Gezondheid alle pijlers

Darmreiniger, kruidvat

22-08-2007 14:35 54 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hoi dames!



Ik heb n potje darmreiniger naturel gekocht, van de kruidvat. Ben benieuwd of iemand dit kent en er (goede) ervaringen mee heeft.



Kom maar op met de reacties....
Alle reacties Link kopieren
Het reinigen van de darmen is net zulke kul als water naar de zee dragen, darmen reinigen zichzelf. Een ieder die zijn darmen een klisma geeft is helemaal verkeerd bezig, aan de binnenkant van de darmen zit een slijmlaag die de drol lekker laat glijden. Neem je een klisma, dan spoel je de slijmlaag weg, het is dus zaak de darm de darm te laten.
Alle reacties Link kopieren
Tenzij je een darmziekte hebt natuurlijk, Antonio.



Maar verder, mensendarmen zijn de afgelopen duizenden jaren prima in orde geweest zonder reiniging. Als ze wél gereinigd moeten worden, zijn medici daarvoor de aangewezen personen om je dat te vertellen en het uit te (laten) voeren.



Door geknoei met je darmen kun je ze gigantisch om zeep helpen. Niet doen dus.
Alle reacties Link kopieren
Er staat op de verpakking dat het de groei van goede bacterien stimuleert en dat het de darmwerking stimuleert. Op zich ben ik ook geen voorstander van klismas enz, maar mijn darmen werken niet goed doordat ik n eetstoornis heb en heb lopen rommelen met braken/laxeren ed. t Leek me een beetje iets als yakult (die ook goed schijnt voor darmbacterien, maar t smaakt bagger) en wel ok. Maar na t lezen van jullie stukjes ga ik n beetje twijfelen....
Alle reacties Link kopieren
Veel andere soorten yoghurt hebben ook die bacterieën zoals in Yakult (probiotica), en die zijn een stuk lekkerder. Dat kun je natuurlijk wel eten. Yoghurt is sowieso fijn voor je darmen, heb ik ontdekt op een plek waar in de verre omtrek geen yoghurt te krijgen was en darmproblemen gratis waren.



Maar als je echt last van je darmen hebt door een eetstoornis, kun je dan niet beter aan je huisarts vragen wat je kunt doen om ze weer in het gareel te krijgen?



(ik neem aan dat je zelf wel weet dat je darmen moeilijk zullen blijven doen zolang je een eetstoornis hebt) De beste manier om je darmen goed te laten werken is door vezels te eten, eventueel gecombineerd met een yoghurt.
Alle reacties Link kopieren
Wat voor eetstoornis heb je? Als ik het zo lees lijkt het boulemia.
Alle reacties Link kopieren
lijkt me ook verstandiger om zoiets via de dokter te doen, als het echt nodig is.

ik geloof niet zo in al die aangeprezen dingen, flossen kan nog net, maar apparaatjes om je oren schoon te maken, darmreiniging, het volgende is een navelreiniger zeker? ;))
De waarheid is dat iedereen zomaar wat probeert
Alle reacties Link kopieren
@ Antonio: Het kan net zo goed anorexia purgerende type zijn... maar goed, ik denk dat het verhaal van de eetstoornis iets is voor een ander topic (en dat is er en ik heb TO daar gezien).



@ TO/maimai: Begin niet aan dit soort troep. In aanvulling op wat naderen al zeiden: je lichaam is in principe een zichzelf genezend en in stand houdend systeem. Dit geldt zeker voor je darmen!!

Indien dit niet het geval is door (eet)ziekte of (de daar bij horende) verwaarlozing is het raadzamer om naar je HA te gaan voor onderlegd medisch advies.

Het lijkt me een goede stap dat je je darmflora wil helpen herstellen, mijn advies: doe dat dan ook op een constructieve manier!
Alle reacties Link kopieren
Thnx voor alle reacties (al hoor ik stiekem natuurlijk liever dat het fantastisch is wat ik wil doen hihi). Tja, dan misschien idd ff de vakantie van mn ha afwachten en daar heen gaan en heel erg duidelijk maken dat ik geen laxeerprut hoef ;) Het verhaal van de es is idd niet iets voor hier, maar ff voor antonio: nao
Alle reacties Link kopieren
Is geweldig spul ! Wordt door specialisten ook na een darmoperatie aangeraden , omdat je er een regelmatige stoelgang met een lekkere soepele drol van krijgt, je gaat er niet ineens enorm van naar de wc rennen zoals bij sennapeulen ofzo.
Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.
Alle reacties Link kopieren
Oha , je moet er wel een groot glas vocht bij drinken ; in water smaakt het spul afschuwelijk , maar met een glaasje sap is het goed te doen. Eén keer daags zou voldoende moeten zijn.
Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.
Alle reacties Link kopieren
Er zit inuline en psyllium in





Psyllium (plantago ovata, plantago ispaghula)



Inleiding

De naam psyllium of vlozaad verwijst naar verschillende weegbree-achtigen, die voornamelijk worden verbouwd in India en het Midden-Oosten (vooral Iran).



De zaadjes worden al honderden jaren gebruikt bij blaas- en urineweginfecties en darmklachten als colitis. Van oudsher werd psyllium ook gebruikt ter voorkoming van zowel diarree als obstipatie (verstopping). In het verleden gold het kruid tevens als hoestmiddel en als remedie tegen aambeien, huidirritatie en insectenbeten.

[ top ]



Eigenschappen en werking

Psyllium wordt gezien als één van de beste bronnen van vezels. Vezels reguleren de stoelgang en kunnen zo verstopping en diarree voorkomen. Psyllium heeft een laxerende werking, maar is veel veiliger dan gewone (vrij verkrijgbare) laxeermiddelen, die ertoe kunnen leiden dat het lichaam belangrijke voedingstoffen kwijtraakt. De vliesjes van de zaden zetten uit als ze in contact komen met water (in voedsel of in het spijsverteringskanaal), waarbij zich een soort gelatineuze massa vormt. Bij diarree wordt de stoelgang vertraagd doordat de zaadvliesjes veel van het vocht in de ontlasting opnemen. Bij obstipatie worden de darmen juist aangezet tot samentrekken, doordat de ontlasting meer volume krijgt. Deze wordt bovendien zachter, zodat de kans op het krijgen van of het verergeren van aambeien minder wordt.



Naast diarree en verstopping kan psyllium ook aanverwante klachten helpen verlichten, zoals:



IBS (irritable bowel syndrome) ;

aambeien (hemorroïden);

diverticulitis (ontsteking van een of meer uitstulpingen in het maag-darmkanaal).

Er zijn enkele aanwijzingen dat psyllium kan helpen bij het voorkomen van gewichtstoename. Doordat het voedsel volumineuzer wordt, zit men mogelijk sneller 'vol' en heeft men minder de neiging te veel te eten.



Volgens sommige onderzoeken zou psyllium hartaandoeningen helpen voorkomen en cholesterolverlagend werken. Doordat het eten als het ware wordt opgeblazen, zit er per portie relatief minder vet in.



[ top ]

Gebruik van supplementen

Mensen die vaak last hebben van diarree of verstopping, kunnen overwegen psylliumpreparaten te gebruiken om een regelmatige stoelgang te bevorderen. Het is aan te bevelen om dit te bereiken zonder supplementen, door veel fruit en groente te eten. Als de klachten echter chronisch zijn, kan het een idee zijn psyllium in te nemen in plaats van reguliere laxeermiddelen die zonder recept zijn te verkrijgen.



Mensen met IBS of aambeien kunnen de arts vragen of zij baat zouden hebben bij psyllium.

[ top ]

Preparaten

Psylliumpreparaten zijn te koop bij de meeste drogisterijen en natuurwinkels en via het Internet, meestal in de vorm van capsules of poeder. Eventueel kan psyllium ook worden gebruikt in combinatie met andere middelen die de werking van de dikke darm reguleren, bijvoorbeeld acidophilus (een goede darmbacterie).

[ top ]

Aanbevolen hoeveelheid

De meeste mensen nemen tweemaal daags 5 à 8 gram psyllium in met water of vruchtensap. Om uitdroging te voorkomen is het van het grootste belang veel te drinken als u zo'n supplement gebruikt.

[ top ]

Belangrijk om te weten

Zoals gezegd, bij gebruik van psyllium moet altijd veel worden gedronken (ten minste twee à drie liter per dag).

Gebruik geen psyllium als u lijdt aan enige vorm van darmobstructie.

Psyllium kan de opname van medicijnen belemmeren. Raadpleeg dus eerst uw arts of apotheker.

Gebruik van psyllium tijdens de zwangerschap wordt eveneens afgeraden, omdat het bij sommige vrouwen tot allergische reacties kan leiden.





Inuline komt voor in de wortels van planten die groeien in koud-gematigde gebieden (bijvoorbeeld cichorei, aardpeer, dahlia, paardenbloem, schorseneer en artisjok... ) Het wordt opgeslagen in de vacuole van de plantencellen en is net als zetmeel een reservestof voor de plant. Het werkt ook als cryoprotectant. Dit wil zeggen dat het de plant beschermt tegen bevriezing.



Inuline bestaat uit een keten van 10 tot enkele honderden fructosemoleculen met aan het eind van de keten een glucosemolecule en is dus een polysacharide. Inuline heeft geen zoete smaak (inuline preparaten bevatten vaak afbraakproducten (fructo-oligosachariden met een zoete smaak, waardoor het preparaat toch vaak zoetig smaakt), een witte kleur en is vrij goed in water oplosbaar.



Inuline wordt niet door de dunne darm opgenomen, omdat bij de mens het nodige enzym niet aanwezig is om de beta-bindingen af te breken die tussen de verschillende fructose-eenheden zitten. In de dikke darm wordt inuline door bacteriën afgebroken tot verschillende afbraakstoffen die biologisch actief zijn. Een voorbeeld hiervan is boterzuur. Dit zuur zorgt er onder andere voor dat kankercellen weer sterfelijk worden. Verschillende proeven hebben aangetoond dat tumorgroei vermindert bij ratten die inuline in hun voeding krijgen. Andere afbraakproducten zijn waterstof, kooldioxide, melkzuur en azijnzuur.





[bewerk] Eigenschappen

Van inuline worden de volgende eigenschappen geclaimd, die echter niet allen zijn bewezen :



darmfunctie

cholesterol in het bloed

mineraalopname

antikanker
Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.
Alle reacties Link kopieren
als je door een eetstoornis een slechte darmwerking hebt moet je naar een internist en niet naar het kruidvat
Alle reacties Link kopieren
Mee eens , Meds, maar voor mensen die bijv. moeilijk poepen op vakantie , of harde drollen hebben , of aan de spuitpoep zijn , of aambeien hebben , of een operatie hebben gehad - al dan niet aan de darm - is het ideaal spul.
Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.
Alle reacties Link kopieren
ja maar dat is lijnzaad ook (stukken goedkoper)

of pruimen of rijpe bananen of onrijpe bananen of tarwekiemen of die gore yakult
Alle reacties Link kopieren
Probeer eens een paar weken kefir te drinken, erg gezond en heeft een bevordert de darmwerking echt enorm.



In de supermarkt is het denk ik niet verkrijgbaar maar wellicht wel bij de reform of natuurvoedingszaak.

Je kunt het eventueel ook zelf maken door kefirplantjes te kopen of poeder.

Daar giet je dan elke 24 uur een pak melk op en dan heb je elke dag verse kefir.

Poeder kun je kopen bij www.kefir.nl



Yoghurt en karnemelk zijn ook beiden goed maar kefir heeft nog meer goede eigenschappen en bacterien.



Verder gewoon lijnzaad, gedroogd fruit (pruimen, abrikozen), brandnetelthee, zemelen etc., helpt allemaal.



Yakult is me ook te goor en zit boordevol suiker.....daar krijg ik dan weer buikpijn van :(
Alle reacties Link kopieren
Hoezo zijn klysma's slecht? Patty Brard doet het ook, dan moet het toch wel goed zijn?? X-D
Iets wat vier dagen bloedt en niet doodgaat is niet te vertrouwen.
Alle reacties Link kopieren
meds schreef op 23 augustus 2007 @ 12:06:

ja maar dat is lijnzaad ook (stukken goedkoper)

of pruimen of rijpe bananen of onrijpe bananen of tarwekiemen of die gore yakult






Dit spul is niet zo duur , hoor....

Maar goed, volgens internist kon je er net zo lang als je wilde gebruik van maken ......zit ook niet echt iets vaags of raars in , ofzo..........20 jaar lijnzaad of 20 jaar havervlokken of 20 jaar elke ochtend pruimenmoes of 20 jaar inuline/psylliumvezels .......... zou het wat uitmaken ?
Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.
Alle reacties Link kopieren
Sommigen hier denken dat darmreiniger van Kruidvat een apparaat is

Nee dus, het zijn psylliumvezels die je met water moet vermengen.

Je moet er wel veel bij drinken, anders helpt het niet.

Bij mij doet het niet veel. Mijn spastische dikke darm gedijt beter bij probiotica of lijnzaad.

;-]
Alle reacties Link kopieren
amarna schreef op 23 augustus 2007 @ 13:13:

Sommigen hier denken dat darmreiniger van Kruidvat een apparaat is ;-]




Huh? Antonio vergeleek het met een klysma, da's alles.



Een apparaat in een potje :rolling:
Alle reacties Link kopieren
Ik heb ook PDS en heb echt meer baat bij probiotica en dan niet die in allehande drankjes als vifit en yakult, want daar zitten er eigenlijk te weinig in en vaak ook nogal eenzijdig, bij de apotheek hebben ze verschillende merken met probiotica die dus goed werken bij prikkelbare darmstoornissen.

De psylium vezels hadden bij geen noemenswaardig effect :-(
Alle reacties Link kopieren
Ik heb op voorschrift van mijn MDL arts ook vezels voorgeschreven gekregen. En idd het werkt erg goed, maar probleem is wel dat ik het allemaal er niet mee onder controle krijg. (Bij mij is het zeg maar hollen of stilstaan.) Ik heb volgens de internist (MDL) PDS (IBS), maar goed volgens mij is dit meer een modeterm voor niet te plaatsen darmproblemen. Bijna iedereen heeft er tegenwoordig last van. O_o



Wanneer TO (en anderen) het voor laten schrijven door een arts (gebeurt vaak redelijk makkelijk), krijg je het vergoed door de verzekering en gebeurt het ook gecontroleerd. (Nou ja de arts weet ervan en kent het probleem van de patient.)



@TO: ga er gewoon mee naar de HA. Deze vezels lijken een onschuldig hulpmiddel, maar er is mss meer aan de hand (afgezien van je eetprobleem).
Alle reacties Link kopieren
O ja en mijn darmen raken juist van slag van yoghurt, wie heeft dit ook?
Alle reacties Link kopieren
Ja, die van mij raken ook van slag van yogurt :-(



En inderdaad, het lijkt tegenwoordig bijna hip zo'n darmstoornis.

Maar echt PDS hebben is beslist geen pretje :-(
Alle reacties Link kopieren
[quote]Sl1 schreef op 23 augustus 2007 @ 15:24:

Ja, die van mij raken ook van slag van yogurt :-(



En inderdaad, het lijkt tegenwoordig bijna hip zo'n darmstoornis.

Maar echt PDS hebben is beslist geen pretje :-([/quote]





PDS kán heel vervelend zijn, maar klachten verschillen van persoon tot persoon en - bij mij- van periode tot periode. Zonder stress voel ik me (normaal gesproken) kiplekker.



Zolang ik me rustig houd (géén stress) valt het bij wel mee. Het is bij mij volgens mij door de stress.

De laatste tijd heb ik alleen andere klachten erbij (veeeel bloed bij ontlasting enz enz) en nu ben ik wel ongerust. Heb darmonderzoek gehad en w8 op uitslag.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven