Thuis
alle pijlers
Koken op gas: wat zijn de kosten daar eigenlijk van?
donderdag 30 december 2010 21:14
donderdag 30 december 2010 21:28
Wikipedia schrijft:
Kosten (huishoudelijk gebruik)
Eén m3 gas kost uitgaande van een gemiddeld verbruik van 2650 m3 per jaar in 2006 bijna 45 cent per m3. Dit is exclusief transportkosten, energiebelasting (EB) en vastrecht.
Vastrecht is het vaste bedrag dat voor de gasaansluiting betaald moet worden. Gemiddeld bedraagt het vastrecht ongeveer ¤ 120 per jaar.
Kosten (huishoudelijk gebruik)
Eén m3 gas kost uitgaande van een gemiddeld verbruik van 2650 m3 per jaar in 2006 bijna 45 cent per m3. Dit is exclusief transportkosten, energiebelasting (EB) en vastrecht.
Vastrecht is het vaste bedrag dat voor de gasaansluiting betaald moet worden. Gemiddeld bedraagt het vastrecht ongeveer ¤ 120 per jaar.
donderdag 30 december 2010 21:29
Iets actueler: http://www.energie.nl/index2.html?stat/trends029.html
donderdag 30 december 2010 21:29
En Wikipedia zegt ook;
Een gemiddeld Nederlands huishouden verbruikte in 2005 circa 1600 m3 gas per jaar. Het gasverbruik daalde in de laatste jaren door verbeterde isolatie van woningen en de toename van het aandeel HR-ketels in huishoudens. Het gemiddeld verbruik lag in 1996 bijvoorbeeld nog rond de 2100 m3. Ook de warmere winters van de laatste jaren lijken hierbij een rol te spelen. Alhoewel 83 % van de huishoudens op gas kookt vraagt koken slechts 3 % van het gasverbruik. De warmwatervoorziening neemt 19 % van het verbruik voor zijn rekening. Verwarming van het huis vraagt 78 % van het gasverbruik. (cijfers 2001)
Een gemiddeld Nederlands huishouden verbruikte in 2005 circa 1600 m3 gas per jaar. Het gasverbruik daalde in de laatste jaren door verbeterde isolatie van woningen en de toename van het aandeel HR-ketels in huishoudens. Het gemiddeld verbruik lag in 1996 bijvoorbeeld nog rond de 2100 m3. Ook de warmere winters van de laatste jaren lijken hierbij een rol te spelen. Alhoewel 83 % van de huishoudens op gas kookt vraagt koken slechts 3 % van het gasverbruik. De warmwatervoorziening neemt 19 % van het verbruik voor zijn rekening. Verwarming van het huis vraagt 78 % van het gasverbruik. (cijfers 2001)
donderdag 30 december 2010 21:43
quote:Ratteke schreef op 30 december 2010 @ 21:25:
Waarom wil je dit weten? Ik heb hier nog nooooooit over nagedacht wat het kost om mijn eten te koken.
Ik ook niet, maar ik ben aan het kijken of ik bewuster kan leven. Zowel qua gezondheid, maar ook qua portemonnee. Producten zoals bonen kun je uit blik/pot eten en dan zijn de opwarmkosten volgens mij te verwaarlozen. Gezonder is zelf bonen weken en dan koken. Maar dat kost je al snel een uur. Ik vroeg me af hoeveel gas je dan verbruikt? En zo ook met rijst en pasta.
De prijs voor gas is me wel duidelijk, maar niet hoeveel gas nou daadwerkelijk verbruikt.
quote:Zuigstengel schreef op 30 december 2010 @ 21:27:
Nou, ik ook niet, je moet toch eten! Lekker belangrijk wat het dan kost!Nou, dat vind ik dus wel. Niet alleen voor mijn portemonnee, maar ook qua duurzaamheid.
Waarom wil je dit weten? Ik heb hier nog nooooooit over nagedacht wat het kost om mijn eten te koken.
Ik ook niet, maar ik ben aan het kijken of ik bewuster kan leven. Zowel qua gezondheid, maar ook qua portemonnee. Producten zoals bonen kun je uit blik/pot eten en dan zijn de opwarmkosten volgens mij te verwaarlozen. Gezonder is zelf bonen weken en dan koken. Maar dat kost je al snel een uur. Ik vroeg me af hoeveel gas je dan verbruikt? En zo ook met rijst en pasta.
De prijs voor gas is me wel duidelijk, maar niet hoeveel gas nou daadwerkelijk verbruikt.
quote:Zuigstengel schreef op 30 december 2010 @ 21:27:
Nou, ik ook niet, je moet toch eten! Lekker belangrijk wat het dan kost!Nou, dat vind ik dus wel. Niet alleen voor mijn portemonnee, maar ook qua duurzaamheid.
donderdag 30 december 2010 21:53
quote:Christiane04 schreef op 30 december 2010 @ 21:43:
[...]
Ik ook niet, maar ik ben aan het kijken of ik bewuster kan leven. Zowel qua gezondheid, maar ook qua portemonnee. Producten zoals bonen kun je uit blik/pot eten en dan zijn de opwarmkosten volgens mij te verwaarlozen. Gezonder is zelf bonen weken en dan koken. Maar dat kost je al snel een uur. Ik vroeg me af hoeveel gas je dan verbruikt? En zo ook met rijst en pasta.
De prijs voor gas is me wel duidelijk, maar niet hoeveel gas nou daadwerkelijk verbruikt.[...]
Schrijf je gasstand op. Ga een uur koken en kijk wat je hebt verbruikt. Kun je het exact uitrekenen.
Nou, dat vind ik dus wel. Niet alleen voor mijn portemonnee, maar ook qua duurzaamheid.
[...]
Ik ook niet, maar ik ben aan het kijken of ik bewuster kan leven. Zowel qua gezondheid, maar ook qua portemonnee. Producten zoals bonen kun je uit blik/pot eten en dan zijn de opwarmkosten volgens mij te verwaarlozen. Gezonder is zelf bonen weken en dan koken. Maar dat kost je al snel een uur. Ik vroeg me af hoeveel gas je dan verbruikt? En zo ook met rijst en pasta.
De prijs voor gas is me wel duidelijk, maar niet hoeveel gas nou daadwerkelijk verbruikt.[...]
Schrijf je gasstand op. Ga een uur koken en kijk wat je hebt verbruikt. Kun je het exact uitrekenen.
Nou, dat vind ik dus wel. Niet alleen voor mijn portemonnee, maar ook qua duurzaamheid.
donderdag 30 december 2010 21:59
Ik snap je punt. Maar zou je niet beter op andere dingen kunnen besparen dan op de hoeveelheid gas die er nodig is om je eten te koken?
Denk idd aan de verwarming. Hoe warm je doucht. Hoe lang je doucht.
Hoe is je huis geïsoleerd, dat soort dingen. Welke kleren koop je en waar. Hoe ga je naar de winkel? Fiets, lopen, auto of het OV?
Denk idd aan de verwarming. Hoe warm je doucht. Hoe lang je doucht.
Hoe is je huis geïsoleerd, dat soort dingen. Welke kleren koop je en waar. Hoe ga je naar de winkel? Fiets, lopen, auto of het OV?
donderdag 30 december 2010 22:01
donderdag 30 december 2010 22:01
Met een snelkookpan kun je de kooktijd flink verkorten. Of korte tijd koken en daarna de pan onder je dekbed/slaapzak/stapel jassen zetten.
Hoe lang zou je gekookte bonen eigenlijk in de koelkast kunnen bewaren? Het lijkt me het efficiëntst om in een keer veel bonen te koken, maar als ze na een paar dagen bedorven zijn is dat ook weer zonde.
Hoe lang zou je gekookte bonen eigenlijk in de koelkast kunnen bewaren? Het lijkt me het efficiëntst om in een keer veel bonen te koken, maar als ze na een paar dagen bedorven zijn is dat ook weer zonde.
donderdag 30 december 2010 22:02
quote:Ratteke schreef op 30 december 2010 @ 21:59:
Ik snap je punt. Maar zou je niet beter op andere dingen kunnen besparen dan op de hoeveelheid gas die er nodig is om je eten te koken?
Denk idd aan de verwarming. Hoe warm je doucht. Hoe lang je doucht.
Hoe is je huis geïsoleerd, dat soort dingen. Welke kleren koop je en waar. Hoe ga je naar de winkel? Fiets, lopen, auto of het OV?Dat zijn ook zeker dingen die ik mezelf afvraag. En daar zijn voor mij zeker verbeterpunten te vinden.
Ik snap je punt. Maar zou je niet beter op andere dingen kunnen besparen dan op de hoeveelheid gas die er nodig is om je eten te koken?
Denk idd aan de verwarming. Hoe warm je doucht. Hoe lang je doucht.
Hoe is je huis geïsoleerd, dat soort dingen. Welke kleren koop je en waar. Hoe ga je naar de winkel? Fiets, lopen, auto of het OV?Dat zijn ook zeker dingen die ik mezelf afvraag. En daar zijn voor mij zeker verbeterpunten te vinden.
donderdag 30 december 2010 22:03
Op zich kost gas niet echt veel, maar het is (bij ons) wel het grootste gedeelte van de rekening (gas en electriciteit samen) en door alle bijkomende kosten toch nog een aardig bedrag.
Maar als 78% op gaat aan verwarmen zou ik eerder een houtkachel nemen dan moeilijk lopen doen over gasgebruik voor het koken.
Maar als 78% op gaat aan verwarmen zou ik eerder een houtkachel nemen dan moeilijk lopen doen over gasgebruik voor het koken.