Insuline spuiten bij kat

28-10-2020 05:20 21 berichten
Is er hier iemand met ervaring met een kat met suikerziekte?
Deze week zijn we er achter gekomen dat een van onze katten suikerziekte heeft. De dierenarts geeft ons twee opties. De eerste is speciaal voer. Dat is makkelijk te geven en daarmee zou hij nog ca een jaar gezond door kunnen. De tweede optie is insuline spuiten. Hiermee zou hij nog een jaar of 6 vooruit kunnen (hij is nu 12 jaar), maar dit is natuurlijk wel intensiever. Hij laat de keus aan ons, maar adviseerde om er goed over na te denken omdat insuline veel van je vraagt.
Ik ben op zoek naar ervaringen van anderen. Het liefst zou ik kiezen voor insuline, maar dit moet wel haalbaar zijn in combinatie met drie heel jonge kinderen en een man met een complexe medische achtergrond die ook veel van ons vraagt.
Als we kiezen voor insuline, moet je er dan continu in je deafening planning rekening mee houden? Of went het na een tijdje en zit je bijvoorbeeld niet aan vaste tijden vast? Wie heeft hier ervaring mee?
Alle reacties Link kopieren
Ik heb een kat met diabetes die insuline krijgt :)

Het is een intensieve bezigheid in de zin van commitment: je moet twee keer per dag op haast exact dezelfde tijdstippen de kat voeren en daarna prikken. Dat betekent dat als je het doordeweeks om 6 uur s'ochtends doet, je dat in het weekeind ook moet doen. Het is echt een strak schema waar je niet vanaf kan wijken, hooguit met een half uurtje maar dat is wel de max. Je moet regelmatig met de kat terug om de bloedsuikerwaarde te laten meten om te kijken of de insuline dosis hoog genoeg is. De dierenarts kan je ook zelf bloed leren prikken, maar dat moet je willen. Dat is even zoeken naar een goed ritme. Als je eenmaal de juiste dosis insuline hebt gevonden moet je zorgen dat kat dus ook altijd zijn eten opeet, omdat anders de kat een hypo kan krijgen en dat is acuut levensbedreigend. Dan moet je met druivensuiker in de weer, dat is mij gelukkig nog nooit gebeurd.

Ik heb een Vetpen genomen, een soort epipen voor katten maar met insuline ipv adrenaline. Die is handzamer in gebruik dan een gewone spuit, mocht ik de zorg ooit een keer moeten overdragen. De insuline cartridges en naaldjes zijn gelukkig niet heel duur; een doos met 100 naaldjes en een cartridge insuline zijn samen 40 eu.

Het is vooral de commitment die het moeilijk maakt, het prikken zelf is een peulenschil. Kat vind het totaal geen probleem. Kat kan niet op een ander dieet wegens blaasgruis waar ze al speciaal voer voor krijgt.

Ik merk wel dat mijn kat door de insuline er fitter uit is gaan zien. Vacht is beter (minder plukkerig), ze plast en drinkt weer normale hoeveelheden en ze is wat actiever. Volgende doel is dat ze gaat afvallen, want ze is te dik :-)

In alle eerlijkheid: als het voor jou nog een optie is om de kat op low carb voer te zetten, zou ik dat eerst proberen. Insuline spuiten is echt niet moeilijk, zoals ik al zei, maar je zit wel echt vast aan een strak schema.
Alle reacties Link kopieren
Mijn buren hebben een kat met suikerziekte die twee keer per dag insuline krijgt. Als zij met vakantie zijn verzorg ik de kat.

Wat Suusje schrijft: het is idd vooral een strak schema, maar het is wel te doen.
Realiseer je alleen ook dat niet iedereen zo'n fijne buurvrouw heeft als mijn buren :-D , dus als je op vakantie wilt moet je wel iemand bereid vinden om dit schema door te zetten.

Daarnaast zie ik bij mijn buurkat dat hij toch met enige regelmaat een te lage bloedsuiker heeft, wat dan weer gecontroleerd moet worden door bloed te prikken en daar moet je snel bij zijn.

Als je het nog kunt oplossen met een aangepast dieet zou ik dat eerst proberen.
De zachte krachten zullen zeker winnen.
H. Roland Holst
Alle reacties Link kopieren
Hier dezelfde ervaring. Het vraagt best wel wat van je. En komt heel nauw wat betreft tijden van prikken en eten. Uiteindelijk stierf hij alsnog na een jaar. Het zelf waardes prikken in t begin vergt wat oefening ( deden wij in oortje), maar zorgde wel dat we sneller alles op de rit hadden. Lastige is alleen dat onze kat nooit meteen z’n eten at, maar gedurende dag wat hapjes. Probeer dat maar eens aan een kat uit te leggen dat is door moet eten. Hier ook blaas gruis vandaar dat ander voer niet kon.
Alle reacties Link kopieren
Mijn kat eet gelukkig wel al d'r eten op in één keer nu, na enige training. Dat scheelt enorm in het ritme vasthouden.
Ik heb 2,5 jaar voor een kat met diabetes gezorgd. Het is intensief maar echt te doen. Je mag zelf de tijdstippen bepalen, zolang het maar 12 uur uit elkaar ligt, dus 7/19 of 9/21 etc. Glucose thuis testen is eigenlijk ook een must, maar dat stelt niet zoveel voor.

Wanneer diabetes eenmaal is vastgesteld, is het niet meer op te lossen met voer omdat de insulineproducerende cellen grotendeels kapot zijn. De enige uitzondering zou zijn als ie het heeft gekregen door een "prikje tegen de jeuk" oftewel corticosteroïden. Dat is soms nog wel omkeerbaar. Met voer rek je dus alleen maar en je tast de kwaliteit van leven enorm aan.

Feitelijk is het dus een keus tussen insuline en inslapen.

Ik kan je een gespecialiseerd forum aanraden, maar ik weet niet of ik hier een link mag plaatsen.
Wij deden het met voer, kat heeft nog zeker 5 jaar geleefd.
Alle reacties Link kopieren
Ik zou spuiten in ieder geval proberen. Laat je da uit leggen hoe je het snel en pijnloos kan doen.
This user may use sarcasm and cynicism in a way you are not accustomed to. You might suffer severe mental damage.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb ooit een kat gehad met diabetes. Ik vond de zorg heel goed te doen: twee keer per dag spuitje klaarmaken, nekvelletje omhoog en spuitje erin. Dat heb je snel onder de knie. Speciaal voer had niet bijzonder veel zin, volgens mijn dierenarts, dat was vooral duur. Bovendien zou het lastig zijn geweest om deze kat vervolgens weg te houden van het normale voer van mijn andere katten.
Na de diagnose heeft de kat nog zo’n vijf jaar geleefd (hij is 17 geworden).
Alle reacties Link kopieren
Ik zou mij verdiepen in voeding.

Het gaat volgens mij dan om koolhydraten. En dat zit dan weer vooral in graan, wat in de meeste brokken zit.
Ik heb niet heel lang geleden is hierop verder gezicht en barfen schijnt dus wel te kunnen bijdragen in een gezonde glucose waarde. Waardoor je ook minder hoeft te spuiten.
Maar dat is een beetje mijn gedachte, bij mijn speurtocht...
Alle reacties Link kopieren
Ik heb ook een kat met suikerziekte gehad en nierfalen tegelijk. Hij kreeg speciaal voer voor zijn nieren en daarnaast twee keer per dag insuline. Dit was geen probleem. Het was net of zijn lichaam aangaf dat hij een spuitje nodig had, hij was altijd op dat tijdstip in de buurt. Hij kreeg dan een paar snoepjes, voor de rest stond altijd eten klaar. Geen probleem, maar wel fijn als je iemand in de buurt hebt die het ook kan, zodat je wel op vakantie kunt of uit eten.
Alle reacties Link kopieren
Het is even wennen.. Maar echt goed te doen. Je hebt ook insuline die je maar 1 keer per dag hoeft te geven, vraag daar ook even naar bij je dierenarts.

Wij hebben een kat met suikerziekte en prikken dus elke 12 uur. Eens in de paar weken test ik ook zijn glucose door even bloed te prikken. Dat is de eerste 2 keer spannend, daarna wordt het voor jou en kat een gewoonte. Bij ons althans ;)

Het enige is dat je een netwerk om je heen nodig hebt.. Als je een nachtje weg bent of op vakantie gaat moet kat wel geprikt worden natuurlijk.
Drink water. Get sunlight. You're basically a houseplant with more complicated emotions.
Alle reacties Link kopieren
Bea15 schreef:
28-10-2020 08:00
Ik heb ook een kat met suikerziekte gehad en nierfalen tegelijk. Hij kreeg speciaal voer voor zijn nieren en daarnaast twee keer per dag insuline. Dit was geen probleem. Het was net of zijn lichaam aangaf dat hij een spuitje nodig had, hij was altijd op dat tijdstip in de buurt. Hij kreeg dan een paar snoepjes, voor de rest stond altijd eten klaar. Geen probleem, maar wel fijn als je iemand in de buurt hebt die het ook kan, zodat je wel op vakantie kunt of uit eten.
Dit herken ik van mijn vorige kat. Die heb ik 6 jaar lang 2x per dag insuline toegediend. En die kwam ook zelf op tijd om zijn prik te halen op een gegeven moment. Die kreeg dan een beetje kattenmelk na die tijd. Hij is 16 jaar geworden uiteindelijk. Maar het kost inderdaad veel commitment. Dierenarts vertelde dat veel mensen een kat dan lieten inslapen. Daar heb ik geen seconde over nagedacht.
Alle reacties Link kopieren
Insuline spuiten lijkt mij in jouw situatie met 3 kleine kinderen en een man met complexe medische problemen niet te doen eerlijk gezegd.
Eén van mijn oppaskatten had diabetes. Het eigen personeel testte tussendoor het bloed maar dat hoefde ik niet te doen.
Voer en drinken was altijd beschikbaar en met wat telefoonnummers van DA en achtervang kon ik tijdens de oppasweek toe met 1x per dag prikken.
Oppaskat is een jaar of vijf diabeet geweest geloof ik en prikken ging prima zolang ik niet zenuwachtig was.
Bamboo_90 schreef:
28-10-2020 08:38
Het is even wennen.. Maar echt goed te doen. Je hebt ook insuline die je maar 1 keer per dag hoeft te geven, vraag daar ook even naar bij je dierenarts.
Helaas is dat niet zo. Lantus kan in noodsituaties misschien 1x per dag worden gegeven, maar katten worden niet stabiel en daarnaast mag Lantus als humane insuline niet worden gegeven volgens de wet, tenzij is bewezen dat veterinaire insuline niet werkt bij de betreffende kat.
Hallo,

Mijn kat heeft al jaren diabetes en ondanks dat het in het begin echt niet makkelijk was om haar te prikken, gaat het nu super en ze doet het heel goed. Heb ook eerst geprobeerd haar op vers vlees te zetten, carnibest diabetic cat, maar dat was helaas niet voldoende. Het is een geregel, mijn leven plan ik om de spuittijden heen, maar je krijgt er zoveel voor terug. Ik vind ook wel dat als je voor een dier kiest dat het in voor- en tegenspoed is. Mensen zeiden me vaak, geef haar toch een spuitje. Dat is geen optie, als ze pijn krijgt of geen leven meer gaat hebben, ja dan wel, maar niet om er zelf makkelijk van af te komen. Je went er ook echt aan. Ik spuit om 7 uur en 19 uur en als ik in de ochtend nog moe ben ga ik erna nog even terug naar bed. Jij hebt kinderen, dus denk niet dat dat een optie is ;) . Veel succes en je kat zal je dankbaar zijn.
Alle reacties Link kopieren
Heb zelf geen ervaring met een kat met diabetes, maar vraag mij wel af hoe je dat met je andere kat gaat doen.
Gaat hij mee in het regime van je kat met diabetes?
Anders lijkt het mij ondoenlijk om je diabetes kat bij het voer weg te houden.
Alle reacties Link kopieren
windring schreef:
28-10-2020 10:11
Insuline spuiten lijkt mij in jouw situatie met 3 kleine kinderen en een man met complexe medische problemen niet te doen eerlijk gezegd.
Of juist wel, want veel thuis, dus prima vaste tijden aan te houden.
De zachte krachten zullen zeker winnen.
H. Roland Holst
Alle reacties Link kopieren
Izzy_ schreef:
28-10-2020 10:16
Helaas is dat niet zo. Lantus kan in noodsituaties misschien 1x per dag worden gegeven, maar katten worden niet stabiel en daarnaast mag Lantus als humane insuline niet worden gegeven volgens de wet, tenzij is bewezen dat veterinaire insuline niet werkt bij de betreffende kat.
Ohh echt? De kattenspecialist waar ik kom voor onze kat had het daar juist over.. Dat als ik hem niet stabiel krijg met de huidige insuline, dat we dan over kunnen stappen op een soort die maar 1 keer per dag hoeft. Maar goed, kat doet het nu prima op deze en wij zijn er goed aan gewend, dus heb het niet meer gevraagd verder :)

Over hem in laten slapen.. ik heb het in het begin wel eens bijna huilend gevraagd aan de dierenarts, dat ze het wel moest zeggen tegen me als ik kat alleen nog maar in leven hield voor mijn plezier :eh: Maar nu kat goed ingesteld is, gaat het de meeste dagen heel goed met hem :heart: Ik ben ook lastig met mijn dagelijkse nood aan medicatie, mij doen ze gelukkig ook niet zomaar weg :whistle:
Drink water. Get sunlight. You're basically a houseplant with more complicated emotions.
Bedankt voor alle reacties, ik lees veel om over na te denken. Vaste tijden en een achtervang zijn in onze situatie soms heel lastig, plus dat mijn hoofd nu al regelmatig overloopt van alles dat ik moet doen. Er zijn zelfs dagen dat ik de lunch oversla omdat ik simpelweg de tijd uit het oog verlies en vergeet dat ik ook nog voor mezelf moet zorgen. Maar tegelijkertijd wil ik het beste voor iedereen, dus ook voor mijn kat. Want inderdaad, ik vind dat je in goede en in slechte tijden voor je huisdier moet zorgen.
Het beste lijkt insuline, maar is dat ook zo als het iedereen vooral extra stress oplevert?

We hebben besloten om te kiezen voor een tussenoplossing. We beginnen met de voeding om te voorkomen dat de kat achteruit gaat. Eind dit jaar of begin volgend jaar hopen we dat er meer rust is omdat de medische situatie van mijn man dan in ieder geval duidelijker zou moeten zijn en wat andere energievretende dingen zijn afgerond. We bespreken dan opnieuw met de dierenarts of dat wel een goed moment is om over te stappen op insuline. De dierenarts staat hier gezien onze situatie helemaal achter.

Mijn andere kat maak ik mij overigens niet zo'n zorgen om. Ze krijgen nu ook twee keer per dag te eten, dus voor hem zou er niet veel veranderen. Hooguit schuiven de tijden iets op.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven