Hoe krijg jij alles (niet) voor elkaar?

22-01-2020 12:02 213 berichten
Inmiddels zit ik al een paar maanden thuis met een burn out en is er uiteraard een heel arsenaal aan hulptroepen ingeschakeld. Het gaat eigenlijk best goed met me, ik voel me (zolang ik niet werk) weer 'normaal' alleen kom ik er achter dat mijn normaal eigenlijk niet echt normaal is, maar nog steeds mega gestressed en dat ik vol zit met 'moeten' en een tikje overdreven verantwoordelijkheidsgevoel.

Uiteraard ben ik daar met de psycholoog mee aan het werk, maar ik ben toch ook wel benieuwd naar hoe andere mensen dat doen. In mijn omgeving heb ik weinig moeders, ik heb veel vrijgezelle vriendinnen of kinderloze vriendinnen met niet-doorsnee banen en dat is lastig vergelijkingsmateriaal. Die zijn ook heel druk, maar op een andere manier. Die vriendinnen en mijn andere therapeut (niet de psycholoog) vertellen me steeds dat ik te veel wil en dat de lat te hoog ligt en ik vind oprecht dat ze dat verkeerd zien. Gewoon werken, voor je kinderen zorgen en je huishouden op orde hebben en daarnaast nog af en toe sporten en leuke dingen doen zie ik als een soort 'basis' van wat je in ieder geval moet kunnen en doen zeg maar. Dat dat niet lukt voelt als behoorlijk falen.

Nu ben ik een enorme chaoot en ik overzie dingen heel vaak niet. Zo is mijn was al jaren een drama, het wordt heus schoon, maar verder dan de wasmand komt het zelden en ik vind dat een enorme tekortkoming van mezelf. Was hoort schoon, opgevouwen en netjes in de kast.
Voor veel dingen heb ik inmiddels wel een oplossing: ik heb huishoudelijke hulp die de grote dingen doet, badkamer, wc, keuken, woonkamer. Zelf moeten we af en toe nog stofzuigen en het toilet eens extra doen en de was en de gewone ravage opruimen die je met pubers en huisdieren hebt.

Ik heb inmiddels ook een systeem waardoor ik niet meer 6x per jaar met een lege accu en de lichten aan op straat sta, en ik niet meer standaard mijn sleutels en pinpas kwijtraak. Dit na jaren en jaren 'ervaringsleren' en iets te vaak mijn man en/of de anwb moeten bellen. :P
Plannen wat we gaan eten, boodschappen, het is allemaal een enorme klus voor me en het kost me voor zover ik kan zien meer moeite dan de gemiddelde mens. Eigenlijk heb ik voor al dat soort dingen totaal geen routine. Ik doe wat ik tegenkom, maar heel onregelmatig en dus vaker niet dan wel.
Wat resulteert in s avonds nog snel de gymkleren in de was moeten gooien omdat die de volgende dag schoon moeten zijn en in de middag te laat door de supermarkt struinen op zoek naar iets eetbaars, wat ook weer enorm veel stress oplevert eigenlijk. Ik heb alle systemen al wel een keer geprobeerd om daar routine in te krijgen, boekjes, post its, boodschappen bestellen, elke dag een wasje proberen te doen, maar het is me nooit gelukt, het blijft chaos en omdat ik het dan niet meer overzie komt er niets meer uit mijn handen. Op mijn werk is dat ook een beetje zo: er is altijd wel ergens crisis of ellende, dus ik ga gewoon dóór, maar zonder al teveel planning of dat ik het overzie. Gewoon bikkelen dus.

Als ik 1 ding bedenk dat moet gebeuren verschijnen er minstens 20 min of meer gerelateerde zaken in mijn hoofd. Voorbeeld: Ik heb nog een zakje kaas nodig voor het avondeten, oh als ik dan toch daar ben even dat pakje wegbrengen naar het afgifte punt en als ik dat heb gedaan kan ik mooi even de auto wassen, oh lag daar niet nog een handdoek van de hond in die ik even moet wassen, wacht de wasmachine zit nog vol en dat moet in de droger, maar de droger is nog niet klaar, die moet ik even opnieuw aanzetten, ja dat krijg ik dus nooit allemaal voor elkaar en ik moet ook nog met de hond wandelen, wanneer moet ik dat nu gaan doen want dit kost allemaal veel te veel tijd. Resultaat: Paniek en ik wandel met de hond en de rest doe ik niet. Herhaal de volgende dag. Als ik wel werk is het iets beter omdat ik dan bezig ben en dan gewoon doorga en doorga en doorga . Maar dat resulteert dus in een burn out :facepalm:
Jaren geleden ben ik eens onderzocht op ADD/ADHD, maar die onderzoeken heb ik nooit afgemaakt (afspraak vergeten :proud: :facepalm: ) en ik heb niet het idee dat dat per se aan de hand is, maar dat het meer overbelasting is die misschien al wel 10 jaar of langer speelt.

Dus eigenlijk: ik zit nu thuis, ik werk niet tot minimaal, absoluut niet in mijn eigen functie en dat mag en kan ik voorlopig ook niet, maar ik heb nog steeds stress. Van het huishouden, van de boodschappen, van het feit dat ik bijvoorbeeld in de middag een afspraak heb en daar tegen aan hik en dus helemaal niet productief ben tot die tijd en vooral omdat het in mijn hoofd allemaal zou moeten lukken, maar in praktijk het me gewoon níet lukt. En ik me er dus wel extreem verantwoordelijk voor voel en vindt dat dingen nou eenmaal zo horen (kleren horen in een kast, de vloer hoort altijd zandvrij te zijn, de boodschappen horen altijd voorradig te zijn en het avondeten gepland) Dit is al van voor de burn out overigens, dus vandaar dat ik me nu weer 'normaal' voel.

Deels moet ik aan de gang met die overtuigingen, maar hoe doen jullie dat? Hebben jullie systemen voor dat soort dingen? Ik ben na een werkdag doorgaans zo uitgewrongen (wordt ook aan gewerkt om dat te voorkomen) dat ik misschien nog wel iets doe in huis maar ik me doorgaans er niet toe kan zetten om me aan een planning te houden.

Hoe in vredesnaam krijg je het voor elkaar om alle dingen die je wilt doen ook daadwerkelijk te doen En als dat niet kan: wat doe je dat níet? Want in mijn beleving is het allemaal even belangrijk eigenlijk.Hoe zorg je dus dat je niet alles wilt doen? De lijst van dingen die 'moeten' is eindeloos in mijn hoofd. Van flossen tot je benen scheren tot de keukenkastjes opruimen, weer eens langs oma, de was, gezond eten, leren programmeren, de hond goed opvoeden, helpen met huiswerk van de kinderen, betrokken zijn bij hun sport, regelmatig iets leuks doen, enzovoorts enzovoorts enzovoorts.

Dus tips en ervaringen zijn meer dan welkom.
Sorry, ik moest eerst even lachen om die vergeten afspraak...

Ik lees alleen maar over die dingen die je van jezelf moet en moet kunnen. Waar is je ontspanning?
Phineas schreef:
22-01-2020 12:10
Sorry, ik moest eerst even lachen om die vergeten afspraak...

Ik lees alleen maar over die dingen die je van jezelf moet en moet kunnen. Waar is je ontspanning?
Voor mijn gevoel doe ik veel dingen voor ontspanning, ik ga regelmatig uit eten, ik wandel en beweeg veel, ik kijk regelmatig een serie, ga naar de sauna, forum of doe een computerspelletje en ik lees elke dag een stukje, ik heb voldoende sociale contacten. Dus dat doe ik allemaal netjes. Dus het is niet dat ik geen vrije tijd heb of geen leuke dingen doe of ontspan.
Phineas schreef:
22-01-2020 12:10
Sorry, ik moest eerst even lachen om die vergeten afspraak...

Ik lees alleen maar over die dingen die je van jezelf moet en moet kunnen. Waar is je ontspanning?
Heel erg dit!
Ik ben van mezelf erg gestructureerd, want ik heb een vorm van ASS (een heel lichte, als ik eens op dit forum rondkijk :proud: ), maar goed, dat is niet echt een tip waar je iets aan hebt.
Daarnaast heb ik met mijn man bepaalde taken opgedeeld, zijn mijn kinderen redelijk zelfstandig en laat ik sommige dingen ook gewoon los (kinderen moeten zelf hun gymspullen inpakken op de dagen dat ze gym hebben en ze vergeten dat echt maar één keer). Maar ik denk eigenlijk dat dat niet zo veel verschilt met hoe het bij jou is.
Ik heb geen idee wat ik wel en niet goed doe. Ik hou niet van sociale contacten met zomaar mensen, dus dat scheelt echt enorm in mijn tijd, maar ik kan me voorstellen dat dat ook geen handige aanrader is.
Lijstjes helpen mij: wat moet wanneer gebeuren, en goede lijstjes leiden tot structurele werkzaamheden, zodat ik ze niet meer hoef te onthouden en ze automatisch gaan.
Probeer iets te verzinnen wat voor jou zou kunnen werken. Maandag wasdag bijvoorbeeld en leg je lat wat lager.
Lijstjes resulteren bij mij gewoon in heel veel lijstjes. :P

En idd, ik laat de kinderen zelf hun was naar beneden brengen, en ik heb heel veel taken al 'afgeschoven' want een jaar of 1,5 geleden was ik daar nog veel te druk mee en nu zijn veel meer dingen hun probleem. Dat helpt.

Manlief is overigens gewoon net zo actief als ik hoor, die doet ook heus de boodschappen (maar bedenken wat we eten is een beetje mijn taak), werkt ook gewoon 36 uur en doet daarnaast zn sport. En toch ben ik veel drukker dan hij, lijkt het. In mijn hoofd vooral.
Alle reacties Link kopieren
Google eens op 'mental workload'. Kun je die lichter maken?
Elfje* schreef:
22-01-2020 12:14
Probeer iets te verzinnen wat voor jou zou kunnen werken. Maandag wasdag bijvoorbeeld en leg je lat wat lager.
Dat is een beetje het punt. Dat heb ik allemaal al wel geprobeerd. Elke dag een was in de machine in de ochtend, en in de avond dan even snel opvouwen. Kost 5 minuten. Lukt niet, of hoogstens 3 dagen. Dan gaat het mis. Elke donderdag boodschappen doen. Gaat 2x goed. Een planning maken voor 6 weken en die gewoon herhalen qua eten, hou ik precies 1,5 week vol. En ik denk ook niet meer dat daar de oplossing ligt eigenlijk.
Alle reacties Link kopieren
Ik denk inderdaad dat je de lat wat lager mag leggen, maar moest ook meteen denken aan ADD/ADHD. Misschien toch nuttig om die tests af te maken, omdat je dan wellicht hulp van een professional kunt krijgen die je hierin handvatten kan geven!

Zelf maak ik sowieso altijd een gestructureerde weekplanning en heb ik een to do list waar ik zoveel mogelijk opschrijf. Dan zit m'n hoofd niet te vol. Maar ik ben van mezelf wel redelijk gestructureerd. Ik denk met de dingen waar jij tegenaan loopt dat een gespecialiseerde professional je hier beter bij kan helpen.
Malinois schreef:
22-01-2020 12:12
Voor mijn gevoel doe ik veel dingen voor ontspanning, ik ga regelmatig uit eten, ik wandel en beweeg veel, ik kijk regelmatig een serie, ga naar de sauna, forum of doe een computerspelletje en ik lees elke dag een stukje, ik heb voldoende sociale contacten. Dus dat doe ik allemaal netjes. Dus het is niet dat ik geen vrije tijd heb of geen leuke dingen doe of ontspan.
Wat verwoord je dat apart... Ontspan je dan ook echt?
Bee_Kind schreef:
22-01-2020 12:18
Ik denk inderdaad dat je de lat wat lager mag leggen, maar moest ook meteen denken aan ADD/ADHD. Misschien toch nuttig om die tests af te maken, omdat je dan wellicht hulp van een professional kunt krijgen die je hierin handvatten kan geven!

Zelf maak ik sowieso altijd een gestructureerde weekplanning en heb ik een to do list waar ik zoveel mogelijk opschrijf. Dan zit m'n hoofd niet te vol. Maar ik ben van mezelf wel redelijk gestructureerd. Ik denk met de dingen waar jij tegenaan loopt dat een gespecialiseerde professional je hier beter bij kan helpen.
Het lastige is een beetje dat ik zelf de professional ben. :P Ik heb heel wat uren besteed aan het helpen van mensen met adhd of andere diagnoses die geen overzicht hadden, planningen maken, adhd coaching, ik ken werkelijk elk trucje en elke methode geloof ik. En ik heb ze vrijwel allemaal zelf uitgeprobeerd.
Overigens heb ik het heus wel voorgelegd aan de professionals waar ik nu hulp van krijg en die gooien het ook meer op overbelasting dan op een stoornis. Als ik zo'n lijstje invul met symptomen van adhd dan scoor ik ongeveer 90% denk ik, maar dat zegt niet alles. Het maakt ook niet zo heel veel uit, medicatie zou ik er toch niet voor slikken dus ik heb het te doen met hoe mijn hoofd werkt wat mij betreft.

Maar goed, volgende week heb ik een gesprek met een gz psycholoog en dan gooi ik het nog eens in de groep.
Alle reacties Link kopieren
Ik ben in mijn hoofd net zoals jij denk ik :-D grooooote chaos en gedachten die alle kanten op springen, continue. En altijd het gevoel dat er nog 300 dingen moeten.

Maarrr.. van buitenaf lijk ik erg georganiseerd. En dat ben ik ook wel denk ik, structuur is voor mij de enige manier om niet gek te worden van de chaos in mijn hoofd.

Ik had heel lang ook overal lijstjes, die me alleen maar meer gestresst maakten, want nog zoveel te doen en wat heeft prioriteit... Maar ik heb nu een systeem wat werkt :cheer2: en dat is voor mij een bullet journal. Eigenlijk een soort handgeschreven agenda. Ik maak elke maand een overzicht van de afspraken die ik heb staan die maand. Daarnaast een lijst met to do's, maar mijn belangrijkste truc daarbij is dat ik tegenwoordig een onderscheid maak tussen 'moet' en 'goals'. Onder goals valt alles wat fijn zo zijn als het gedaan is, maar waarvan de gevolgen niet zo erg zijn als het niet gebeurt. Bijv. de badkamer schoonmaken. Of een kaartje naar iemand sturen. Bij 'moet' staat dan bijv. een pakketje terugsturen naar Zalando: daarvan zijn de effecten wel serieus als ik het niet doe.

Elke ochtend kijk ik bij die lijst, wat ik vandaag gedaan wil hebben, dat schrijf ik dan op op mijn agenda-pagina (waar ik ook bijv. afspraken van die dag heb staan). De 'moet' krijgen een ander afvinkvakje dan de 'goals'. Aan het eind van de dag moeten die eersten gedaan zijn, de goals maken minder uit.
Phineas schreef:
22-01-2020 12:19
Wat verwoord je dat apart... Ontspan je dan ook echt?
Ja, ik las het zelf ook :) alsof het een taakje is dat ik afvink.

Maar ja, dan ontspan ik wel echt en daar geniet ik ook enorm van. Ik ben dan ook totaal niet bezig met wat nog moet en de volgende dag.
Malinois schreef:
22-01-2020 12:18
Dat is een beetje het punt. Dat heb ik allemaal al wel geprobeerd. Elke dag een was in de machine in de ochtend, en in de avond dan even snel opvouwen. Kost 5 minuten. Lukt niet, of hoogstens 3 dagen. Dan gaat het mis. Elke donderdag boodschappen doen. Gaat 2x goed. Een planning maken voor 6 weken en die gewoon herhalen qua eten, hou ik precies 1,5 week vol. En ik denk ook niet meer dat daar de oplossing ligt eigenlijk.
Heel herkenbaar! Maar ik dacht mss helpt het jou wel.
Ik word al moe als ik je verhaal lees. Zo veel woorden voor zo weinig verhaal.
Je bent overspannen dus alles voelt zwaar, dat is normaal. Dat komt weer goed.
Wat besteed je uit, wat doet je man? Wat doen je kinderen? Jij bent niet hoofdverantwoordelijke voor het huishouden en de 3e shift. Verdelen en inplannen samen.
Verder, geef het tijd. Sterkte.
Alle reacties Link kopieren
De verwachting die jij bij jezelf creëert, het alle ballen in de lucht houden, denken dat het normaal is wat je 'moet' doen, lijkt ervoor te zorgen dat je zo chaotisch bent. Als jij al tien ballen in de lucht houdt terwijl dat eigenlijk teveel is, hoe kun je dan nog meer ballen in de lucht houden? Precies, tenzij je in het circus werkt kan dat niet.

Dus, terug naar de basis. Waarom verwacht je zoveel van jezelf. Laat ik je de vraag stellen, als je al die dingen niet doet, werken, kinderen, huishouden, sporten, hobby's, wat zou er dan gebeuren? Wat is dan het eerste wat er in je op komt? Want daar ben ik zo benieuwd naar.
Misschien om het makkelijker te maken, je moet dit aanpassen, van de 10 ballen moet je er 5 weg leggen om handen over te houden voor andere ballen zoals de was, afspraken, etc. Wat zou er dan gebeuren? En dan het ik het niet over praktische zin he, maar over de gevoelsmatige zin. Ben je dan niet goed genoeg? Gaan mensen bij je weg? Waar ben je zo bang voor?
anoniem_185484 wijzigde dit bericht op 22-01-2020 12:29
8.67% gewijzigd
'Happiness is only real when shared'.
Lillybit schreef:
22-01-2020 12:27
Ik word al moe als ik je verhaal lees. Zo veel woorden voor zo weinig verhaal.
Je bent overspannen dus alles voelt zwaar, dat is normaal. Dat komt weer goed.
Wat besteed je uit, wat doet je man? Wat doen je kinderen? Jij bent niet hoofdverantwoordelijke voor het huishouden en de 3e shift. Verdelen en inplannen samen.
Verder, geef het tijd. Sterkte.
En dat klopt dus niet. Want ik schreef al dat ik me nu weer normaal voel. Dit is hoe ik me de afgelopen 14 jaar heb gevoeld zeg maar. Toen ik midden in mijn burn out zat voelde ik me extreem ellendig, dat is nu niet. Ik voel me best ok.
Alle reacties Link kopieren
Malinois schreef:
22-01-2020 12:23
Het lastige is een beetje dat ik zelf de professional ben. :P Ik heb heel wat uren besteed aan het helpen van mensen met adhd of andere diagnoses die geen overzicht hadden, planningen maken, adhd coaching, ik ken werkelijk elk trucje en elke methode geloof ik. En ik heb ze vrijwel allemaal zelf uitgeprobeerd.
Overigens heb ik het heus wel voorgelegd aan de professionals waar ik nu hulp van krijg en die gooien het ook meer op overbelasting dan op een stoornis. Als ik zo'n lijstje invul met symptomen van adhd dan scoor ik ongeveer 90% denk ik, maar dat zegt niet alles. Het maakt ook niet zo heel veel uit, medicatie zou ik er toch niet voor slikken dus ik heb het te doen met hoe mijn hoofd werkt wat mij betreft.

Maar goed, volgende week heb ik een gesprek met een gz psycholoog en dan gooi ik het nog eens in de groep.
Ja je bent inderdaad ook nog aan het herstellen, dus misschien ben je daarin ook wat te streng voor jezelf?
Alle reacties Link kopieren
Alles opschrijven wat je moet doen op een dag, zelfs de kleinste dingen (boodschappen doen). En doorstrepen als je gedaan hebt.
Zoals Stokbootje dus.

Overigens krijg ik nog minder voor elkaar.
Ik merk juist als ik het moet onthouden, dat ik het dan juist vergeet :-D
Alle reacties Link kopieren
Mijn belangrijkste les is toch wel geweest dat iedereen zijn/haar eigen balans moet vinden.
Ik kan lang niet wat anderen kunnen en daar heb ik mezelf jaren om veroordeeld, maar inmiddels kan ik daar prima mee leven.

Als ik jou lees vind je van jezelf dat je eigenlijk alles moet kunnen en liefst ook nog tegelijkertijd. Want anderen kunnen dat ook?
Ik denk dat heel veel mensen dat niet kunnen, maar dat je aan de buitenkant vaak alleen maar het 'gelukte' deel ziet.

Ik viel herhaaldelijk uit op mijn werk en heb moeten constateren dat mijn gewone dagelijkse leven al zoveel van mij vraagt, dat ik daar niet meer bij kan werken.
Anderen kunnen dat wel combineren, of kiezen dan voor hun werk en laten de rest een beetje sloffen, of.... of.... of....
En ja, er zijn ook mensen die alles kunnen, maar dat zijn er maar heel weinig.

Je schrijft al dat je alle trucjes kent, maar het lukt je voor jezelf toch niet.
Ik denk dat je uitgangspunt zal moeten gaan worden: wat lukt wél? En niet: hoe zorg ik dat alles wat ik vind dat moet lukken ook daadwerkelijk gaat lukken?
Dat laatste zal je wrsch in een volgende burn-out helpen, terwijl dat eerste meehelpt een modus te vinden waar je mee door kunt.
De zachte krachten zullen zeker winnen.
H. Roland Holst
Alle reacties Link kopieren
Stap 1: overzicht. Maak een lijst met alle klusjes die je moet doen. En deel die klusjes op in stappen. ‘De Was’ wordt dan dus ‘was verzamelen-was sorteren-wasmachine leeghalen-vuile was in machine-machine aanzetten-schone was opbergen’. Als je een stap doet, focus je alleen op die stap. Zet desnoods een koptelefoon op. En maak een fysiek lijstje met alle stapjes, zodat je ze af kunt vinken.
Stap 2: verdeel en kies. Verdeel de taken thuis. Je kinderen zijn oud genoeg voor huiswerk, dan ook om hun was zelf in de wasmand te gooien, pizza met salade of een simpele soep/pasta klaar te maken en om oud papier enz. weg te brengen. Je partner kan ook stofzuigen of koken. En maak een prioriteitenlijst: je kinderen gaan niet dood aan zand op de vloer, wel als ze niet genoeg groente eten. Schone was is fijn, maar niemand buiten jullie huis ziet of de sokken opgevouwen in de kast of als een kluwen in de wasmand liggen.
Stap 3: spreek met jezelf af dat a) je max 1 grote taak en 1 kleine taak per dag doet (of 3 kleine taken) en b) dat je ook iedere dag iets doet om te ontspannen. Iets wat je echt leuk vindt om te doen, niet iets wat je als taak ziet. Dit gaat voor op het huishouden!
Stap 4: accepteer dat je ziek bent en dat af en toe een makkelijke maaltijd (pizza met salade, patat of iets kant&klaars uit de super ook prima is/een avond Netflixen ipv strijken ook prima is/je niet dagelijks hoeft te stofzuigen/de hond ook mag leren luieren.

En bespreek deze strijd met je psycholoog, je bent niet de enige die hiermee worstelt.
Alle reacties Link kopieren
Solomio schreef:
22-01-2020 12:40
Mijn belangrijkste les is toch wel geweest dat iedereen zijn/haar eigen balans moet vinden.
Ik kan lang niet wat anderen kunnen en daar heb ik mezelf jaren om veroordeeld, maar inmiddels kan ik daar prima mee leven.

Als ik jou lees vind je van jezelf dat je eigenlijk alles moet kunnen en liefst ook nog tegelijkertijd. Want anderen kunnen dat ook?
Ik denk dat heel veel mensen dat niet kunnen, maar dat je aan de buitenkant vaak alleen maar het 'gelukte' deel ziet.

Dit heb je echt mooi gezegd!
Alle reacties Link kopieren
Ik word al gestressed als ik je openingspost lees :O

Ik ben heel erg gestructureerd en echt een planner, als ik dat niet doe kan ik niet normaal ademhalen en ontspannen.
Hier een traditionele rolverdeling dus wat dat betreft heb ik makkelijker praten want ik werk niet.

Wat voor mij werkt (maar je schrijft al dat dat soort dingen bij jou niet werken) is elke dag eerst de dingen doen die ik moet doen en daarna ontspan ik. Ik begin dus 's morgens meteen met de was. Zet ik aan en daarna maak ik het ontbijt (de tafel dek ik 's avonds al). Na het ontbijt als iedereen de deur uit is werk ik een vaste lijst met dingen af (wc schoonmaken, badkamer, was ophangen en evt nieuwe was erin, stofzuigen (ma en vrij), bedden afhalen (vrijdag), afwasmachine vullen en aanzetten, afwassen en dan bereid ik al het avondeten voor of zet klaar wat ik die avond nodig heb voor het avondeten.
Daarna kijk ik wat we nodig hebben uit de winkel en maak een lijstje maar heb ook een lijst waar ik elke dag dingen bijschrijf voor de grote boodschappen op donderdag.
Ook bedenk ik meestal een week vooruit wat ik wil eten 's avonds.

Ik word onrustig als ik dingen niet op orde heb en weet dat van mezelf dus ben erg streng met het bijhouden van alles en loop eigenlijk nooit achter met dingen.

In elk geval zou ik alle dingen buiten je gezin en huishouden op een laag pitje zetten. Dat heeft mij enorm geholpen toen ik begin vorig jaar uitgeput was na een erg stressvolle tijd. Uren zitten lezen op de bank (nadat ik alles gedaan had wat ik moest doen :P ) en ik legde mezelf niet teveel dingen op. Nu voel ik de energie weer terugkomen en kan ik weer wat meer dingen aan buiten ons gezin en huishouden.

Veel sterkte!
Solomio schreef:
22-01-2020 12:40
Mijn belangrijkste les is toch wel geweest dat iedereen zijn/haar eigen balans moet vinden.
Ik kan lang niet wat anderen kunnen en daar heb ik mezelf jaren om veroordeeld, maar inmiddels kan ik daar prima mee leven.

Als ik jou lees vind je van jezelf dat je eigenlijk alles moet kunnen en liefst ook nog tegelijkertijd. Want anderen kunnen dat ook?
Ik denk dat heel veel mensen dat niet kunnen, maar dat je aan de buitenkant vaak alleen maar het 'gelukte' deel ziet.

Ik viel herhaaldelijk uit op mijn werk en heb moeten constateren dat mijn gewone dagelijkse leven al zoveel van mij vraagt, dat ik daar niet meer bij kan werken.
Anderen kunnen dat wel combineren, of kiezen dan voor hun werk en laten de rest een beetje sloffen, of.... of.... of....
En ja, er zijn ook mensen die alles kunnen, maar dat zijn er maar heel weinig.

Je schrijft al dat je alle trucjes kent, maar het lukt je voor jezelf toch niet.
Ik denk dat je uitgangspunt zal moeten gaan worden: wat lukt wél? En niet: hoe zorg ik dat alles wat ik vind dat moet lukken ook daadwerkelijk gaat lukken?
Dat laatste zal je wrsch in een volgende burn-out helpen, terwijl dat eerste meehelpt een modus te vinden waar je mee door kunt.
Mooie post.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven