mooiere slankere versie van jezelf te worden?

Je weet het allemaal wel, dus nu zul je de daad bij het woord moeten voegen.
Mijn oma zei vroeger niet voor niks ieder pondje komt door zijn mondje.

En natuurlijk besef ik ook wel dat een hartige taart vol met grienden maar met bladerdeeg, crème fraise en oude kaas heel erg lekker is, maar je beter een andere bodem kunt nemen en er een goede salade bij kunt eten.
Alle reacties Link kopieren
aaiamfibie schreef:
03-01-2020 13:23
In theorie weet ik prima wat goed is. Ik vind het vooral lastig omdat ik denk ik dol ben op vet eten :'( en dan merk ik wel dat ik er in de winter meer behoefte aan heb dan in de zomer.
Overigens let ik we wel dat er voldoende groenten en fruit gegeten wordt.

Wat wil jij liever; vet eten of een gezond lijf?

Het is jouw lijf, jouw mond, dus jouw keuze.

We hebben vet nodig, kies alleen voor de gezonde vetten en kleinere hoeveelheden.
I can't control the wind but I can adjust the sail
explore, dream & discover
Alle reacties Link kopieren
aaiamfibie schreef:
03-01-2020 13:44
Mijn oma zei vroeger niet voor niks ieder pondje komt door zijn mondje.

En natuurlijk besef ik ook wel dat een hartige taart vol met grienden maar met bladerdeeg, crème fraise en oude kaas heel erg lekker is, maar je beter een andere bodem kunt nemen en er een goede salade bij kunt eten.
of een kleiner puntje
echt, ga eens afwegen wat een 'normale' portie is en neem dan een nog iets kleinere
Je kunt echt heerlijk eten, alleen wat minder
Alle reacties Link kopieren
aaiamfibie schreef:
03-01-2020 13:44
Mijn oma zei vroeger niet voor niks ieder pondje komt door zijn mondje.

En natuurlijk besef ik ook wel dat een hartige taart vol met grienden maar met bladerdeeg, crème fraise en oude kaas heel erg lekker is, maar je beter een andere bodem kunt nemen en er een goede salade bij kunt eten.
Heb je geen rem of wil je geen rem?
Je kunt het leven ook met een vrolijk gezicht serieus nemen - Irmgard Erath
Doreia* schreef:
03-01-2020 14:00
Heb je geen rem of wil je geen rem?
Ik denk vooral wil.. Gewend zijn aan een verkeerd eet ritme en te grote porties eten.
hamerhaai schreef:
03-01-2020 13:50
Wat wil jij liever; vet eten of een gezond lijf?

Het is jouw lijf, jouw mond, dus jouw keuze.

We hebben vet nodig, kies alleen voor de gezonde vetten en kleinere hoeveelheden.
Natuurlijk wil ik liever een gezond lijf, energie en geen last meer van mijn heupen hebben.
Alle reacties Link kopieren
aaiamfibie schreef:
03-01-2020 14:12
Natuurlijk wil ik liever een gezond lijf, energie en geen last meer van mijn heupen hebben.
Maar....

Je zin is nog niet af. Want anders had je stappen gezet om er te komen.
Ga eens na wat de maar is waardoor je er niet toe komt. En dat is dan het probleem waar je iets mee kunt.
Als je niet wilt stoppen met eten, dan zul je veel meer moeten bewegen. Fietsen, lopen, trappen in plaats van de lift. Iets actiefs vinden om te doen. Het is het een of het ander.

Om in de sfeer te blijven:
You cant have the cake and eat it.
Je kunt het leven ook met een vrolijk gezicht serieus nemen - Irmgard Erath
aaiamfibie schreef:
03-01-2020 14:11
Ik denk vooral wil.. Gewend zijn aan een verkeerd eet ritme en te grote porties eten.

Je hoeft niet mager te eten. Je kunt kiezen voor gezonde vetten. Dan heb je sneller een vol gevoel dan met mager eten maar je bent wel gezonder bezig.
Een quiche kun je maken met een deegje van bloem of, als je kant-en-klaar wilt, hartigetaart-deeg van Koopmans. Dat is al een veel magerder basis dan bladerdeeg. Vul hem met veel groente en een saus van eieren en melk, zonder room.
Eventueel aftoppen met magere geraspte kaas.
Natuurlijk ga je verschil in smaak merken, dat kan niet anders maar je zult keuzes moeten maken.

En inderdaad, zoals hierboven werd gezegd: leer jezelf aan om kleinere porties te eten. Een keer opscheppen is genoeg.
Geef je maag te tijd om te voelen dat je eigenlijk al vol zit. Ik denk dat er vooral in je hoofd een knop om zal moeten.

Succes!

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven