Geld & Recht alle pijlers

Minimumloon verhogen naar 14 euro per uur

01-04-2021 09:20 204 berichten
Men wil in de EU het minimumloon in zeker 25 lidstaten verhogen, waaronder in Nederland.
Het ziet er naar uit dat er genoeg steun is om het minimumloon over een paar jaar te verhogen met 40% in Nederland.
Ik vraag me af wat er dan gaat gebeuren met de toeslagen? Worden die afgeschaft of gaan ze de drempel verhogen ?

Nieuwe wetgeving minimumloon: miljoenen Europeanen gaan meer verdienen

Zeker 24 miljoen werknemers in 25 van de 27 EU-lidstaten gaan over uiterlijk twee jaar een klap meer verdienen. Dat komt omdat heel Europa tegen die tijd een fatsoenlijk minimumloon zal hebben.

De twee grootste fracties in Europa, van christen- en sociaaldemocraten, hebben daarover een akkoord bereikt dat ze vandaag naar de rest van het Europees Parlement sturen. Ook de lidstaten, onder leiding van de Portugese socialist António Costa, hebben haast. Premier Costa wil de lidstaten op één lijn hebben voor hij op 1 juli zijn voorzitterschap overdraagt aan zijn Sloveense collega, de conservatieve Janez Jansa.

De twee Parlementsrapporteurs, Agnes Jongerius (PvdA) en haar Duitse collega Dennis Radtke (EVP), gaan uit van een minimumloon dat Europabreed aan een dubbele drempel voldoet: minimaal 60 procent van het mediaan- (de helft is dan lager, de helft hoger) en 50 procent van het gemiddelde loon. Voor Nederland, aldus Jongerius, komt dat neer op een verhoging van het minimum uurloon naar 14 euro. Nu is dat 9,72 euro (40-urige werkweek) of 10,80 euro (bij 36 uur).

Achteruitgang
De jongeren die in supermark­ten voor ons bleven rennen, deden dat zwaar onderbe­taald


De ingreep moet een einde maken aan een periode van dertig jaar waarin het minimumloon alleen maar achteruit is gegaan. ,,Costa heeft na de bankencrisis al laten zien dat de economie er wel bij vaart als je het minimumloon verhoogt’’, meent Jongerius. ,,Griekenland bewandelde onder druk van Europa de omgekeerde weg en kreeg alleen maar extra ellende.’’
Ze wil een minimumloon ‘waarvan je normaal je gezin kunt onderhouden met af en toe een extraatje: een laptop voor de kinderen of een vakantie’. Maar daar zitten we nog ver vandaan. In zeker negen lidstaten zakken minimumloners door de armoededrempel, in nog veel meer lidstaten vallen hele groepen erbuiten. Jongerius: ,,Corona heeft dat nog verergerd, zeker in slechtbetaalde sectoren als retail en toerisme. De jongeren die in supermarkten voor ons bleven rennen, deden dat zwaar onderbetaald.’’

Fatsoenlijk uurloon
Jongerius en Radtke beperken zich in hun voorstellen niet tot een fatsoenlijk uurloon. Het moet er één worden zonder aftrek van werkkleding, fooien, eindejaarspremies of vakantiegeld. Daarnaast moet het niet alleen gelden voor ‘gewone’ werknemers, maar ook voor jongeren (nu nog minimumjeugdloon), thuiswerkers, seizoensarbeiders, platformwerkers en ‘valse’ zzp’ers. Dikke studies wijzen uit dat het baanverlies marginaal is (minder dan 0,5 procent) en zeker het MKB (door groeiende koopkracht) er wel bij vaart. De arbeidsmigratie zou licht afnemen.

Jongerius: ,,De loodgieter kan een paar duppies duurder worden, maar als dat de prijs is voor de afschaffing van uitbuiting, moeten we dat graag betalen. Intussen zie je de Duitse auto-industrie steigeren: die is bang dat ze straks goedkope arbeid in Oost-Europa verliest.’’ Onder meer in Nederland zijn de werkgevers dan weer wel vóór. ,,Die begrijpen dat te veel ongelijkheid tot groeiende spanningen leidt, en daarmee tot minder productiviteit.’’

Bron: https://www.ad.nl/buitenland/nieuwe-wet ... ~ac163fee/

Minimumloon verhogen ?

Totaal aantal stemmen: 105

Ja, maar 14 euro is te hoog (25%)
Ja, niet in 1 klap maar in kleine stapjes (37%)
Nee, het huidig minimumloon is voldoende (23%)
Het minimumloon moet afgeschaft worden (1%)
Het huidig minimumloon moet juist omlaag (1%)
Anders (13%)
Wat een rare pollopties. :roll: :bonk:
Alle reacties Link kopieren
MRES schreef:
01-04-2021 09:45
Ik ben overigens wel van mening dat je met een fulltime baan gewoon normaal rond moet kunnen komen. Maar ik denk dus niet dat je dat gaat bereiken met het verhogen van het minimumloon. Dat kan misschien beter gezocht worden in de hoek van belastingen oid.
Ik denk meer in de hoek van het ongelimiteerd bijdrukken van geld en bijgevolg van schulden, welke vervolgens onproductief gebruikt wordt. Dat leidt tot prijsstijgingen. Het is ook geen zaak van te weinig verdienen, het is een zaak van te hoge prijzen.

Het verhogen van het minimumloon werkt uiteindelijk averrechts. Jij stelt dat de lonen van anderen dan ook omhoog moeten. Maar als dat niet gebeurt dan is de vraag die het bedrijf zich stelt; waarom zou ik als ik iemand 5 euro betaal, omdat dat de waarde is van zijn arbeid 14 euro gaan betalen.
Dan kan ik net zo goed iemand die nu 14 euro verdient dat werk laten doen. Waarschijnlijk gaat het dan sneller en levert het me meer op.

Het gevolg is dat onderkant van de arbeidsmarkt alleen maar nog moeilijker aan een baan komt. Dan hebben ze nog niets aan die verhoging van het minimumloon. Het is symptoombestrijding, leuk voor de bühne, maar het lost het probleem niet op.
Heel leuk een baan die maar 5 euro betaald waar je dus niet van rond kunt komen. Dan ben je dus eigenlijk min of meer verplicht om je helemaal kapot te werken waardoor het misschien uiteindelijk lukt om het hoofd boven water te houden. Of je moet een rijke partner zoeken die je wil onderhouden. Maar een vrouw moet toch haar eigen boontjes kunnen doppen en onafhankelijk zijn?!
Alle reacties Link kopieren
TsumTsum schreef:
01-04-2021 22:32
Heel leuk een baan die maar 5 euro betaald waar je dus niet van rond kunt komen. Dan ben je dus eigenlijk min of meer verplicht om je helemaal kapot te werken waardoor het misschien uiteindelijk lukt om het hoofd boven water te houden. Of je moet een rijke partner zoeken die je wil onderhouden. Maar een vrouw moet toch haar eigen boontjes kunnen doppen en onafhankelijk zijn?!
Idd en dat is uiteindelijk ook het doel; langzaam steeds meer moeten werken om hetzelfde niveau van welvaart te behouden. Mensen die hard moeten werken om het hoofd boven het water te houden, hebben geen tijd om lastig te zijn.

Maar goed, met de snelheid waarmee vnl de woonlasten stijgen, moet het minimumloon volgend jaar weer omhoog. Het werkt gewoon niet.

De quote die aan Henry Ford werd toegewezen: "It is well enough that people of the nation do not understand our banking and monetary system, for if they did, I believe there would be a revolution before tomorrow morning."

En de realiteit is dat de gemiddelde burger geen idee heeft hoe hij uitgebuit wordt. Daarom wordt het minimumloon verhoogd, de kosten ervan worden gesocialiseerd en de onderkant is weer even stil en kan het uitbuiten verder gaan.

Ik ben overigens een man, maar van mij moet niemand iets. Als een vrouw een traditionele relatie wil hebben, waarbij de man werkt, en zij het huishouden doet, dan moet ze dat doen. Als ze dat niet wil, dan niet.
Boogschutter10 schreef:
01-04-2021 15:11
Een stimulans voor werkgevers om nog meer te investeren in ICT en robots. Arbeid wordt zo veel te duur. Nog los van risico's bij ziekte, arbeidsongeschiktheid, arbo-wetgeving, aansprakelijkheid en verplichte afdrachten voor werknemers ... .

Uiteindelijk is dit een sigaar uit eigen doos. Prijzen zullen omhooggaan en dat gaat iedereen merken. Vooral in sectoren waarin altijd veel personeel is, zoals horeca, supermarkten (boodschappen duurder) en transport.

Werknemers die nu op circa 14 euro per uur zitten, zullen ook een stevige loonsverhoging eisen. De inflatie zal hierdoor enorm stijgen met minder koopkracht als gevolg. Straks heb je met een minimumloon van 14 euro per uur dezelfde koopkracht als nu met circa 9 euro per uur.

Spaargeld zal nog harder dan nu minder waard worden, verbouwingen nog veel duurder, huizenprijzen stijgen nog verder ... .

Dus .... doe nu nog even snel je grote aankopen! Straks is alles veel duurder! Niet wachten!
Een stimulans om eens belastingen te gaan heffen op automatisering en op de werkelijke transportkosten.
Gedaan met werkgevers die ons slechts als een afzetmarkt beschouwen waarop ze winst moeten maken en tijd dat ze verantwoording afleggen voor de infrastructuur die ze gebruiken.
Moirmel schreef:
01-04-2021 23:58
Een stimulans om eens belastingen te gaan heffen op automatisering en op de werkelijke transportkosten.
Gedaan met werkgevers die ons slechts als een afzetmarkt beschouwen waarop ze winst moeten maken en tijd dat ze verantwoording afleggen voor de infrastructuur die ze gebruiken.
En jij gelooft dat dat niet 1:1 wordt doorbelast en dus alleen maar de prijzen verhoogt?

Kijk, de minimumlonen jaarlijks wat meer laten stijgen dan de inflatie en de bijstand wel op inflatieniveau houden is een goede maatregel. Meer stimulans om te werken, het geeft geen schokgolf, enz.

Daarnaast is het denk ik heel belangrijk om kapitaal zwaarder te gaan belasten. Dus in Nederland box 3 echt progressief maken en naar 50% oplopend. Wellicht ook box 2 progressief maken om arbitrage te voorkomen.

Ook een interessante gedachte: verhoging vpb, maar dan met een tax credit ter zake van een deel van de afgedragen loonheffingen. Waardoor bedrijven die veel mensen in dienst hebben in Nederland minder vpb betalen. Al is dat Europees gezien wellicht een probleem, maar dan moet je maar een list verzinnen. Want bedrijven die hier gevestigd zijn maar vrijwel niemand aan het werk houden zijn echt veel minder belangrijk dan bedrijven waar veel mensen aan het werk zijn.

We moeten dus af van lapmiddelen, maar echt een nieuw systeem.

Maar dat zal vooral slecht uitvallen voor multinationals en die bezitten de politici. Dus krijg je hogere minimumlonen, die vooral heel zwaar op de nek van het mkb zal rusten. Want het zijn nooit de sterkste schouders die de lasten dragen. Dat is alleen een leuke spreuk die de socialist uitspreekt voordat hij weer een onmogelijke maatregel introduceert.
Alle reacties Link kopieren
Niet alles gelezen en misschien een domme vraag maar ben daar niet van op de hoogte.
Krijgt men in België ook toeslagen bij minimumloon als je fulltime werkt? Dacht van niet maar kan mis zijn.
poezewoefje schreef:
02-04-2021 08:42
Niet alles gelezen en misschien een domme vraag maar ben daar niet van op de hoogte.
Krijgt men in België ook toeslagen bij minimumloon als je fulltime werkt? Dacht van niet maar kan mis zijn.
Hoop dat iemand anders hier nog op antwoordt, maar bij mijn weten niet.
Wel hebben we hier de belastingvrijesom bij inkomstenbelasting, waardoor de laagste lonen amper belastingen betalen en het verschil tussen uitkering en werken groter wordt.
Alle reacties Link kopieren
Mirandaaatje_86 schreef:
01-04-2021 15:46
Waarom absurd. Deze mensen overleven nu.

Tijd dat diploma’s moet meer lijdend zijn qua salaris.
Praktisch opgeleid is niet minder. Genoeg hoogopgeleiden die zo mega onhandig zijn. Maar wel een vlotte babbel.
Het is nu ook niet zo dat je met een hoge opleiding automatisch recht hebt op een hoger inkomen. De maatschappij is gewoon bereid om over het algemeen meer geld te betalen voor bepaalde beroepen. Daarnaast is de reden dat mensen met een hoge opleiding meer verdienen dat zij meer carrière maken en dus continu bezig zijn om de volgende stap te zetten en een hogere functie uit te voeren. Mensen met een lage opleiding blijven vaker hetzelfde doen en hebben minder zin in opleidingen te doen in hun eigen tijd en dan stijg je ook niet zoveel in inkomen en wordt het verschil dus (nog) groter.
Alle reacties Link kopieren
EHV1981 schreef:
02-04-2021 13:45
Het is nu ook niet zo dat je met een hoge opleiding automatisch recht hebt op een hoger inkomen. De maatschappij is gewoon bereid om over het algemeen meer geld te betalen voor bepaalde beroepen. Daarnaast is de reden dat mensen met een hoge opleiding meer verdienen dat zij meer carrière maken en dus continu bezig zijn om de volgende stap te zetten en een hogere functie uit te voeren. Mensen met een lage opleiding blijven vaker hetzelfde doen en hebben minder zin in opleidingen te doen in hun eigen tijd en dan stijg je ook niet zoveel in inkomen en wordt het verschil dus (nog) groter.
Uiteindelijk zorgt het ervoor dat de samenleving in zijn geheel afglijdt, want het is gewoon een vorm van socialisme. En dat betekent uiteindelijk iedereen arm op de top na. Waarom zou iemand nog geld gaan investeren en risico nemen, als je met geen opleiding ongeveer evenveel verdient.

Daarnaast gaan de mensen die meer verdienen ervoor betalen dus onder de streep houden ze netto ook minder over. Dat is ook niet echt een prikkel om nog te investeren.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb voor "ja, in kleine stapjes gekozen". Ik vraag me af of niet alles dan nóg duurder gaat worden. We hebben sociale en vrije huur. Sociale huur moet je jaren voor ingeschreven staan. Als de vrije huursector niet van die exorbitante bedragen mag gaan vragen voor 30m2, zou het kunnen werken.

De prijsverhogingen van 10 eurocent hier en daar vind ik minder boeienden betaal ik graag, maar ik kan het ook betalen. Als alle kosten evenredig stijgen met het minimumloon schieten die minimum loners er zelf niets mee op.
Alle reacties Link kopieren
Een verhoging van het minimumloon is alleen leuk op de eerste salarisstrook. Daarna gaan prijzen omhoog, willen mensen die boven het minimumloon zitten meer verdienen want ze hebben meer verantwoordelijkheden dus moet dat ook wel terug te zien zijn in de beloning, en bungelen mensen met een minimumloon weer onderaan. Het enige wat dit tot gevolg heeft is dat de concurrentiepositie verslechterd door hogere kosten voor export.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb voor ja, in kleine stapjes gekozen.
Ik vrees alleen dat alles dan duurder gaat worden, waardoor er eigenlijk niets veranderd.
Alle reacties Link kopieren
Wat mij betreft in kleine stapjes, zodat er ook beleid kan komen voor eventuele bijwerkingen..

Het liefste zie ik liever vandaag dan morgen dat niemand minder dan een tientje per uur verdient; er zijn nog te veel jonge mensen die hard werken voor minder.

Woonproblemen zou ik met name aanpakken door veel bij te bouwen te zorgen dat er voldoende woningen zijn van rond de 700€/maand zodat men met een modaal inkomen geen woonproblemen heeft.

Daarna kun je telkens het minimumloon met een euro verhogen en bijpassend het toeslagencircus afbouwen en daarmee belastingen verlagen zodat je een systeem krijgt waarin de werkgever betaald voor het levensonderhoud van de werknemer en niet via de belastingen de rest van de bevolking. Als het op die manier geleidelijk gebeurt, gaat iemand die nu 15€/uur verdient er ook gestaag wat op vooruit en blijft de algehele inflatie beperkt.

Meer uren en meer opleiding moet wel altijd blijven lonen, en niet iedereen hoeft op 1 inkomen een gezin te kunnen onderhouden, maar de bodem mag best wat hoger liggen.
Alle reacties Link kopieren
NosceTeIpsum schreef:
01-04-2021 09:26
EUR14 * 40uur * 52weken / 12maanden = EUR2400 per maand als minimumloon? Is dat niet een beetje fors voor werk waar je niet voor naar school hebt hoeven gaan en wat letterlijk iedereen kan doen?
en waarom hoeven die mensen geen fatsoenlijk leven dan?
Jij wilt toch ook fatsoenlijk door je ramen kunnen kijken, over een mooi strak trottoir lopen en noem maar op

14 * 38 uur wat de meeste mensen werken is € 2305 euro bruto, lijkt me redelijk. Kunnen ze misschien ook een huis kopen als die eindelijk eens een keer voldoende gebouwd worden
Alcohol lost je problemen niet op, maar dat doen melk en water ook niet.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb ook niet gestemd, omdat je niet simpel "Ja" kunt stemmen!

Ik lees heel veel, als de minimumlonen naar €14,-/uur gaan, dat andere mensen dan ook omhoog moeten, ik zie die noodzaak niet.
In ieder geval niet in dezelfde verhouding, dan helpt het niet. Het zou juist een stimulans naar nivellering moeten zijn.
Alcohol lost je problemen niet op, maar dat doen melk en water ook niet.
NosceTeIpsum schreef:
01-04-2021 09:26
EUR14 * 40uur * 52weken / 12maanden = EUR2400 per maand als minimumloon? Is dat niet een beetje fors voor werk waar je niet voor naar school hebt hoeven gaan en wat letterlijk iedereen kan doen?

Hahahahahahaha. Ik nodig je bij deze uit om een dagje bij mij op de wasserij te komen werken. Om vijf uur rij ik je in een kruiwagen naar huis en dan praten we verder.
Hoe komen mensen erbij dat als je nu het minimumloon verdiend je school niet afgemaakt hebt en geen opleiding hebt afgerond?!
TsumTsum schreef:
04-04-2021 22:01
Hoe komen mensen erbij dat als je nu het minimumloon verdiend je school niet afgemaakt hebt en geen opleiding hebt afgerond?!
Mijn knieën zijn straks naar de kloten, die van tuttebollie niet. Maar zover denkt tuttebollie niet na, dus opleiding zegt ook niet alles.
NYC schreef:
01-04-2021 09:24
Gewoon "ja". Maar die optie is er niet, dus niet gestemd.
Same here
Didymo schreef:
01-04-2021 11:20
Dat is wat ik verdien als starter na universitaire master MET studieschulden. Gaat mijn salaris dan ook met 40% omhoog? :)
Hangt er vanaf? Heb je een onzin baan of een met algemeen nut?
72Jelle schreef:
01-04-2021 11:42
Dan gaan alle lonen omhoog, want verschil moet er blijven. Vervolgens stijgen de prijzen en kun je steeds minder kopen voor je geld (zie de huizenprijzen).
Dat er iets moet met het toeslagen systeem is duidelijk. Verder is naar mijn mening de levensstandaardverwachting enorm hoog.
Ik lees bijv. in het kinderalimentatietopic dat je met een inkomen van 1800 euro je kinderen in armoede laat opgroeien.... Nooit geweten, zielig voor mijn kinderen.
Op zich is 1800 echt niet veel, als je daar ook kinderen van moet grootbrengen en je bent alleenstaand (kunt de kosten niet delen). Vaak kost wonen al 1000 euro zonder gwl, verzekeringen, gemeentelijke heffingen, etc. Laat staan dat je moet betalen voor school, studiekosten, clubje en outfit, etc.
Vroeger was 1800 veel. Tegenwoordig is het niks meer.
Ceylon schreef:
01-04-2021 14:20

Hier (Duitsland) is het minimum gewoon voor iedereen gelijk. Dus of je nou 15, 25 of 45 bent, een baan tegen het minimum loon levert gewoon hetzelfde op voor alle leeftijden. En dat vind ik wel zo eerlijk. Het is toch bezopen dat je als 16-jarige achter de kassa zit voor 7 euro per uur, daar dezelfde verantwoordelijkheden hebt als je collega van 24 die daar 9 euro voor krijgt. Dus dát mag van mij wel gelijk getrokken worden.

Maar goed, dat vond ik al toen ik zelf 15 was en voor 3 gulden per uur harder werkte dan diverse collega's, die me dan ook nog rondcommandeerden.
Dat mag van mij wél blijven bestaan: minimumjeugdloon. Ik zou niet weten waarom een (thuiswonende) 16 jarige die nog helemaal ingewerkt moet worden in de mores van het werkende leven (leer mij de kletsende, roddelende voor je voeten lopende vakkenvullers die een wortel nog niet van een pastinaak kunnen onderscheiden), zoals op tijd komen, hetzelfde zou moeten verdienen als de volwassene die er een gezin en woning van moet betalen. Ik zie het als leergeld en onderaan de ladder beginnen. Heb je meer werkervaring, verdien je meer. In dit geval gekoppeld aan leeftijd en dat hoeft imo tot 21 niet veranderd te worden.
Alle reacties Link kopieren
diyer schreef:
13-04-2021 00:28
Op zich is 1800 echt niet veel, als je daar ook kinderen van moet grootbrengen en je bent alleenstaand (kunt de kosten niet delen). Vaak kost wonen al 1000 euro zonder gwl, verzekeringen, gemeentelijke heffingen, etc. Laat staan dat je moet betalen voor school, studiekosten, clubje en outfit, etc.
Vroeger was 1800 veel. Tegenwoordig is het niks meer.
Maar de norm is toch niet dat je van één minimuminkomen een gezin moet kunnen onderhouden?
Daarbij, alle waar naar zijn geld, dus ook alle arbeid. Er is ook ongeschoold werk dat beter betaald wordt, maar kennelijk zijn er wel mensen bereid om voor 10 euro per uur te komen werken.
Dahlia74 schreef:
01-04-2021 16:35
Het is wel echt des Nederlands om zo afgunstig te zijn.
Afgunst is als je zelf die Porsche en villa wil. Een eerlijkere verdeling met minder excessen voor ogen hebben, heeft niks met afgunst te maken, maar met jezelf het óók waard vinden om überhaupt een betaalbare woning te kunnen krijgen. En inmiddels zijn we zover dat dit soort verschillen steeds extremere vormen aannemen. 4koppige gezinnen die woningen met bijbehorende tuinen en garages van meerdere honderden m2 kunnen betalen, waar anderen met een 4koppig gezin niet eens in aanmerking komen voor een flatje van 70m2. Wat nou afgunst?

Ik hoop oprecht dat het gesprek over herwaardering van arbeid ertoe leidt dat er een eerlijkere verdeling ontstaat van de beloning van arbeid, ongeacht of je praktisch of theoretisch bent opgeleid. En ik hoop dat er in dat proces een hoop bullshit banen sneuvelen (was ooit een interessant topic over of je een bullshit baan had of niet. Er waren hier een boel Viva’ers die durfden bekennen dat een groot deel van hun baan gebakken lucht was, maar het betaalde zo goed). Die werknemers zijn nl. hard nodig in banen die de economie wél een stapje vooruit helpen.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven