Bakken, bakken, bakken. Koekjes, koeken, cake.

26-07-2020 23:47 679 berichten
Na het koken ben ik inmiddels verzot geraakt aan bakken. En dan voornamelijk koekjes en koeken. Iedere zondagochtend sta ik in de keuken om weer wat lekkers te bakken. Vooral omdat ik het leuk vindt want het meeste deel ik uit aan de buren omdat ik zelf een GBP heb gehad.
Wie bakt er ook graag en wil zijn/haar favoriete koekrecepten delen?
De afgelopen weken heb ik gebakken; amandelkoekjes, cake met citroen en Griekse yoghurt, speculaasjes en volgende week staan er gevulde koeken op het programma.

Kom maar door met die lekkere recepten. Buitenlandse recepten zijn zeker ook welkom.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb een tijdje terug pompoenpassata gekregen (https://www.desmaakspecialist.nl/nl/nieuw-pompoenlijn/) en wil er pumpkin pie mee maken. Heeft iemand daar toevallig een lekker recept van?
Alle reacties Link kopieren
Ik heb vandaag soesjes gebakken, maar ondanks dat het zo'n basisrecept is wil het bij mij toch nooit goed lukken. Nu was de binnenkant nog vrij klef, terwijl te veel langer in de oven hebben gestaan dan het recept aangaf. Nou ja, al en een verbetering ten opzichte van de vorige keer, toen zakten ze helemaal in.
Alle reacties Link kopieren
Tijgerprintje2 schreef:
10-08-2020 00:06
Ik heb vandaag soesjes gebakken, maar ondanks dat het zo'n basisrecept is wil het bij mij toch nooit goed lukken. Nu was de binnenkant nog vrij klef, terwijl te veel langer in de oven hebben gestaan dan het recept aangaf. Nou ja, al en een verbetering ten opzichte van de vorige keer, toen zakten ze helemaal in.
Welk recept heb je gebruikt?

Ik gebruik altijd dit recept https://www.laurasbakery.nl/soesjes-recept/ en gaat altijd goed.
Ik denk dat vooral deze stap het verschil kan maken voor jou: Bak de soesjes in 15-20 minuten gaar en goudbruin op 200 graden. Na een kwartier zagen ze er mooi uit bij ons. We hebben toen nog even gaatjes in de onderkant geprikt en ze nog een paar minuutjes in de oven gedaan. Zo drogen de soesjes van binnen ook en zakken ze niet in.
Alle reacties Link kopieren
Op een kookcursus zouden wij soesjes bakken voor het dessert maar omdat het al erg warm was in de keuken, niet gedaan omdat soesjes mislukken bij een te hoge temperatuur in de bereidingsruimte, vertelde de kok.
Zijn ze daarom wellicht mislukt, omdat het nu zo warm is...
Alle reacties Link kopieren
Banaantjee schreef:
10-08-2020 00:11
Welk recept heb je gebruikt?

Ik gebruik altijd dit recept https://www.laurasbakery.nl/soesjes-recept/ en gaat altijd goed.
Ik denk dat vooral deze stap het verschil kan maken voor jou: Bak de soesjes in 15-20 minuten gaar en goudbruin op 200 graden. Na een kwartier zagen ze er mooi uit bij ons. We hebben toen nog even gaatjes in de onderkant geprikt en ze nog een paar minuutjes in de oven gedaan. Zo drogen de soesjes van binnen ook en zakken ze niet in.
wat een goeie tip!
Don't cry, buy a bag and move on.
Alle reacties Link kopieren
Banaantjee schreef:
10-08-2020 00:11
Welk recept heb je gebruikt?

Ik gebruik altijd dit recept https://www.laurasbakery.nl/soesjes-recept/ en gaat altijd goed.
Ik denk dat vooral deze stap het verschil kan maken voor jou: Bak de soesjes in 15-20 minuten gaar en goudbruin op 200 graden. Na een kwartier zagen ze er mooi uit bij ons. We hebben toen nog even gaatjes in de onderkant geprikt en ze nog een paar minuutjes in de oven gedaan. Zo drogen de soesjes van binnen ook en zakken ze niet in.
Dit is het recept wat ik heb gebruikt. Ze zijn gewoon niet hol van binnen. Ik denk dat ik de temperatuur te laag heb gezet, maar was bang dat ze zouden verbranden. De volgende keer op 200 graden proberen.
Alle reacties Link kopieren
Naatje2000 schreef:
10-08-2020 07:12
Op een kookcursus zouden wij soesjes bakken voor het dessert maar omdat het al erg warm was in de keuken, niet gedaan omdat soesjes mislukken bij een te hoge temperatuur in de bereidingsruimte, vertelde de kok.
Zijn ze daarom wellicht mislukt, omdat het nu zo warm is...
Oh dat zou ook nog kunnen!
Ik heb net deze ijstaart gemaakt:

Afbeelding

https://www.culy.nl/recepten/culy-homem ... -ijstaart/

De nougatine en meringues vond ik bij de Plus. Bij de AH waar ik altijd boodschappen doe hebben ze in ieder geval geen nougatine en volgens mij ook geen meringue. Omdat ik vanille-schuimpjes had heb ik een paar theelepels oploskoffie door de slagroom gedaan.

De taart staat nu in de vriezer. Morgen gaan we hem eten.
Alle reacties Link kopieren
[quote=Oriander post_id=31762391 time=1597179920 user_id=387696]
Ik heb net deze ijstaart gemaakt:

Alle reacties Link kopieren
Oriander schreef:
11-08-2020 23:05
Ik heb net deze ijstaart gemaakt:

Afbeelding

https://www.culy.nl/recepten/culy-homem ... -ijstaart/

De nougatine en meringues vond ik bij de Plus. Bij de AH waar ik altijd boodschappen doe hebben ze in ieder geval geen nougatine en volgens mij ook geen meringue. Omdat ik vanille-schuimpjes had heb ik een paar theelepels oploskoffie door de slagroom gedaan.

De taart staat nu in de vriezer. Morgen gaan we hem eten.
Ziet er heerlijk uit! Ik heb maar een klein vriesvak in mn koelkast dus helaas geen ijstaart voor mij...
Ik doe meestal boodschappen bij een mini jumbo, maar daar hebben ze gelukkig wel veel bakspullen

Heb vanochtend wel een heerlijke kwarktaart met mango gemaakt, ook erg lekker bij dit weer
Banaantjee schreef:
11-08-2020 23:15
Ziet er heerlijk uit! Ik heb maar een klein vriesvak in mn koelkast dus helaas geen ijstaart voor mij...
Ik heb halve hoeveelheden gebruikt en een vorm van 20 cm. Wij hebben ook maar een klein vriesvakje, maar met een beetje puzzelen paste de vorm er net in.
Banaantjee schreef:
11-08-2020 23:15
Ik doe meestal boodschappen bij een mini jumbo, maar daar hebben ze gelukkig wel veel bakspullen
Als we op vakantie zijn in het buitenland vind ik het ook altijd leuk om bij de bakspullen in de supermarkt te kijken. Ze hebben daar ook vaak net weer andere dingen.
Banaantjee schreef:
11-08-2020 23:15
Heb vanochtend wel een heerlijke kwarktaart met mango gemaakt, ook erg lekker bij dit weer
Dat klinkt ook goed. Had je een verse mango?
Alle reacties Link kopieren
Oriander schreef:
11-08-2020 23:22
Ik heb halve hoeveelheden gebruikt en een vorm van 20 cm. Wij hebben ook maar een klein vriesvakje, maar met een beetje puzzelen paste de vorm er net in.

Als we op vakantie zijn in het buitenland vind ik het ook altijd leuk om bij de bakspullen in de supermarkt te kijken. Ze hebben daar ook vaak net weer andere dingen.

Dat klinkt ook goed. Had je een verse mango?
Mijn kleine vorm is helaas te hoog, denk dat ik een nieuwe vorm moet :lol:

Ja, heerlijk om in buitenlandse supermarkten rond te kijken. De xenos heeft soms ook leuke bakspullen

Ik heb het nu met diepvriesmango gemaakt, maar kan ook met vers!
Alle reacties Link kopieren
Naatje2000 schreef:
10-08-2020 07:12
Op een kookcursus zouden wij soesjes bakken voor het dessert maar omdat het al erg warm was in de keuken, niet gedaan omdat soesjes mislukken bij een te hoge temperatuur in de bereidingsruimte, vertelde de kok.
Zijn ze daarom wellicht mislukt, omdat het nu zo warm is...
Ik werk zelf in de keuken en heb hier nog nooit van gehoord. Heb ze van de week met 35 graden nog gemaakt en niks aan de hand, kan me niet voorstellen dat het daar aan ligt.

Als ze mooi omhoog komen maar te klef aan de binnenkant zijn moet je ze langer bakken😊
Als ze niet mooi omhoog komen zou het ook aan kunnen liggen dat je je deeg niet genoeg hebt laten garen.
groenisgras wijzigde dit bericht op 12-08-2020 00:15
Reden: Aanvulling
7.83% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
Groenisgras schreef:
12-08-2020 00:13
Ik werk zelf in de keuken en heb hier nog nooit van gehoord. Heb ze van de week met 35 graden nog gemaakt en niks aan de hand, kan me niet voorstellen dat het daar aan ligt.

Als ze mooi omhoog komen maar te klef aan de binnenkant zijn moet je ze langer bakken😊
Als ze niet mooi omhoog komen zou het ook aan kunnen liggen dat je je deeg niet genoeg hebt laten garen.
Ik verzin het niet hè, in plaats van een zwaan van soezen met zelfgemaakt ijs werd het alleen ijs omdat het te warm was voor het deeg en dan de soezen niet goed zouden rijzen, was zijn verhaal.
Maar dan gaat dat dus niet op blijkbaar!
Groenisgras schreef:
12-08-2020 00:13
Ik werk zelf in de keuken en heb hier nog nooit van gehoord. Heb ze van de week met 35 graden nog gemaakt en niks aan de hand, kan me niet voorstellen dat het daar aan ligt.
Wat leuk dat jullie zelf soesjes maken. Waarvoor/voor wie bakken jullie? (Alleen als je het wil vertellen, hoor.)
Alle reacties Link kopieren
jouw ijstaart ziet er lekker uit oriander, geniet ervan! soesjes kun je ook altijd bij mij kwijt, maar zelf maken heb ik nog niet gedaan.. toch maar eens proberen binnenkort!
Oriander schreef:
11-08-2020 23:05
Ik heb net deze ijstaart gemaakt:

Afbeelding

https://www.culy.nl/recepten/culy-homem ... -ijstaart/

De nougatine en meringues vond ik bij de Plus. Bij de AH waar ik altijd boodschappen doe hebben ze in ieder geval geen nougatine en volgens mij ook geen meringue. Omdat ik vanille-schuimpjes had heb ik een paar theelepels oploskoffie door de slagroom gedaan.

De taart staat nu in de vriezer. Morgen gaan we hem eten.
Zo zeg, die ziet er lekker uit.
Alle reacties Link kopieren
Heeft iemand ervaring met het gebruik van Zeeuwse bloem en merk je het verschil met gewone bloem?

Mijn koekjes worden nooit zo bros als bij de banketbakker, zou Zeeuwse bloem hier de oplossing voor zijn?

Welke roomboter gebruiken jullie.
Ik koop het vaak bij de Aldi of Lidl maar kan de roombotersmaak vaak niet terug proeven in mijn baksels. Ook bij de Campina boter proef ik het niet zoals bij de bakker.
Merel7 schreef:
22-08-2020 14:11
Heeft iemand ervaring met het gebruik van Zeeuwse bloem en merk je het verschil met gewone bloem?

Mijn koekjes worden nooit zo bros als bij de banketbakker, zou Zeeuwse bloem hier de oplossing voor zijn?

Welke roomboter gebruiken jullie.
Ik koop het vaak bij de Aldi of Lidl maar kan de roombotersmaak vaak niet terug proeven in mijn baksels. Ook bij de Campina boter proef ik het niet zoals bij de bakker.
Ik las laatst een artikel op Rutger bakt. Daarin staan de verschillende soorten bloem en meel uitgelegd. https://rutgerbakt.nl/inspiratie/versch ... ten-bloem/
Alle reacties Link kopieren
prada schreef:
22-08-2020 14:14
Ik las laatst een artikel op Rutger bakt. Daarin staan de verschillende soorten bloem en meel uitgelegd. https://rutgerbakt.nl/inspiratie/versch ... ten-bloem/
Heb ik gelezen, vandaar mijn vraag of iemand het verschil merkt.
Hier bij de supermarkt is het niet te koop, moet er echt voor naar een speciaalzaak.
Alle reacties Link kopieren
Merel7 schreef:
22-08-2020 14:11
Heeft iemand ervaring met het gebruik van Zeeuwse bloem en merk je het verschil met gewone bloem?

Mijn koekjes worden nooit zo bros als bij de banketbakker, zou Zeeuwse bloem hier de oplossing voor zijn?

Welke roomboter gebruiken jullie.
Ik koop het vaak bij de Aldi of Lidl maar kan de roombotersmaak vaak niet terug proeven in mijn baksels. Ook bij de Campina boter proef ik het niet zoals bij de bakker.
Ja, ik heb weleens geëxperimenteerd met Zeeuwse bloem. Zowel in koekjes als in brood (in beide gevallen: een half recept met Zeeuwse bloem en een half recept met ordinaire supermarktbloem en dan vergelijken). In beide gevallen: geen verschil te proeven. In tegenstelling tot wat iedereen erover zegt, maar ik vermoed dus dat bijvoorbeeld Rutger (die heel aardig is maar vooral thuisbakker) doorvertelt wat hij heeft gelezen/gehoord en het niet zelf geprobeerd heeft). Misschien dat het uitmaakt als je een toppatissier bent en/of heel exquise dingen maakt.

Qua boter: ik koop vaak rauwmelkse boter bij de kaasboer, dat verschil proef je zeker (al is het verschil duidelijker op een boterham dan ergens doorheen en gebakken).
En wij ons maar afvragen waar die afvalberg vandaan komt.
Alle reacties Link kopieren
O, en ik was hier om te vertellen dat ik deze heb gemaakt https://bakkriebels.nl/kersenkruimel-koek/.
Ik had hem al een keer gemaakt volgens recept en vandaag met pruimen in plaats van kersen (kersentijd is tenslotte over). Ook heel erg lekker!
En wij ons maar afvragen waar die afvalberg vandaan komt.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb geen ervaring met ander bloem dan van de supermarkt.

Ziet er lekker uit May_ka! Was het goed gelukt met de pruimen?

Ik heb afgelopen week deze Rolo rocky road “gebakken”:

Afbeelding

Echt heel erg lekker!
may_ka schreef:
22-08-2020 18:54
O, en ik was hier om te vertellen dat ik deze heb gemaakt https://bakkriebels.nl/kersenkruimel-koek/.
Ik had hem al een keer gemaakt volgens recept en vandaag met pruimen in plaats van kersen (kersentijd is tenslotte over). Ook heel erg lekker!
Ohh die ziet er echt heerlijk uit. Voor mij geen baksels dit weekend, moet wat werk inhalen. Maar woensdag ga ik met de kleindochter van bijna 3 kinderkoekjes met smarties bakken.
mayolijn28 schreef:
22-08-2020 20:06
Ik heb geen ervaring met ander bloem dan van de supermarkt.

Ziet er lekker uit May_ka! Was het goed gelukt met de pruimen?

Ik heb afgelopen week deze Rolo rocky road “gebakken”:

Afbeelding

Echt heel erg lekker!
Ziet er ook al zo lekker uit. Ik wil binnenkort pindarotsjes maken, daar heb je dan weer geen over voor nodig.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven