Werk & Studie alle pijlers

Dochter van 18 met VMBO van school

13-11-2017 14:35 91 berichten
Alle reacties Link kopieren
Mijn dochter is 18 jaar en is gestopt met haar opleiding en wil graag gaan werken. Ze heeft al sollictaties in de horeca en de supermarkt.
Nu hoorde ik van haar vorige studei begeleider dat ze kwalifacatie plicht nieveau 2 heeft. met andere woorden ze is verlicht tot haar 23ste een opleiding te volgen. Ze zei dat ze wel een tussenjaar mag doen maar wel moet uitkijken naar een opleiding.

Wat nou als mijn dochter dol gelukkig is in haar werk, is ze dan toch verplicht om te werken?

wat ik op de site van de Rijksoverheid vind dus niet, maar haar studiebegeleidster blijft vol houden?

Dit lees ik op die site:
In kopie:
Leerlingen tussen 18 en 23 jaar zonder startkwalificatie
Leerlingen die ouder zijn dan 18 hoeven niet meer verplicht naar school. Maar als een leerling tussen 18 en 23 jaar van school gaat zonder startkwalificatie, meld de school dit wel bij de gemeente.

De gemeente geeft de melding door aan het Regionaal Meld- en Coördinatiepunt (RMC). Een RMC-medewerker probeert om toch een geschikte opleiding, werk of een leerbaan te vinden voor uw kind.
Absoluut proberen te voorkomen dat ze stopt met school nu. Ik snap dat werken haar nu een leuker idee lijkt, lekker centjes verdienen in plaats van leren. Maar ze wordt ook ouder, en naarmate ze ouder wordt zal het heel erg moeilijk worden om ongeschoold werk te vinden waarmee ze ook haar rekeningen kan betalen. En geloof me, daar wordt een mens niet gelukkig van. Later alsnog een opleiding gaan doen is een mogelijkheid maar vaak komt het er niet van.

Als ze iets wil gaan doen in de detailhandel of horeca dan kan ze echt beter nu doorstromen in een opleiding in die richting. Wellicht kan ze dan, als ze te oud is om achter de kassa te zitten, een hogere functie bekleden binnen de supermarkt, winkel etc. Hetzelfde geldt voor horeca.
Alle reacties Link kopieren
Nadat ik mijn mavo diploma behaald had, begon ik vol goede moed aan een mbo opleiding. Ik werd daar zo erg gepest (op de middelbare ook), dat ik het na een maand voor gezien hield.

Ik ben een vroege leerling en was op dat moment nog net geen 16. Ik heb toen 1 gesprek met de leerplichtambtenaar gehad maar dat stelde weinig voor.
Die vond het prima dat ik een LOI cursus Detex ging volgen ...

Ben toen gaan werken en doe dat nog steeds. Inmiddels ben ik 33 en heb uiteindelijk via deeltijd nog wel een mbo4 diploma behaald maar echt ‘goed’ is het nooit meer gekomen voor mijn gevoel. Voor mijn gevoel stond ik altijd 2-0 achter. Daarnaast vind ik veel dingen leuk, dus echt een passie heb ik nooit gehad.

Als ik toen wist wat ik nu wist, dan had ik het anders gedaan. Heb nu wel een prima baan hoor en zoals gezegd ook een diploma, maar ik zou het nu echt anders aanpakken.
Kostgeld laten betalen. Nu ze niet op school zit is ze een inwonend kind met inkomen daarmee kun je dus jouw kosten delen.

Als ze ziet hoe duur alles is heeft ze hopelijk snel genoeg door, dat doorleren altijd een betere optie is.
Alle reacties Link kopieren
ednaloy schreef:
13-11-2017 14:47
Omdat ik een beetje naar mijn eigen loopbaan kijk, ik was ook geen school kind en ben ook met mijn opleiding gestopt rond die leeftijd. Wanneer ze iid weer een opleiding wil gaan doen zal ik haar geen stro breed in de weg leggen. Maar ik was ook veel gelukkiger in mijn baantjes. Mijn dochter is een type die beter tot haar recht komt op de werkvloer in plaats van op school, wanneer ze naar school gaat is ze niet gemotiveerd en gaat alleen spijbelen (aangezien ze nu de leeftijd heeft dat ze zichzelf ziek kan melden).
Sorry, maar het is echt een andere tijd dan "vroeger". Steeds minder mensen komen zonder diploma's op de arbeidsmarkt en ze vragen voor steeds meer functies papieren. Als je dochter nu voor de werkvloer kiest, is de kans echt heel groot dat ze op haar 25ste voor bijna alles of te duur is, of geen papiertje heeft. Dan is het nog lang doorwerken tot je 70ste.
Er zijn massa's opleidingen die 1 dag school combineren met praktijk. Laat haar dan zoiets kiezen, kan ze bijv nog steeds in de horeca aan de slag, alleen heeft ze wel uiteindelijk een diploma. En dat is voor de rest van haar werkende leven echt wel fijn.
Alle reacties Link kopieren
Bedenk dat, wanneer je dochter de komende 10 jaar om een ww- of bijstandsuitkering komt, ze alsnog verplicht naar school zal moeten tot jze een niveau 2 kwalificatie heeft.
Niet geschoten is altijd mis
Alle reacties Link kopieren
Je kunt je dochter toch wel stimuleren om op zijn minst een startkwalificatie te halen? Werken lijkt nu leuk, maar denk aan haar toekomst.
Zonder startkwalificatie ga je problemen krijgen. MBO niveau 2 moet ook in bbl of bol in richting horeca of detailhandel te doen zijn?
Ab imo pectore
Alle reacties Link kopieren
Ik zou toch wel stimuleren om in iedergeval in september toch een studie te gaan doen (ik weet dat mbo-opleidingen vaak ook in feb worden aangeboden maar wat langer uitvogelen wat je echt wilt kan geen kwaad). Ik heb nu iets te vaak dingen meegekregen van mensen eind 20 / begin 30 die van het ene minimumloonbaantje naar het andere gaan en vrij pessimistisch in het leven komen te staan, maar het dan ook weer teveel moeite vinden om nu nog een opleiding te gaan volgen.
You can breathe, you can blink, you can cry. Hell, you’re all gonna be doing that.
Alle reacties Link kopieren
lemoos2 schreef:
13-11-2017 15:05
Het korte termijn probleem: geen startkwalificatie en vervangen door een jongere (lees:goedkopere kracht) dan mag jij het onderhoud subsidiëren. De eerste gang bij een aanvraag voor bijstand is terug naar school. Sta je dan met 23 ergens mbo niveau 1 te doen. Want zelfs met een overgangsbewijs vmbo-t 3-4 mag je alleen onder strikte voorwaarden nog toegelaten worden op niveau 2 (en heel zelden niveau 3). Dus bedenk ook voor jezelf wat je je op de hals haalt.

Rijksoverheid:
Teruggaan naar school of een opleiding volgen
Heb je nog geen startkwalificatie (mbo-2, havo of vwo), dan ben je verplicht die te halen voordat je in aanmerking komt voor een bijstandsuitkering. Het kabinet wil jongeren zoveel mogelijk stimuleren te werken of te leren, om te voorkomen dat ze afhankelijk worden van bijstand.
En dat geen bijstand plan is misschien wel het allerbeste plan van de regering
Mijn mening, mijn keuze.
Alle reacties Link kopieren
casinosammie schreef:
13-11-2017 19:27
En dat geen bijstand plan is misschien wel het allerbeste plan van de regering
Maar veel ouders realiseren zich dat niet terwijl het wel een belangrijk punt is om te overwegen.
Nee heb je, ja kun je krijgen
Alle reacties Link kopieren
Het hebben van een diploma geeft nog steeds geen baangarantie.

Op banen waarvoor "mavo-met-een-typdiploma" volstaat solliciteren tegenwoordig mensen met hbo of zelfs een master. En niet één iemand, maar van de 150 sollicitanten voor die "mavo-met-een-typdiploma baan" hebben er 70 minstens hbo.
Betty White: "Once you go blackberry... Hmmmmmhmmmm"
Alle reacties Link kopieren
mavo-met-een-typediploma is nog steeds geen startkwalificatie
Nee heb je, ja kun je krijgen
Mijn neef kan heel moeilijk leren en is handig in de praktijk en wil ook liever werken, maar moet nog echt 1 dag in de week naar school (hij is 18 jaar). Mijn dochter van 16 doet dit jaar examen van de Havo en besluit dan een tussenjaar te gaan werken. Dit doet ze echter omdat ze nog steeds niet weet welke HBO studie ze wil gaan doen en erg bang is om een foute keuze te maken die haar zo 8000 euro kost aan schoolgeld, boeken en kamer/leefgeld. Ze gaat daarom een jaar werken en geld opzij leggen voor haar studie. Dit vinden we helemaal prima aangezien haar broer ook in eerste jaar een foute keuze heeft gemaakt en heel veel studenten het eerste jaar afhaken. Het is soms ook lastig kiezen, maar we zullen haar echt weer aan het leren zien te krijgen als ze na het jaar werken door wil gaan met werken.
Alle reacties Link kopieren
De gemeente wil voorkomen dat ze allemaal gezonde jonge burgers heeft die massaal om een bijstandsuitkering komen vragen doordat ze vanwege onvoldoende opleiding niet aan de bak komen.
De tijd van met mavo n bedrijf inrollen en daar doorgroeien, is al heel lang voorbij.
Ik gun je dochter n opleiding, ga lekker BBL doen als ze wil werken. Lijkt me n mooi compromis: je dochter kan 4 dagen werken en gaat 1 dag naar school en haalt ondertussen haar diploma. Nu stoppen maakt terugkeren naar school alleen maar moeilijker.
Als ze 18 is heeft ze er al n paar jaar mbo opzitten toch? Jammer als ze halverwege stopt. Echt niet doen!
Absoluut niet stoppen met school zolang er geen startkwalificatie is. Wat Lemoos zegt.
Alle reacties Link kopieren
Ik vind al die adviezen dat ze NU naar school moet een beetje overdreven. Ik heb een paar mbo-opleidingen geprobeerd maar dit was het door verschillende redenen niet voor mij. Te makkelijk, geen uitdaging, saai, andere klasgenoten hadden ook geen motivatie, heel schools. Toen ben ik gestopt op mijn 18e en verschillende baantjes geprobeerd om uit te zoeken wat ik wil. En drie jaar later op mijn 21 heb ik een 21+ toets voor het hbo gedaan en ik ben helemaal op mijn plek. Ik vind het leuk, haal goede cijfers, heb motivatie. Als iedereen mij op mijn 18e zo had gepusht was ik nu waarschijnlijk gestopt met mijn 6e mbo-opleiding.

Ik denk zo : 2+5 =7, maar 5+2 ook. Niet alles werkt hetzelfde voor iedereen, betekent niet dat jouw dochter niet alsnog over een paar jaar een opleiding kan doen (met eigen motivatie) en later een leuke en goede baan krijgt.
Ja, kan. Of ze sleept zich over een paar jaar van tijdelijk rotbaantje naar tijdelijk rotbaantje en stopt zodra ze zwanger is met werken, omdat ze er toch geen biet mee verdient. Dat laatste heb ik onderhand iets te vaak gezien en dat zou niet zijn wat ik voor mijn dochter wens.
Alle reacties Link kopieren
Zeepdoos25 schreef:
13-11-2017 14:37
Laat je dochter alsjeblieft door leren!! Je kan nog zo lang werken, neem een tussenjaar om te kijken wat ze leuk vindt.
Supermarkt is nu leuk maar als je 50 bent is er geen supermarkt waar je nog kan werken want je bent te oud!
Ik heb vaak zat een 40 of 50 plusser achter de kassa, hoor.
Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.
Alle reacties Link kopieren
vrouwjagersma schreef:
13-11-2017 21:34
Ja, kan. Of ze sleept zich over een paar jaar van tijdelijk rotbaantje naar tijdelijk rotbaantje en stopt zodra ze zwanger is met werken, omdat ze er toch geen biet mee verdient. Dat laatste heb ik onderhand iets te vaak gezien en dat zou niet zijn wat ik voor mijn dochter wens.
Maar ik denk dat TO haar dochter het beste kent, en wel weet of die kans groot is.
Alle reacties Link kopieren
Bij de supermarkt hier halen dames keurig hun pensioengerechtigde leeftijd.
Betty White: "Once you go blackberry... Hmmmmmhmmmm"
Alle reacties Link kopieren
butterfly- schreef:
13-11-2017 21:19
Ik vind al die adviezen dat ze NU naar school moet een beetje overdreven. Ik heb een paar mbo-opleidingen geprobeerd maar dit was het door verschillende redenen niet voor mij. Te makkelijk, geen uitdaging, saai, andere klasgenoten hadden ook geen motivatie, heel schools. Toen ben ik gestopt op mijn 18e en verschillende baantjes geprobeerd om uit te zoeken wat ik wil. En drie jaar later op mijn 21 heb ik een 21+ toets voor het hbo gedaan en ik ben helemaal op mijn plek. Ik vind het leuk, haal goede cijfers, heb motivatie. Als iedereen mij op mijn 18e zo had gepusht was ik nu waarschijnlijk gestopt met mijn 6e mbo-opleiding.

Ik denk zo : 2+5 =7, maar 5+2 ook. Niet alles werkt hetzelfde voor iedereen, betekent niet dat jouw dochter niet alsnog over een paar jaar een opleiding kan doen (met eigen motivatie) en later een leuke en goede baan krijgt.
Ja ik heb alles door gelezen en ik vind in dit antwoord de meeste rust. Wat de toekomst gaat brengen weet ik niet. Maar ik weet iig dat wanneer ik haar nu naar school ga pushen dat het door gebrek aan motivatie 'trekken aan een dood paard is" laat haar eerst maar wat werk ervaring op doen. En er achter komen wat werken nu eigenlijk is.

Dank jullie voor het mee denken.....
Het is op zich heel logisch dat je dat antwoord fijn vindt, want dat antwoord past bij wat je zelf al bedacht had.
Ik wens jou en je dochter het allerbeste.
Die startkwalificatie is echt niet voor niks in het leven geroepen. Ik kan niet begrijpen dat je het als moeder wel best vindt dat je dochter met alleen vmbo de arbeidsmarkt opgaat, zonder enige ambitie om alsnog een fatsoenlijk diploma te halen.

Het is niet meer zo als vroeger, ze moet nog tot ze minstens 70 is. En de sociale dienst, waar ze ongetwijfeld een keer aan moet kloppen als ze geen fatsoenlijk diploma haalt, stuurt haar ook linea recta terug naar het mbo. En dan is het maar de vraag of ze nog iets te kiezen heeft of dat er voor haar gekozen wordt. Ik neem aan dat jij haar niet tot haar 70e gaat onderhouden.

Er zijn ontzettend veel leuke bbl-opleidingen, 1 dag in de week naar school moet toch wel lukken. Laat haar haar kansen grijpen, in plaats van vergooien.
Alle reacties Link kopieren
Persoonlijk vind ik mbo wel toch het minimale. In mijn omgeving ken ik ook iemand die alleen een vmbo heeft, heeft wel al jaren vast werk maar zo tevreden is ze niet. En met twee kleine kinderen kan ze ook niet echt een kant op. Ik heb altijd ook tegen mezelf gezegd, met hard werken kom je er wel. En dat vind ik nog steeds. Maar denk wel dat het fulltime werken ook niet alles is nu.

Kijk ook naar de toekomst en wat ze nog allemaal wilt bereiken. Ondanks dat ik ook echt geen schooltype was, ben nu zelfs jong moeder geworden. Heb ik wel ervoor nog mijn mbo afgerond. Ik heb wel het hbo even geprobeerd maar dat was echt niks voor mij. Alleen besef nu wel dat ik het toch wel heel erg fijn vind dat ik tenminste een mbo diploma heb ondanks dat ik nu huismoeder ben.
Alle reacties Link kopieren
ednaloy schreef:
13-11-2017 22:04
Ja ik heb alles door gelezen en ik vind in dit antwoord de meeste rust. Wat de toekomst gaat brengen weet ik niet. Maar ik weet iig dat wanneer ik haar nu naar school ga pushen dat het door gebrek aan motivatie 'trekken aan een dood paard is" laat haar eerst maar wat werk ervaring op doen. En er achter komen wat werken nu eigenlijk is.

Dank jullie voor het mee denken.....
Butterfly's gebrek aan motivatie kwam in ieder geval deels omdat MBO opleidingen onder haar niveau bleken. Anders haal je ook niet met gemak de 21+ toets. Jouw dochter heeft kennelijk nooit motivatie voor een opleiding gehad. Dat is echt een heel ander verhaal. Maar goed, je kwam hier kennelijk voor geruststelling dat niks doen een goede keuze is. Daar zijn maar weinigen hier het mee eens, maar succes ermee verder.
Gewoon informeren naar BBL. Dat is werkend leren binnen het mbo, het oude leerlingwezen dus. Vaak krijgt het leerbedrijf ook een vergoeding. Dan werkt ze vier dagen en gaat een dag in de week naar school. Dat is voor de meesten wel te overzien en de vakken zijn gericht op het beroep.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven